Photo info The rivers run through us
Aerial view of the Amazon River in Brazil
© Curioso.Photography/Shutterstock

Osvetljenje stana

Započeo MarkoKg, April 02, 2012, 12:39:16

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Osvetljenje stana


Osvetljenje dnevne sobe    

      

   
   Slike i posteri se osvetljavaju niskovoltažnim lampama sa halogen-tungsten sijalicama. Ove lampe (koje se montiraju na ram slike ili na zid) rasipaju jarko beli snop svetlosti po čitavoj površini slike.

Biljke i skulpture se mogu naglasiti lampama usmerenim nagore tako da bacaju senku zid iza predmeta, stvarajući dramatičnu siluetu osvetljenog objekta.

Bar se može osvetliti odozgo indirektnim svetlom ili nizom usmerenih svetiljki okačenih tako da se čini da "lebde" nisko iznad površine bara.Police sa kristalom i čašama se mogu istaći korišćenjem dva podesiva izvora osvetljenja sa tungsten-halogen sijalicama. Položaj svetiljki treba da bude takav da se njihovo belo svetlo prelama na kristalnim površinama, a da u isto vreme omoguće vidljivost radi uzimanja ili čišćenja stvari sa police.

TV i računar zahtevaju svetlo niskog intenziteta koje neće imati odsjaj i neće ometati gledanje slike na njemu. Izaberite mini-reflektore ili fluorescentne izvore tako da zadovoljavaju ovaj uslov i postavite ih tako da se između njih i ekrana nalazi nekakav zaklon (na primer ispod police).

Stočići u dnevnoj sobi traže jasno i ujednačeno osvetljenje iz izvora postavljenog direktno iznad njih. Jedno od rešenja mogu biti lusteri sa uskim abažurom ili kompatne fluorescentne sijalice smeštene unutar neprovidnih cevi koje usmeravaju svetlost samo u jednom pravcu. Moguće je i postaviti dve takve svetiljke – jednu iznad svake polovine stola.


Osvetljenje trpezarije    
      

   
   Svetlo u trpezariji treba da bude efektno, ali pre svega mora biti funkcionalno. Ovo zahteva korišćenje mešavine direktnog i indirektnog osvetljenja koje će biti odgovarajuće za čitav niz situacija kao što su obedovanje, porodična slavlja, dečja igra, ostale svakodnevne aktivnosti, hobiji itd. Odličnu ideju predstavlja ugradnja regulišućih prekidača koji će vam omogućiti da u svakom trenutku prilagodite količinu svetla situaciji.

Iznad trpezarijskog stola treba da dominira luster, koji će služiti i kao dekorativni element koji će istaći lepotu i skladnost trpezarijske garniture, a i kao glavni izvor osvetljenja za obedovanje. U svečanijim prilikama smanjite količinu osvetljenja kako bi se dobio utisak "večere pod svećama". Ovaj luster bi trebao da ima takav oblik i abažur koji će omogućavati da površina stola bude jasno i snažno osvetljena, dok će ivice stola i prostor oko njega biti osvetljeni nežnim, zamućenim svetlom koje neće smetati osobama koje sede ispod njega.

Tačkasti izvori svetlosti kao što su pojedinačne fokusirane lampe na tankim držačima ili na žičanom prstenu okačenom iznad stola dopunjavaju usmerenu svetlost lustera i omogućavaju da osvetlite ostale bitne tačke u trpezariji. Čisto bela svetlost haogenih svetiljki sa vlaknima od tungstena je idealna za isticanje lepote kristalnih čaša ili srebrnog escajga u svečanim prilikama.

Šank ili bife je najlepše osvetliti zidnim svetiljkama ili mini-reflektorkama postavljenim sa jedne njegove strane. Uskladite svetlo ovih svetiljki sa osvetljajem lustera. Ukoliko želite da istaknete neke predmete, npr. policu sa flašama žestokog pića, iskoristite niz usmerenih sijalica sa plafona.

