samo-opusteno

Međuljudski odnosi i Život => Roditeljski kutak => Temu započeo: NiKooLaa poslato Jul 30, 2009, 11:17:42

Naslov: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Jul 30, 2009, 11:17:42
Dečji psiholog Jelena Holcer savetuje roditelje
Detetu treba da pokažete ljubav

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/07_jul/30/slobodno/ljubav-v.jpg)

Posao, obaveze, umor... Sve to često sprečava roditelje da provode vreme sa decom onoliko koliko bi trebalo. Misleći da su deca svesna koliko ih roditelji vole, oni ponekad zanemare činjenicu da je deci tokom odrastanja potrebno da stalno dobijaju potvrdu o tome koliko su voljena i važna. I to, kako kažu psiholozi, nije bez razloga.

- Ukoliko se detetu tokom odrastanja ne pokazuje ljubav, to može da ostavi trajne posledice na njegov emotivni razvoj - objašnjava Jelena Holcer, psiholog i autor knjige ,,101 način da pokažete detetu da ga volite".
Deci je tokom od­­r­astanja stalno potrebna potvrda za ono što misle i pretpostavljaju. Tek kada odrasta sa osećanjem da u svojoj porodici ima podršku, i da je to mesto gde je ono dobrodošlo sa celim paketom svojih i vrlina i mana - moći će razvijati svoje samopouzdanje. Upravo je samopouzdanje jedan od najznačajnijih temelja koje roditelji mogu pokloniti svojoj deci.

Nedostatak ljubavi
Danas znamo da otvoreno pokazivanje ljubavi utiče na dečje samopouzdanje i razvija porodične vrednosti, ali utiče i na stepen njihove inteligencije.
Naime, u porodicama sa više dece, često su najuspešnija, pa čak imaju i veći koeficijent inteligencije prvorođena deca.
Na prvi pogled reklo bi se da prvorođena deca uživaju više ljubavi od svoje kasnije rođene braće i sestara. Posle njih, kao da roditeljska pažnja, očekivanja i ambicije opadnu i bez obzira na to što oni toga nisu svesni, od svakog sledećeg deteta očekuju ili da ispravi greške prvog ili da ponovi uspehe prvog.
Istina je da svako svoje dete roditelji podjednako vole, ali to različito pokazuju. Drugačije rečeno: zagrljaj, ljubav, emocije roditelja utiču ne samo na sreću, na duhovno zdravlje, na stvaranje samopouzdanja ili optimizma deteta već i na njegovu inteligenciju.

Umeće pokazivanja ljubavi
Najčešći razlog zašto roditelji deci ne pokazuju svoju ljubav jeste uverenje da će ih tako razmaziti, ,,ureći" pa će deca prestati da budu poslušna. Najpre, poslušno dete i ne treba da bude vaš vaspitni cilj. Radije se usredsredite da formirate dete sigurno u sebe, spremno na saradnju. Razmažena deca (podrazumeva se da su i ona veoma voljena), nisu postala takva zato što su im roditelji jasno pokazivali svoju ljubav, već zato što nisu postavili određene granice dozvoljenog i nedozvoljenog ponašanja ili je prag njihovog očekivanja u odnosu na decu uvek mnogo niži od uzrasta dece.
Drugi razlog za skrivanje svojih emocija jeste neumeće, tj. nepoznavanje načina da se one pozitivno izraze. Činjenica je da starije generacije nisu bile u velikoj meri otvorene u pokazivanju pozitivnih emocija prema deci kao današnje. To znači da se usvojeni modeli odrastanja prenose na svaku sledeću generaciju, pa mnogi današnji roditelji nemaju u svom iskustvu ono što bi trebalo da pokažu svojoj deci: jasno pokazanu ljubav.

Budite konkretni
Načina ima bezbroj. Najbolji su oni koji su otvoreni, direktni, jasni. Kada kažete detetu: ,,Baš si ti divna mamina devojčica", rekli ste nešto lepo i ohrabrujuće i takvih rečenica treba da bude što više. Ipak, na ovaj način niste joj rekli da je volite. ,,Pravi" način jeste: ,,Ja tebe volim". Odnosno, tek kada vaše dete nema nikakvu dilemu šta ste mislili kada ste rekli ovo ili ono, zaista može biti sigurno u vaše reči. Uostalom, razmislite o tome kakav efekat ima na vas, kao na odraslu osobu, neki posredan, udaljen kompliment od direktne izjave ljubavi?
Takođe, kako vaše dete bude odrastalo, menjaće se načini na koje ćete mu i govoriti i pokazivati svoju ljubav. U doba puberteta, umnogome ćete se koristiti neverbalnim načinima. Vaš tinejdžer je sada dovoljno odrastao da ih razume. Tako će u trenucima njegove krize ili zatvorenosti u sopstveni svet, vaš poziv u zajedničku šetnju, priprema njegovih omiljenih kolača ili neka druga sitnica koju mu priredite - biti nesumnjiv podsetnik vaše ljubavi.

Pričajte bebi
Počnite da vežbate pokazivanje ljubavi svojoj deci odmah, čim se rode. Biće vam potrebno vreme da veštinu pokazivanja emocija savladate. Osim toga, u govorenju i pokazivanju ljubavi i vi i dete ćete beskrajno uživati. To je jedan od načina da se odmorite od teškog bremena uloge odgovornog roditelja i da svoje roditeljstvo shvatite i kao avanturu, zadovoljstvo, zabavu.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Jul 30, 2009, 11:18:35
Napravite sigurno okruženje za bebu

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/07_jul/30/slobodno/bebac-v.jpg)

Zbog želje da zavire svuda, mališani dok su u kući često diraju stvari koje mogu da ugroze njihov život. Da bi njihovo kretanje po kući bilo slobodno i bezbedno, evo nekoliko stvari koje treba da uradite.

Zamaskirajte kablove
Zatvorite utičnice, sakrijte produžne kablove i telefonske gajtane. Najbolje je da ih uvučete u zaštitni kabl, prilepite specijalnom trakom za parket ili sakrijete iza nameštaja. U svakom slučaju ih sakrijte.

Sklanjajte hemikalije
Na posebno mesto, tamo gde dete ne može da ih dohvati, sklonite sve hemikalije, od zubne paste i vitaminskih tableta do sredstava za ribanje. I sami znate da dete ne ume da razlikuje tečni deterdžent od sokića, lek od bombonice, i da ništa od toga ne sme da mu bude dostupno. Isto važi i za novčiće, klikere, nakit, baterije, pasulj...

Praznite pepeljare
Najbolje bi bilo da ne pušite u kući, ali ako već ne možete da se uzdržite, onda se makar sklanjajte od deteta. Pepeljare, cigarete, upaljače i šibice držite na terasi, na visokoj kuhinjskoj polici ili na komodi, van domašaja detetovih ručica.

Isključite peglu
Čim završite peglanje, isključite peglu iz struje i stavite je da se hladi na visokom mestu koje vaš mališan ne može da dohvati. Pri tom vodite računa da kabl ne visi kako dete ne bi moglo da ga povuče.

Ispraznite kadicu
Kada završite sa kupanjem, odmah ispraznite kadicu. Nemojte ostavljajte bebu pored napunjene kadice, niti pokraj bilo koje druge posude s vodom.
nStolnjaci su suvišni
Bilo bi dobro da neko vreme ne koristite stolnjake. Beba začas može da ih svuče na sebe sa svim što se na stolu nalazi.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Jul 30, 2009, 11:42:18
Bebe ne donose rode

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/07jul/2707j/ZPbebe-ne-donose-rode6.jpg)

Oko četvrte godine mališani počnu da postavljaju "nezgodna" pitanja koja se tiču seksualnosti, dolaska beba na svet i tema koje ih do tada nisu interesovale.
Roditelji se tada nađu u "čudu", nisu sigurni šta treba da kažu, pa prebacuju odgovore jedan na drugoga. Najčešće pričaju priču o "rodama" koje donose bebe i izbegavaju konkretne odgovore na jasna dečja pitanja.
Ovakve priče u početku će zadovoljiti dečja očekivanja, ali kada mališani shvate da ste ih lagali, to može dovesti do toga da počnu da preispituju sve što ste im do tada rekli. Kako ne biste došli u takvu situaciju, stručnjaci savetuju da od početka budete iskreni. Još u najranijem uzrastu kada dete počne da uči da govori i kada imenujete delove tela obratite pažnju i na intimne. Kasnije, kada dete počne da postavlja pitanja, budite otvroeni za razgovor i objasnite mu sve što želi da zna. Naravno, rečnik treba da prilagodite uzrastu kako bi vas mališan razumeo. Nemojte da kritikujete dete i da mu govorite da to ne treba da ga interesuje, jer to može stvoriti loš odnos prema sekusalnosti. Kako dete bude raslo korisitite sve složenija objašnjenja, kako biste u fazi adolescencije mogli otvoreno da razgovarate sa tinjedžerom o seksu, svim zadovoljstvima i rizicima koje nosi.

Izvor: Novosti
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Jul 30, 2009, 11:43:56
OK je biti drugačiji

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/06jun/1506j/deca-drugaciji.jpg)

Tinejdžeri više od svega žele da se uklope u grupu, odnosno da ih vršnjaci prihvate. Nekima to nije naročit problem, jer su elokventni i zanimljivi po prirodi, ali drugima je teško, jer nisu komunikativni ili misle da nisu interesantni, lepi, vredni pažnje. To je još izraženije ukoliko imaju drugačije sklonosti i interesovanja od svojih vršnjaka. Tada je najvažnije da svom tinejdžeru objasnite da je sasvim u redu biti drugačiji, tvrde psiholozi.
Iako većina roditelja decu uči da treba da budu svoja, da ne treba slepo da prate grupu ili da se "foliraju", upravo potreba da budu prihvaćeni uzrok je buntovništva ili pojačane želje tinejdžera da se razlikuju. To je sasvim normalna faza u periodu odrastanja i sazrevanja, ali ponekad, kada različitost postane ekstremna, može da predstavlja veliki problem. Takvi tinejdžeri najčešće se suočavaju sa podsmehom vršnjaka, izopštavanjem iz grupe, drugovi u školi ih nazivaju "čudacima" i ne žele sa njima da se druže. Za kvalifikaciju da ste "čudak" ponekad je dovoljno da se drugačije oblačite ili volite drugu vrstu muzike od većine. Ovo može da dovede do velikih problema, jer neprihvatanje od okoline može uzrokovati poremećaje u razvoju ličnosti, kao i ozbiljne psihičke tegobe.
Nije lako biti drugačiji, tvrde psiholozi, jer se ljudi često boje onog što im je nepoznato i, umesto da pokušaju da saznaju više o tim razlikama i da ih razumeju, oni su neprijateljski raspoloženi prema onima koji se razlikuju. A "drugačiji" tinejdžeri ponekad su toliko odbačeni da ili postaju agresivni, ili se toliko povlače u sebe da im je stručna pomoć neophodna.
Šta da uradite u takvoj situaciji? Kako da pomognete svom detetu da što lakše prođe kroz ovaj osetljiv period odrastanja? Psiholozi tvrde da je podrška porodice najvažnija i da će tinejdžer, ukoliko u domu ima podršku, mnogo lakše prevazići zadirkivanje vršnjaka. To se odnosi i na decu koja imaju različite afinitete od većine, ali i na onu koja su
"drugačija" zbog nekog oboljenja.
Roditelji imaju ključnu ulogu, jer detetu treba da objasne koliko je važno ostati veran sebi i ne menjati se zbog toga što okolina to "zahteva". Ukoliko se dete suočava sa velikim pritiskom u školi, psiholozi savetuju da razgovarate sa nastavnicima i školskim psiholozima da biste rešili problem što bezbolnije. Savetujte detetu da kada ga vršnjaci pitaju zbog čega je drugačiji, objasni zašto, na primer, voli drugačiju garderobu ili muziku. To neće pomoći uvek, ali iznenađujuće često i hoće, jer kada deca jednom shvate o čemu se radi i da način na koji se neko razlikuje njih nimalo ne ugrožava, opustiće se i prihvatiti tinejdžera koga su do juče zadirkivali. Važno je i da objasnite detetu da je agresivna reakcija na zadirkivanje najlošija vrsta odbrane. Podstičite ih da se druže sa decom sličnih interesovanja, jer koji god da je način na koji se razlikuju od većine, nisu jedini.
Bitno je i da ih ne ubeđujete da se menjaju, naročito ukoliko se sami sebi dopadaju. Budite strpljivi i oni će se zbog neke devojke (mladića) ili prijatelja postepeno menjati. Promeniće i stil oblačenja, navike i interesovanja kako budu sazrevali. Važno je samo da ih i vi dodatno ne kritikujete i govorite rečenice kao što su: "Nije ni čudo što te drugovi zadirkuju kada nosiš samo crno.", "Nikada se nećeš uklopiti, previše si dosadan." ili "I treba da te `zezaju` kada nisi kao ostali." Neprihvatanje vršnjaka većina dece uspe da prevaziđe lakše ili teže, ali netolerancija porodice može imati trajne posledice. Ukoliko vaš tinejdžer voli drugačije stvari od vas, pokušajte da mu objasnite zbog čega vi uživate u, na primer, odlasku u pozorište ili koncertu omiljenog benda. Ponudite mu da nekada pođe sa vama, uz obećanje da ćete i vi raditi sa njim ono što on voli.
Buntovništvo je sasvim normalna pojava i obično traje kratko. Kako budu rasli i sazrevali, širiće se krug njihovih prijatelja, koji će ih zainteresovati za nova iskustva i doživljaje. Naravno, ukoliko je reč o ekstremnom ponašanju, kao što su ulazak u verske sekte ili preterano iskazivanje agresije, potražite stručnu pomoć.


"BUBALICE" i "ŠTREBERI"
Na meti vršnjaka često su i deca koja vole da uče, odnosno ona koja su u porodici naučena da na vreme izvršavaju svoje školske obaveze. Još ukoliko su i veoma uspešna u nekoj oblasti, često će izazivati ljubomoru vršnjaka, koja se najjasnije izražava kroz pogrdne nadimke kao što su "štreber" i "bubalica". Takvom detetu objasnite da je u pitanju zavist i podstičite ga da nastavi da usavršava svoja znanja i veštine. Svakog puta kada je uspešno, nagradite ga nečim što želi i ispričajte mu da i vas neki drugovi nisu razumeli, jer ste, na primer, više voleli matematiku od fudbala. Često ih podsećajte na značaj obrazovanja i objasnite da svako ima neki talenat, koji ih izdvaja i čini drugačijim.

Novosti
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Jul 30, 2009, 11:45:01
Odvikavanje od pelena

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/07jul/2707j/ZPdeca-odvikavanje-od-pelen.jpg)

Odvikavanje deteta od pelena veliki je izazov i za mališane i za roditelje, pa zato psholozi i pedijatri savetuju da se opuste i da nikada ne forsiraju dete da prihvati nošu. Svako dete je različito i zbog toga nikada ne upoređujte svoje dete sa drugima. Nijedan školarac ne nosi pelene, pa budite sigurni da će i vaše dete navići da koristi nošu. Ali, to će se desiti onda kada ono bude bilo spremno. Roditeljski posao u ovom slučaju je da budete smireni i sačekate da se to dogodi. Kada mališan bude spreman, to znači da je u stanju da kontroliše vršenje nužde, a do tada mišići u karličnom delu nisu sposobni za ovaj zadatak. Svako dete ima svoj trenutak za to, dakle, nema "idealnog vremena", pravila niti postupaka kojima to možete izazvati.
Ipak, postoje neki uobičajeni rituali koje bi trebalo da primenjujete od najranijeg uzrasta
kako bi detetu olakšali odvikavanje od pelena.
Važno je da sadržaj pelena ne krijete od deteta. Ako mališan vidi kako to izgleda, lakše će da shvati da je bolje da to ne radi u pelene. Stavite iskorišćenu pelenu na vidno mesto, ali je sklonite od znatiželjnih ručica. Ne puštajte dete da dugo bude sa punom pelenom. Ukoliko navikne da bude morko, teže će se odvići. Od najranijeg uzrasta obajšnjavajte da vršenje nužde u pelene nije ni prijatno ni poželjno, odnosno naučite ga da će se bolje osećati kada je čisto i suvo. Važno je i da mališan pravi razliku između velike i male nužde, kao i da mu objašnjavate zašta služi toalet.
Dozvolite detetu da samo baci iskorišćenu pelenu, odnosno da vam pomogne oko presvlačenja. Posle toga zajedno operite ruke. Ponekad presvucite dete na mestu sa kojeg može da vidi toalet ili ve-ce šolju i dopustite mu da pokuša, bez obzira da li će uspeti. Kada mališan počne da pita za nošu pokušajte da mu objasnite kakav je osećaj kada mu se piški ili kaki. Važno je pomoći detetu da shvati razliku između osećaja pre nužde i posle nje.
Nemojte da mislite da je dete spremno da se potpuno odrekne pelena kada nekoliko puta uspe da koristi nošu. Moguće je da novu veštinu neće odmah usvojiti. Ne ljutite se ako dugo sedi na noši i nemojte da ga požurujete. Leto je idealan trenutak za odvikavanje od pelena, jer toplo vreme dozvoljava mališanima da duže budu goli.
Vodite računa da ga neuspeh prvih pokušaja ne obashrabri. Psiholozi ne savetuju da, na primer, vodite dete napolje bez pelena jer se verovatno u igri neće setiti da treba da koristi nošu. Sa tim sačekajte dok dete ne bude samo tražilo da ide u kupatilo. Mališani će sami odlučiti kada su spremni za odvikavanje od pelena i to će vam vrlo jasno dati do znanja.

Novosti
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Avgust 05, 2009, 14:00:59
Ne budite "super mama", budite samo mama

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/07jul/2707j/ZP-tema-plus-glavna.jpg)

Broj majki koje rađaju decu van bračne zajednice u poslednjih 25 godina sve je veći. Statistike kažu da čak 30% mališana odrasta samo uz jednog roditelja. Prema tvrdnjama stručnjaka za demografiju ovakav status najčešće imaju američke žene, ali je ova pojava široko rasprostranjena i u evropskim zemljama, pa i u Srbiji.
Koliko je teško odgajati decu bez podrške partnera najbolje znaju samohrane majke, pa i ako se neke od njih svesno odlučuju na ovakav život, pomoć im je preko potrebna. Zbog toga su u mnogim zemljama osnovana Udruženja koja pomažu samohranim majkama - finansijski i stručnim savetima. Održžavaju se i brojna predavanja na tu temu, kao i godišnji sastanci na kojima samohrane majke dele svoja iskustva. Put samohranih roditelja nije nimalo lak, a odrastanje deteta samo uz majku često nije stvar izbora, već posledica razvoda, smrti oca ili drugih okolnosti.
Stručnjaci tvrde da postoji razlika u odnosu, u zavisnosti od pola deteta. Tako, zajednica "mama - sin" krije u sebi mnoge zamke i izazove, jer je muškoj deci prisustvo oca neophodnije, tvrde stručnjaci. Ipak, kažu da to ima i svoje prednosti, jer sinovi koji su odrastali samo sa majkom bolje razumeju suprotan pol. Sa druge strane, lakše je razumeti se sa ćerkom, ali u oba slučaja postoji opasnost od neuspeha identifikacije deteta sa sopstvenim polom ili nerazumevanja razlika između polova.
U zavisnosti od uzrasta deteta, njegovih potreba, interesovanja i okruženja, kao i od lične zrelosti roditelja, umnogome zavisi hoće li uloga samohranog roditelja biti kvalitetno "odigrana".
Još jedan problem, tvrde stručnjaci, je konstatno insisitiranje majki na tvrdnji da su one detetu i otac i majka. To nije moguće, tvrde stručnjaci i iz ovakvog stava rađa se najčešća greška, a to je preterana popustljivost prema detetu. To može biti naročito izraženo u periodu adolescencije, kada se javljaju i najveći problemi. Zbog toga eksperti savetuju mnogo strpljenja i dobru komunikaciju sa detetom, jer roditeljski posao nije lak ni kada su prisutna oba roditelja, a naročito ne kada je majka sama.
Na ovu temu, za čitaoce Života plus govori psiholog, dr Zoran Milivojević.
Da li je danas "status" samohrane majke svesna odluka ili je to, po vašem mišljenju, u najvećem broju slučajeva, ipak, splet nesrećnih okolnosti?
- Imam utisak da je to rezultat nesrećnih izbora, a ne svesna odluka. Mnogi ljudi započinju partnerski odnos iz zaljubljenosti, iz strasti, onda kada su mladi i nedovoljno pripremljeni za vezivanje i roditeljsku ulogu. Sa druge strane, ako žena veoma dugo nije uspela da pronađe partnera, otkucava joj "biološki sat", zbog čega se odluči na rađanje deteta koje će sama odgajati, takav izbor pozdravljam i pozivam državu da pruži pomoć.
Da li je naša sredina "sazrela" da prihvati ovakve porodične odnose ili se to i dalje smatra velikim "promašajem"?
- Dok su razvedene žene bile u manjini, takav status bio je neprihvatljiv. Danas je sasvim "normalno" razvesti se, bilo da deca postoje ili ne. A samohrana majka, dakle majka koja bez pomoći muža radi i prehranjuje dete i obavlja ulogu majke, samo po sebi poziva na solidarnost, na pomoć, divljenje i uvažavanje. Mislim da smo u tom slučaju, kao nacija, vrlo tolerantni.
Da li smatrate da deca koje odgaja samo jedan roditelj imaju podjednake šanse da se razviju u stabilne i jake ličnosti, kao i mališani koji odrastaju u "standardnoj" porodici?
- Svakako. Mislim da je sasvim dovoljno da jedna osoba koja vodi računa o detetu, bude kompetentan, kvalitetan roditelj. U porodičnoj terapiji često se uveravamo da to što ljudi žive zajedno u porodici nije preduslov ni skladnih odnosa, ni mentalnog zdravlja. Često deca iz "standardnih" porodica imaju više problema nego ona koja su rasla uz jednog roditelja.
Koliko su samohrane majke u stanju da preuzmu ulogu oca i da li je "očinska figura" neophodna za pravilan razvoj muške dece?
- Ranije se smatralo da majka treba da voli, a otac da kažnjava. Danas se smatra da oba roditelja treba da pokazuju ljubav i da kažnjavaju. Dakle,
majka treba da radi i jedno i drugo i sve će biti u redu. Kada su u pitanju muška deca, dobro je da dete bude u prilici da ima nekog muškarca koji će mu biti uzor. To može biti otac, deda, ujak, stric, trener, učitelj, stariji rođak, ali najvažnije je "kućno vaspitanje" koje samohrana majka svakako može usaditi detetu.
Kako detetu na najbolji način objasniti zašto "tata ne živi sa njim"?
- Kada je u pitanju razvod, detetu treba obajsniti da su roditelji počeli mnogo da se svađaju i da su se odlučili da žive odvojeno. Ali, ono i dalje ima i mamu i tatu koji ga vole. Korisno je navoditi primere druge dece ili rođaka koji su razvedeni. U svakom slučaju, nikada ne treba lagati dete.
Koje greške samohrane majke najčešće prave i kako treba da se postave i prema sebi i prema detetu?
- Samohrana majka treba da izbegne grešku bezrezrevnog žrtvovanja za dete. Ona treba da bude dobra i detetu, ali i samoj sebi. A da bi imala prostora i vremena za samu sebe, ona treba da traži i da primi pomoć. I ne zaboravimo da cilj majke ne sme da bude da ostane sama. Ona i dalje treba da traži partnera koji će prihvatiti i nju i njeno dete. Za dete je bolje da živi u porodici, nego sa samohranom majkom koja je frustrirana zbog svog samožrtvovanja.
Šta je neophodno da bi majka mogla sama da odgaja dete?
- Kada je jedini roditelj, majka mora sama da donosi brojene odluke, da prihvati odgovornost. Što je obrazovanija, to će odluke biti bolje. Ali ne postoji ni jedna "supermama" koja sama može sve. Uspešne majke umeju da angažuju pomoć, da je prihvate i podele teret. Opet naglašavam da je veoma važno da majka misli i na sebe.
Šta se događa u slučajevima kada o detetu brine samo otac, odnosno da li postoji razlika u pristupu i vaspitanju samohranih majki i samohranih očeva?
- Danas više nisu toliko važne polne uloge – daleko je važnije ko je kakva ličnost. Moguće je da muškarac bude mnogo bolja "mama" od žene ili da žena bude odličan "tata". Mislim da je jedina razlika u tome što su samohrani očevi skloniji tome da zasnuju novu porodicu. Tajna njihovog uspeha je u tome što su druge žene spremnije da prihvate samohranog muškarca nego što su muškarci voljni da prihvate samohranu majku. Muškarci su skloniji predrasudama i manje zreli kada su ove stvari u pitanju.
Kada samohrana majka pronađe partnera na koji način treba da ga predstavi svom detetu (deci)?
- Čim dete vidi da je mama srećnija otkad je pronašla ,,prijatelja", ono će prihvatiti tog čoveka. Veoma je važno i da prijatelj nastupi pažljivo, da pokaže naklonost i prihvatanje deteta. Većina majki svog partnera upoznaju sa detetom onda kada su već izgradile vezu, kada su sigurne da se sutra neće predomisliti. Ne žele dete da izlažu "opasnosti" da se za tog čoveka veže, pa da pati kada i on ode.
Da li postoji neka organizacija u Srbiji koja pomaže samohranim majkama i da li smatrate da je njima, bez obzira na materijalno stanje, pomoć u vidu savetovanja, ipak, neophodna?
- Koliko ja znam to kod nas nije dovoljno dobro uređeno. Lično se borim protiv "psihijatrizacije" društva. To znači da životne probleme ne treba da proglašavamo patologijom, a sebe stavljamo u pasivnu "ulogu bolesnika". Problemi su brojni, mnoge samohrana majka može rešiti sama, mnoge uz pomoć prijatelja i rođaka. Mislim da je glavna stvar biti informisan, ondnosno znati gde da tražite pravu informaciju. Ipak, u našem društvu, samohranim majkama novac je najveći problem.

POVERENJE I PODRŠKA NAJVAŽNIJI

Kada ste jedini roditelj, važno je da sa detetom negujete odnos poverenja, podrške i međusobnog razumevanja. To se najlakše postiže kroz komunikaciju. Insistirajte na otvorenom razgovoru, bez laži i prevara. Pružite mu i verbalnu i neverbalnu podršku i ne zadirite previše u njegovu privatnost. Deca razvedenih roditelja suočavaju se sa većim problemima nego ona koja su od rođenja živela sa jednim roditeljem. Ipak, čest je slučaj da posle razvoda mnogi očevi, ma koliko to apsurdno zvučalo, postanu bolji prema svojoj deci. Razlog za ovakvu promenu je u tome što deca više nisu stalno prisutna, pa kada provode zajedničko vreme, očevi im se zasita posvećuju. Drugi važan razlog je što razvodom prestaju i verbalne i fizičke svađe roditelja, pa je i odnos sa detetom kvalitetniji. U svakom slučaju, ako je detetov otac posle razvoda spreman na saradnju i dogovor, to treba da iskoristite, jer je to u interesu vašeg sina. Nemojte nikada "isterivati" pravdu i svetiti se bivšem partneru preko deteta.

SAMOHRANE MAJKE U SRBIJI

Precizan podatak o broju samohranih majki u Srbiji ne postoji, ali prema podacima Ministrastva za socijalna pitanja ima ih oko 40 hiljada.
Država ih pomaže kroz dečje dodatke, kao i sa nekoliko projekata koji im obezbeđuju novčana sredstva i stručnu pomoć. Međutim, to još nije dovoljno, a najugroženije su, prema statistikama, samohrane majke iz manjih sredina, koje se pored loše materijalne situacije, suočavaju i sa osudom okoline.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Avgust 06, 2009, 13:59:02
Leto je pravo vreme da bacite pelene
Naučite decu da koriste nošu

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/08_avgust/06/slobodno/nosa-ver.jpg)

Spremnost deteta da prihvati nošu u velikoj meri zavisi od karaktera majke i deteta. Energični mališan će, po pravilu, brzo naučiti da ide na nošu, naročito ako je i mama energična i preduzimljiva. Pomalo lenjo, zamišljeno dete koje ima isto tako ležernu mamu, može još tri godine da nosi pelene i da mu to nimalo ne smeta. Zato morate ipak malo da ga ,,pogurate" da bi što pre prihvatilo tu neminovnost.

Trudite se da vašem klinji što češće menjate mokre i uprljane pelene i ,,pampers" da bi navikao da bude suv i čist. Mališan koji je naučio da bude stalno čist pre će sam zatražiti nošu i brzo će proći onu fazu kad ,,obavi posao" a da to nikome ne prijavi.
Posmatrajte vašeg mezimca jer postoje znaci koji pokazuju da je dovoljno sazreo za nošu:
- ume da saopšti svoje potrebe, na primer zna da kaže da je gladan, i shvata jednostavna naređenja (,,Donesi mi loptu!");
- počinje da skida mokre pelene i sam vam kaže da su ,,ukakane";
- donosi nošu u sobu da bi na nju seo ili pokušava da se uspentra na WC-šolju.
Pre nego što počnete da stavljate mališana na nošu, dajte mu je u ruke da je slobodno razgleda i upozna se s novim predmetom. Naravno, treba da mu objasnite čemu služi. Ako se prvi pokušaj završi otporom i čvrstim ,,ne", odložite ceo poduhvat za nekoliko nedelja dok mališan ne postane prijemčiviji za tu promenu u svakodnevnom životu. Nemojte pošto-poto da isterujete svoje. U protivnom rizikujete da ubijete njegovo interesovanje i svaku želju da se potrudi i prihvati novinu.
Postoji nekoliko malih lukavstava koja će vam pomoći.
Iskoristite prirodnu želju svakog deteta da imitira odrasle. Pokažite mu kako vi idete ,,na nošu". Devojčice bolje usvajaju tu lekciju s mamom, dok dečaku može pomoći tata, iako podudarnost polova nije obavezna. Treba da odlučite šta vam je zgodnije: da li da naučite dete da koristi nošu ili pravi toalet ali sa specijalnim dodatkom koji omogućava bezbedno sedenje. Većina male dece više voli svoju nošu. Odličan izbor je stoličica ispod koje se pričvrsti noša i u kojoj je detetu udobno jer može da stavi obe noge na pod, dok je na WC-u nestabilno i zahteva vaše prisustvo. Osim toga, ta stoličica može da se prenosi iz prostorije u prostoriju, ali i da se sklopi i ponese kolima gde god da idete.
Postoji mnogo različitih vrsta stoličica, ali i noša. Potrebno je da se mališan odnosi prema noši kao prema jednoj od svojih omiljenih igračaka. Prilikom kupovine noše treba da vodite računa o nekoliko stvari. Povedite i mališana u prodavnicu jer i njemu treba da se svidi poklon kao kada kupujete novu igračku ili slikovnicu. Ocenite da li mu je udobno da sedi na stoličici ili noši. Deci se posebno dopada takozvana muzikalna noša: kad dete obavi posao, noša počinje da svira. Detetu starijem od dve godine imponovaće dodatak za WC-šolju koji mu omogućava da samostalno sprovodi celu proceduru.
Da ne biste po ceo dan trčali za vašim ljubimcem i podmetali mu nošu, prethodno treba pažljivo da pratite njegovo ponašanje. Najviše će vam pomoći ako zapišete kad mališan najčešće ima stolicu. Kod male dece se to često dešava posle nekog obilnijeg obroka, recimo doručka ili ručka. Znači, upravo u to vreme treba da ga stavite na nošu. Dozvolite mu da sedi na njoj koliko hoće i dajte mu da za to vreme prelistava omiljenu slikovnicu. Ukoliko ne uspete da otkrijete određeni ritam, stavljajte ga na nošu na svaka dva-tri sata ili onoliko često koliko vam vreme to dopušta.
Dok se mališan navikava na nošu, oblačite ga tako da možete brzo da ga skinete. Kod kuće je najudobniji najobičniji donji deo trenerke koji se lako svuče i navuče.
Dok traje navikavanje, često ćete imati posla s mokrim i uprljanim gaćicama ili pantalonama. To morate shvatiti kao potpuno normalan proces privikavanja i učenja. Znači, ne smete nipošto zbog toga da ga grdite ili, još gore, kažnjavate. 


Kada na nošu
(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/08_avgust/06/slobodno/nosa1.jpg)
Lekari smatraju da navikavanje na nošu treba da počne u uzrastu oko druge godine. Oni preporučuju da se taj poduhvat ne sprovodi brzo, već postepeno, ležerno i bez nervoze kako bi mališan bolje sarađivao sa roditeljima ili bakama i lakše prihvatio novinu. Zanimljivo je da se zbog ,,savršenih" ,,pampers" pelena, koje upijaju vlagu tako da dete nije ni svesno da je mokro, uzrast skidanja pelena proteklih godina pomera ka trećoj godini.


