Photo info The rivers run through us
Aerial view of the Amazon River in Brazil
© Curioso.Photography/Shutterstock

Uređenje i renoviranje kupatila

Započeo TanjicA, Decembar 28, 2012, 12:08:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

Uređenje i renoviranje kupatila

Kupatilo treba da bude mesto na kome ćete se osećati mirno i opušteno. Međutim, u većini stanova i kuća kupatila su originalno napravljena skučena, da zauzmu što manje prostora, kao da su nužno zlo. Često je kupatilo najhladnije i najmračnije mesto, naročito zimi.

Ipak sa malo mašte i nešto novca, možete pretvoriti kupatilo u udobnu prostoriju kakva bi trebalo da bude. Ako ste od onih srećnijih koji prave novu kuću ili dograđuju deo koji sadrži kupatilo, imate mnogo mogućnosti za izbor veličine kupatila i rasporeda u njemu. Čak iako renovirate postojeće kupatilo, i ograničeni ste njegovom fizičkom veličinom, ipak možete napraviti čuda. Možete promeniti mesto na kom se kupatilo nalazi, a uvek možete ukloniti zidove, vrata ili prozore.Možete zamisliti veliko kupatilo o kakvom ste sanjali, ali sprovođenje te ideje u realnost zavisiće od toga koliko novca ste spremni da potrošite i koliko nereda u kući tokom radova ste spremni da podnesete.

Četiri faze kod planiranja kupatila su:

1. merenje i beleženje pozicije postojećih vrata i prozora

2. osmišljavanje plana prepravki tamo gde ih želite

3. odluka o strukturnim radovima – pomeranju zidova, vrata ili prozora

4. odluka o potrebi menjanja postojećih instalacija – struje, vode, odvoda

Ovo su samo preporuke, i možda neće biti izvodljive u stvarnoj situaciji, pa ćete verovatno morati da pravite određene kompromise. Zlatno pravilo je – što jednostavniji dizajn. Kupatilo možda bude ono što će kod kupca presuditi da se odluči za kupovinu Vaše kuće ukoliko je budete prodavali, ali pre svega ga napravite da Vama bude udobno u njemu.

Kod planiranja rasporeda u kupatilu ne postoje neka apsolutna pravila, to je ipak Vaše kupatilo, ali...

1. Prvo biste trebali napraviti spisak onoga osnovnog što želite u svom kupatilu.

Na primer: kada i/ili tuš kabina, lavabo, WC šolja, bide..

2. Odlučite koje dodatke želite: mašina za pranje veša, mašina za sušenje veša (mada je preporuka da njih smestite u neku drugu prostoriju ukoliko ste u mogućnosti), utikač za brijaći aparat, ogledalo sa ili bez svetla, stolica, police, korpa za veš, ventilator, ormarić za lekove...

3. Izmerite mere na nivou poda i na nivou oko metar od poda i manju meru uzmite za meru nacrta.

4. Nacrtajte plan u pravilnoj razmeri. Da vam bude lakše koristite papir sa kvadratićima.

5. Obeležite gde vam se trenutno nalaze instalacije u kupatilu – struja, hladna i topla voda, odvodi, ventilator, radijator...

6. U razmeri obeležite prostore gde bi trebalo da se nalaze nove sanitarije, kao i potreban prostor za kretanje oko njih.Na sledećim slikama vidite okvirne dimenzije prostora koji je potrebno ostaviti oko sanitarija. Mere su u milimetrima.
Dobro iskorišćen mali prostor, u kome zapravo nema puno opcija za razmeštaj.
7. Razmislite šta biste mogli promeniti. U jednostavnije prepravke spadaju menjanje položaja vrata i prozora (mada će Vam i u tome trebati pomoć majstora), a u najteže vodovodne i strujne instalacije kao i odvodi. Uzmite u obzir da prostor verovatno možete bolje iskoristiti.

Ilustracije prikazuju neke od načina.Dodati zid koji će odvojiti WC ili tuš kabinu nije veliki problem, dok će vam za postavljanje vrata i prozora trebati sigurno pomoć stručnjaka, pogotovo ako ih morate ugraditi na noseće zidove.

Igrajte se sa razmeštajem dok ne postignete ono što zapravo želite, a onda sagledajte koje su prepravke potrebne i da li želite toliko rada da uložite. Možda ćete uočiti da ste sebi zadali previše posla, pa ćete napraviti neke kompromise.

Kada završite sa rasporedom onoga što se nalazi na podu, pređite na zidove i ono što bi trebalo da se nalazi na njima.

Nakon toga dolazi lepši deo posla, dekoracija.

Ovde svakako pustite mašti na volju, ali pripazite na sledeće:

1. Razmislite dvaput pre nego što izaberete egzotične boje i prenaglašene oblike, mogu Vam dosaditi u kratkom roku.

2. U budućnosti ćete možda morati nešto da zamenite, pa odaberite neku standardnu boju sanitarija, kao što je bela, kako biste bili sigurni da ćete naći adekvatnu zamenu.

3. Pri izboru boja pločica, poda, prostirki vodite računa o izvorima svetlosti. Ne želite da imate mračnu prostoriju od koje ćete zazirati.

4. Možete sebi priuštiti i luksuz dekoracije tapetama, ali odaberite vinil ili perive tapete. Možda jesu skupe, ali Vam ih zapravo ne treba mnogo, pa u zbiru ne bi trebalo puno da košta.

5. Kupatilo ne mora biti sterilno, možete uneti toplinu i prirodan izgled nekim drvenim komadom nameštaja. Stavite zavese, zakačite slike na zidove. Držite prirodno cveće, ali odaberite ono koje uspeva u vlažnim uslovima.

6. Koristite ogledala kao biste mali prostor učinili većim, ali koristite ona za upotrebu u kupatilima, jer bi druga mogla brzo zamagliti.Nakon puno rada i truda, videćete da se isplatilo. Od jedne usputne, zaboravljene prostorije napravili ste pravu oazu, mesto gde Vam je prijatno i čiji enterijer može biti pravi ukras Vašeg doma.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

zeljanailic

cudo je kako ogledala sire prostorije i koliko zance kako u kupatilima tako i u manjim stanovima