Sliku možete naglasiti dramatičnim svetlom sa podesivih visećih lampi. Birajte lampu i veličinu sijalice tako da odgovara veličini platna koje želite da osvetlite.

Niša u zidu ili polica može lako postati izložbeni prostor za vaše ukrasne detalje ako ispod svake police ugradite niz slabih svetiljki koje će ih osvetliti taman dovoljno da zainteresuju oko posmatrača.

SAVET: Nemojte stavljati jake sijalice u trpezarijski luster u želji da istaknete sto i predmete na njemu. Time ćete samo povećati toplotu ispod lustera i neprijatan odsjaj stola. U ovom slučaju bolje potražite adekvatniju kuglu ili abažur koji će dati željeni efekat sa slabijom sijalicom.


Osvetljenje spavaće sobe    
      

   
   U spavaćoj sobi treba imati takvo osvetljenje koje će da ostvari krajnje relaksiranu atmosferu, a u isto vreme omogući da se u pojedinim njenim delovima čita ili obavlja neka druga aktivnost. Za ovo je najbolja kombinacija jedne glavne svetiljke i niza lampi koje će omogućiti da se svetlost uvek prilagodi trenutnom raspoloženju i aktivnostima.

Osnovno osvetljenje može biti realizovano pomoću svetiljki iz spuštenog plafona, lustera, plafonjera ili zidnih svetiljki koje će vam omogućiti da pronađete željenu stvar u plakaru i da se obučete.

Uz toaletni stočić ili budoar treba postaviti ogledalo okruženo svetiljkama podesive jačine, koji će predstavljati idealno mesto za šminkanje i podešavanje odeće i frizure.

Za plakare se preporučuje indirektno ili rasuto svetlo, najbolje u vidu neonskih cevi ili niza slabijih sijalica postavljenih u vrhu plakara.

Lampe na prilagodivim visećim nosačima postavljene na pravoj visini sa obe strane kreveta će omogućiti prigodan izvor svetlosti za čitanje, a ostaviti više mesta na noćnom stočiću ili natkasni za druge stvari kao što su radio, knjige ili čaša sa vodom. Alternativno, mogu se pored kreveta okačiti viseće svetiljke sa usmerenim svetlom nadole ili mali viseći lusteri spušteni do visine uzglavlja (pazite da svetiljke ne postavite suviše blizu zida što stvara neprijatan odsjaj koji neželjeno osvetljava celu sobu).

U dečje sobe je najbolje staviti mini-reflektore sa držačima koji se mogu savijati, rotirati i uperiti u bilo kom pravcu da bi osvetlili područja za igru, učenje, hobije ili pisanje domaćeg zadatka. Kako deca rastu, ova svetla mogu biti iskorišćena za isticanje drugih bitnih stvari kao što su muzički uređaj ili prostor za sedenje i druženje sa prijateljima. Ako se vaša deca često igraju na podu morate obezbediti takve svetiljke koje će i na nivou poda davati zdravo i prijatno osvetljenje.

SAVET: Za eliminaciju neprijatnih odsjaja možete koristiti sijalice sa zamućenim ili prefarbanim donjim delom što onemogućava direktno prostiranje zraka.
   

Osvetljenje kuhinje    
      

   
   Kuhinja je prvenstveno radni prostor, ali često i mesto okupljanja za porodicu i prijatelje. Zato je kuhinju potrebno osvetliti efikasnim, ali i estetski prilagođenim svetlosnim izvorima. Velika svetlosna grupa na tavanici, opremljena fluorescentnim cevima koje štede energiju, će obezbediti dovoljnu količinu belog difuznog osvetljenja, ali vam se može desiti da vam zasmeta sopstvena senka kada nešto radite iznad sudopere, radne ploče ili šporeta.Ovakve površine zahtevaju zasebne izvore osvetljenja – na primer, dve ili tri usmerene sijalice iznad sudopere će vam ponuditi sasvim dovoljno svetla za pranje sudova i čišćenje zamašćenih šerpi i tiganja. Iznad šporeta ili radne ploče će korisnija biti zaklonjena fluorescentna cev sa usmerenom svetlošću nadole.

