Photo info Golden cliffs of deep space
Cosmic Cliffs in the Carina Nebula
© NASA, ESA, CSA, and STScI

Izbeljivanje zuba u sopstvenoj režiji

Započeo NiKooLaa, Jun 04, 2010, 12:04:31

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

Izbeljivanje zuba u sopstvenoj režiji

Izbeljivanje jabukovim sirćetom  - Kada pomešate jednu kašičicu jabukovog sirćeta sa jednim decilitrom vode, dobićete neku vrstu tečnosti za ispiranje usta. Ovako pripremljenu tečnost možete koristiti svaki dan. Važno je da se preporučene razmere striktno pridržavate jer, u većim količinama, sirće može da ošteti zubnu gleđ, a onda – više štete neg' koristi!
Izbeljivanje mešavinom jabukovog sirćeta, soli i sode bikarbone - Pomešajte jednu kašičicu sode bikarbone, malo soli i par kapi jabukovog sirćeta (nemojte se iznenaditi ako malo zapeni). Nanesite mešavinu na četkicu za zube i dobro ih istrljajte. Posle ih operite i običnom pastom. Postupak je dozvoljeno primenjivati jednom nedeljno.
Izbeljivanje hidrogenom i sodom bikarbonom - Prvo, usta možete povremeno isprati sa 3 postotnim hidrogenom, ali ako želite nešto komplikovaniju kombinaciju, pomešajte po jednu kašičicu sode bikarbone, 3 postotnog hidrogena i vode i ovom smesom istrljajte zube. Postupak je, takođe, dozvoljeno praktikovati jednom nedeljno.
Izbeljivanje narandžinom korom - Zube možete istrljati i unutrašnjom stranom kore od narandže. Efekat će biti još izraženiji ako na koru nanesete i malo soli. Isto ovo možete uraditi i s posljenom korom limuna. Naravno, kad sprovedete postupak, operite zube na uobičajen način.
Izbeljivanje jagodama - Istrljate zube jagodom. Pozitivna strana ovog metoda je što ne morate voditi računa o tome da li ćete progutati sredstvo za izbeljivanje. Naravno, zbog prisustva šećera, morate oprati zube posle tretmana.
Izbeljivanje praškom za pecivo - Posle pranja zuba pastom, jednom nedeljno istrljajte zube i četkicom na koju ste naneli prašak za pecivo.

Ono što je jako važno pri korišćenju preparata iz domaće radinosti sa hidrogenom je da nikako ne smete da ga progutate. Ukoliko se to ipak desi, popijte čašu ili dve vode da bi ste ga razredili u želucu.

Ove metode ne bi trebalo da koristite češće od jednom nedeljno (osim u prvom slučaju), da se striktno pridržavate navedenih količina i da obavezno posle operete zube na uobičajen način.


::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

MarkoKg

Popravka, pa beljenje zuba
Žiža Antonijević | 20. 06. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

Gotovo da nema stomatološke ordinacije u kojoj se ne nudi izbeljivanje zuba, poslednjih godina sve popularniji tretman. Postoji nekoliko metoda pomoću kojih zubi mogu da izgledaju lepše i belje, a kako tvrde stručnjaci, sve one su bezopasne i bezbolne. U prilog tome, kako ističu, ide i veliki broj studija koje su pokazale je da je ovo potpuno sigurna i efikasna kozmetsko-estetska procedura koja može da se ponavlja bez ikakvih štetnih posledica.- Već 20 godina primenjuju se supstance karbamid i vodonik-peroksid za koje je dokazano da se mogu naneti na zube bez bojazni od njihovog oštećenja kao i oštećenja usta ili trovanja pacijenta. Ako se ove supstance nalaze u kontaktu sa površinom zuba dug vremenski period, dolazi do izbeljivanja – objašnjava Vesna Patrnogić, doktor stomatologije.


Prema njenim rečima, efekat varira od osobe do osobe, u zavisnosti od navika i ishrane, ali u proseku traje dve i više godina. Ona naglašava da izbeljivanje zuba nije trajno rešenje. Mrlje i prebojenost se mogu ukloniti, ali se ne može sprečiti njihov ponovni nastanak. No, ističe ona, važno je da se postupak izbeljivanja može ponavljati.


Naravno, pre beljenja neophodno je najpre sanirati bolesti zuba i desni, ukloniti kamenac i naslage, a posle promeniti plombe jer se njihova boja više neće uklapati.


