Static subdomeni za statični sadržaj

Započeo NiKooLaa, Februar 18, 2012, 21:01:22

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

Februar 18, 2012, 21:01:22 Poslednja Izmena: Februar 18, 2012, 21:04:01 od NiKooLaa
samo-opusteno.info
Static subdomeni za statični sadržaj

Kako se posećenost vašeg sajta, a samim tim i opterećenost servera povećava, preporučljivo je statički sadržaj prebaciti na poseban domen/subdomen. Ovim se dobija brže učitavanje statičkog sadržaja, jer se učitavanjem jedne stranice pokreće duži niz pozova, tako da se oni "rešavaju" jedan po jedan, osim ako nisu sa različitih domena/subdomena. U tom slučaju za svaki domen/subdomen se formira poseban niz, pa se podaci potrebni za otvaranje cele strane učitavaju generalno dosta brže.

Šta je statički sadržaj?
Statički sadržaj je sadržaj na sajtu koji se ne menja uopšte, ili se ne manja često. To su uglavnom slike, js, jquery, flash skripte, css fajlovi i slično.

Kako napraviti domen/subdomen za ovakav sadržaj?
Naša je preporuka da za početak koristite subodmen, a kasnije kako vaš sajt raste možete zakupiti poseban domen za statički sadržaj.
Pravljenje subdomena je jednostavno - možete ga izvršiti iz vašeg cPanela (ili bilo kog drugog panela koji koristite). Napravite klasičan subdomen sa imenom "static" tako da celokupan izgled bude static.domen.com.

Sa vašeg glavnog domena preko ftp klijenta / ili bilo kog file managera premestite sav statički sadržaj na novi static subdomen. Posle toga samo promenite putanje do datih fajlova/slika/skripti/css fajlova tako da se vuku sa static domena, i to je sve!

Bitno je da na static subdomenu nema kolačića (cookies) jer i oni dodatno usporavaju učitavanje strana, a na ovaj način sa static subdomena neće biti generisani kolačići.

Kako da proverim da li sam sve dobro uradio, tj da li mi je učitavanje stranice brže?
Postoje mnogi servisi koji pomažu u praćenju brzine učitavanja i generalno pomažu u optimizaciji sajta.
Mi vam preporučujemo servis koji se nalazi na adresi gtmetrix.com zbog dosta detaljnog izveštaja koji možete preuzeti i u pdf formatu.

Napomena: Predlažemo takođe da static subdomen podesite tako da se ne može direktno učitavati, tj najbolje je samo napraviti index.html fajl sa jednostavnim obaveštenjem da je subdomenu zabranjen direktan pristup. Razlog je što vrlo verovatno nećete imati nikakav index fajl po defaultu na tom subdomenu, te će pristupanjem njemu preko url-a biti izlistani svi fajlovi/folderi koji se na njemu nalaze, što predstavlja potencijalnu opasnost po bezbednost sajta.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP