Photo info Golden cliffs of deep space
Cosmic Cliffs in the Carina Nebula
© NASA, ESA, CSA, and STScI

Doktor Haus

Započeo Oasis, Januar 18, 2010, 22:11:50

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Oasis

Doktor HausDoktor Haus (engl. House M.D.) je više puta nagrađivana američka televizijska serija čija je prva epizoda emitovana na TV mreži Foks 16. novembra 2004. Tvorci serije su Dejvid Šor i Pol Atanasio, iako je Foksova zvanična informacija da je serija Šorovo delo.

Glavni lik je doktor Gregori Haus neuobičajeni medicinski genije koji vodi tim dijagnostičara izmišljene bolnice Prinston - Plejnsboro (engl. Princeton-Plainsboro Teaching Hospital) u Nju Džerziju.

Lik Gregorija Hausa, Amerikanca po kome je serija dobila naziv, tumači britanski glumac Hju Lori, koji je za svoju interpretaciju dobio nagradu Zlatni globus za 2006. i 2007. U maju 2009. u SAD i Kanadi završena je peta sezona. Šesta sezona je počela sa emitovanjem 21. septembra 2009.

Koncept

,,Znali smo da je TV mreža tražila seriju sa istragom, i Polu (Atanasiju) je pala na pamet ideja o bolničkoj seriji nalik na policijske istrage. Osumnjičeni su bili bacili. Ali, ubrzo mi je postalo jasno da nam je potreban glavni lik. Hoću da kažem, bacili nemaju motive."
Dejvid Šor, intervju za Writer's Guild magazine

Seriju su Dejvid Šor i Pol Atanasio 2004. godine, uz pomoć Polove poslovne saradnice Kejti Džejkobs ponudili TV kući Foks. U to vreme još uvek nije bio izabran naslov, a serija je okarakterisana kao bolničko— detektivska po ugledu na CSI.


Šerlok Holms je poslužio kao inspiracija za seriju.

Sličnosti između Gregorija Hausa i čuvenog izmišljenog detektiva Šerloka Holmsa, koga je stvorio Artur Konan Dojl, redovno se pojavljuju u seriji. Šor je izjavio da je oduvek bio Holmsov obožavalac, smatrajući indiferentnost samog lika prema svojim klijentima jedinstvenom. Sličnost se ogleda u Hausovom oslanjanju na psihologiju, čak i u situacijama kada nije očigledno da se ona može primeniti,induktivnom zaključivanju, kao i u odbijanju da prihvati slučajeve koje smatra nezanimljivim. Njegov istraživački metod se svodi na logičku eliminaciju dijagnoza u trenutku kada se dokaže da su nemoguće; Holms je koristio sličan metod. Oba lika sviraju muzičke instrumente (Haus svira klavir, gitaru, i harmoniku; Holms svira violinu) i uzimaju narkotike (Haus je zavisan od vikodina; Holms rekreativno koristi kokain). Hausov odnos sa Džejmsom Vilsonom podseća na odnos između Holmsa i njegovog pouzdanog saradnika, doktora Votsona. Robert Šon Leonard, koji glumi Vilsonov lik, izjavio je da je prvobitno bilo zamišljeno da Haus i Vilson, čije je ime vrlo slično imenu Holmsovog prijatelja rade zajedno na medicinskim slučajevima u podjednakoj meri kako su to činili Dojlovi likovi; prema njegovom gledištu, Hauson dijagnostički tim je preuzeo taj aspekt Vilsonove uloge. Šor je izjavio da je Hausovo prezime izabrano kao ,,suptilni omaž" Šerloku Holmsu. Broj Hausovog stana, 221b, je referenca na adresu na kojoj je živeo Holms.

Ponekad se u pojedinačnim epizodama pojavljuju dodatne reference na slučajeve Šerloka Holmsa. Pacijent oko koga se vrti priča pilot epizode je Rebeka Adler (engl. Rebecca Adler), čije je ime izabrano prema liku iz prve kratke priče o Šerloku Holmsu, Ajrin Adler (engl. Irene Adler). U poslednjoj epizodi druge sezone, Hausa je pogodio hicima iz pištolja čovek koji se preziva Morijarti, kao Holmsov veliki neprijatelj. U epizodi ,,To je divna laž" emitovanoj u četvrtoj sezoni, Haus dobija kao božićni poklon ,,drugo izdanje Konana Dojla". U petoj sezoni, u epizodi ,,Radost svetu", Haus, u pokušaju da prevari svoj tim, koristi knjigu Džozefa Bela, koji je poslužio Konanu Dojlu kao inspiracija za lik Šerloka Holmsa. Tu knjigu je prethodnog Božića dobio na poklon od Vilsona, koji je u posveti napisao ,,Greg, nateralo me je da se setim tebe." Pre nego što otkrije da je tu knjigu on sam poklonio Hausu, Vilson govori nekim članovima tima da je ona pripadala pacijentkinji Ajrin Adler.
Producentski tim
Brajan Singer režirao je pilot i treću epizodu prve sezone.