Šta ne treba da radite tokom skidanja pelena

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/08_avgust/06/slobodno/nosa2.jpg)

Prilikom odvikavanja deteta od pelena mnogi roditelji prave greške kao što su zastrašivanje, kazne, podsmevanje i slično. Evo šta savetuju britanski psiholozi.

Bez stresa
Čak je i dobar stres loš stres kada je reč o skidanju pelena. Venčanja, dolazak novog deteta, odmor... sve to vašem detetu može da bude podjednako teško kao i razvod ili preseljenje. Ako se u vašem životu trenutno događa bilo šta veliko, sačekajte sa izlaskom iz pelena.
Nemojte da silite dete
Prvo proverite da li je vaše dete uopšte spremno za izlazak iz pelena i da li je svesno svojih potreba. Uvek krenite s ohrabrenjima i podrškom. Ako dete odbija da izađe iz pelena, pritisak s vaše strane samo će stvoriti napetost i izazvati novi otpor kod deteta.

Ne postavljajte rokove
Mala deca ne reaguju dobro na rokove i nemaju koncept kakav imaju odrasli. Imajte realna očekivanja ili ih, ako je moguće, sasvim zaboravite. Programi koji obećavaju da će vaše dete skinuti pelena za samo tri dana ili čak 100 dana ne uzimaju u obzir detetovu individualnost. Svako dete ima vlastiti temperament i svoj skup veština, pa ne postoji jedinstvena metoda koja odgovara svima.

Ne popuštajte spoljnim pritiscima
Spoljni pritisci dolaze iz različitih izvora: od baka i deka, drugih mama u vrtiću, vaspitačica, supružnika. Imajte na umu da su bake i deke prepuni mudrosti o vaspitanju, ali da neki njihovi saveti danas jednostavno ne zvuče dobro. Na primer, prisetite se da vaši roditelji verovatno nisu koristili auto-sedišta.

Ne brinite toliko
Stvarno. Verovatno ste to dosad milion puta čuli, ali istina je: prilično je neverovatno da će vaše dete otići na fakultet u pele- nama. Ne brinite toliko: možda će potrajati, ali svako dete nauči da ide u toalet samostalno.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Avgust 06, 2009, 14:22:59
Najčešći strahovi trogodišnjaka

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/08_avgust/06/slobodno/strah-x.jpg)

Psi, mačke, odvodne cevi, gnusni patuljci - trogodišnjaci uvek imaju dovoljno razloga da se nečega boje. Ako im samo malo pomognemo da nadvladaju te strahove, čak mogu i da ojačaju.


Ne gasi svetlo!
,,Strah od mraka je urođen i u skladu je sa evolucijskim i biološkim razvojem", kaže Džon Vilks dečji psiholog.
S obzirom na to da se sve više kreće, dete shvata da je svoj čovek i da nije deo mame, pa se boji onog nepoznatog što vreba u tami.

Šta pomaže?
Pridržavajte se uvek istog rituala uspavljivanja, jer se pomoću njega detetu može dati do znanja da je sve onako kako treba da bude. Dobro bi bilo i da noću ima čuvara (na primer plišanu igračku) koji će ga čuvati kada zatvori oči.

U kupatilu je krokodil
Ovde je često reč o banalnijim strahovima. Naime, kupatilo detetu izgleda preveliko. A sama ideja da bi moglo da upadne u WC šolju, nije baš primamljiva.

Šta pomaže?
Daska za WC šolju (čvrsto prijanjajuća) i mala stolica na koju su ,,prizemljena" dečja stopala. Važno je ne prisiljavati dete na to ako ne želi. Radije zajedno kupite nošu.

U cipeli živi zli patuljak
Kad deca daju takve argumente, nalaze se u fazi magije. Ona počinje između druge i treće godine i povlači se tek pred polazak u školu. Tada se deca preobražavaju u gusare i princeze, imaju nevidljive prijatelje i svoju dečju sobu moraju da dele sa vojskama i monstrumima.

Šta pomaže?
Ne podsmevajte se strahovima, nego spakujte cipelu, stanite na ulazna vrata stana i uz glasno vikanje istresite ga napolje. Svom detetu pokažite praznu cipelu i zajedno s olakšanjem odahnite.

Pomoć, iskrvariću!
,,Strah od krvi i od crvene boje je urođen. I mnogi odrasli ne mogu da se nose s tim", kaže doktor Vilks.

Šta pomaže?
Prvo stavite flaster. Duvajte u ranu, pevajte detetu i tešite ga - to pruža sigurnost.

Ispred nas je glupi pas!
Deca prema nekim životinjama imaju odstojanje. Jer su te velike životinje iznenada počela da laju ili njuškaju vlažnim njuškama. Fascinacija i strah su tu izbalansirani. To je umeće: posmatrano iz detetove perspektive, bezazlena pudlica može brzo da se pretvori u golemu živinu koja mu doseže do boka.

Šta pomaže?
,,Deca treba da znaju da životinja može da bude opasna", kaže dečji psihijatar. ,,To ih čini opreznim. Ali nemojte ni da preterujete, upozorenje je dovoljno."
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Avgust 06, 2009, 15:48:55
Čokolada i kakao utiču na noćno mokrenje

Ako niste znali, čak 20 odsto petogodišnjaka i 10 odsto desetogodišnjaka muči problem mokrenja u krevet. Ovaj problem je, prema podacima Američke akademije za pedijatriju, dva puta učestaliji kod dečaka nego kod devojčica.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/08_avgust/06/slobodno/cokolada-ver.jpg)

Uzrok mokrenja u krevet je i kod devojčica i kod dečaka retko psihičke ili emotivne prirode. U većini slučajeva krivi su geni. Pa ako je samo jedan roditelj mokrio u krevet nakon pete godine, rizik da će dete snaći isto je 44 odsto. A za dete čija su oba roditelja mokrila u krevet, i do 75 odsto. Razlozi su najčešće fizičke prirode. Zato nemojte i ne smete da krivite decu da su lenja, nezrela ili tvrdoglava jer ne žele da idu do kupatila. Imajte na umu da su premala bešika, čvrst san ili sniženo izlučivanje antidijuretskog hormona noću najčešći okidači ovakvog mokrenja. U veoma retkim slučajevima noćno mokrenje u krevet može da upozori na probleme s bubrezima ili mokraćnim putevima. Ipak, da biste bili mirni, odvedite dete pedijatru ako se to ponovi više od četiri puta.
Što se hrane tiče, dobro bi bilo da smanjite ili u nekim slučajevima potpuno izbacite čokoladu i napitke na bazi kole. Ovakve namirnice podstiču rad bešike i zato ih treba svesti na minimum i izbegavati ih uveče.
Da biste sprečili mokrenje u krevet, možete da naviknete dete da piški neposredno pre spavanja. Objasnite mu da sme da ustane tokom noći da bi išao u WC. Ako se boji mraka, ostavite svetlo u hodniku. A ukoliko ne uspe da stigne do kupatila, od velike pomoći biće noša.

Bez kazni
Ukoliko vaše dete ima problema sa noćnim mokrenjem, nemojte da ga kažnjavate. To će samo pogoršati stanje. Umesto toga, konsultujte se sa lekarom, koji će u nekim slučajevima odrediti lekove.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Avgust 13, 2009, 11:02:13
Vodeni sportovi jačaju kičmu i srce

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/08_avgust/13/slobodno/voda-x.jpg)

Leto je pravo vreme da pustite svog mališana da što više vremena provodi u vodi. Tim pre što svaka fizička aktivnost u vodi pokriva veliki broj specifičnih pokreta koji su važni za pravilan rast i razvoj deteta.

- Fizička aktivnost u vodi je od izuzetne važnosti za razvoj deteta - objašnjava dr Predrag Mugoša, fizijatar i akupresurolog. - Razlog je jednostavan, telo u vodi ima manju relativnu težinu nego na tlu, pa samim tim je i opterećenje na kičmu manje - dodaje on.
Ali to nije sve... Tokom aktivnosti u vodi dolazi do istovremenog aktiviranja velikih grupa mišića za pokrete, što je od velikog značaja za dete predškolskog uzrasta. Od ostalih dobrobiti treba istaći da se razvija i kardiovaskularni sistem, kao i centri za termoregulaciju. I na kraju sile na ekstremitetima u vodi su drugačije nego na suvom, pa se telo spontano prilagođava drugačijim pokretima i postaje motorički spretnije.
Postoji nekoliko sportova kojima bi vaš mališan trebalo da počne da se bave što ranije.

Plivanje
Plivanjem se sprečava slabljenje retko korišćenih grupa mišća i poteškoće s koštano-zglobnim sistemom. Osnova za sve su bazne plivačke tehnike. To su slobodni stil, tzv. kraul, prsni stil, leđni stil, ,,delfin" i ,,leptir" (ruke izvode pokret kao kod ,,delfina", ali noge kao kod prsnog plivanja).
S obzirom na to da svaka od ovih tehnika (osim ,,leptira") ima svoje mesto u takmičenjima, dovoljno govori o visokoj energetskoj zahtevnosti ove vrste kretanja.

Vaterpolo
Vaterpolo je sport iz grupe sportskih igara, a po strukturi kretanja spada u kompleksnu aktivnost. Osim osnovnog telesnog razvoja, dete se uči ekipnoj igri, strategiji i improvizaciji. Deca mogu da počnu da se bave ovim sportom čim krenu u školu.

Skokovi u vodu
Skokovi u vodu i umetničko plivanje su pogodniji su za devojčice zbog njihove prirodne sklonosti ka estetskom doživljaju. Deca mogu da počnu da se bave ovim sportovima već u pubertetu.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Avgust 13, 2009, 11:03:24
Pravovremeni saveti sprečiće polne bolesti i komplikacije
Informišite vašeg tinejdžera o seksu

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/08_avgust/13/slobodno/teen-x.jpg)

Letovanja, ekskurzije, žurke najčešće su prilike kada tinejdžeri stupaju u seksualne odnose. Da li roditelji u to vreme treba da strepe ili pojačaju nadzor?

Specijalista kliničke psihologije profesor doktor Ljiljana Klisić smatra da ne postoje gotovi recepti za vaspitanje tinejdžera jer je svaki slučaj poseban. I uz tu ogradu napominje da je pogrešno stalno nadzirati dete. Umesto toga, postavite odgovarajuće granice i upoznajte prijatelje vašeg tinejdžera.
- Da bi se odgajilo dete koje samo o sebi vodi računa, nije potrebna stroga kontrola već uspostavljanje granice, na osnovu stalnog kontakta sa detetom i razgovora - kaže ona i ocenjuje da decu o promenama na telu, reprodukciji, trudnoći i zaštiti treba informisati pre nego nastupi doba kada postaju seksualno aktivni.
Mladi osećaju potrebu da stupe u seksualne odnose najčešće u periodu između 15 i 18 godina. Ipak, devojčice češće izgube nevinost pre svojih vršnjaka zato što brže sazrevaju.
- Neke devojke izgube nevinost zbog pritiska koji im nameću vršnjaci iako nisu osećale potrebu za seksom. To je velika greška i guranje sebe u prosečnost - upozorava profesor doktor Klisić. Ona ističe da je najvažnije da pojedinac prati sebe i u odnose stupi tek kada za tim oseti potrebu, bez obzira da li će se to dogoditi pre ili posle punoletstva.
Pre ,,prvog puta" mladi treba da se informišu o seksu na razne načine, preko interneta, u školi, a prve i osnovne informacije, pre svega o zaštiti, treba da dobiju od roditelja.
- Roditelji treba da informišu decu o seksu, ali je najvažnije da to bude sa merom - kaže profesor doktor Klisić. Kako ona ističe, pravovremene i razumne informacije o seksualnim odnosima i zaštiti, roditelji deci mogu da pruže samo ako imaju dobar kontakt s njima i ako su svesni njihovih potreba.
- Roditelji nekada prelaze granicu, pa umesto informisanja počnu da zastrašuju tinejdžerke - ističe ona i objašnjava da su majke najčešće u panici i žele da zaštite kćerke. Međutim, često izaberu pogrešan pristup koji izaziva prekomeran strah.
- Linija između realnog upozorenja i zaplašivanja veoma je tanka. Posebno je pogrešno govoriti devojci da svi muškarci hoće da je iskoriste. Jer je inače pritisak na devojkama veći nego na mladićima i zbog toga što mogu da zatrudne.
Ipak, doktorka Klisić naglašava da roditelji ne treba da zaborave ni činjenicu da njihovi sinovi mogu da se zaraze nekom polnom bolešću i da o tome treba racionalno da razgovaraju sa svojom decom.
- Kada je reč o upozorenjima, uvek je strah od trudnoće u prvom planu, a roditelji kao da zaboravljaju na polno prenosive bolesti - objašnjava dr Klisić. Ona smatra da do takvog ponašanja dolazi zato što se roditelji u vreme kad su bili tinejdžeri nisu susretali sa opasnim bolestima poput side i da zato sada funkcionišu po svom modelu ne uzimajući u obzir šta se u međuvremenu dogodilo u svetu. Zaštita od polno prenosivih bolesti je podjednako važna kao zaštita od trudnoće.
Prof. dr Klisić kaže da se o izboru kontraceptivnih sredstava koja su najpogodnija za tinejdžere treba posavetovati sa ginekologom.
- Mislim da je u periodu kada se deca i dalje razvijaju najsigurnije sredstvo zaštite istovremena mehanička i hemijska zaštita, ali kondom je u svakom slučaju obavezan - ocenjuje prof dr Klisić.
Dok je na tinejdžerkama veći pritisak, u našoj zemlji roditelji u mnogoj manjoj meri razgovaraju sa sinovima. Prof. dr Klisić ističe da roditelji ne treba da stvaraju mačo muškarce od svojih sinova već obzirna ljudska bića. Ona ukazuje da muškarac ima veću muškost ukoliko je u stanju da brine o partnerki. Ipak, mladi o tome uglavnom uče od roditelja i ako sin vidi da otac u svakoj prilici brine o majci i on će se tako ponašati. U suprotnom, ukoliko se otac bahato ponaša prema majci, i dete će misliti da tako treba da se ponaša prema svojoj devojci i u uobičajenim životnim situacijama, a i u krevetu.

Kontracepcija u statistikama
- ,,Dureksov" izveštaj o seksu u svetu pokazuje da danas tinejdžeri od 16. do 19. godine kod prvog seksualnog odnosa osam puta više koriste kontracepciju nego što su to činili mladi pre pola veka
- Tinejdžeri mlađi od 17 godina češće upotrebljavaju kontracepciju prilikom prvog odnosa, dok procenat mladih iznad 18 godina u istom slučaju opada
- Žene u 25 odsto više slučajeva u odnosu na muškarce preduzimaju mere opreza kada gube nevinost
- Četvrtina ispitanika nije koristila nikakvu zaštitu prilikom prvog polnog odnosa
- Pritisci vezani za polni odnos, konzumiranje alkohola ili strah od polno prenosivih bolesti nemaju nikakv uticaj na odluku mladih da koriste kontracepciju kod prvog seksualnog odnosa
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Avgust 18, 2009, 10:04:15
Tinejdžeri i novac

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/08avg/1408zp/deca-tinejdzeri-i-novac3.jpg)

Tinejdžerski prohtevi često premašuju kućni budžet, pa roditelji nisu sigurni kako da razgovaraju sa decom i objasne im zbog čega, na primer, ne mogu da dobiju najnoviji mobilni telefon, ajpod ili najskuplje patike u gradu. Psiholozi tvrde da je najvažnije dete naučiti da ceni novac i shvati njegovu pravu vrednost. Sa tim teba početi mnogo pre adolescentskog perioda, a idealan "trening" je da dete od malih nogu ima džeparac koji može da potroši kako želi. Sumu treba odrediti na osnovu prihoda roditelja, ali čak i ukoliko su oni veliki, sa novcem koji se detetu daje ne treba preterivati, tvrde stručnjaci. Kada dobiju džeparac možete da zatražite da nekom simboličnom sumom pomognu kućnom budžetu, kako bi stekli naviku da učestvuju u finansijskoj situaciji porodice. Nemojte detetu da postavljate granice na šta će džeparac da potroši, ali mu objasnite da sa određenom sumom treba da raspolaže neko vreme i da neće dobiti drugu.
Kada dete napuni 13-14 godina, povećavajte njegovu odgovornost tako što ćete mu, na primer, objasniti da od džeparca treba da finansira užinu u školi. Uključite tinejdžera u kreiranje kućnog budžeta i nemojte da krijete finansijsku situaciju. Ukoliko želi novi mobilni ili komad odeće čija cena premašuje vaše mogućnosti, predložite mu da štedi novac nekoliko meseci od džeparca. Tako će shvatiti da nešto mora da žrtvuje da bi do došao do cilja. Kada od prijatelja ili familije dobije novac, to mu nemojte uzimati.
Stručnjaci savetuju
da je u adolescenciji jako važna kontrola, pa ukoliko primetite da novac nerazumno troši, ograničite mu mogućnost raspolaganja novcem na neko vreme. Naravno, uz adekvatno objašnjenje.
Ukoliko tinejdžer poželi da se zaposli da bi sebi kupio nešto što želi, nemojte to da zabranjujete ukoliko ga posao ne sprečava da kvalitetno izvršava školske obaveze. Učenje deteta o vrednosti novca često je dugotrajan i mukotrpan proces, praćen svađama, rasparavama i suzama. Zbog toga budite strpljivi!

