Photo info Migration of the monarchs
Monarch butterflies at Pismo Beach, California
© Mimi Ditchie/Getty Images

Prva i druga trudnoća - sličnosti i razlike

Započeo Đagi, Maj 14, 2012, 19:01:31

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Prva i druga trudnoća - sličnosti i razlike


Druga trudnoća može da bude po mnogo čemu drugačija od prve. Šta možete da očekujete?
Kada planiraju drugo dete, roditelji uglavnom nisu sigurni koliko velika razlika između dece je dobra. U zavisnosti od toga kog stručnjaka konsultuju, dobijaju različite savete.


Trudnoća i porođaj su fiziološka stanja kroz koja žena prolazi, a koja za organizam predstavljaju veliko opterećenje. Funkcija organa, pre svega srca, pluća, bubrega i jetre - treba da zadovolji potrebe organizma i majke i ploda. Nakon porođaja, potrebno je neko vreme da se sve vrati u pređašnje stanje. Zato se preporučuje da pauza do naredne trudnoće bude najmanje godinu dana, dok bi optimalno bilo dve godine.

Fizički izgled se menja krajem prvog tromesečja, a promene su očigledne u drugom, i izražene u trećem tromesečju trudnoće. U drugoj trudnoći, žena neće da oseti promene kao u prvoj, jer je već jednom prošla kroz isto iskustvo. Ali, pošto druga trudnoća može da bude po mnogo čemu drugačija, neke tegobe koje su izostale u prvoj, mogu da se po prvi put jave u drugoj trudnoći.

Promene na grudima

Dojke su znatno uvećane zbog povećanog masnog i žlezdanog tkiva, što - pored naraslog stomaka, dodatno opterećuje ženu. Naročito ako se puno ugoji, ili ako se nije vratila na svoju prvobitnu težinu nakon prvog porođaja. Uvećane grudi dovode do zatezanja mišića koji se pružaju ka ramenima, što izaziva pojavu bolova. Pokretljivost vrata na jednu ili obe strane može da bude ograničena. Ako je ovo stanje praćeno glavoboljom, mučninom ili povraćanjem - obavezno se treba obratiti lekaru. Napeti mišići će se najlakše opustiti masažom vrata i ramenog pojasa, ili blagim zagrevanjem. Kada dođe do potpunog opuštanja, započinje se sa vežbama istezanja i jačanja mišića, kako bi se očuvala pokretljivost i mišićna snaga. Najbolja prevencija da tokom trudnoće zbog uvećanih grudi ne dođe do bolova u vratu, jeste nošenje dobrog brushaltera, kao i vežbe - koje treba raditi svakodnevno.

Promene na mišićima stomaka

Mišićni tonus u trudnoći je znatno smanjen, pa je trbušna muskulatura dosta opterećena - a ona, inače, obezbeđuje glavnu potporu kičmi. Pošto se tonus mišića skoro nikada u potpunosti ne vrati na stanje pre trudnoće, u narednoj trudnoći je to jedan od glavnih uzroka bolova u leđima i nogama. Razmicanje uzdužnog trbušnog mišića (dijastaza) je relativno česta pojava u trudnoći, ali predstavlja prolazno stanje. Naročito se javlja kod žena koje su imale više trudnoća.

Da li je došlo do ove pojave, uglavnom vam saopšti lekar nakon porođaja, ali možete i sami da proverite. Dok ležite u krevetu, sa savijenim kolenima, podignite malo glavu i ruke sa strane, a zatim rukama opipajte stomak ispod pupka. Ako napipate deo koji je mekan i malo natečen, radi se o razmicanju trbušnog mišića. Zarastanje možete da ubrzate izvođenjem posebnih vežbi, pod nadzorom fizioterapeuta, koji će da kontroliše opterećenja. Nestručno vežbanje može da pogorša stanje. Izbegavajte svaki veći fizički napor koji angažuje trbušne mišiće. To je naročito važno kada je u pitanju podizanje i spuštanje bebe (iz kreveca, stola za povijanje, kadice). To radite uvek sa savijenim kolenima, da biste svu težinu koju podižete prebacili na mišiće nogu. Preveliki napor i nepravilno podizanje bi moglo da dovede do trajnog oštećenja, odnosno do pojave kile.
Ukoliko već imate kilu, neophodno je da vežbate - kako biste što više ojačali trbušnu muskulaturu, ali i da nosite odgovarajući pojas pri podizanju tereta. Druga trudnoća mora da se planira uz konsultacije sa ortopedom, koji će da proceni koliki je rizik od pogoršanja, kao i o daljem lečenju, odnosno operaciji kile.

Promene na nogama

Uzrok ovih tegoba su najčešće proširene vene, što je uglavnom nasledno. Drugi razlog su hormonske promene koje prate trudnoću, a dovode i do oticanja nogu. Drastično povećana telesna težina može znatno da pogorša stanje ako je žena i pre trudnoće imala ovaj problem. Otoci mogu da se jave i iz drugih razloga, kao što je povišen krvni pritisak, poremećaj u funkciji bubrega, ili nešto drugo. Zato ovu pojavu svakako treba da prati lekar koji vodi trudnoću, i preduzme odgovarajuće mere ako je potrebno.


Promene na stopalima

U trudnoći se, zbog povećane telesne težine i bebe u stomaku, težište pomera malo prema napred, pa su i stopala drugačije opterećena. To može da dovede do pojave ravnih stopala, posebno do spuštanja prednjih svodova (prednji deo stopala se proširi).
Žene koje su već imale ravna stopala ili spuštene svodove u trudnoći, posebno su ugrožene, pa se događa da nakon porođaja ne mogu da nose obuću od ranije, već jedan ili dva broja veću. Rizik od pojave ravnih stopala i nastanka trajnog deformiteta je mnogo veći u drugoj trudnoći nego u prvoj. Da bi se to sprečilo ili ublažilo, neophodna je masaža stopala i listova, kao i vežbe za bolju cirkulaciju i jačanje mišića. Pored toga, neophodno je nošenje odgovarajućih ortopedskih uložaka tokom trudnoće, kao i nekoliko meseci, do godinu dana nakon porođaja - dok se telesna težina i hormonski status ne vrate na stanje pre trudnoće.

Promene  na koštano-zglobnom sistemu


Ove promene nastaju zbog povećanog opterećenja telesnom težinom, ali i hormonskih promena - pre svega zbog lučenja hormona relaksina.
Nepokretni zglobovi karlice se razmekšavaju pod uticajem hormona, pa čitav karlični pojas postaje labav. Tokom prirodnog porođaja dolazi do razdvajanja karličnih kostiju, kako bi beba mogla da prođe kroz koštani deo kanala. U prvoj trudnoći, ove promene su izraženije, a neke žene ih doživljavaju kao bolove u krstima i preponama, dok ih u drugoj trudnoći opisuju kao osećaj težine u karlici. Iako su nekada jako neprijatni, ovi bolovi kratko traju neposredno pred porođaj. Ono što predstavlja opasnost, jeste da se nakon prvog ili drugog porođaja kosti ne vrate u potpunosti na svoje mesto. To može da bude razlog bolova u krstima neposredno nakon porođaja, ali i nakon nekoliko godina - čak i posle 20, 30 godina.

Pauza najmanje godinu dana

Sa stanovišta fizioterapeuta, razlika između porođaja i sledeće trudnoće treba da bude najmanje godinu dana - kako bi se organizam majke oporavio od prethodne trudnoće. Naravno, ukoliko je ona bila u redu, a porođaj protekao normalno, i nije bilo nikakvih komplikacija nakon njega. Optimalno vreme bi bilo dve do tri godine, a u nekim slučajevima i duže. Žene se uglavnom brzo oporave i, preplavljene pozitivnim osećanjima i iskustvima, često odmah požele drugo dete. Ali, dobro je da se malo sačeka, jer neke tegobe u drugoj trudnoći mogu da budu izraženije - kao što su problemi sa venama, promene na kostima i zglobovima. Čak i ako se ne manifestuju odmah, ostaviće posledice. Problemi sa dijastazom, kilom, ili inkontinencijom - zahtevaju ozbiljno lečenje i obaveznu konsultaciju sa lekarom prilikom planiranja druge trudnoće.