Photo info An island park for everyone
Kornati National Park, Croatia
© Anton Petrus/Getty Images

Kako da importujete Thunderbird e-mail-ove u Evolution

Započeo MarkoKg, Septembar 13, 2009, 17:24:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Kako da importujete Thunderbird e-mail-ove u Evolution


Ovaj članak je namenjen za sve one korisnike koji žele da prebace svoju e-mail korespondenciju sa Thunderbird-a na Evolution.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih ćete to želeti da uradite je činjenica da je Evolution mnogo bolje integrisan sa Gnome Desktop-om, Beagle-om, i tako dalje...

U ovom članku saznaćete kako možete da importujete e-mail-ove iz Thunderbird-a u Evolution. Menjanje klijenta za poštu je uvek riskatntno, pošto ćete obično želeti da sačuvate vašu staru poštu u slučaju da vam zatreba. To se obično lako rešava pomoću Export funkcije sa klijenta kojeg napuštate i Import funkcije u klijentu na koji se prebacujete.

Na žalost, Thunderbird još nema funkciju za eksportovanje. Zbog toga, importovanje vaše stare elektronske pošte u Evolution nije baš tako lako.

Ali, srećom, Thunderbird koristi standardni format za sanduče za poštu: mbox. mbox format je od starta podržan u Evolution-u preko njegove import funkcije.

E pošto sada znamo da možemo lako da importujemo e-mailove iz thunderbird-a, jedino što treba da uradimo je da nađemo gde se pisma nalaze. Njih ćete naći preko stranice sa parametrima naloga. U Thunderbird-u idite u Edit>Account Settings... i izaberite nalog iz kojeg želite da importujete elektronsku poštu, a onda izaberite podunos Server Settings i potražite tekstualno polje Local Directory. Ono bi trebalo da izgleda ovako:

/home/user/.mozilla-thunderbird/gfdse2df.default/Mail/mail.server.com

Ako 'ls'-ujete ovaj direktorijum, pronaći ćete kolekciju fajlova i direktorijuma. Uzmimo na primer Inbox. Tu ćete naći:

* Inbox.sbd directory
* Inbox.msf
* Inbox


Inbox.sdb je direktorijum koji sadrži sve poddirektorijume i njihove poruke koje ste kreirali u Inbox direktorijumu u Thunderbird-u.

Inbox.msf je fajl koji sadrži sumarni izveštaj o vašim e-mail-ovima radi bolje performanse.

I konačno, Inbox fajl sadrži vaše e-mail-ove u mbox formatu!!! Ovo je fajl koji želite da importujete u Evolution.

Hajde sada da importujemo Thunderbird Inbox u Evolution. U Evolution-u kliknite na File->Import. To će otvoriti prozor čarobnjaka. Kliknite Forward, izaberite Import a single file, kliknite ponovo forward. U novom prozoru, otvorite pretraživač fajlova, i uđite u /home/korisnik/.mozilla-thunderbird/ gfdse2df.default/Mail/mail.server.com. Možda ćete trebati da kliknete desnim tasterom miša u prozoru pretraživača fajlova kako biste uključili "Show Hidden Files". Izaberite vaš Inbox fajl i to je to. Evolution će da importuje vaše Thunderbird fajlove.

Ako ste kreirali puno poddirektorijuma, moraćete da prođete kroz importovanje svakog fajla (bez .msf ekstenzije) i poddirektorijuma pod Inbox.sbd.