Bucmaste bebe

Statistika pokazuje da svako treće dete, starosti do godinu dana, u Srbiji ima prekomernu telesnu težinu. Bucmaste bebe su slatke, ali ukoliko na vreme ne reagujete, sigurno će postati gojazna deca, kasnije i tinejdžeri što im, osim zadrvstvenih, može doneti i mnoge psihičke poteškoće. Reper za preteranu telesnu težinu je količina masti u organizmu, pa je dete gojazno ukoliko ima više od 25 odsto (za dečake), odnosno 32 odsto masti (za devojčice).
Gojaznost često nije posledica nepravilne ishrane, nego nasleđa. Punački roditelji najverovatnije će imati buckastu decu, a ako je jedan od roditelja gojazniji, rizik za mališane je 40 odsto. Majke najviše greše, tvrde stručnjaci, kada bebama zaslađuju sve što piju i jedu, jer smatraju da će tako obrok biti ukusniji. Takođe, prerano uvođenje nemlečne hrane može da napravi problem, kao i ishrana veštačkim mlekom. Majčino mleko je specifično jer na kraju podoja sadrži više masti nego na početku. Kako masti imaju zasićujuću ulogu, beba gubi apetit i prestaje da sisa. Toga u adaptiranom mleku nema, pa bebe mnogo lakše dobijaju na težini. Novorođenčad treba hraniti na dva sata do dva meseca, a na svaka tri sata do šest meseci. Posle toga detetu su dovoljna tri obroka i dve užine. Čvrsta hrana preporučuje se od šestog meseca, a slatkiše treba izbegavati do godinu dana. Korisno je i da dete jede uvek u isto vreme i bude aktivno kad god je budno.

Kaciga glavu čuva

Leto je vreme bicikala, rolera, skejtova i svih ostalih zanimacija "na točkove". Ono što nikako ne smete da zaboravite je - kaciga. Statistički, najveća opasnost prilikom povreda jesu ozlede glave, pa iako kaciga ne može da spreči dete da padne, može mnogo toga da učini kada do pada dođe. Zbog toga obavezno kupite mališanima kacige. Proizvode se u svim veličinama i možete ih pronaći u dečjim prodavnicama ili radnjama specijalizovanim za prodaju sportske opreme.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Avgust 18, 2009, 10:05:08
Brzi Gonzales, najbrži miš u celom Meksiku

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/08avg/1408zp/deca-brzi-gonzales.jpg)

Kada i koliko deci treba dozvoliti gledanje crtanih filmova, jedno je od pitanja koje mnogi roditelji postavljaju pedijatrima i dečjim psiholozima. Da li je nasilje u "modernim" crtaćima previše za mališane, hoće li ih crtaći predugo zadržati pred televizorom, da li će im pasti napamet sulude ideje - samo su neke od nedoumica.
Psiholozi su jedinstveni u mišljenju da su crtaći odlična zabava za mališane, jer podstiču kreativno izražavanje, maštu i rasterećuju decu koja se najčešće identifikuju sa omiljenim crtanim likovima. Međutim, umetnost je pronaći pravu meru, kao i dozvoliti crtaće koji pogoduju uzrastu i interesovanjima mališana. Mališani treba sami da izaberu šta im se dopada, ali psiholozi upozoravaju da se loše posledice kao što su agresivno ili asocijalno ponašanje, nesanica ili nervoza, javljaju kada mališani predugo gledaju crtane filmove, kada nemaju svoj omiljeni ili ne razumeju sadržaj koji prate.
Iako je vrlo teško definisati granicu kada i koliko deci treba dozvoliti crtaće, neke preporuke, ipak, postoje. Stručnjaci savetuju
da deci do treće godine treba ograničiti gledanje crtaća na petnaest minuta dnevno, jer nisu sposobna da shvate smisao. Od treće do pete godine mališani će već pokazati afinitet prema određenim crtaćima, pa im treba to vreme produžiti na jedan sat. Preko pete godine, svako zadržavanje pred TV ekranom duže od dva sata je štetno, tvrde psiholozi.
Razlike postoje i kada su polovi u pitanju. Dečaci više vole da gledaju agresivnije crtaće, kao što su "Nindža kornjače", "Transformersi" ili "Hi-men", jer im oni pomažu da se rasterete i identifikuju sa muškim likovima. Osetljiviji i mlađi dečaci biraju crtaće sa umiljatim i simpatičnim likovima, dok curice više vole crtane sa više ženskih likova, u kojima ima šminkanja, garderobe, šarenih boja i cvetića. Ali, izbor mnogo zavisi od razvoja ličnosti, pa tako postoje crtaći koje podjednako vole i dečaci i devojčice.
Mnogi roditelji insistiraju da deca gledaju "klasične" crtaće iz njihovog vremena, kao što su legendarni Diznijevi crtani filmovi. Međutim, i tu ima agresivnih elemenata, baš kao i u modernim crtaćima, pa psiholozi savetuju da prepustite detetu da izabere. Pustite mu neki stari crtać, ali ukoliko mu se ne svidi, nemojte da insistirate. Svet dece bitno se razlikuje od sveta odraslih, pa su crtaći neka vrsta ulaženja u svet stvarnosti, tvrde psiholozi.
Danas je česta pojava da deca nemaju omiljen lik iz crtaća, kao što je to bilo kod ranijih generacija. Ni to ne treba da brine roditelje, jer je danas ponuda veća nego nekada. Najvažnije je da roditelji posvete vreme svojoj deci, da odgovore na sva pitanja i nedoumice koje mališane mogu da muče tokom gledanja. U suprotnom, senzacije koje mališan dobija iz crtanih filmova, animiraće ga "iznutra", pa će mu biti teško da se od njih odvoji.
Zato, gledajte crtaće sa svojom decom, komentarišite, smejte se zajedno i ispričajte im kako je u vaše vreme Brzi Gonzales bio najbrži miš u celom Meksiku i da "Pera kojot-super genije" nikada nije uhvatio Pticu Trkačicu.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Avgust 19, 2009, 01:22:45
Šta je to sutra i koliko traje minut?

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/08avg/1008j/malisani-i-pojam-vremena.jpg)

Vreme je apstraktan pojam, "ne vidi" se, nije opipljivo, pa je mališanima jako teško da ga razumeju i stave u realan kontekst. Zbog toga često zasmejavaju roditelje rečenicama kao što su "juče ću da idem u školicu" ili "sutra sam bio u igraonici". Koliko je pet minuta, šta je sutra ili za nedelju dana, detetu nije lako objasniti. Učeći ga pojmovima kao što su minut, sat, dan ili mesec pomažete mu da savlada ovu, za njega, komplikovanu veštinu.
Najveća greška koju roditelji tada čine je da dopuštaju greške vodeći se razmišljanjem da će sve to doći na svoje kada dete još malo odraste. Ali, poimanje vremena je od izuzetne važnosti već prilikom prvog detetovog odvajanja od roditelja (vrtić, putovanje i slično).
Takođe, u prvom razredu osnovne škole razvijen pojam o vremenu biće detetu od velike važnosti jer će se lakše priviknuti na nove okolnosti. Zato, umesto da čekate da dete shvati poimanje vremena, pomozite mu da to što lakše savlada.
Kad god pogreši, ispravite ga. Ne morate svaki put detaljno da objašnjavate pojmove, ali je važno da rečenicu koju izgovori ponovite pravilno. Objašnjenja koja pružate mališanu treba da budu što jednostavnija i prilagođena njihovom rečniku.
Nemojte lagati kada mu, na primer, kažete "vraćam se za deset minuta", nego uvek recite istinu. Manipulacija detetovim nesnalaženjem u vremenu najveća je greška.
Podsećajte ga na nešto što se dogodilo, na primer, letovanje ili zimovanje, što će pomoći da shvati pojam godišnjih doba. Recite mu da se leti jede sladoled, dok se zimi sanka, kako bi napravilo razliku. Govorite uvek o konkretnim događajima ili iskustvima jer
će na taj način dete shvatiti kada mu, na primer, u šestoj godini kažete "kada prođe još jedno leto ti ćeš ići u školu".
Na konkretnim primerima objasnite mu koliko nešto traje. Na primer, 5 minuta je dovoljno da se isprži jaje, film traje sat i po, dva minuta je potrebno da se promeni pelena. Da bi dete lakše shvatilo trajanje nekog vremenskog perioda poslužite se brojanjem. Na primer, dok čekate da se upali zeleno svetlo na semaforu brojite sekunde ili stepenike dok se penjete do stana. Možete mu i napraviti satove od kartona na kojima su označena vremena doručka, ručka i večere. Stavite kazaljke na određeno vreme i onda dete pitajte šta u to vreme obično radi. Objasnite mu i odnos veće-manje, duže-kraće, što će pomoći da shvati vremenske odrednice.
Približite im pojam o vremenu tako što ćete objasniti pojmove dana i noći. Kada padne mrak to znači da je noć, a buđenje je znak da je jutro. Tako ćete dete lakše naučiti i šta je juče, sutra ili danas. Na primer, recite detetu da je sutra dan koji će doći kada padne mrak i ponovo dođe jutro. Jednom, kada dete ovo usvoji, moći ćete i da mu objasnite šta znači nekoliko dana, sedmica ili mesec.
Koristite vremenske odrednice u komunikaciji sa detetom, čak i ukoliko ih ono ne razume. Pravilan ritam života u domu, takođe, doprinosi boljem razumevanju vremena. Ukoliko ručate ili večerate u isto vreme, to može da posluži kao odličan putokaz.
Vreme ima značajnu ulogu i kada su u pitanju kazne. Važno je da dete shvati koliko vremena mu je nešto zabranjeno, ali stručnjaci ne preporučuju da dajete preduge kazne. Preporučljiva kazna je tzv. "time out" kazna, odnosno ona kada dete pošaljete u drugu sobu. Najbolje je da minuti odgovaraju detetovim godinama (na primer, ako ima 4 godine isto toliko minuta treba da provede u drugoj sobi). Kada objašnjavate vremenski pojam, rukovodite se odrednicama koje dete razume. Na primer, nemojte da kažete "vraćam se sa posla za osam sati", već mu recite "dolazim posle tvog ručka (ili pre nego što padne veče)".
Detetu možete pomoći tako što ćete na kalendaru ispod svakog datuma napisati šta ste radili, ili ako svaki važan datum označite crvenim flomasterom (na primer, rođendan ili dan u kojem će se raditi nešto lepo i zabavno za dete). Pred spavanje pogledajte kalendar i zamolite dete da prebrojavanjem kockica unazad odredi kada ste bili, na primer, kod nekog drugara, na šišanju ili u igraonici. Svako jutro kada se probudite precrtajte prethodni dan, što će detetu pomoći da shvati koliko dana je preostalo do nekog važnog događaja, kao i da se on ravnomernim tempom približava.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Avgust 19, 2009, 01:23:32
Tinejdžerke i prva menstruacija

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/08avg/1008j/prva-menstruacija6.jpg)

Prva menstruacija najčešće se javlja između 12. i 14. godine i predstavlja novo razdoblje u životu svake žene. Devojčice se sa dolaskom prve menstruacije suočavaju i sa vidljivim fizičkim promenama pa je jako važno da sa detetom razgovarate i objasnite joj šta se događa.
Možda najvažnije što vaša devojčica treba da čuje je da menstruacija nije štetna za zdravlje i da je ona potpuno prirodan proces. Kod devojčica su često prve menstruacije neredovne, ponekad obilnije, ponekad oskudnije, ali je to sve normalno. Objasnite detetu da ne treba da se upoređuje sa drugaricama i da je svako telo drugačije. Mogu se suočiti i sa osećajem nadutosti ili bolom u predelu karlice i leđa. Kada im objasnite da je to što im se događa potpuno prirodno, važno je i da ih naučite pravilnoj higijeni tokom "tih dana". Tamponi nisu preporučljivi za devojčice koje nisu imale seksualne odnose, pa su ulošci mnogo bolje rešenje. Takođe, preporučljiviji su oni od prirodnih materijala kako bi se izbegle infekcije. Objasnite im da su promene u raspoloženju i ponašanju uzrokovane hormonalnim disbalansom i zbog toga pokažite razumevanje prema ćerkama tokom PMS-a. Posle prve menstruacije devojčicama se preporučuje redovan pregled kod ginekologa, koji pretpostavlja rutinsku kontrolu na šest meseci ili jednom godišnje.
Razgovor ne treba da bude previše stručan niti informativan, ali je važno da ćerkama date dovoljno podataka kako bi bez straha dočekale prvo krvarenje, kao i promene koje prva menstruacija donosi.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Avgust 25, 2009, 01:38:05
Njam, njam, što je lepo!

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/07jul/2007j/deca-i-apetit3.jpg)

Dok su mališani uzrasta do godinu dana, uglavnom lepo jedu i nemaju problema sa apetitom. Stručnjaci tvrde da se navike u ishrani formiraju u domu, odnosno u zavisnosti od toga kako se roditelji hrane. Tako će mališani koji na meniju često imaju povrće ili sveže voće voleti taj ukus, dok će oni kojima se to retko nudi najverovatnije odbijati zdravu hranu. Međutim, događa se da bez obzira na navike roditelja mališani budu jako probirljivi i da često menjaju ukus, pa nešto što su do juče jeli sa apetitom, već sutradan odbijaju. To je naročito izraženo u letnjim mesecima kada mališanima apetit prilično varira. Tada se roditelji suočavaju sa problemima, obroci postaju naporni, jer se svode na molbe roditelja i odbijanje deteta. Mališani koji slabije jedu uglavnom su i slabije konstitucije, imaju lošiji imunitete i češće se razboljevaju.
Stručnjaci naglašavaju da je dobra, izbalansirana ishrana, koja sadrži potrebnu količinu proteina, ugljenih hidrata, korisnih masti, vitamina i minerala, osnova za pravilan rast i razvoj, pa nema većeg problema za roditelja nego kada dete neće da jede. Zbog toga se događa da popuštaju detetu, daju mu samo hranu koju voli ili mu dozvoljavaju da jede između obroka, "zahvalni" što hoće bilo šta da jede. Drugi, opterećeni važnošću ishrane, počinju da prete, forsiraju i kažnjavaju mališana kada ne jede. Međutim, obe taktike su pogrešne i donose samo kontraefekte.
Stručnjaci naglašavaju da su dečje navike u ishrani podložne promenama i da roditelji prvo treba da shvate da apetit i glad nisu ista stvar. Glad je znak tela da mu je potrebna energija, dok je apetit naučeno ponašanje i podrazumeva uživanje i zadovoljstvo u hrani.
Zbog toga savetuju roditeljima
da nikada decu ne forsiraju da jedu, jer će dete koje nije smelo da ustane od stola pre nego što isprazni tanjir češće imati problema sa apetitom. Mnogo važnije od toga je da uvedete određena pravila. Na primer, ne dozvolite detetu da jede između obroka ili da pije kalorični sok, bez obzira koliko insistira. Istraživanja su pokazala da deca kojoj je dozvoljeno uzimanje isključivo hrane koju vole kada god to požele, jedu upola manje od dece koja imaju striktno definisane obroke i užine. Zato pustite dete da u glavnim obrocima pojede koliko hoće. Dokazano je i da mnogi mališani počnu bolje da jedu kada prestane roditeljsko insistiranje.
Takođe, nisu potrebe svih mališana iste. Ako vam se čini da dete ne jede dovoljno, a ono lepo napreduje, nema razloga za brigu. U uzrastu od godinu dana do kraja pete godine, deca dobijaju otprilike dva do dva i po kilograma godišnje. Normalno je i da po tri-četiri meseca ne povećavaju telesnu masu. Deci se apetit smanjuje i kada je hrana suviše jednolična ili nije prilagođena stepenu razvoja. Takođe, kada prestane intenzivan rast, više im nije potrebno toliko hrane kao ranije. Zatim, loše iskombinovani obroci, koji su vremenski preblizu, mogu da prave problem jednako kao i neredovna ishrana. Mala deca mogu da imaju problema sa apetitom zbog nicanja zubića, prehlade ili infekcije grla koja uzrokuje bol prilikom gutanja.
Kako da poboljšate dečji apetit?
Ponudite mu raznovrsnu hranu i dozvolite da bira šta će jesti. Pustite ga da istražuje, uzme poneki komadić hrane rukama i potrudite se da hrana atraktivno izgleda kao bi probudila dečju znatiželju. Deca vole svetle boje, pa stavite u tanjir komadiće šargareše, paradajza, peršuna. Važno je i da se hrana lako žvaće i guta. Nemojte deci kuvati obroke bez imalo masnoće, jer je ona deci potrebna i u normalnim dozama poboljšava ukus hrane. Neka vam dete pomogne da postavite sto i nikada mu ne pretrpavajte tanjir, jer dečja porcija iznosi jednu četvrtinu porcije odraslih. Izbegavajte pravila kao što su "moraš da uzmeš od svega po malo", "ako si nešto sipao u tanjir, to moraš i da pojedeš", ili "to što nećeš da jedeš ono što je mama skuvala znači da je ne voliš". Sok dozvolite uz doručak ili užinu, ali ne i između obroka. Ne koristite hranu da nagradite dete i ne hranite ga ukoliko je sposobno samo da jede. Ne grdite ga ako prosipa ili mrvi i isključite televizor za vreme obroka. Nemojte mimikom da pokazujete da ne volite neku hranu, jer deca upijaju svaku vašu reakciju.
Ali, ako dete gubi na težini, nije napredovalo šest meseci ili povraća posle jela, obavezno se javite pedijatru ili se konsultujte sa stručnjacima oko vitaminskih preparata.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Avgust 27, 2009, 10:04:29
Zbog čega je puzanje važno u razvoju bebe
Puzanje razvija mišiće
Autor: Biljana Tasić | Foto: northfoto | 27.08.2009. - 05:00

