Photo info Preserving Alaska's natural beauty
Tlikakila River Delta in Lake Clark National Park, Alaska
© Dawn Wilson Photography/Getty Images

Kako da instalirate fontove na Linux

Započeo MarkoKg, Septembar 13, 2009, 17:27:37

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Kako da instalirate fontove na Linux


Kopirajte fajlove fontova (.ttf ili .otf) u fonts:/// u File manager-u.

Kako da upotrebite novoinstalirani font u programu?

Ponekad ćete trebati da ponovo pokrenete program da biste mogli da koristite novi font.
Zatim možete da nastavite kao i obično, a novi font će se pojaviti u opcijama zajedno sa ostalim fontovima.

Kako da upotrebite font na web sajtu?

Ako specifikujete određeni font na vašoj web stranici koji nije instaliran na mašini posetioca, on će biti zamenjen sa standardnim fontom u njegovom web pretraživaču, koji je obično Times New Roman. Naravno, vi možete da specifikujete nekoliko fontova pomoću CSS-a i odredite im prioritet, ali ni to nije garancija da će svi korisnici videti fonove koje vi želite da vide.

Imate tri načina na koje možete da rešite ovaj problem:

    * Da biste obezbedili da naslov bude prikazan određenim fontom, najlakše je da ga pretvorite u sliku. Upotrebite neki program za crtanje ili obradu fotografija i snimite sliku kao .gif (ili .jpg ako ima puno nijansi različitih boja, ili u .png formatu).
    * Za dugačak tekst i samo za Internet Exlorer, vi možete da ugradite fontove, tako da će ih korisnici preuzeti istovremeno sa učitavanjem web stranice
    * Generišite sliku pomoću PHP-a

Zašto se fontovi ne pojavljuju u e-mail-ovima i IM programu?

Onaj sa kojim komnicirate, putem e-mail-a ili preko IM programa, može da vidi samo one fontove koji su instalirani na njegovom računaru. Zbog toga izbegavajte slanje e-mail-ova i IM poruka sa nestandardnim fontovima; ili se postarajte da onaj sa kojim komunicirate ima instalirane date fontove, jer će u suprotnom videti standardne fontove.

Koliko fontova može da se instalira?

Windows može da koristi i po nekoliko hiljada fontova. Ali izbegavajte instaliranje prevelikog broja fontova pošto to usporava sistem. Mnogi programi moraju da učitaju u memoriju sve instalirane fontove da bi mogli da rade.

Zato je najbolje da fontove koje redovno koristite stavite u Fonts direktorijumu. Ostale fontove držite u nekom drugom direktorijumu ili uređaju za skladištenje, tako da možete da ih instalirate i deinstalirate po potrebi.

Da li su svi fontovi besplatni?

Nisu svi fontovi besplatni. Fontovi mogu da budu freeware, shareware, u javnom domenu, a postoje i demo verzije fontova. Ako preuzimate fontove sa Interneta obavezno pročitajte readme-fajlove u zip arhivama ili proverite na web sajtu autora kako biste se uverili da ne kršite ničija autorska prava.

Ako ne postoje informacije o autoru i licenci to još ne znači da je dati font besplatan.

mladeno


Somebody74