samo-opusteno

Tehnicki deo foruma => Web Razvoj => Temu započeo: MarkoKg poslato Januar 09, 2013, 13:00:40

Naslov: Top 10 servisa za praćenje uptime-a vaših sajtova
Poruka od: MarkoKg poslato Januar 09, 2013, 13:00:40
Top 10 servisa za praćenje uptime-a vaših sajtova

Kako ne možete pratiti uptime (http://en.wikipedia.org/wiki/Uptime) vaših sajtova 24h dnevno, napravili smo listu 10 najboljih servisa za praćenje uptime-a vaših sajtova koji će olakšati život svakom webmasteru.

1. Pingdom (http://www.pingdom.com)
Pingdom je servis koji Vam omogućava da pratite uptime svog sajta ili IP adrese i da o nedostupnosti istih dobijate besplatna obaveštenja putem mejla, SMS poruke, Twittera ili aplikacije za pametne telefone.
Registracija je brza je jednostavna, nakon nje je potrebno uneti parametre poput adrese sajta (ili IP adrese), vašeg mejla, broja telefona ili twitter naloga, zavisno od toga gde želite da dobijate obaveštenja od pingdoma. Možete podesiti i vreme provere sajta od minimalno jedan minut, kao i vreme posle koga ćete dobiti obaveštenje (npr optimalno bi bilo da obaveštenje dobijete pošto je vaš sajt nedostupan u dve provere sa razmacima od 10 minuta).

(http://www.dodaj.rs/f/44/5Z/2KRMWpXf/uptimepingdom.jpg)

Poruke ovog servisa možete dobijati na sve domaće mobilne operatere i potpuno su besplatne, stim da postoji limit od 20 SMS poruka i na monitoring samo jednog sajta. Ipak, za webmastere početnike toplo preporučujemo ovaj servis, jer besplatna registracija nema ograničenja na broj poslatih obaveštenja putem mejla (ili aplikacije za smart telefone), a pored toga svi korisnici na mejl dobijaju mesečni izveštaj sa detaljnim dijagramom uptime-a i statistikom svojih sajtova, što se priznaćete može jako lepo iskoristiti kao pokazatelj tačnosti podataka koji hosting provajderi korisnicima plasiraju (zagarantovani uptime koji je skoro svuda 99,99%).

Na kraju jedna preporuka od nas - Ukoliko imate smart telefon preporučujemo Vam da pingdom servis podesite tako da Vam obaveštenja stižu samo na mejl, a mejlovi na telefon. Na ovaj način nećete biti ograničeni brojem obaveštenja, a nećete morati ni da instalirate dodatne aplikacije na svoj mobilni uredjaj. Ukoliko Vam mejlovi inače ne stižu na telefon, naša preporuka je pingdom aplikacija koju možete pronaći na google play-u i potpuno besplatno instalirati i koristiti.

2. UptimeRobot (http://www.uptimerobot.com/)
Broj sajtova koje može pratiti: 50
Provera na svakih: 5 minta
Notifikacije na: SMS, mejl, twitter, RSS.

Servis koji ni malo ne zaostaje za pindgom servisom, koji se takodje pokazao kao jako koristan i stabilan. Besplatan je i može pratiti dosta veći broj sajtova od našeg prvog servisa, ali je provera na svakih pet minuta. Za zahtevnije korisnike to i nije tako česta provera, ali za početnike i srednje zahtevne sajtove ovo će biti sasvim solidan servis koji će svakako zadovoljiti potrebe monitoringa.

(http://www.dodaj.rs/f/2o/5q/wZdBXAj/uptimeuptimerobot.jpg)

Ovaj servis radi na prostom principu: proverava HTTP headers vaše stranice, te ukoliko dobije 404, 503, 500 ili slične error stranice on proverava celokupan sajt, te Vas obaveštava o rezultatitima tj o eventualnoj nedostupnosti vašeg sajta. Imajte na umu da bot koji proverava stranicu neće ulaziti u statističku posetu vaše stranice pošto se neće učitavati google analytics kod, niti kodovi sličnih servisa koji beleže posećenost vašeg sajta.

3. Mon.itor.us (http://mon.itor.us/)

(http://www.dodaj.rs/f/3w/Y1/3XuJm9IQ/uptimemonitorus.jpg)

Broj sajtova koje može pratiti: 1
Provera na svakih: 30 minuta
Notifikacije na: IM, SMS, E-mail, RSS.

Ovom servisu moramo zameriti na učestalosti provere koja je na tek svakih 30 minuta, što je veliki minut obzirom da je vaš sajt već dugo nedostupan kada vi postanete toga svesni. Ipak pohvala servisa je na broju norifikacija koje može poslati i na izveštajima koji mogu biti na dnevnim, nedeljnim ili mesečnim nivoima, sa detaljima poput brzine odziva stranica i sl.


Kao alternativu gore ponuđenim možete koristiti i sledeće servise za monitoring vašeg uptime-a:

4. InternetSeer (http://www.internetseer.com/)
5. Uptrends (http://www.uptrends.com/)
6. BasicState (http://basicstate.com/)
7. Montastic (http://www.montastic.com/)
8. Are My Sites Up? (http://www.aremysitesup.com/)
9. Site24x7 (http://site24x7.com/index.html)
10. 100Pulse (http://100pulse.com/)
Naslov: Odg: Top 10 servisa za praćenje uptime-a vaših sajtova
Poruka od: dragandragan poslato Mart 17, 2016, 09:09:39
pogledao sam wikipediu za značenje uptime, ali je objašnjenje dosta komlikovano.
Da li bi neko mogao da objasni jednostavnije uptime. Pogotovu me interesuje razlika prilikom kupovine hosta 99 i imeđu 99,99 . Koliko je to važno?