Puzanje je deo normalnog razvoja deteta i svojevrsna prirodna vežba kojom dete ojačava mišiće i kičmu, što mu pomaže da se pripremi na svoje prve korake.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/08_avgust/27/slobodno/puzi-x.jpg)

Zamislite samo koliko je vaš mališan ponosan kad uspe da se pomeri sam i dohvati svoju igračku koja mu je ispala iz ruku. Nije važno kojim stilom to radi i da li se to smešno puzanje sviđa njegovim roditeljima, koji se pitaju da li dete treba da se kreće kao mali majmunčić.
- Tehnika puzanja zavisi od toga koliko su detetove ručice snažne, može li lako da otvori dlanove i osloni se na podlogu, da li su mu nožni mišići još povišenog ili smanjenog tonusa, da li je prvo naučio da izdigne guzu ili je slučajno otkrio da i vožnjom po pelenama može vrlo uspešno da se kreće - objašnjava dr spec. fizijatar Predrag Mugoša.

Različiti stilovi puzanja
Faza eksperimentisanja puzanjem počinje oko šestog ili sedmog meseca, kad mališan već zna da samostalno drži glavicu i da je okreće kako bi osmotrio šta se oko njega dešava. I mišići njegovih ruku, nogu i kičme su takođe već ojačali i mogu da izdrže izdizanje i podupiranje težine tela. Sledećih nedelja vaš mališan će da uči kako da se iz poznatog sedećeg položaja postaviti na sve četiri. U tom položaju će otkriti da može da se ljulja napred-nazad kad je na kolenima i rukama. Oko osmog ili devetog meseca primetiće i da pomeranje kolena prema napred omogućava da se pokreće. Metodom pokušaja i grešaka dete će polako usvajati složenije pokrete i početi da se kreće koordinisano.

Svako dete ima svoj stil
Naši mališani razvijaju svoje vlastite stilove puzanja. Neki doslovce puze na prsima, drugi postrance vukući jednu nogu, treći se odguruju i poskakuju, a četvrti puze unatraške, valjanjem ili na leđima. Detetu koje puzi unatraške možete lako da pomognete ako mu ruku stavite na stopala i tako sprečite kretanje unazad. Ipak, ako vaše dete ima neobičan stil puzanja, porazgovarajte s pedijatrom. Takve varijacije puzanja mogu da budu znak da detetov motorički razvoj ne teče prema očekivanom planu. Ako se ovi znaci zanemare, dete bi moglo da ima više problema s prohodavanjem, a posle u životu mogu se pokazati poteškoće u savladavanju manuelnih veština (pisanje) ili spretnosti tela (motorika tela). Ako dete preskače fazu puzanja ili prvo prohoda a zatim odluči da puzi, najbolje je da se posavetujete s pedijatrom.
Kad vaše dete propuzi, preostao je samo jedan korak prema uspravljanju, a zatim i hodanju. Sada će brzo učiti da se izdiže prema stolu ili uz vaše noge kako bi dohvatilo predmet sa stola ili se dočepalo vašeg naručja. Kad pronađe ravnotežu na stopalima, lako će stajati ili hodati pridržavajući se uz svari u kući, zidove i slično.

Podsticanje deteta i zaštita od povreda
Najbolji put do savladavanja veštine puzanja je podsticanje deteta. Postavite zanimljiv predmet, igračku ili vi stanite u detetovu neposrednu blizinu i posmatrajte reakciju. Vaš mališan je toliko znatiželjan i željan uspeha u kretanju da će ga slatka igračka ili vaš zagrljaj povesti u avanturu puzanja. Ipak, detetova znatiželja ujedno je i vaš neprijatelj jer dete može da dođe do potencijalno opasnih predmeta. Ako u kući imate stepenice, obavezno ih osigurajte ogradom jer su one vašem detetu izrazito zanimljive. Sve dok ne nauči da se dobro penje i da se spušta stepenicama, uvek imajte dete na oku. Osigurajte utičnice, šiljate ivice, posebno uglova stolova i polica, na vrata stavite zaštitnike koji neće dopustiti da se ona zatvore i priklešte prstiće. Najniže ormare povežite ili zalepite lepljivom trakom, tako da dete ne može da ih otvori, sklonite stolnjake ili zavese koje bi moglo da povuče. Mislite i na šporet, kamin ili dostupnost hemikalija i deterdženata.

Kašnjenje u razvoju
Razvoj svakog deteta je individualan. Neka deca se brže razviju, dok druga imaju malo sporiji tempo. Ako vaše dete ni nakon šest do osam meseci ne pokazuje zanimanje za kretanje (svejedno da li je reč o puzanju, kotrljanju sa stomaka na leđa i obrnuto ili skakanju), sedenju i nije naučilo da noge i ruke uključi u koordinisane pokrete, konsultujete se odmah s pedijatrom.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Avgust 27, 2009, 10:05:21
Dečje svađe jačaju i oblikuju karakter
Autor: E. B. | Foto: northfoto | 27.08.2009. - 05:00

Rivalstvo među decom ne treba da brine roditelje jer je to sasvim normalna stvar, kažu američki stručnjaci. Takmičarski duh se odražava u svakoj zdravoj porodici i on je sastavni deo odrastanja.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/08_avgust/27/slobodno/svadja-x.jpg)

Ipak, iako zvuči jednostavno da se sukobi među braćom i sestrama tokom odrastanja smatraju pozitivnim, roditelje mogu da dovedu na ivicu nervnog sloma ako ne uspeju da uspostave red. Katkad je dobro ostaviti decu da razmirice reše među sobom, ali često je potrebno delovati i pri tom ih naučiti zašto svađe nisu dobre.

Rešavanje problema
Zabrane su dugoročno delotvorne jedino ako pri tom deca nešto i nauče. Na primer, ako se deca svađaju oko toga ko je na redu za igrice na kompjuteru, a red je nemoguće utvrditi, recite im da nije važno ko je u pravu i da je pogrešno svađati se oko toga. Ako to ne uspe, zabranite i jednom i drugom da se igraju dok ne nađu rešenje za taj problem. Nakon toga iznenadiće vas spremnošću da reše taj problem.

Bitan je i redosled
Stručnjaci tvrde i da redosled rođenja braće i sestara uveliko utiče na detetov karakter. Verovatno će drugorođena deca postati kreativna i duhovita, ali i inadžije, pa čak i agresivnija nego njihova starija braća. Prvorođena deca su sklonija prilagođavanju drugima, uključujući i njihove mlađe braće i sestre, koja su nezavisnijeg karaktera. Tinejdžeri su s druge strane vrlo posesivni prema svojim stvarima, pa je najčešći razlog za svađu s mlađom braćom to što im ulaze u sobu, uzimaju ili diraju stvari. Pomozite deci da shvate da ne može sve da se deli i potrudite se da starije dete ima privatnost.

I dolazak bebe može da bude problem
Ako beba dolazi u porodicu, pripremite na vreme starije dete za to jer više neće biti u središtu pažnje. Do druge godine deca nemaju razvijen osećaj za vreme, pa je dovoljno da im vest saopštite nekoliko nedelja pre termina. U razgovoru podsetite starije dete da je i ono bilo slatka beba. Tako neće biti toliko ljubomorno i lakše će zavoleti batu ili seku. Takođe objasnite detetu da je beba krhka i da će morati da prođe neko vreme dok naraste i bude spremna za igru.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Avgust 27, 2009, 10:06:05
Koja hrana mora da se nađe na dečjem jelovniku
Autor: E. B. | Foto: northfoto | 27.08.2009. - 05:00

Malo koje dete će jesti neku hranu samo zato što mama kaže da je zdrava. Po pravilu, ako detetu kažete da je nešto zdravo, ono to nikako neće jesti. Da obroci ne bi bili bojno polje, najbolje je ograničiti svoje bitke na nekoliko supernamirnica koje su važne u dečjoj ishrani. A ostalo... ako neće, ne moraju.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/08_avgust/27/slobodno/hrana-x.jpg)

Mahunarke
Mahunarke su jednostavan i praktičan paket supernutrijenata koji balansiraju šećer u krvi, a to značajno umanjuje rizik od dečje gojaznosti. Mahunarke se takođe povezuju s dužim životnim vekom i manjim rizikom od pojave tumora, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. Iscrpli ste sve ideje za pripremu graška i ostalih mahunarki? Evo jedne nove. Grašak pospite sirom, začinite maslinovim uljem, solju i biberom, pa zamotajte u palačinke i ispecite na 150 stepeni.

Spanać
Spanać sadrži visok procenat antioksidansa luteina koji ima karotenoidne antioksidanse koji čuvaju kožu od oštećenja. A popravljaju čak funkciju imuniteta. Pored ovoga spanać ima visok procenat vitamina K i magnezijuma, elementa koji je važan za zdravlje kostiju. Jedna ideja za ručak: pomešajte kuvani spanać sa umakom od paradajza i prelijte sve preko testa za picu ili testenine. A možete i da isečete mladi spanać na trake i da ga pomešate s iseckanim jabukama, šargarepama i umakom od jogurta i meda.

Orasi
Jedna šaka oraha sadrži 2,6 grama omega 3 masnih kiselina, ključnih za razvoj mozga, poboljšanje funkcija imuniteta i za kardiovaskularno zdravlje. Orasi sadrže i visok procenat melatonina koji pomaže deci da imaju kvalitetan san i štiti od raka. Jedna zgodna ideja za užinu: sameljite orahe, semenke lana i grožđice i pomešajte s izrendanom crnom čokoladom.

Borovnice
Borovnice imaju visok sadržaj antioksidansa polifenola koji čuvaju zdravlje krvnih sudova i smanjuju upalne procese - a uz to, ključne su i za održavanje zdravog mozga. Kao i sve bobičasto voće, i borovnice sprečavaju izražavanje genetskih tendencija za razvoj tumora. Ideja za užinu: napravite šejk od borovnica, jogurta i surutke. Smesu smrznite u manjim posudicama - klinci će uživati u zdravom i prirodnom sladoledu.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Avgust 27, 2009, 10:07:04
Vreme je za sistematski
Autor: E. B. | Foto: northfoto | 27.08.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/08_avgust/27/slobodno/sistematski-x.jpg)

Kako bi svake godine u školske klupe bezbrižno selo oko 600.000 učenika, potrebno je redovno ih pratiti i osigurati im zdravu i uspešnu školsku godinu. Zato svake godine veliki deo osnovnoškolaca i srednjoškolaca prolazi kroz ordinacije lekara specijalista školske medicine koji obavljaju sistematske preglede.


U ovom tekstu želimo da vas podsetimo zašto je važno da vaš školarac ili tinejdžer obavezno i redovno obavi sve sistematske preglede.
Sistematski pregled obuhvata: merenje telesne težine i visine, iz kojih se vidi uhranjenost deteta; oštrina vida određuje se Snellenovim tablicama i ispituje se raspoznavanjem osnovnih boja u trećem razredu osnovne škole; posebni naglasak je na pregledu kičme i stopala u šestom razredu osnovne škole - pregled štitne žlezde, usne šupljine sa zubima, pregled srca i pluća; ispitivanje sluha u sedmom razredu osnovne škole; pregled polnih organa devojčica i dečaka i grudi kod devojčica služi za određivanje polne zrelosti; nalaz hemoglobina u krvi i pregled urina i na kraju obavezna vakcinacija.
Svaki učenik od prvog razreda osnovne škole, pa do poslednjeg razreda srednje škole pregledan je deset puta. Na taj način se zdravlje i razvoj deteta tokom školovanja prati u kontinuitetu. A samim tim i bilo kakav poremećaj ili nepravilnost u rastu i razvoju se vidi i može da se tretira na pravi način. Zato je vrlo važno da se sistematskim pregledima dece i mladih posveti puna pažnja.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Septembar 03, 2009, 23:13:17
Saveti koji će vam pomoći da odviknete dete od varalice
Probušena cucla za odvikavanje
Autor: | Foto:northfoto | 03.09.2009. - 05:00

Majke koje doje ne treba bebama da daju cuclu - donedavno je ovo bilo neprikosnoveno pravilo, ali su američki naučnici nakon analize rezultata 29 studija sprovedenih u 12 zemalja ustanovili da korišćenje cucle uopšte ne umanjuje uspešnost dojenja.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/03/slobodno/beba-ver.jpg)

Oni preporučuju da se bebama cucla da tek u uzrastu od tri do četiri nedelje, kada već sisaju sa lakoćom.
Zašto, uopšte, postoje cucle? Potreba za sisanjem je deci urođena. ,,Deca još u majčinoj utrobi sisaju palac", objašnjava Ditmar Estereih, potpredsednik Nemačke lekarske komore. On, međutim, savetuje roditeljima da ne dozvole detetu da sisa palac pošto njegov oblik nije prilagođen vilici i može da izazove njenu deformaciju.
Ukoliko detetu date cuclu pred spavanje, ona može da smanji rizik od iznenadne smrti. Ipak, ne treba je koristiti kao univerzalno sredstvo protiv plača. Deca često plaču kada su gladna ili kada im je potrebna pažnja. ,,Na takav njihov zov u pomoć ne treba da odgovorite tako što ćete im tutnuti cuclu u usta", kaže Alis Zemler iz Udruženja babica Severne Rajne-Vestfalije.
Ako se cucle pocepaju ili izgube, ne treba ih zamenjivati drugima ukoliko dete ima više njih. Na taj način se najavljuje njihovo izbacivanje iz upotrebe.
Takđe zaboravite i na umakanju cucle u gorke tinkture. Treba im pribegavati samo u krajnjem slučaju.
Svrsishodno korišćenje cucle olakšava kasnije odvikavanje. Obično potreba za sisanjem prestaje između godinu i po i dve godine.

Bolje cucla, nego palac
Zašto uopšte postoje cucle? Potreba za sisanjem je deci urođena. ,,Deca još u majčinoj utrobi sisaju palac", objašnjava Ditmar Estereih, potpredsednik Nemačke lekarske komore. On, međutim, savetuje roditeljima da ne dozvole detetu da sisa palac pošto njegov oblik nije prilagođen vilici i može da izazove njenu deformaciju.

