Photo info Thrill ride
The Great White Roller Coaster at Wildwood, New Jersey
© John Van Decker/Alamy

Kako živeti od posećenog web sajta?

Započeo Oasis, Februar 17, 2012, 22:18:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Oasis

Kako živeti od posećenog web sajta?

Miloje Sekulić je na DPT temi o (online) oglašavanju u Srbiji dao zanimljivu i istinitu konstataciju da veliki procenat svih domaćih sajtova koji pokušavaju da žive od prodaje oglasa drže neki "tehničari" – programeri i dizajneri, i nemaju pored sebe nekoga ko bi se bavio samo prodajom oglasa, što je inače uobičajeno u slučaju klasičnih advertajzing poslovnih modela zarade (novine, časopisi, el. mediji...).

Naravno, postoje primeri firmi koje za svoje sajtove angažuju ozbiljne tzv. "prodajne snage" (sales force), i oni skoro po pravilu imaju dobre prodajnean rezultate (primere sam dao u pomenutoj temi).

Ima i primera da "tehničari" ipak uspeju samostalno da krenu u ozbiljniju prodaju oglasnog prostora, ali je to retkost. Npr. Peca sa Mycity.co.yu uspeva u tome samostalno, a npr. za sajtove Economy.rs i Naslovi.net to radi Httpool. U ovom slučaju vlasnici ovih sajtova nemaju veliku slobodu da samostalno nalaze sponzore.

Znači, ili dođite u situaciju da napravite dovoljno posećen sajt da vam se oglasivači samostalno javljaju (što je strašno teško), ili da u slučaju veoma posećenog sajta napravite ugovor sa mrežama tipa Httpool. U svim ostalim slučajevima (a to je preporuka u svakom slučaju) potrebno je organizovati samostalnu prodaju oglasnog prostora ako mislite da živite od posećenosti nekog sajta.