Photo info Where fire and water meet
Upper Geyser Basin in Yellowstone National Park, Wyoming
© Ray Urner/Tandem Stills + Motion

Lepljenje tapeta

Započeo MarkoKg, Avgust 16, 2010, 01:34:21

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Lepljenje tapeta

Pitanje: Za vikend žena i deca odlaze kod njenih, a ja sam planirao da lepim tapete. Video sam da imate članak o lepljenju pločica, pa pretpostavljam da biste mi mogli objasniti kako da dobro zalepim tapete?

Odgovor: Lepljenje tapeta je posao koji bi trebalo da rade 2 osobe, jer je tako mnogo jednostavnije. Tako da je bolje da to radite kada Vam je žena kod kuće ili da pozovete nekog drugog da Vam pomogne.Alat koji Vam je neophodan:Merdevine
Metar
Makaze
Skalpel
Građevinski lenjir
Špahla
Olovka
Četka za lepak
Selotejp
Šrafciger
Šmirgl papir
Sunđer
Lenjir i trougao
Kombinovana klešta
Čekić
Ekseri

Dobra priprema zida je vrlo važna i na to možete potrošiti čak i više vremena nego na samo lepljenje tapeta.

Kod zidova premazanih disperzivnom bojom, morate proveriti da li se ona guli. Zagrebete je više puta, pa na nju čvrsto pritisnete selotejp traku. Ako se ljušti, morate je potpuno ukloniti šmirglom. Kada su u pitanju neke druge boje, morate ih oprati i takođe proveriti da li se ljušte.Šrafcigerom uklonote sve prekidače, lajsne i sve drugo sa zida ispod čega je potrebno zalepiti tapete.

Popunite sve neravnine gitovanjem, a šmirglom uklonite zaostale neravnine sa zida.

Ukoliko na zidu nije bilo nikakve boje, nanesite osnovni premaz i ostavite da se osuši bar 24 časa. Ako preskočite ovaj korak kasnije ćete jako teško odlepiti tapete.

Da biste lepili ravno možete koristiti građevinski visak, ali je jednostavnija varijanta da nacrtate pravu vertikalnu liniju na zidu. Premerite i obeležite vertikalnim linijama celu prostoriju u kojoj nameravate da lepite.

Izmerite širinu tapeta, ali oduzmite 2 cm za preklapanje. Lepljenje ne bi trebalo da se završava u ćošku, nego da na susedni zid pređe bar 2 cm.

Pažljivo pročitajte uputstva za lepljenje koje ste dobili od proizvođača tapeta i lepka.     

Isecite tapete u trake odgovarajuće dužine. Vodite računa da trake budu nešto duže nego što je potrebno kako bi ste mogli pomeranjem gore-dole da uklopite šaru.     

Nanesite lepak na poleđinu tapeta koristeći četku. Presavijte na trećinu tako da se strane sa lepkom dodiruju i ostavite tako 3-5 minuta. Razvijte prvu traku i zalepite je na zid uz vertikalnu liniju koju ste ranije nacrtali.

Izravnajte pomoću sunđera, a potom skalpelom i lenjirom odsecite viškove.

Nakon lepljenja usecite rupe ispod prekidača kako bi instalacije bile slobodne. Vratite prekidače. Vratite lajsne pomoću čekića i malih eksera.

Alle

hmm..nije mi jedno jasno,ako moze neko da mi objasni..moji zidovi su kreceni prethodno u nekoliko boja..da li moram da skidam boju do belog zida,ili kao sto je navedeno gore,ako je disperzivna boja samo da proverim da li se ljusti? o.O
Kosmos nije mozda uvek fer, ali bar ima sjajan smisao za humor!
Carrie Bradshaw

MarkoKg

Samo proveri da li se ljušti, ako ne slobodno možeš staviti tapete, a ako se ljušti moraš prvo skinuti sloj(eve) koji se ljušti, pa tek onda zalepiti tapete.

Alle

Kosmos nije mozda uvek fer, ali bar ima sjajan smisao za humor!
Carrie Bradshaw

urma62

Ja bih rado u svom domu zalepila one ukrasne tapete i to ne svuda nego samo na nekim mestima da malo istaknem prostor samo ne znam kako da odaberem ni tapet jer je izbor ogroman a ni gde tacno da ih lepim da ne napravim kontraefekat.

ekwelika

Allej bree mozes da pitas mene, ja sam lepila mojoj babi u dnevnu sobu i u hodnik... :)
"rodjen sam tacno u cas da vidim" by ekv

Kamm[I]kazzA

I'll rather die,than stay alive..

danijel_n


milos_87

Ej planiram da kupim neke tapete, one kao plišane. Da li one imaju neki poseban naziv, da se ne ispalim tamo kada odem?
Ako vam je potreban sajt, posetite: Global Webmasters ili Optimizacija sajta | Jointace collagen

Drinken night

Sve se svodi na to da dobro ukrojite tapete,i nabavite dobar lepak,a izbor piva i pomoc ortaka nije problem,zar ne.....
<a href="http://www.astranekretnine.com" title="izdavanje stanova beograd">izdavanje stanova Beograd</a>, <a href="http://www.astranekretnine.com" title="izdavanje stanova">izdavanje stanova</a>