Deset saveta koji olakšavaju odvikavanje od cucle
1. Metoda korak po korak: Postepeno produžavajte periode bez cucle. U prvoj fazi detetu dajte cuclu samo dok je u stanu, zatim samo dok je u dečjoj sobi i na kraju samo pred spavanje.
2. Knjiga: Uzmite knjigu koja se bavi odvikavanjem od cucle, pokažite je mališanu i razgovarajte s njim o tome.
3. Objašnjavanje: Objasnite detetu zašto je vreme da se odrekne cucle. Recite mu da ga bolje razumete kada nema cuclu u ustima i da će mu bez nje zubići biti lepši.
4. Bez prisile: Poslednje što roditelji treba da urade jeste da jednostavno zabrane detetu da cucla.
5. Kutija s cuclama: ,,U svojoj privatnoj ordinaciji imam veliku kutiju sa cuclama u koju moji pacijenti mogu da ubace svoju cuclu obeleženu njihovim imenom, objašnjava psiholog Nojman.
Male cucle: Velike cucle (za decu stariju od 18 meseci) deci ne treba ni kupovati jer se time otežava odvikavanje.
6. Metoda izduvana cucla: ,,Učinite cuclu neprivlačnom tako što ćete je probušiti iglom. Kada se vazduh izduva, cuclanje gubi draž", kaže psiholog Mihael Til.
7. Poklanjanje: Predložite mališanu da pokloni cuclu, na primer, bebi vaših rođaka. Objasnite mu da je njoj sada potrebnija.
8. Dobra vila: Recite detetu da će dobra vila odneti cuclu i u zamenu za nju ostaviti divan poklon.
9. Rastanak od cucle: ,,Recite mališanu da zakopa cuclu u vašoj bašti ili na plaži na moru", kaže Mihael Til i ističe da dete samo treba da spusti cuclu u iskopanu rupu.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Septembar 04, 2009, 09:56:20
Kriza uzrokuje nervozu i zabrinutost kod dece
Autor: E. B. | Foto:northfoto | 03.09.2009. - 05:00

Stalna netrpeljivost i sukobi roditelja oko kućnog budžeta stresni su i mogu da izazovu probleme u ponašanju mališana.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/03/slobodno/dete-kriza-ver.jpg)

Finansijske brige roditelja mogu snažno da utiču na emotivni razvoj deteta i da budu okidač za depresiju, nervozu i probleme prilagođavanja kod dece, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji. Njihovi podaci pokazuju da su stalna netrpeljivost i sukobi roditelja oko kućnog budžeta stresni i mogu da izazovu probleme u ponašanju mališana. Deca su jako prijemčiva za raspoloženja svojih roditelja i prepoznaju kada se nešto čudno događa, tako da prikrivanje grube realnosti nije najbolje rešenje. Pa ukoliko prolazite kroz finansijske probleme, nemojte da kažete deci sve činjenice, ali im dajte objašnjenje današnje kritične, ekonomske situacije koje će njima biti razumljivo. Ako je dete mlađe, dovoljno je reći: ,,Mama i tata su malo zabrinuti oko para, ali radimo sve što možemo i sve će biti u redu." Ako je dete malo starije, recite mu : ,,Znam da si čuo da je trenutno teško stanje u ekonomiji. I mi kod kuće ćemo morati malo da srežemo troškove, ali činimo sve kako bismo ovo prebrodili."
Sednite sa decom i objasnite im da mora da se započne sa štednjom. Zajedno napravite spisak stvari koje su vam najmanje potrebne i kojih morate da se odreknete za početak. To je odličan način da klince naučite kako da raspoređuju novac. Deci možete da olakšate i ako se držite rutine jer rutina stvara sigurnost i tako smanjuje brige.
Ograničite gledanje uznemirujućih ekonomskih novosti ili isključite televizor tokom vesti. Decu plaše apokaliptične prognoze ekonomskih stručnjaka.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Septembar 10, 2009, 13:18:16
Očevi bolje uče decu kako da nađu rešenje za probleme
Autor: B. Tasić | Foto:northfoto | 10.09.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/10/slobodno/tata-ver.jpg)

Kada očevi prigrle svoju ulogu i zaista postanu roditelji koji su aktivno uključeni u detetovo vaspitanje, njihova deca rastu u jedinstvene osobe. Govorimo o takvim očevima od kojih deca uče kako se gradi karakter, poštenje, integritet.

Odlični modeli
Da li ste ikada razmišljali da bi vaš život mogao da bude poruka? Šta ako je način na koji ste odabrali da živite svoj život glavna poruka koju su vaša deca došla da nauče? Na vašu decu utiče vaš život, poruke koje šaljete, saveti koje delite, mudre reči koje govorite.

Pažljivo biraju reči
Odgovoran rečnik znači korišćenje reči i fraza koje otkrivaju prihvatanje odgovornosti za svoja osećanja i postupke i otkrivaju svesne izbore. Sjajni očevi u svom rečniku ne koriste reči i fraze koje u drugima traže krivce ili odgovornosti za vlastite greške i ponašanja.

Uče kako se traži rešenje
Očevi, više nego majke, uče decu rešavanju problema i traženju rešenja. Sjajni očevi deci dopuštaju da dođu do vlastitih zaključaka, bez obzira na vreme koje im je možda potrebno.

Pomažu deci u izgradnji autoriteta
Deci je potreban prostor da isprobaju svoja krila. Očevi i majke bi trebalo da im obezbede taj prostor, vreme, ali i sigurnost koja je potrebna deci da bi se odvažila na samostalno ispitivanje života. I očevi moraju da ohrabruju i podstiču dečju intuiciju.

Utiču na izgradnju stava
Otkrivanje sopstvenog postojanja je proces koji traje čitav život. Sjajni očevi pomažu deci da od najranijeg uzrasta steknu veštine i samopouzdanje koje im je potrebno da bi se kada zatreba izborili za sebe. Takvi očevi ohrabruju decu da istražuju sve dok ne dobiju odgovarajuće odgovore.

Ne osuđuju
Deca jednostavno neprestano greše. Čuvati se osuđivanja znači zadržati svoj sud o negativnoj ili pozitivnoj vrednosti grešaka. To znači da greške ne treba da se gledaju kao dobre ili loše, već ih treba posmatrati kao izbore koji nude mogućnost rasta.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Septembar 10, 2009, 13:19:08
Sve istine i zablude o idealnoj obući za mališane
Meka cipela je najbolja
Autor: CDC/DM/MA | Foto:northfoto | 10.09.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/10/slobodno/cipele-ver.jpg)

Kada vidimo kako beba ka nama pruža svoje nožice s malim stopalima, slatkim prstićima i minijaturnim noktićima, prvo što pomislimo je da je zapravo šteta da se ovo malo čudo prirode zatvori u kabastu cipelu.

To je zaista tačno: mnogi roditelji prerano razmišljaju o prvim cipelama za svoje dete: kako bi trebalo da mu stoje? Koliko treba da su čvrste? Koliko je normalno da koštaju?
Sve su to važna pitanja, ali do prvih koraka vašeg potomstva mirno možete da ih ostavite bez odgovora. Rasprostranjena je, naime, zabluda da je malom detetu prava obuća potrebna čim počne da uči da hoda. Istina je pak da deca mogu najbolje da nauče da hodaju bosonoga.
Prvi par cipela im je potreban tek kada počnu da prave samostalne korake, ako je hladno, ili ako postoji opasnost da se povrede.
Austrijski medicinari su o ovoj temi sastavili čak i smernice koje je objavilo njihovo ministarstvo za porodicu. Ovo su saveti koji su upućeni roditeljima.

Zablude o dečjim cipelama:
1. Prve cipele moraju da budu čvrste i da pružaju dobar oslonac
Pogrešno! Što su tvrđe i čvršće, cipele više stežu stopala. A stopalima je potreban slobodan prostor da bi mogla da se kreću i da se zdravo razvijaju.
2. Odgovarajuće cipele su duge tačno koliko i stopalo
Netačno! Odgovarajuće dečje cipele bi trebalo da budu 12-17 milimetara duže od stopala.
3. Označeni broj obuće predstavlja pouzdan oslonac
Ni izdaleka! Kod 90% dečjih cipela veličina je označena maltene proizvoljno. Piše, recimo, da je broj 23, a zapravo je 21. Zbog toga uvek izmerite dečje stopalo i unutrašnju dužinu cipele.
4. Nikako ne treba uzimati korišćenu obuću
Zavisi! Ako je nošena obuća detetu taman i nije iskrivljena na jednu stranu, baš ništa ne govori protiv daljeg nošenja takvih cipelica. To je ujedno i ušteda novca i sirovina.
5. Deca tačno osećaju da li su im cipele taman
Ne! Deca najčešće kažu da su im cipele taman čak i ako to možda uopšte nije tačno - tako su bar u svom istraživanju ustanovili Austrijanci.
6. Skupe dečje cipele su bolje od jeftinih
Ne mora da znači! Visoka cena ni u kom slučaju nije i garancija kvaliteta. Jedna analiza brojeva cipela je, sem toga, pokazala da skuplje cipele ni u kom slučaju nisu preciznije obeležene.
7. Mala obuća ne može mnogo da škodi
Premale cipele izazivaju oštećenja dečjih stopala.
Saveti za očuvanje zdravlja dečjih stopala i kupovinu obuće za mališane.
- Aktuelna istraživanja pokazuju da više od polovine sve dece nosi premalu obuću.
- Premala obuća može da izazove i druga oštećenja (kolena, kuka i kičme) i da negativno utiče na radost kretanja.

Pravila za kupovinu
Stopala znaju da budu prilično hirovita. Ponekad su različite dužine, ujutru su kraća i uža nego uveče, u stojećem stavu su duža nego u sedećem ili ležećem. Kada su u pokretu, stopalima je potrebno mnogo prostora, jer se pri svakom koraku prsti pomeraju napred.
Da bi se deca osećala prijatno u obući, u delu gde se nalaze prsti treba da imaju bar 12 milimetara manevarskog prostora. Nova obuća čak sme da bude i do 17 milimetara duža. Prednost je u tome što će mališan moći da je nosi nekoliko meseci.
Važno je da dečja obuća bude što mekša i elastičnija.
Napravite šablon:
- Neka dete stane na karton, a vi nacrtajte konture njegovog stopala.
- Iznad najdužeg prsta dodajte još najmanje 12 milimetara (za novu obuću 17 milimetara).
Savet: Nije potrebno da isečete ceo šablon, već samo traku široku dva prsta (vidi sliku). Ako može da stane u cipelu, znači da je dovoljno velika. Ako se traka savija, cipela je mala.

Dečja stopala brzo rastu
- Dečja stopala u uzrastu od tri do šest godina rastu u proseku za milimetar mesečno.
- Da bi se stopala potpuno razvila, potrebno je oko 16 godina.
- Mališani ne mogu da ocene da li im cipele odgovaraju ili ne. Mnogi od njih čak i za obuću koja je znatno kraća od njihovih stopala kažu da im je taman.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Septembar 11, 2009, 08:07:31
Strah od nepoznatih
Autor: M. A. | Foto:northfoto | 10.09.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/10/slobodno/strah-ver.jpg)

Donedavno se vaša beba sva ozarena smejala prodavačici, a sada je postala rezervisana prema manje bliskim osobama. Ne brinite, strah od nepoznatih ljudi je sasvim prirodna pojava, štaviše, predstavlja važnu fazu u dečjem razvoju.

Strah od nepoznatih osoba uglavnom se javlja negde oko osmog meseca života, često takoreći preko noći. Uplašena beba skreće pogled, steže mamu i zagnjuruje glavu u njeno rame. Dečji govor tela je nedvosmislen: ,,Nemoj da mi se približavaš!"
Uzrok ove pojave nije u potpunosti razjašnjen. Naučnici se, međutim, slažu da strah od nepoznatih predstavlja značajnu fazu u razvoju deteta. Prema tome, on nije posledica neodgovarajuće brige ili greške u vaspitanju. Paničan strah od nepoznatih ljudi naučnici upoređuju sa nekom vrstom pada sistema u mozgu. Tokom prvih devet meseci života dete je već razvilo istančani oblik sporazumevanja sa svojim roditeljima - jezik sastavljen od gestova, glasova, mimike, mirisa i dodira.
On, međutim, funkcioniše samo ako je tim dobro uigran. Nepoznata osoba može da se trudi koliko hoće i da imitira pokrete roditelja, ali njen miris, glas i izgled odstupaju od modela na koji je mališan naviknut. U uzrastu od osam meseci deca to počinju da prepoznaju i njihov mozak šalje poruku: tu se nešto ne uklapa.
U većini slučajeva iznenada dolazi do napada panike, koji traju nekoliko nedelja, a ponekad i meseci.
Objasnite posetiocima i ,,žrtvama" mališanovog napada panike da njegovu reakciju ne shvate lično i da se drže podalje dok ova faza u razvoju ne prođe. Svaki pokušaj zbližavanja (,,dođi kod mene, neću te ujesti") samo će pojačati strah.


Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Septembar 17, 2009, 10:10:28
Zbog čega se deca ljute
Ne vole kada im se mama meša u sve
Autor: CDC/MA | 17.09.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/17/slobodno/ljuta-v.jpg)

U svakoj porodici ima svađe. Ali zbog čega se roditelji i deca najčešće svađaju? Novo istraživanje je pokazalo da decu najviše nerviraju roditelji koji su opsednuti redom, dok se odrasli najviše ljute zbog aljkavosti svojih mališana.

Anketa sajta za druženje www.spin.de sprovedena među 1.848 učesnika imala je za cilj da otkrije najčešće uzroke sukoba između roditelja i dece. Rezultati pokazuju da decu, osim opsednutosti redom, posebno nervira kada im roditelji dele savete koje nisutražili, kada se neprekidno mešaju u sve i kada ne poštuju njihovu privatnu sferu.
U zavisnosti od uzrasta dece, roditelji se ljute zbog različitih stvari. Kod manje dece im smeta što na svaku rečenicu uzvraćaju pitanjem zašto, a kod one malo starije izvoljevanje devojčica i tvrdoglavost dečaka. Do svađe često dolazi i kada deca prekidaju razgovor, kmeče ili gunđaju.

Iskazi roditelja koje deca najviše mrze:
Marš u krevet!
Izuj cipele!
Ustaj! Uspavali smo se!
Da li imaš nešto za domaći?
Obuj papuče!
Nisi više beba.
Kad ćeš, najzad, da pospremiš sobu?!
Idi u svoju sobu!

Iskazi dece koje roditelji najviše mrze:
E, baš hoću!
To ne volim.
Sad će da se završi.
Hoću...
Ti si najgroznija majka na svetu.
Sad ću.
Glup (-a) si.
Baš me briga.
Moje parče je manje.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Septembar 24, 2009, 09:35:11
Utičnice i nameštaj - prava opasnost za decu koja uče da hodaju
Zaštitite dete od povreda
Autor: CDC/MA | Foto:Northfoto | 24.09.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/24/slobodno/bebac-v.jpg)

Ako je vaše dete naučilo da puzi, krajnje je vreme da preduzmete mere koje će ga zaštititi od povreda u stanu. Kada dobiju prvo dete, roditelji još ne slute odakle sve vrebaju opasnosti, pa je zato važno da otkrijete gde se one kriju i učinite sve kako se dete ne bi povredilo, a dragocene stvari ostale sačuvane.

Stepenice
Ako u stanu imate stepenice, neće dugo potrajati pre nego što dete krene da ih istraži. Zaštitna drvena ogradica za stepenice montira se na prvi stepenik i ima specijalnu bravu koju mogu da otvore samo odrasli.

Utičnice
Za početak vam je potrebna dovoljna količina zaštita za utičnice, malih delova od plastike, koji se stavljaju u njih. Jer, ma koliko govorili, pojedinim bebama je utičnica najzabavnija stvar koju su ikada videli. Kada ih ne koristite, tehničke uređaje, kao što su televizor i muzička linija, isključite iz struje. Tako nećete morati da skačete svaki put kad se vaša beba dočepa dugmadi i prekidača. Vrlo brzo ćete shvatiti da je to najbolji način da situaciju držite pod kontrolom, jer je dete u tom izrastu veoma teško ubediti da je suviše malo za takve ,,igračke". Istovremeno, mališana ćete poštedeti i šoka kada prvo do daske odvrne dugme za pojačavanje, a zatim i dugme za uključivanje uređaja.

Sobne biljke
Saksijsko cveće može da se prevrne, a neretko se dešava da se dete igra sa zemljom pa čak i da je stavi u usta. Ipak, pre nego što odlučite da ga sklonite van domašaja mališana, proverite da li je to baš neophodno. Neka deca se zadovoljavaju time da gledaju cveće, jer ih više privlače druge stvari. Takođe, postoje mnoge biljke koje u sebi kriju otrove, pa je zato najbolje da saksije držite daleko od dohvata ruke.

Obezbedite nameštaj
Dok ste opremali dečju sobu, sigurno niste razmišljali o vremenu kada će mališan početi da puzi. Upravo u uzrastu kada se deca podižu držeći se za nameštaj i prave prve korake, veoma je važno da police i ormani budu dobro pričvršćeni za zid kako se ne bi srušili. U svakom slučaju, treba da obezbedite vrata od ormara u kuhinji i kupatilu iza kojih su smešteni sredstva za čišćenje ili lekovi, koji su opasni za decu. I vrata kuhinjskog elementa iza kojih se nalazi kanta za smeće treba obezbediti. Postoje specijalne sigurnosne brave, koje roditelji bez problema mogu da otvore, ali koje štite male istraživače. Osim vrata, posebnu pažnju obratite i na ćoškove, koji u periodu prohodavanja mogu da budu veoma opasni.

Sredstva za čišćenje
Sredstva za uništavanje insekata, korova ili gljivica su takođe jako štetna. Pripazite šta držite u garaži i radionicama ako deca zalaze i u te prostorije. Uljane boje, sredstva za skidanje boja, parafin - samo su neki iz čitavog niza otrova koje deca mogu da pronađu i progutaju. Isto važi i za sredstva za čišćenje. Izbeljivač veša, amonijak ili sredstva za dezinfekciju mogu da
sprže grlo i želudac.

Lekovi i opojna sredstva
Pođite od pretpostavke da sve što je dete uzelo iz ormarića s lekovima može da bude otrovno. Par tableta za spavanje, sedativi ili tablete protiv depresije dovoljni su da ga usmrte. Sredstva protiv bolova, kao što je ,,aspirin", ubijaju brojnu decu svake godine. Antihistaminici i tablete protiv morske bolesti, koje možda vama ne izgledaju kao nešto opasno, sadrže vrlo jake i opasne supstance. Vitamini ili tablete koje sadrže gvožđe, ako se daju u prevelikim dozama, takođe, mogu da izazovu smrt. Isto važi i za takozvana opojna sredstva. Duvan je smrtonosan otrov ako se proguta. Jedna jedina cigareta može da usmrti jednogodišnjaka. Alkohol je takođe iznenađujuće otrovan. Dobar gutljaj jakog alkoholnog pića može da usmrti tek prohodalo dete.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Septembar 24, 2009, 09:35:44
Pravilno kanališite dečju energiju
Autor: E.B. | 24.09.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/24/slobodno/decica-v.jpg)

Neka deca su uvek u pokretu, kao da ,,imaju pundravce". Dok je kod dvogodišnjaka to normalna pojava, kod šestogodišnjaka ili sedmogodišnjaka je već zabrinjavajuća. Naime, ta deca su već u školskom uzrastu, a u školi se takvo ponašanje ne toleriše.

Roditelji zato moraju da pokušaju da pomognu takvom detetu. To je težak zadatak i treba biti realan - ne očekujet odmah veliki napredak. Upravo zbog toga, treba početi sa potrebnim pripremama na vreme. Čim dete napuni četiri godine, počnite da merite vreme koje uspeva da provede u sedećem položaju. Da biste mu pomogli iskoristite svoju kreativnost. Na primer, igrajte se sledeće igre: ,,Da vidimo da li možeš da sediš mirno dok ja brojim." Izbrojte do pet, ilustrujući to prstima, pohvalite ga, a onda mu dozvolite da ustane. Ponavljajte s vremena na vreme tu igru, ali tako da dete sve duže sedi mirno.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Septembar 28, 2009, 10:49:34
Kada deca "glume" prehladu

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/09sep/2109j/kada-dete-glumi-prehladu2.jpg)

Zašto dete glumi bolest i ne želi da ide u školu, pitanje je koje muči roditelje kada shvate da njihovi školarci foliraju prehladu. Ponekad je simptome bolesti lako prepoznati i roditelj odmah zna da je dete zaista bolesno, ali, ipak, mnogi simptomi su blaži pa je teže odrediti da li se radi
o prehladi ili o laži.
Razloga za foliranje ima mnogo, a stručnjaci savetuju da kada otkrijete da dete laže, najvažnije je da ostanete smireni, ne vičete i ne grdite dete, nego da pokušate da saznate zašto se tako ponaša. Lenjost, kontrolni za koji dete nije spremno, nelagodnost zbog neke neprijatne situacije u školi ili svađa sa drugarima, samo su neki od mogućih razloga. Ipak, problem može biti i ozbiljniji, na primer zlostavljanje u školi, pa je važno da saznate o čemu je reč, a ne da odmah pokušavate da naterate dete da ide na nastavu. Stručnjaci preporučuju da imate kontakt sa nastavnicima, ali i sa drugim roditeljima čija deca idu u isti razred sa vašom, kako biste mogli da otkrijete o čemu se radi.
Ovaj problem naročito je izražen kod adolescenata i sa njima je potrebno više strpljenja. Ukoliko dete odbija da razgovara, posle nekoliko minuta "neobavezne" komunikacije pokušajte ponovo. Stručnjaci tvrde da, bez obzira šta dete kaže ili odgovori u prvom trenutku, svako od njih ima potrebu da razgovara sa svojim roditeljima. Razgovorom je najlakše utvrditi da li ima nekih problema u školi ili sa vršnjacima. Tek kada saznate o čemu se radi, vreme je da reagujete i to na najbolji mogući način u zavisnosti od situacije i deteta.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Septembar 28, 2009, 10:50:09
Majke grade samopouzdanje ćerki

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/09sep/2109j/majke-grade-samopouzdanje3.jpg)

Majke imaju izuzetan uticaj na samopouzdanje svojih ćerki, više nego kada su u pitanju sinovi. Naučnici sa londonskog Instituta za edukaciju tvrde da će devojčice, čije majke veruju u njih, kasnije biti uspešnije u karijeri, obrazovanije i samosvesnije žene.
Istraživanje je obavljeno tako što su proučavani podaci dece rođene 1979. godine. Kada su deca napunila deset godina stručnjaci su zamolili njihove majke da predvide budućnost svoje dece, odnosno stepen obrazovanja i izbor karijere. Izjave majki otkrivale su koliko one veruju u svoje ćerke. Dvadeset godina kasnije meren je stepen samopouzdanja kod devojčica i rezultati su poređeni sa očekivanjem majki. Devojčice čije su majke predvidele da će završiti fakultet, u svojoj 30. godini imale su izuzetan stepen samopouzdanja, bez obzira da li su išle na fakultet ili ne. S druge strane, negativna predviđanja majki odrazila su se na rezultate vrlo nepovoljno. Zanimljivo je da ovakva povezanost nije zabeležena kod majki i sinova.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Septembar 28, 2009, 10:52:52
Bake umesto dadilja

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/09sep/1409j/22-bake-umesto-dadilja.jpg)

Ukoliko vam treba dadilja, bake su najbolji izbor tvrde naučnici iz škole javnog zdravlja "Džon Hopkins". Iako većina majki veruje da bake nisu dobar izbor jer su starije žene slabije kondicije, a mala deca aktivna i brza, naučnici tvrde da istraživanja dokazuju da deca koju čuvaju bake imaju manje posekotina i padova.
Naučnici veruju da je razlog tome činjenica da baka i unuče imaju deo istih gena, što olakšava predviđanje dečjih reakcija. Takođe, zbog istog razloga bake imaju veći interes nego dadilje da dete bude dobro zbirnuto i čuvano. Renomirani antropolog Kristen Houks tvrdi kako je evolucijski gledano, baka najbolji izbor za brigu o mališanu, jer nesvesno brižnim i pažljivim postupanjem prema detetu osigurava prenošenje svojih gena.
U svakom slučaju bake su dobar izbor do treće godine, kada svi stručnjaci preporučuju vrtiće, kako bi se dete naviklo na vršnjake.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Septembar 29, 2009, 18:38:27
Fizičko kažnjavanje dece utiče na njihovu inteligenciju
Autor: Tanjug | Foto:The Sun.co.uk | 29.09.2009. - 12:40

Istraživač Marej Stros iz američke savezne države Nju Hempšir proveo je 40 godina u proučavanju uticaja fizičkog kažnjavanja dece na njihov moždani razvoj.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/09_septembar/29/slobodno/dete.jpg)

Deca koja su redovno fizički kažnjavana (batine po zadnjici, šamari), manje su inteligentna nego deca koja o svojim greškama i nestašlucima razgovaraju sa roditeljima, tvrdi on.
Razgovor sa decom, uključujući i onu sasvim malu, utiče na povećanje moždanih konekcija i na kognitivni kapacitet, ističe doktor Stros, a prenose lokalni listovi.
Što roditelj manje pribegava fizičkom kažnjavanju, to je verbalna komunikacija s detetom potrebnija u njegovom obrazovanju i korigovanju grešaka u ponašanju.
Šamari i drugi vidovi batina predstavljaju zastrašujuće i stresne događaje za decu koji za posledicu mogu da imaju kognitivni deficit.
Što su batine prisutnije, to je razvoj mentalne sposobnosi deteta sporiji, zaključak je višedecenijskog istraživanja doktora Mareja Strosa.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Septembar 30, 2009, 19:16:08
Puzanje je priprema za prve korake

(http://www.novosti.rs/upload/images/2009/09sep/2809j/deca-puzanje.jpg)

Puzanje je prva značajnija aktivnost bebe. Ma koliko da je dete nespretno u ovoj veštini, izuzetno je važno da je usavršava, tvrde stručnjaci, jer puzanje jača mišiće i priprema telo za prve korake.
Deca mogu da puze na bezbroj načina. Neke bebe puze unazad, neke na vrhovima prstiju, dok neki mališani češće od stopala koriste kolena kako bi se odgurnuli. Te tehnike zavise od toga koliko su jake dečje ručice, kakav je tonus mišića, kao i kakva je fizička konstitucija čitavog tela. Ipak, ako vam se čini da vaše dete ima "neobičan" stil puzanja, konsultujte se sa pedijatrom. Varijacije puzanja koje nisu standardne mogu da ukažu na neke motoričke poremećaje.
U svakom slučaju, puzanje je izuzetno važno, pa se roditeljima preporučuje da što više podstiču bebe, jer ukoliko deca "preskoče" puzanje i odmah se izdignu u hodajući položaj, može doći do nepravilnog razvoja kičme i centralnog nervnog sistema.
Puzanje omogućava velikoj grupi mišića da se razviju, a usklađivanjem pokreta dete uspeva da dođe od tačke "A" do tačke "B". Kada se sklad postigne, rezultat su spretni pokreti i često vrlo brzo kretanje.
Bebe obično počnu da puze oko 6-7 meseca, dok u uzrastu od 8-9 meseci shvate da iz sedećeg položaja lako mogu da se kreću "na
sve četiri". Počinju uglavnom sa ljuljanjem napred-nazad, a metodom greške lako dođu do zaključka da im pomeranje kolena može omogućiti pokret.
Razvoj svakog deteta je individualan i prejak tempo nije dobro nametati. Ipak, ukoliko mališan do prvog rođendana ne pokazuje nikakav interes za kretanje, treba da se posavetujete sa stručnjacima. Prevremeno rođena deca obično kasne nekoliko meseci sa svim veštinama, pa i sa puzanjem.
Dete koje usavrši puzanje neće imati problema sa hodanjem, jer prvim koracima prethodi višemesečna vežba. Takođe, puzanje pomaže da se dete fokusira na predmete koje želi da dohvati, vežba čulo vida, finu motoriku i koordinaciju oka i ruke, što je važan preduslov za pravilan kognitivni razvoj.
Pedijatri savetuju da deca puze bosa, odnosno samo u čarapicama, bez cipelica. Psiholozi tvrde da deca koja su pokretljiva i iza sebe ostavljaju nered, na taj način pokazuju da su neopterećena i zadovoljna. Zbog toga pustite vaše mališane da istražuju, puze ispod stola i stolica, okreću se i prevrću, čak i ako pri tome naprave nered na koji niste računali.

PODSTIČITE BEBE

Dete koje puzi unazad možete da stimulišete tako što ćete mu rukama blokirati stopala. Već posle nekoliko puta, ono će shvatiti da treba da se kreće unapred i u velikom broju slučajeva brzo će promeniti "stil". Najbolji put do savladavanja ove za bebe komplikovane veštine je svakodnevno podsticanje. To možete da uradite tako što ćete na nekoliko metara od deteta ostaviti njegovu omiljenu igračku, ili neki predmet jarkih boja koji će zaintrigirati mališana. Ipak, budite obazrivi, jer kada dete jednom savlada puzanje, biće teško da ga zaustavite. Znatiželja ga može odvesti i do potencijalno opasnih predmeta, pa pedijatri savetuju da uvek nadgledate bebu dok puzi. Ukoliko u kući imate stepenice, obezbedite ih, jer su one posebno interesantne deci. Osigurajte oštre ivice, kao i kuhinjske aparate koji su dostupni bebi. Dobra vežba je i da dete pustite da puzi po neravnoj podlozi. Postavite jastuke i pokrivače po podu ili krevetu. Možete se i igrati zajedno, stajati sa raširenim nogama i stimulisati bebu da puzi ispod njih. To nije loša vežba jer će mališani biti mnogo hrabriji ako su mama ili tata u blizini.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Oktobar 01, 2009, 20:44:21
Prve školske ljubavi
Autor: E. B. | 01.10.2009. - 05:00

Prve konkretnije simpatije javljaju se obično u petom ili šestom razredu osnovne škole. Deca počinju da se zaljubljuju i suočavaju s novim vrstama odnosa, a roditeljima naklonost njihovog deteta prema suprotnom polu počinje da predstavlja veliki izazov. Dobro je ako je dete otvoreno i iskreno, pa vas upozna s novostima u svom životu jer ćete tako lakše kontrolisati buduće događaje.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/10_oktobar/01/slobodno/ljubav-x.jpg)

Naime, posmatranje detetove prve zaljubljenosti roditeljima će otkriti i njihov stepen samopouzdanja. Zato je dobro da otvorite oči i gledate šta se dešava.
Na primer, ako vam ćerka kaže da je dečko pozvao u bioskop, najbolje je da se konsultujete s njegovim roditeljima i da se dogovorite o vremenu izlaska i ko će doći po njih.
Deca danas uglavnom komuniciraju SMS-om i interneta, zato ponekad proverite te poruke. Ukoliko vam se čini da treba, obavezno održite predavanje na temu "Pristojno i nepristojno komuniciranje", ali tako da im ne otkrivate koliko znate o njihovom dopisivanju.
Devojčice obično govore više o prvoj ljubavi, otvorenije su, a osećanja prema suprotnom polu izmeniće se nekoliko puta tokom dana - od ljubavi života do najvećeg neprijatelja. Dečaci neće govoriti o svojim osećanjima prema devojčicama ili ih čak neće biti ni svesni, a posebno su osetljivi na zadirkivanje prijatelja. Zato - čuvajte njihovu tajnu.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Oktobar 01, 2009, 20:45:11
Zaštitite ih od bakterija
Autor: E. B. | 01.10.2009. - 05:00

U borbi s bakterijama ne trebaju vam antibakterijska sredstva. Uobičajeni proizvodi i metode su podjednako efikasni, a i dugoročno bolji - jer ne provociraju stvaranje žilavih bakterija.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/10_oktobar/01/slobodno/bakterije-x.jpg)

Imate malo dete, pa ste postali svesniji mogućih bakterija u kući? Kupujete antibakterijske proizvode? Umesto da se protiv bakterija borite preterano jakim agensima namenjenim bolničkim uslovima i pacijentima s oslabljenim imunitetom, predlažemo pet zdravorazumskih saveta:

1 U stan po kojem puzi malo dete ne ulazi se u cipelama. Zamolite goste da poštuju ovo jednostavno pravilo i ponudite im udobne papuče. Posebno onim zimogrožljivima. Ovaj jednostavan potez sprečiće ulaz prljavštine spolja - po podu kojim prolazi beba neće se tako naći pseći izmet koji može da dođe s đonova, olovna prašina ili druge hemikalije s ulice.

2Nabavite kućnog ljubimca - vakcinišite ga i redovno vodite kod veterinare, a kuću često čistite. Oni su u borbi s prljavštinom i bakterijama dobri saveznici - životinja u kući jača imunitet deci i smanjuje rizik od razvoja astme.

3 Spuštajte dasku na WC šolji pre nego pustite vodu. Ukoliko to ne uradite, bakterije iz WC šolje će se razleteti po vazduhu. Ugnezdiće se na obližnjim predmetima, poput igračaka za kupanje, peškirima i četkici za zube.

4 Igračke za kupanje ili one koje vaša beba često grize morate redovno da perete s jednostavnim sredstvima poput vode i sapuna.

