Photo info Trunks packed for the road
Elephants near Mount Kilimanjaro, Amboseli National Park, Kenya
© Diana Robinson Photography/Getty Images

Starije trudnice češće rađaju blizance

Započeo Đagi, April 12, 2012, 17:12:11

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Starije trudnice češće rađaju blizance


Trudnice starije od 30 godina imaju veće šanse da rode blizance u odnosu na žene koje su se za majčinstvo odlučile ranije.

Naučnici Univerziteta Mičigen dodaju da je u SAD u poslednih 30 godina gotovo udvostručen broj rođenih blizanaca, na šta ukazuje činjenica da je trenutno blizanac svaka 30. beba rođena u SAD, dok je 1980. godine blizanac bila svaka 53. beba.

U istom razdoblju je zabeleženo i povećanje broja trojki - od svake 2.702. bebe pre 30 godina do svake 651. bebe sada, prenela agencija Rojters.

Povećanje broja blizanačkih trudnoća je zabeleženo kod trudnica svih uzrasnih grupa.

Prema mišljenju istraživača, uzrok ove pojave je povećanje broja žena koje rađaju posle 30. godine života i koje se podvrgavaju veštačkoj oplodnji.

S druge strane, časopis "Proceedings of the Royal Society" je objavio rezultate koji ukazuju na duži očekivani životni vek kod žena koje su rodile blizance.

Stručnjaci Univerziteta Utah napominju da su koristili podatke za 58. 786 žena koji sežu u 19. vek pa se njihovi nalazi ne mogu primeniti na trudnoće do kojih je došlo uz pomoć veštačke oplodnje.

Prema njihovim rečima, blizanačke trudnoće su se češće događale fizički snažnijim ženama, što ukazuje na mogućnost da se radi o evolucijskom prilagođavanju koje zdravim majkama povećava šanse za prosleđivanje njihovih gena.

Dostupni podaci pokazuju da blizanačke trudnoće koje nisu rezultat veštačke oplodnje čine 0,6 odsto poroda u Aziji, jedan do dva odsto poroda u Evropi i SAD i 4 odsto poroda u Africi.