Photo info A symbol of peace
An olive tree in front of the Temple of Concordia on the island of Sicily, Italy
© Alfio Finocchiaro/Shutterstock

Kako da koristite Linux desktop efekte bez Compiz-a

Započeo TanjicA, Maj 26, 2009, 22:26:19

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

Kako da koristite Linux desktop efekte bez Compiz-a


Činjenica je da Windows Vista i Mac OS X imaju mnogo lepih desktop efekata koji vam omogućuju da vidite kroz providne prozore ili da pregledate sve otvorene prozore istovremeno. Ali dok je Linux nekada bio poznat kao praktični operativni sistem za ljude koji vole da rade u prozoru terminala, svedoci smo da se situacija u zadnjih godinu dana drastično promenila, zahvaljujući Compiz-u.

Dok su neke popularne Linux distribucije kao što je Ubuntu počele da integrišu Compiz efekte, najnovija verzija KDE desktop interfejsa je krenula drugim putem. KDE4 korisnici će moći da implementiraju mnogo efekata bez instaliranja Compiz-a. Postoji nekoliko prednosti ovakvog pristupa. Na primer, Compiz možda neće raditi dobro na nekim starijim, sporijim mašinama (iako biste isto to mogli da kažete i za KDE4), i što je još važnije, integrisani efekti znače manje potrebe za prčkanjem ispod haube za KDE4 korisnike. Vi ćete moći da podesite vaše efekte iz istog menija koji koristite za ostala sistemska podešavanja. Dakle, KDE4 vam nudi mnostvo fenomenalnih efekata, tako da je instalacija Compiz-a nepotrebna.

Dakle o kakvim efektima govorimo? Providnost prozora, tranzicioni efekti (prozori mogu da se zumiraju kada se otvaraju ili zatvaraju, eksplodiraju kada ih minimizirate, i tako dalje), robustni alat za prelaženje iz jednog programa u drugi kao što je Exposé, i tako dalje. Francis Giannaros je sastavio interesantnu video demonstraciju koja prikazuje nekoliko efekata sa kojima možete da se poigrate.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta