Photo info All hail the mighty mangrove!
Red mangrove tree seedlings in Guanahacabibes National Park, Cuba
© Claudio Contreras/Minden Pictures

Žene se porađaju dva i po sata duže

Započeo Đagi, Mart 31, 2012, 19:00:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Žene se porađaju dva i po sata duže


Žene koje danas rađaju prvo dete u proseku su dve i po godine starije nego prvorotkinje pre 50 godina, tvrde naučnici američkog Instituta za zdravlje i razvoj dece.

Oni su uporedili podatke o 39.491 porođaju u periodu od 1959. do 1966. sa 98.359 porođaja u periodu od 2002. do 2008. i otkrili da u današnje vreme porođaj u proseku traje dva i po sata duže.

Prvorotke danas imaju više kilograma, pa im je prosečan indeks telesne mase (BMI) 29,9, dok je 60-tih bio oko 26,3. Takođe, one mnogo češće uzimaju medicinske terapije koje će im olakšati porođaj.

Pre 50 godina tek je oko četiri odsto žena uzimalo epiduralnu anesteziju, dok danas to isto čini oko 55 odsto budućih majki.

"Neke od razlika nastale su kao posledica medicinske promene porođajne prakse, a duži porođaj ne znači ništa loše za zdravlje deteta i majke", kaže profesor ginekologije sa Univerziteta u Juti (SAD).

Prosečno trajanje porođaja za prvorotke kreće se između 12 do 14 sati, a zahvaljujući medicinskom napretku danas je mnogo veća šansa preživljavanja novorođenčadi sa zdravstvenim komplikacijama.

freebokili12

nema pravila koliko ce porodjaj trajati....

gonss

Citat: freebokili12 poslato April 02, 2012, 08:45:04
nema pravila koliko ce porodjaj trajati....
Realno, sve zavisi od veličine bebe, a i samo porodilje.

sabotic zdenka

Sto se tice porodjaja sve zavisi od slucajeva do slucajeva,broju porodjaja.spremnosti same trudnice,godine porodilje,i na kraju same srece.

LopticaIvana

svaka zena je posebna prica i svaka zena je drugacija