Photo info In the tropics, land greets sea warmly
Mangrove forest in Phang Nga Bay, Andaman Sea, Thailand
© Ratnakorn Piyasirisorost/Getty Images

Mame i tate slabo paze na sopstvenu ishranu

Započeo Đagi, Maj 03, 2012, 09:23:48

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Mame i tate slabo paze na sopstvenu ishranu


Roditelji obično pokušavaju da nateraju decu da jedu povrće i voće, ali retko se i sami odlučuju da jedu isključivo zdravu hranu, kažu stručnjaci.

Jedna američka studija je pokazala da roditelji brzo odustaju od pravilne i zdrave ishrane, jer su pod pritiskom poslovnih obaveza, nestabilne finansijske situacije i brige oko deca.

Autorka studije doktorka Helena Laroš sa Univerziteta Ajova smatra da roditeljstvo ne utiče veoma nepovoljno na kvalitet ishrane, ali je ni ne poboljšava dovoljno.

"Roditelj se, zapravo, ne lišavaju zasićenih masti i njihova ishrana postaje nezdrava i siromašna", kaže doktroka Helen.

Studija je obuhvatila analizu ishrane 2,563 odraslih koji su pristali na učestvovanje radi uočavanja nastanka rikiza od koronarnih bolesti kod mladih odraslih osoba.

Tokom istraživanja merene su promene u ishrani u periodu od osam godina. Niko od učesnika nije imao dete u prvoj godini istraživanja, dok su tokom narednih godina neki od učesnika postali roditelji.

Istraživači su primetili da je procenat unešenih zasićenih masti smanjen kod svih učesnika, ali da su oni koji su postali roditelji i dalje beležili veći unos nego što je poželjno.

Nisu zabeležene značajne statističke promene u unosu voća, povrća, šlatkiša i brze hrane, piše "Dejli mejl".

Više faktora je uticalo na ovakav rezultat ishrane.

"Dostupnost hrane koju deca žele i neprestano traže je jedan od najvećih faktora koji utiče na loše navike u ishrani. S obzirom da nas sa svih strana opseda šareno upakovana ukusna, ali masna i nezdrava hrana, deca se lako odlučuju za štetniju ishranu", tvrdi doktorka Helen Laroš.

Prema rečima doktorke Laroš nova istraživanja o ovoj temi su neophodna, a edukacija može biti ključ u prevenciji nepravilne ishrane.

"Prelazak u ulogu roditelja može biti idealan momenat za osvešćivanje odraslih i upućivanje na pravilnu ishranu, najpre tokom trudnoće, ali i kasnije, što će omogućiti bolji i zdraviji razvoj cele porodice", rekla je doktorka Laroš.