Photo info Days of the blackbird
Blackbird in Essex, England
© Bill Coster/Alamy

Stroge dijete su štetne za kosu

Započeo TanjicA, Avgust 18, 2009, 00:48:18

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

Zašto opada kosa i kako to da sprečimo
Stroge dijete su štetne za kosu
Autor: cdc/js | 17.08.2009. - 05:00Kosa se neraskidivo vezuje za ženstvenost, seksualnost i privlačnost svake dame i često je uzimamo zdravo za gotovo. Ali čim primetimo da se proređuje ili, ne daj bože, opada u pramenovima, hvata nas panika.

Izvestan gubitak vlasi je normalan: kad dlaka dostigne optimalan ,,uzrast", ona opada, a folikul proizvodi novu. S godinama kosa gubi volumen, što ne treba brkati s proređivanjem vlasišta. U suštini dolazi samo do sužavanja prečnika dlake, tako da sa 40 naprosto nemate onu punoću kose koju ste imali sa 20. I te tanje, slabije vlasi neće izrasti do iste dužine kao mlađe, ,,deblje" dlake.
Sudeći po nekim istraživanjima i studijama, sve više žena se žali na preuranjeni gubitak kose. Jedan od razloga je svakako stres pošto se zbog njega povećava proizvodnja muških hormona androgena, a oni doprinose ispadanje vlasi.
Ali ne paničite. Proređivanje kose ne znači da ćete oćelaviti. Postoji mnoštvo razloga zbog kojih može da dođe do opadanja kose i zato je izuzetno značajno da što pre dobijete pravu dijagnozu. Zato treba da se obratite dermatologu specijalisti za kosu – trihologu. U međuvremenu, ovde nabrajamo nekoliko najčešćih uzroka tog problema i načina kako da ga rešite.

Hormonalna neravnoteža
Mnogim ženama kosa pojačano opada posle porođaja. Razlog leži u tome što velika koncentracija estrogena tokom trudnoće održava folikule u fazi rasta, pa dlaka ne otpada, iako bi normalno trebalo. Zato šest sedmica posle porođaja, zbog smanjenja estrogena, dolazi do naglog i ponekad dramatičnog opadanja kose. To može da potraje i nekoliko meseci, mada će sve te vlasi ponovo da izrastu.
Rešenje: Pre svega žena treba dobro da se hrani. Pomažu i kontraceptivne pilule, naročito one koje sadrže antiandrogene, hormone koji blokiraju dejstvo muških polnih hormona.
Istanjivanje kose je često izazvano sindromom policističnih jajnika, a leči se odgovarajućim lekovima i lokalnom primenom antiandrogenih hormona.

Nedostatak gvožđa
Anemija se često prenebregava kao uzrok gubitka kose. Zato je neophodno da prvo vidite kakva vam je krvna slika.
Rešenje: Morate da date krv na analizu i proverite hemoglobin i feritin. Feritin je belančevina za koju se vezuje gvožđe i on igra značajnu ulogu u proizvodnji ćelija dlake. Ako je nizak, ili makar niži od normalnog, trebalo bi da uzimate preparate gvožđa Rezultati su vidljivi već posle par meseci. Treba imati na umu da je gubitak kose zbog manjka gvožđa češći kod vegetarijanaca.

Nizak nivo hormona štitne žlezde
Intenzivne vežbe i česte dijete mogu da utiču na funkcionisanje štitne žlezde, a problemi sa štitnjačom (tiroidom) utiču na kosu i često izazivaju vrlo dramatično opadanje vlasi, a ne lagano proređivanje.
Rešenje: Opet morate da date krv na analizu da bi se videlo stanje hormona tiroide. Ukoliko se ne proizvode u dovoljnoj količini, specijalista endokrinolog će vam prepisati odgovarajući preparat. Naučnici na Klinici Univerzitetskog koledža u Londonu ispituju da li utrljavanje hormona T3 direktno u kožu glave može da smanji opadanje kose.

Loša ishrana
Nedovoljna količina belan­­­čevina može dovesti do istanjivanja kose pošto belančevine imaju ključni značaj za stvaranje keratina, glavnog sastojka dlake.
Rešenje: Povedite računa o ishrani jer tako možete uneti dovoljno belančevina iz namirnica kao što su meso, jaja, sir, orašasti plodovi i riba. Vitamin B, posebno B5, igra značajnu ulogu za rast dlake, njenu elastičnost i jačinu. Najviše vitamina B5 ima u jajima, orašastim plodovima, pasulju i integralnom hlebu.

Genetska predispozicija
Androgenetska alopecija, to jest gubitak kose tipičan za muškarce, genetski je uslovljena i nije svojstvena samo muškarcima. Ona se kod žena manifestuje kao proređivanje celog vlasišta.
Rešenje: Lekar može prepisati antiangrogene preparate, kao što je ciproteron-acetat. Alopecija areata, iznenadno opadanje kose u pramenovima, javlja se kao posledica stresa, naročito kod osoba s naslednom predispozicijom, ali sve te vlasi najčešće same od sebe ponovo izrastu.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

darkocar

ja sam cuo da je sasvim prirodno da kada peremo kosu stavimo malo sirceta!Meni je to malo !bljak!