Mali kuhinjski stočići se mogu osvetliti dekorativnim visećim lampama ili malim lusterima. Uz korišćenje regulatora osvetljaja, one će vam obezbediti sasvim dovoljno svetla kako za izradu domaćeg zadatka, vođenje porodičnih finansija ili neki hobi, tako i za partiju jamba ili karata sa prijateljima, ili intimnu večeru udvoje. Ukoliko posedujete viseće elemente iznad radnih površina, možete na njihovo dno montirati svetiljke koje će vam pružiti dovoljno svetla za rad. Svetiljke montirate bliže zadnjoj strani elemenata kako bi izbegli neugodan odsjaj i refleksiju od radnih površina.Birajte ekonomične izvore svetlosti poput neonskih cevi, dužine bar dve trećine visećeg elementa. Kuhinjske komode i ormarići sa staklenim vratima se mogu istaći slabim svetiljkama postavljenim u unutrašnjosti, bilo ispod polica, bilo na vrhu ili dnu komode.

SAVET: Osvetlite radne površine tako da nikad ne budete između svetla i predmeta sa kojima radite.
   

Osvetljenje kupatila
   
   
   
   
   U kupatilu vam je potrebno jako i ujednačeno svetlo bez senki kako bi mogli da se obrijete, našminkate ili sredite frizuru. U manjim kupatilima će svetla iznad ogledala biti dovoljna da osvetle celu prostoriju, dok će u većim biti potrebne i svetiljke na tavanici. U tom slučaju možete razmisliti i o sijalicama sa zračenjem u infracrvenom spektru, koje pored osvetljenja imaju i ulogu mini-grejalice, što može biti izuzetno značajno kad ujutru uđete u hladno kupatilo.

Ako imate malo ogledalo, nabavite dve male svetiljke i postavite ih sa obe strane ogledala kako bi vam celo lice bilo osvetljeno ravnomerno. Svetiljku možete postaviti i iznad ogledala, ali u tom slučaju je bolje izabrati kraću neonsku cev ili sijalicu zaklonjenu providnom plastikom, s tim što treba paziti da ona ima ujednačeno, a ne treperavo svetlo. U svakom slučaju boja svetla treba da bude prijatno bela – klasične žute sijalice treba izbegavati jer ne daju realnu sliku pri šminkanju.

Polukružni niz sijalica oko ogledala će vam pružiti kvalitetno osvetljenje kakvo imaju holivudske zvezde u svojim budoarima. Koristite mutne sijalice da bi izbegli odsjaj.

Osvetljenje kade ili tuš kabine: ukoliko iznad kade ili kabine postoje mesta na koje ne može dospeti voda, pokušajte da montirate indirektno ili zamućeno svetlo koje će vas osvetliti tokom kupanja (kade i tuš kabine su obično slabo osvetljene zbog zavesa ili peskiranog stakla koje ne propuštaju glavno svetlo iz kupatila). Ukoliko imate hidromasažnu kadu ili jacuzzi, efektno osvetljenje je skoro obavezno kako bi upotpunili doživljaj.

SAVET: Novotarija u osvetljenju kupatila su neonske lampe u vodonepropusnim plastičnim kućištima koje možete montirati iznad kade ili unutar tuš kabine radi dopunskog osvetljenja.

Profisale

Kod nas uveliko u nase domove ulazi Led rasveta koja ne samo sto stedi energiju nego nam oplemenjuje kutak u kome boravimo.
mikimnbg

Led rasveta je ok,ima dovoljno svetla a trosi manje struje  :rolle

tempi

Za kucu ili stan najvaznije je da ima dobro prirodno osvetljenje, dovoljno velike prozore i dobro pozicionirane.
Rasveta u velikoj meri moze da napravi dobru atmosferu u stanu, pa cak da se koristi i kao dekoracija. Najmanje mi se svidja luster sa jakim svetlom. Volim zidne lampe, a u poslednje vreme mi se sve vise svidja LED rasveta i mogucnosti koje ona pruza (menjanje boja, WiFi kontroleri...)

