Photo info In the tropics, land greets sea warmly
Mangrove forest in Phang Nga Bay, Andaman Sea, Thailand
© Ratnakorn Piyasirisorost/Getty Images

Razvod-kraj braka

Započeo Đagi, Mart 31, 2012, 18:57:09

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Razvod najteže pada predškolcima


Pored adolescneata, predškolci najburnije reaguju na razvod, jer njihove mentalne sposobnosti i emotivni razvoj još nisu dostigli nivo da bi mogli da razumeju šta se događa.

Razvod, pa čak i onaj "najbezbolniji", uvek je stresan za sve članove porodice, naročito za decu.
U zavisnosti od stava roditelja, sklopa ličnosti i uzrasta, deca različito reaguju na promenjene porodične okolnosti.

Sasvim mala deca najlakše podnose razvod, jer još uvek ne shvataju relacije i lakše se prilagođavaju na novo. Neki psiholozi tvrde da je najteže predškolcima i adolescentima.

Adolescenti su u posebnom razvojnom periodu, pubertet im donosi toliko promena i noviteta, da jednostavno nisu u stanju da se sa svim tim nose

Predškolci za koje možda mislite da će lakše podneti razvod, jer se ne suočavaju sa drugim problemima, takođe su u posebnom razvojnom periodu i razvod roditelja doživljavaju vrlo neprijatno i burno. Njihove mentalne sposobnosti kao i emotivni razvoj još uvek nisu dostigli nivo koji je potreban kako bi na pravi način shvatili šta se događa i šta razvod uopšte znači. Prva reakcija predškolaca uglavnom je zbunjenost.

Međutim, kako vreme prolazi oni počinju da stavraju sopstvene "teorije" o tome šta se dogodilo, bez obzira na to šta čuju od roditelja. To naravno ne znači da sa njima ne treba otvoreno da razgovarate o svemu što se događa, ali psihlozi upozoravaju da oni najčešće reaguju na isti način, bez obzira na okolnosti.

Naime, deca predškolskog uzrasta su u periodu izraženog egocentrizma, pa više nego u bilo kom drugom uzrastu, sebe krive za rastanak roditelja. Smatraju da su oni krivci za sve, jer nemaju drugo objašnjenje. I dalje je kod njih prisutan strah od napuštanja, vrlo su emotivno zahtevni, pa svaki veliki potres doživljavaju intenzivnije nego deca drugih uzrasta.

Često se događa i da sebi nametnu odgovornost da ponovo "spoje" roditelje, pa zbog toga mogu dolaziti u vrlo neprijatne situacije.

Ta faza će proći vremenom, ali može prilično da oteža ioanko težak period. Najvažnije je, savetuju stručnjaci, da ubedite dete da razvod nema nikakve veze sa njim i da na sve moguće načine pokušate da ga oslobodite osećaja krivice.

Takođe, dobro je da detetu obezbedite stabilnost i rutinu što pre, odnosno, da se vrati "normlanom" ritmu u što kraćem vremenu.

Deca su tokom razvoda pod velikim stresom, a predškolci će to najintenzivnije pokazivati onda kada prelaze od jednog roditelja kod drugog. Zbog toga psiholozi savetuju da "ne šetate" dete, već da uspostavite određeni ritam poseta, a da mališan spava uvek na istom mestu, pišu "Novosti".

Vrlo često se događa da dete izrazito tuguje za roditeljem koji je napustio kuću. Zbog toga se preporučuje da roditelj koji je otišao detetu posvećuje punu pažnju, da redovno provodi vreme sa njim, kako bi se što lakše adaptiralo na činjenicu da porodica više nije ista.

Bez obzira na to kakav odnos imate sa bivšim partnerom, u interesu je deteta da normalno i civilizovano komunicirate i ne svetite se jedno drugom preko deteta. Jedino ukoliko dete bude osetilo da ga oba roditelja i dalje vole i da razvid ne znači da će jednog od njih izgubiti, prihvatiće ga na najbolji mogući način.

Psiholozi savetuju da nikada ne govorite loše o biivšem partneru pred detetom, jer to može dovesti do poremećenih odnosa sa ocem ili majkom. Objasnite mu razloge razvoda na njemu razumljivom rečniku i ubedite ga da to ne znači da gubi nekog od vas.

O pravim razlozima za razvod i teškim temama razgovarajte kad dete odraste, ali i tada uz detaljna objašnjenja zašto ste odlučili da više ne živite zajedno.

Imajte na umu reči Duška Radovića: "Ponekad se razvode muž i žena, a ponekad i nečiji mama i tata".