Serija Doktor Haus je koprodukcija producentskih kuća Heel and Toe Films, Shore Z Productions, i Bad Hat Harry Productions u saradnji sa Universal Media Studios snimana za TV kuću Foks. Paul Atanasio i Kejti Džejkobs iz producentske kuće Heel and Toe Films; Dejvid Šor, vlasnik Shore Z Productions, i Brajan Singer iz Bad Hat Harry Productions, su bili izvršni producenti serije od njenog nastanka. Lorens Kaplou (engl. Lawrence Kaplow), Piter Blejk (engl. Peter Blake), i Tomas L. Moran (engl. Thomas L. Moran) priključili su se ekipi u svojstvu pisaca na početku prve sezone, nakon snimanja pilot epizode. Pisci Doris Igan (engl. Doris Egan), Sara Hes (engl. Sara Hess), Rasel Frend (engl. Russel Friend), i Garet Lerner (engl. Garrett Lerner) postali su deo producentskog tima na početku druge sezone. Frend i Lerner su dobili ponude za pozicije pisaca u trenutku kada je serija počela sa emitovanjem, ali su ih odbili. Nakon postignutog uspeha serije, prihvatili su kada im je Džejkobs ponovo ponudio posao sledeće godine. Od početka četvrte sezone, Moran, Frend i Lerner su na špici navedeni kao izvršni producenti serije, čime su se pridružili Atanasiu, Džejkobsu, Šoru i Singeru. Hju Lori je bio izvršni producent druge i treće epizode pete sezone.Likovi

U prve tri sezone, doktori Erik Forman, Alison Kameron i Robert Čejs su bili članovi Hausovog tima. Na kraju treće sezone Forman i Kameronova su dali otkaze, a Čejs je bio otpušten. U četvrtoj sezoni Haus je zaposlio 40 doktora sa idejom da izabere nove članove svog tima tako što će otpuštati one sa kojima nije zadovoljan. Čejs i Kameron su i dalje zaposleni u bolnici Prinston - Plejnsboro, a Forman se, nakon kraćeg odsustva, vratio u epizodi Anđeli čuvari.

hajro86

da li znate gde mogu da nadjem prevode za ovu seriju??

msich

Covek da ne poveruje kako Hju Lori dobro maskira to da je Englez :)

Angelic_Disgrace


Alle

pocela sam da je gledam od pre 2 dana..nije mi losa za pocetno misljenje. .:)
Kosmos nije mozda uvek fer, ali bar ima sjajan smisao za humor!
Carrie Bradshaw

dekara

Citat: hajro86 poslato Mart 30, 2010, 20:02:32
da li znate gde mogu da nadjem prevode za ovu seriju??

Prevode za sve serije trazi ovdehttp://www.prijevodi-online.org/index.php?mode=login

parezaninz

najbolja serija koju sam ikad gledala

Dzejn

:wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub :wub
*I kao da je bilo nekad...I kao da je bilo tu...Pod velikim svetlim suncem, pod velikim svetlim svodom...Ruchali smo meso, glodali smo kosti dobrih zhivotinja, mi imamo snage, mi imamo snage za josh dan ! Mi menjamo dan za notj, mi menjamo notj za dan...Prolaze brodovi, trube u chast, zvone na uzbunu...Deca uche da plachu, deca uche da poznaju svoj glas...*

mikeli206


!mila!

This cat
is cat
a cat
good cat
way cat
to cat
keep cat
an cat
idiot cat
for cat
20 cat
seconds cat.

sad procitaj sve bez ,,cat,,.....:P

alexandra30

Serija je bas blesava! Ne znas da li gledas seriju o medicini ili o serloku holmsu

!mila!

serija je sasvim dobra, smesna a ipak je vecina onoga sto haus kaze, samo njegova pretpostavka....


cool
This cat
is cat
a cat
good cat
way cat
to cat
keep cat
an cat
idiot cat
for cat
20 cat
seconds cat.

sad procitaj sve bez ,,cat,,.....:P

vlajko84


nenam

koji lik!obožavam ga!

kikicaaa