mrmotlsd

LED osvetlenje zna da bude sterilno. Osim toga na nasem trzistu nema kvalitetnih, vecina je neki bofl kineski, kvare se brzo. Za te pare ne vrede

oln

Nije isto osvetliti spavacu ili deciju sobu, ili pak radnu sobu ko je ima. Naravno, dnevna soba bi trebalo da bude perfektno osvetljena jer se u njoj najvise vremena provodi
Zanimljivi tekstovi na jednom mestu Korisni tekstovi SrbijaSpace | Skinite mrak i osvetlite vasu okolinu  Led rasveta

mrmotlsd

Ja preferiram da u dnevnoj sobi ne bude previse svetla, da bude pasivno sa strane, priguseno i da ne smeta kada se gleda TV. Neki vole da dnevna bude super svetla, meni to smeta. Lusteri u dnevnoj sobi - OUT.

Sladja98

I bela boja zidova pomaze kada je vizuelni efekat u pitanju, stvara osecaj vece i svetlije prostorije :D

bullybg


MusicLove

Kazu da LED rasveta nije zdrava

mrmotlsd

Citat: MusicLove poslato Mart 16, 2016, 01:47:37
Kazu da LED rasveta nije zdrava

U ovom momentu, LED osveteljenje je najzdravije od svih vrsta.

ivan13

Pronašao sam na ovoj stranici http://www.topprodaja.eu/2421-led-rasvjeta dobre mogucnosti za rasvjetu, gledao sam mini led svjetiljke koje su me se jako dopale, i planmiram kupiti nekoliko pa vam slikam sve kada bude namješteno

mrmotlsd


mrmotlsd


mrmotlsd

ŠINSKA RASVETAKarakteristike koje čine ovu vrstu rasvetnih tela povoljnim izborom za mnoga rešenja  rasvete:


Oosvajaju modernim-savremenim dizajnom u kojem dominira  elegancija,
Pružaju velike mogućnosti izbora boja svetlosti. Na takvoj paleti boja neće biti jednostavno odoleti brojnim iskušenjima od lepog do lepšeg....,
Posle svetlosnih efekata, najčešća su pitanja koja se odnose na toplotne efekte (,,da li greju", ,,koliko greju", i sl.?). Upravo je to karakteristika koja ih čini privlačnim, a to je malo, zaista malo zagrevanje. Ovo tehničko svojstvo im daje prednost koja se ne može osporiti,
Trajanje ovih proizvoda karakteriše dugačak vremenski period u optimalnom režimu eksploatacije,
Vrlo je značajno i važno da naglasimo , ne bez razloga, da je instaliranje i sama montaža ovih proizvoda postupak koji se smatra jednostavnim i lakim

Uz pomoć odgovarajućih adaptera koji se nalaze na samim šinskim reflektorima, koji se montiraju na ,,šine", moguće je da ostvarite klizanje tog reflektora prema vašoj želji-potrebi u tom pravcu, a isto tako moguće je izvršiti i rotaciju u svim pravcima vaše želje-potrebe.
Isporuka ovih proizvoda je, u zavisnosti od vašeg izbora, moguća sa već ugrađenim led svetlima (diodama) ili sa odgovarajućim ,,grlom" bez sijalice. U zavisnosti od izbora, od strane kupca, moguće je opredeliti se i za jačinu i za boju samog svetla.
Same šine, kao osnovno telo proizvoda mogu biti, takođe prema izboru, u nekoliko boja (CRNA, BELA, SIVA) ,kao i u različitim dimenzijama(dužine:1M, 2M  ).
A, kada su u pitanju sami reflektori, mogućnosti izbora su:
- boja tela reflektora: crna, bela i siva,
- boja svetla(svetlosti) koje pružaju reflektori su:

-3000 k, je toplo bela ;
-4000 k je neutralno bela, i
-6500 k je hladno bela .