Doktorka Patrnogić kaže da postoje dve tehnike beljenja zuba, jedna koja se sprovodi u ordinaciji i druga koju pacijent primenjuje kod kuće. Od pacijenta zavisi za koju će se od njih opredeliti. U ordinaciji zubi mogu da se izbeljuju na dva načina. Evo šta o tome kaže naša sagovornica.U ordinaciji


Za izbeljivanje zuba u ordinaciji koriste se izbeljivači visoke koncentracije, ali u strogo kontrolisanim uslovima sa obaveznom zaštitom desni. Procedura je kratkotrajna i može da se ponavlja. Jedan tretman traje od 20 minuta do sat vremena. Postoje dve tehnike beljenja zuba u ordinaciji i u oba slučaja koriste se jače koncentracije vodonik–peroksida. Jedina razlika je ta što se u jednoj proceduri koristi laser, to jest plavo svetlo koji aktivira kiseonik iz vodonik-peroksida. Za taj kiseonik vezuju se tamne mrlje sa zuba i na taj način se vrši izbeljivanje. Ako se pacijent odluči da dolazi u ordinaciju kako bi izbelio zube onda će to morati da učini dva, tri ili pet puta u zavisnosti od toga kakvu nijansu želi, ali i od same prebojenosti zuba.Kod kuće


Kućno beljenje zuba se bitno razlikuje od onog u ordinaciji. Pacijentu se u stomatološkoj ordinaciji uzima otisak na osnovu koga se izrađuju nosači gela. Oni su zapravo tanke folije u koje se stavlja gel za beljenje i koje se onda navuku na zube pacijenta. Kod kućnog beljenja zuba tretman traje 10 do 15 dana i zavisi od toga koju nijansu pacijent želi da postigne. Doktorka Patrnogić napominje da se prava nijansa vidi tek dve nedelje posle beljenja. Takođe je, kaže ona, procedura veoma bezbedna i jednostavna, koriste se gelovi slabije koncentracije koji ne oštećuju desni, ali zahteva strpljenje i upornost pacijenta. Američki stomatološki eksperti tvrde da su rezultati postojaniji zato što agens duže deluje u nižoj koncentraciji.


Neželjena dejstva


- Kao neželjena pojava kod gotovo 50 odsto pacijenata posle tretmana javiće se osetljivost zuba na hladno. Ova pojava je uvek prolazna. Pacijentima moram da skrenem pažnju i na to da se beljenjem ne mogu otkloniti crne i braon mrlje nastale kao posledica karijesa. Takođe se ne mogu izbeliti prebojenosti nastale zbog amalgamskih plombi, kao ni ogoljeni vratovi zuba, proteze, krunice i plombe – kaže doktorka Patrnogić.


Pošto efekat izbeljivanja zuba nije trajan, naša sagovornica ističe da pacijenti koji hoće da imaju lepe i blistavo bele zube postupak beljenja treba da ponavljaju na godinu i po do dve godine. Prilikom ponavljanja tretman je jednostavniji i kraći. Beljenje zuba strogo je zabranjeno trudnicama jer kod njih tretman nije dovoljno ispitan.


- Moram da naglasim da se nijednom metodom beljenja zuba ne može postići ,,neprirodno" bela boja. Takođe rezultat beljenja se mora održavati rigoroznom higijenom, izbegavanjem štetnih navika i obojenih pića, kao i povremenim ponavljanjem beljenja – zaključila je doktorka Patrnogić.Zašto gleđ tamni
Gleđ je prirodno bele boje, ali zbog svoje prozirnosti zavisi od struktura zuba ispod nje. Dentin, prvi sloj ispod gleđi je žute boje koja s vremenom postaje tamnija, braonžuta. Ona se providi kroz zubnu gleđ, pa je tako razlog tamnije prebojenosti zuba koja nastaje vremenom zbog upotrebe kafe, čajeva, cigareta, usled starenja. Prilikom žvakanja dentin ostaje nepromenjen, dok na gleđi nastaju milioni mikropukotina koje se ispunjavaju prebojenim naslagama. Zubi postaju tamni i manje sjajni. Takođe, upotreba tamno obojenih napitaka i hrane, pušenje, škripanje i stezanje zuba doprinose bržem tamnjenju zuba. Ovo su faktori koji izazivaju spoljašnju prebojenost zuba, dok unutrašnja prebojenost nastaje kao rezultat povrede, upotrebe tetraciklina (antibiotika) u periodu formiranja zuba ili zbog prekomerne upotrebe fluora. I ovakvo uzrokovana prebojenost može da se koriguje.


jelka3112

odlicni saveti,probacu sigurno

Postovi spojeni: Decembar 24, 2010, 08:37:23


DArKO 123

a

Postovi spojeni: Januar 24, 2011, 10:14:11

a

Postovi spojeni: Januar 24, 2011, 10:14:13

asas

antic92


Milancica

E ja sam probala da izbeljujem zube sa glinom za humnanu upotrebu, i upalilo je!!!  :oui Stavite 2 kasikice gline u casu vode, ostavite da odstoji 10-ak casova, prospete vodu, a talogom gline operete zube..  Ovaj postupak ne bi trebali da radite vise od dva puta mesecno...  :ok

mackica1997

hwala puno...bash sam htela kod zubara na izbeljiwanje al nashla sam oew sawete tako da i ne moram :ok :ok :ok :ok :ok :ok :ok

kisna kap

ja sam se bojala izbeljvanja u kucnoj varijanti, ali mozda i probam nesto od ovoga.

jaca3007

Nije mudar onaj ko mnogo zna, već onaj ko zna šta mu je potrebno