Photo info Preserving Alaska's natural beauty
Tlikakila River Delta in Lake Clark National Park, Alaska
© Dawn Wilson Photography/Getty Images

Epidural - da ili ne?

Započeo Đagi, Mart 21, 2012, 21:46:31

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Đagi

Epidural - da ili ne?


Svaka trudnica koja planira vaginalni porođaj mora da se pomiri sa činjenicom da je taj čin veoma bolan.Međutim, postoji način da se bol olakša - epiduralom.

Epidural je procedura koja se zasniva na tome da anesteziolog daje malu dozu anestetika i narkotika kroz kateter u epiduralni prostor oko kučmenog stuba porodilje, što pomaže kod samog prođaja, ali istovremeno nosi i određene rizike po mamu i dete.

U brojnim priručnicima može se pročitati da epidural otežava napone kada dođe do samog porođaja. Neki čak upozoravaju da utrnulost karlične regije povećava rizik od casrkog reza, operacije koja zahteva duži oporavak, opasnost od infekcije i komplikacije u narednoj trudnoći.

S druge strane ginekolozi i babice u porodilištima smatraju da je epidural potpuno bezbedan.

Tvrdnja da epidural otežava napone je moždabila tačna pre 20 godina kada je korišćena drugačija koncentracija anestetika. Ona je mogla da onemogući komunikaciju između mozga i mišića. Međutim danas je stvar mnogo drugačija i takvih problema nema.

Sva istraživanja u vezi sa epiduralnom anestezijom pokazala su da nije štetnija od drugih lekova koji se daju za olakšavanje bolova i neprijatnosti.

Analiza iz 2011 obuhvatila je 6 nasumičnih studija sprovedenih u periodu od 1995. do 2011. Njima je bilo obuhvaćeno ukupno 15.000 žena. Zaključeno je da čak i kada se daje tokom ranog stadijuma porođaja (pre nego što je grlić materice otvoren 4 cm), epidural ne nosi veći rizik od carskog reza u poređenju sa ostalim lekovima protiv bolova.

Slična analiza sprovedena decembra 2011. obuhvatila je 38 studija i došla do istih podataka.

Ipak, jedno istraživanje jeste poljuljalo stavove. Poređene su žene koje su primile epidural sa onima koje su se porađale bez anestezije. lekari su pratili koliko je jednim i drugim bilo potrebno da se porode i na koji način, kao i koliko su bola osetile.

Žene sa epiduralom su se otvarale sporije i porađale duže, ali nisu morale da budu podvrgnute carskom rezu ništa više od onih koje nisu uzele anesteziju.


100 odsto žena bez epidurala opisale su bolove kao "veoma jake" u poređenju sa 9 odsto žena sa epiduralom.

Na osnovu svih razmatranih rezultata, Američki kongres ginekologa objavio je da na odluku o porođaju uz epiduralnu anesteziju ne treba da utiče strah od nepotrebnog carskog reza.

Međutim, postoje drugi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o epiduralu. Neki naučnici napominju da se na ovaj način povećava rizik od upotrebe klešta ili vakuuma za izvlačenje bebe, što može dovesti do modrica kod novorođenčeta, kao i vaginalnih povreda kod majke. Ipak, nove epiduralne anestezije redukuju ovaj rizik.

Epidural povoljno utiče na psihu žene, pritom snižavajući krvni pritisak i odlaže poslednji stadijum porođaja za oko 15 minuta.

Što se tiče dojenja, zbog epidurala može doći do njegovog odlaganja jer čini bebe pospanim. Ipak, ovi uticaji još uvek nisu dovoljno istraženi. Studija iz 2010. koja je pratila 87 žena porođenih uz epidural, pokazala je da je 95 odsto njih uspešno dojilo 6 nedelja nakon porođaja.

Sve u svemu, koliko je zaista opasan epidural? Jedni tvrde da je besmisleno trpeti agoniju zbog minimalnog rizika koji postoje. Međutim, nauka nikada neće biti 100 odsto sigurna po tom pitanju. Anestezilozi objavljuju knjige o prednostima epidurala tvrdeći da su čak dobri i po novorođenčad jer umanjuju njihovu izloženost hormonima stresa izazvanim porođajnim bolovima.

Žene bi trebalo da se informišu i da odluku donesu na osnovu sopstvenih prioriteta i ciljeva. Oba izbora nose svoje dobre i loše strane.