Photo info Desert daggers?
Joshua trees in Joshua Tree National Park, California
© Tim Fitzharris/Minden Pictures

Prolećna ishrana trudnica

Započeo Đagi, Maj 14, 2012, 18:56:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Prolećna ishrana trudnica


Konzumiranje raznovrsnog sezonskog povrća i voća je od izuzetnog značaja za zdravlje trudnice i njene bebe. Evo preporuka za prolećnu ishranu...

Proleće predstavlja buđenje života, a to možete da prenesete i na vaš plan obroka i da na taj način udahnete nov život vašem načinu ishrane. Više sunca znači više biljnog pigmenta hlorofila, ključne komponente za korišćenje sunčeve energije. A prolećna prozračnost se ogleda i na namirnicama, donoseći im svežinu.


Sveže povrće

Vreme je za sveže povrće! Dosta je bilo zamrznutog (mada je i ono kvalitetno) za vreme zime. Sezonsko voće i povrće je nutritivno kvalitetnije i ukusnije. Još ako je direktno iz bašte... ništa ne može da se uporedi sa svežinom onog što je tek ubrano! U proleće se najviše konzumiraju blitva, spanać, kelj, tikvice... Neka ovo povrće predstavlja osnov vaše ishrane u tom periodu, a vi uživajte u neodoljivoj vitalnosti zeleniša tokom svakog obroka. Za trudnicu i njenu bebu je konzumiranje sezonskog, raznog povrća i voća izuzetno važno. Jedino se na taj način obezbeđuje pravilna ishrana, u suprotnom - buduća mama će da se «vrti» u krugu iste hrane, bez raznovrsnosti.

Volim zeleno

Zeleno je prava boja proleća. Na raspolaganju su nam špargla i kupus, ali i tamno zeleno lisnato povrće - spanać, kelj i blitva. Ovo povrće je siromašno kalorijama, ali bogato nutrijentima, uključujući vlakna, vitamine C i B12. Ono sadrži lutein, moćni antioksidans koji štiti mrežnjaču oka od degeneracije.
Kalcijum iz zelenog povrća je važan za regulaciju arterijskog pritiska i čvrstinu kostiju, a magnezijum i kalijum, zajedno sa kalcijumom, održavaju ravnotežu tečnosti u organizmu.


Preporuke za prolećnu ishranu:

- Kuvajte lakša jela, raznobojnija i svežijeg ukusa.
- Jedite zeleniš: spanać, kupus, špargle. Njima zamenite luk, rotkvu i cveklu koje se jedu zimi.
- Jedite mnogo salate.
- Jedite više tikvica - pečenih ili kuvanih, i posluženih uz pastu. Poslužite ih sa lukom, paradajzom, šampinjonima, belim lukom i paprikama. Pospite ih parmezanom.
- Za salatu koristite maslinovo ulje.
- Koristite začine za sezonsku hranu: na primer, bosiljak za paradajz, balzamsko sirće (sirće sa začinskim travama može se nabaviti u svim boje snabdevenim prehrambenim prodavnicama. Umesto njega možete koristiti i jabukovo sirće.), i peršun za krastavce.
- Kupus sa junećim mesom je odlična kombinacija jer ovo povrće sadrži malo kalorija, a mnogo vlakana, vitamina A i folata.