5 I poslednji najvažniji način za uklanjanje bakterija u kući? Redovno perite ruke - i svoje i bebine.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Oktobar 01, 2009, 20:46:43
 Promena nastavnika i loše ocene krivci za stres mališana
Pomozite im da se priviknu na školu
Autor: CDC/JS | Foto: Northfoto | 01.10.2009. - 05:00

Prvih šest meseci u đačkoj klupi prvaci se adaptiraju i navikavaju na nov život i novu ulogu. Ako se taj period ne odvija kako treba ili se po završetku privikavanja dete i dalje ne snalazi u novoj sredini, može se desiti da stekne niz kompleksa koji će ga pratiti i kasnije u životu. Evo nekoliko situacija koje bi trebalo odmah da rešite:

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/10_oktobar/01/slobodno/skola-x.jpg)

Opet jedinica!
Glavno oružje učitelja je ocena. Ona se smatra jedinim pokazateljem školskog uspeha ili neuspeha. Dok čeka da mu učiteljica vrati kontrolnu vežbu, dete se najviše plaši slabe ocene. Zbog tog straha dete će uvek podsvesno izbegavati da iskaže vlastito mišljenje i ponudi nove, neproverene načine rešavanja zadataka. Jer deca brzo izvlače zaključak: "Grešiti je loše!" Zato se plaše da se ne istrče i ne naprave pogrešan korak.
"Odlikaš" i "ponavljač" su etikete koje se stiču u školi, ali često ostaju za ceo život. I ne zna se koja od njih može više da vam upropasti život. Ponavljač je ubeđen da nema svrhe da se trudi jer je osuđen na neuspeh. A odlikaši su izloženi stalnom pritisku da opravdaju očekivanja sredine. Zanimljivo je da su trojkaši otporniji na komplekse jer nisu opterećeni ocenama.

Kako izbeći problem?
Mališanu treba objasniti da su sve ocene za đaka, da ne mogu (i ne treba) svi da budu odlikaši i da slabe ocene ne treba da ih obeshrabruju. Detetu posebno treba naglasiti da loša ocena nije konačna i da uvek može da se popravi. I ne zaboravite - pozitivna motivacija je uvek bolja od kazne!

Promena sredine
Prilikom prelaska u srednju školu menja se sistem zahteva, dolaze novi pedagozi i oni ne mogu odmah da zapamte svu decu po imenu, a kamoli da obrate pažnju na svakoga od njih pojedinačno. Ako je u novoj školi vaš odlikaš popustio i ne uspeva da se izbori s obavezama, kod njega se javlja ozbiljan unutrašnji konflikt. "Razmažen" dobrim ocenama koje su bile i rezultat stare slave u osnovnoj školi, on ne želi da snizi svoje kriterijume, a nije više u stanju da bude među najboljima.
Psiholozi nazivaju to tegobno, napeto stanje s osećanjem manje vrednosti i neadekvatnosti. Takva deca često postaju zavidljiva, po svaku cenu izbegavaju kritične situacije - na primer, razbole se pred pismeni zadatak ili kad treba da odgovaraju.

Kako izbeći problem?
Nikad nemojte svog odlikaša da zasipate neumerenim pohvalama da ne biste kod njega stvorili kompleks precenjivanja vlastitih sposobnosti. Uvek pohvalite samo konkretan rezultat: "Dobro si se spremio za diktat" umesto "Savršeno znaš engleski!" Ako dete već ima formiran osećaj manje vrednosti i neadekvatnosti, nipošto ga ne treba kaliti negativnom kritikom (ne umeš; ne znaš; najgori si), već treba skrenuti pažnju na onu oblast koja mu dobro ide i u kojoj može da se istakne. Kad bude nagrađivano za stvarne uspehe, dete će lakše podnositi kritiku i to će mu omogućiti da postepeno uskladi želje s mogućnostima.

To je nepravda!
Što se tiče odnosa sa pedagozima, u sedmom i osmom razredu dete će najviše zaboleti problem nastavničke nepravde. Svaka nezaslužena ocena (s gledišta đaka) - bilo svoja, bilo tuđa - samo je mali kamen u temelju snažnog osećanja nepravde i ubeđenja da svuda oko njega vladaju laž i samovolja.

Kako izbeći problem?
Nastavnici zaista nisu uvek objektivni, ponekad daju nižu, ali i višu ocenu nego što đak zaslužuje. Ali dete treba naučiti da od toga ne pravi tragediju i da je to nešto što se svuda i svima događa i da će tako biti i na poslu i u životu uopšte. Roditelji od prvih školskih dana ne treba da ulepšavaju stvarnost jer će tako bolje pripremiti dete za teškoće i njihovo savladavanje.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Oktobar 08, 2009, 13:23:32
Otac mora da savetuje tinejdžera
Autor: B. Tasić | Foto:Northfoto | 08.10.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/10_oktobar/08/slobodno/tinejdzer-v.jpg)

Prvo što vam verovatno pada na pamet jeste razgovor o seksu. Da, taj nije lagan. Ali razmislite još jednom... Šta ćete reći kad vas vaše dete pita da li ste ikada probali drogu? Zato evo tri razgovora koje bi otac trebalo da obavi sa tinejdžerom pre nego što postane kasno.

Razgovor o drogi
Decu, naravno, ne treba zatvoriti pod stakleno zvono. Tako ih nećete zaštititi. Zapravo, ne možete da ih zaštitite od onoga s čim mogu da se sretnu. Jedino što možete jeste da ih naučite šta je dobro, a šta ne. Tokom razgovora ne tretirajte dete kao da ima pet godina. Postavite se prema njemu kao prema odrasloj osobi u koju imate poverenje. Malim nevaljalcima se sve brani i stalno ih kažnjavaju. Ako tretirate dete tako, ono će se tako i ponašati. Dakle, ophodite se prema deci onako kako biste želeli da se ponašaju, odgovorno i pametno.

Razgovor o seksu
Kad imate klinca, pričate s njim o seksu sve vreme: Zašto dečaci imaju piše? Zašto devojčice nemaju? Kako to da ona teta tamo ima velike grudi? - pitanja nikad ne prestaju, posebno kad ste napolju među ljudima. Srećom, tako su jednostavno postavljena da na njih možete lako i da odgovorite. Vremenom pitanja postaju složenija, a vi se znojite smišljajući odgovore. Verovatno ne želite da bilo kome bude neprijatno ili da crveni. S obzirom na polnu edukaciju u našim školama, nemojte da zbog bezrazložnih strahova zanemarite ovaj razgovor. O seksu pričajte kao o nečemu prirodnom i lepom, što se desi s osobom kojoj verujete i koju volite. Pričajte o posledicama i tretirajte dete kao mladu osobu kojoj vi treba da stvorite prvu sliku onoga što je čeka. Smejuljenje i neprilični komentari nikako ne idu uz takav razgovor. Usmerite dete tako da bude odgovorno i da poštuje svoje i tuđe telo. A onda i uživa u njemu. Biće vam zahvalan jednog dana.

Priča o rock 'n' rollu
Dobro, ovaj razgovor nije ni blizu ozbiljnosti prva dva. Ali to ne znači da nije važan. Zamislite dan kad će vaše dete prestati da sluša ,,Kolibri" i okretati programe od MTV-a, CMC-a, VIVA-e i ostalih, tražeći muziku koja mu odgovara. Tu treba da uleti tata sa svojom kolekcijom ploča ,,Bjelog dugmeta", Elvisa Prislija, ,,Azre" ili šta god je tati pomoglo da počne da uviđa svet izvan ružičastog dečjeg horizonta. Pričajte mu o muzici u kojoj ste vi uživali i šta vam je značila. Možda će mu se svideti, možda neće, ali je bitno da nauči da ceni muziku, kako onu koju on voli, tako i onu koju drugi vole, da razvija sopstveni ukus, kakav god on bio, po vašem mišljenju. Razmislite malo o tome hoćete li moći da ga podržite u tome? Ipak, ni vaš tata verovatno nije slušao muziku koju ste vi voleli...
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Oktobar 15, 2009, 10:13:10
 Kako da probudite čula mališana
Igre pomoću kojih bebe uče
Autor: E. B. | Foto: northfoto | 15.10.2009. - 05:00

Bebe imaju više od dva puta aktivniji mozak od odraslih i u prve tri godine života uče neverovatnom brzinom.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/10_oktobar/15/slobodno/igre-x.jpg)

- Saznanje na najmlađem uzrastu se odvija kroz igru. U igri aktivno i ravnopravno učestvuju i odrasli i deca. Igrajući se, dete aktivira sva čula, usvaja, isprobava i uvežbava nove veštine. Kako su u tom periodu odrasli najvažniji detetovi učitelji, važno je obogaćivati strategije za podršku razvoja male dece - objašnjava Milana Vojvodić, psiholog, za ,,Blic" i predlaže igrice kojima ćete razbuditi bebina čula.

Uzrast do osam meseci
Bebe u ovom uzrastu pokazuju izuzetnu zainteresovanost za sve što dolazi iz socijalne sredine (ljudsko lice, glas, dodir, blizina drugih...). Uče da komuniciraju putem plača i jednostavnih glasova, uče razgledanjem i slušanjem, dodirivanjem i pritiskanjem različitih predmeta, stavljanjem u usta, upoznaju sebe i uče o sebi i drugima. Beba, ne zaboravite, najradije se igra sa osobama koje je najviše vole i najbolje usvaja saznanja kada se oseća prijatno, kada joj je udobno i kada je sa poznatim odraslima.

Igra ,,Vidi, to sam ja"
Igra sa malim, nelomljivim ogledalom ili materijalima sa sjajnim površinama. Kucnite prstima po ogledalu da privučete bebinu pažnju, pokažite joj njen odraz i sve to propratite smeškom ili izrazom lica koje dete voli. Pomozite mu da dodirne odraz u ogledalu, recite: ,,Vidi bebu! Ili: ,,Evo tebe! To je Milica". Varirajte igru, koristeći više malih ogledala stavljenih među igračke, velikim ogledalima, igrajte se napolju sa velikim površinama koje reflektuju, vodom...
Na ovaj način vi podstičete detetov razvoj pojma o sebi. Dete mlađe od šest meseci možda neće shvatiti da se radi o njegovom liku u ogledalu, ali će, idući ka tome, jako uživati u igri.

Igra ,,Jedan, dva"
Lezite na krevet i bebu stavite na svoj stomak, tako da može ručicama da dodiruje vaše lice. Smišljajte pesmice:
- jedan, dva - dva oka ta,
- dva mala prsta - dodirnula usta,
- desno, levo - u sredini je čelo,
- žuta, plava - tu je glava,
- lete ptice - pipni lice.
Svaki put kad dete dodirne neki deo vašeg lica - izmislite stih. Dete će uživati u dodirima, kroz njih će razvijati poverenje, a vi ćete otkriti da mašti nema kraja.

Od osmog do osamnaestog meseca
Dete sada zna da je osoba odvojena od drugih, razvija osećaj o tome ko je, uspostavlja stabilne emocionalne veze sa odraslima iz svoje okoline, pokazuje nezadovoljstvo i tugu zbog odsustva osobe za koje je vezano, javlja se strah od odvajanja, a vaša beba se na poseban način osmehuje i guče kada je voljena osoba tu. Dobro razume neverbalne signale, razume značenja radnji odraslog, njihovo zadovoljstvo i nezadovoljstvo. Trudi se da sa puzanja pređe na hodanje i počinje da pokazuje određenu nezavisnost.

Igra ,,Nađi me!"
Nađite odgovarajuće mesto za igru na pod, uzmite kutiju i igračke za skrivanje. U početku koristite veće igračke i ostavite da neki deo igračke viri, a kasnije možete uvoditi manje predmete, više njih... Sakrivajte ih u ruci ili ispod različitih materijala.
Ova jednostavna, dobro poznata igra za bebe od osam do deset meseci razvija svest o postojanosti predmeta, dete uči da predmet postoji iako ga ne vidi, uvežbava se posmatranje i fina motorika, naročito pri pronalaženju i hvatanju sitnijih predmeta.

Igra ,,Okrugle padalice"
Uzmite kartonske krugove i šarenu kutiju sa otvorima na poklopcu kroz koje krugovi mogu da prođu. Pokažite detetu kako da ih stavlja unutra, uz obavezno ohrabrivanje. Nakon ubacivanja, pitajte dete: ,,Danilo, gde su krugovi?".
Dete na ovaj način uči kako da rešava probleme, razvija finu motoriku i razumevanje postojanosti predmeta.

Igra lutkama od čarapa
Napravite jednostavne lutke od starih čarapa, pomoću flomastera, dugmića, igle i konca. Pričajte ili pevajte detetu, uz postavljanje jasnih, kratkih pitanja, koje dete može da razume i ohrabrite ga da odgovara.
Dete uvežbava komunikaciju sa drugima, uči jezik i govor i uvodi se polako u igranje uloga. Na ovom uzrastu dete misli da su lutke žive.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Oktobar 15, 2009, 10:16:30
Naučite mališane da se pravilno hrane
Autor: E. B. | 15.10.2009. - 05:00

Da bi se mališani zdravo hranili, moraju da imaju primer, a to su roditelji. Deca su voljna da slede naš primer, a pri tom sve upijaju i stvaraju svoje znanje, koje im vi dajete...

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/10_oktobar/15/slobodno/hrana-x.jpg)

Osim primera, mnogo ćete postići i sa pričom. Razgovarajte s decom o hrani i namirnicama: možete da im objasnite zbog čega su određene namirnice dobre, a tako i vi možete da naučite ponešto dok tragate za informacijama.
Najbolje je da idete u kupovinu zajedno, da hranu pripremate zajedno, a ako vam mogućnosti dozvoljavaju da čak neke namirnice i uzgajate uz pomoć deteta. Takođe, decu tokom kupovine možete da učite o namirnicama, a kada naiđete na neku koju do tada niste probali, kupite ih i probajte ih prvi put zajedno. Zabavno, zar ne?
Jer upravo je kuhinja mesto gde se deca uče o tome šta se i kako priprema, a njima je kuvanje kao igra.Ovo je deset saveta koje preporučuje ,,American Dietetic Association" za sticanje i vežbanje pravilne ishrane u kući:

1 Manje priče i više pokaznih vežbi. Jedno je da deci pričate da jedu zdravo, a sasvim nešto drugo je da im to pokažete vlastitim primerom.

2 Svakodnevno kuću opskrbite svežim voćem i povrće. Budite maštoviti: jabuke i banane nisu jedino voće. Šargarepa nije jedino povrće.

3 Organizujte međ­uobroke svaki dan u isto vreme. Deca vole rutinu. Neka međuobrok bude bar dva-tri sata pre ili posle glavnog obroka.

4 Uključite decu u pripremu hrane.

5 Više i teže dostupne police iskoristite za slane grickalice, brzu hranu.

6 Zajednički porodični obroci su vrlo važni. Započnite dan zajedničkim doručkom!

7 Jedite za stolom, a ne ispred TV-a.

8 Isprobajte nove ukuse i novu hranu. Deca će nešto da prihvate, a nešto neće i to je sasvim u redu.

9 Pravilo da treba poči­stiti tanjir i plašenje gladnom decom u Africi su out. Dete treba da jede dok ne oseti sitost. To je važno da bi naučilo da sluša i oseti glad i da prestane da jede kada je želudac pun.

10 Hrana je uživanje i porodični obroci treba svima da budu prijatni. Odvojite dovoljno vremena za porodične obroke. Teške teme i razmirice ostavite za kasnije.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Oktobar 22, 2009, 13:08:32
Pravila za bezbedan san
Autor: E.B. | Foto:Shuterstock | 22.10.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/10_oktobar/22/slobodno/bebac-v.jpg)

Bebama ne treba mnogo da bi bezbedno spavale: dušek, krevetac, vazduh bez dima i niža temperatura u sobi. Svi ovi činioci smanjuju rizik od iznenadne smrti odojčeta. Mekani jastuci i debela ćebad su zabranjeni jer mogu da dovedu do pregrevanja i opasnog zastoja disanja.

,,Od prvog dana beba uvek, pa čak i danju, treba da spava na leđima", savetuju stručnjaci Fondacije za zdravlje dece u Minhenu. Ovo je najvažnija mera koja odojčetu obezbeđuje miran san. Ne treba da se plašite da će se dete, ako spava u ovom položaju, ugušiti povraćenim sadržajem jer ta opasnost nije ništa veća nego kada spava u drugim položajima.
Lekari BVKJ savetuju da dete tokom prve dve godine života spava bez jastuka. Glavica može da utone u jastuk, a posledica je pregrevanje ili zastoj u disanju. Najbolje je da dete spava u vreći za spavanje.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Oktobar 30, 2009, 20:29:03
Mladi u Srbiji sve više koriste narkotike
Sprečite dete da se drogira
Autor: Biljana Tasić | Foto: shutterstock | 29.10.2009. - 05:00

Prema podacima Evropskog školskog istraživanja o upotrebi alkohola i ostalih droga (ESPAD) iz 2008. koje je obuhvatilo mlade u Srbiji uzrasta od 16 godina, čak 6,7 odsto njih je probalo marihuanu, 7,6 odsto je koristilo sedative sa alkoholom, a 3,2 odsto je probalo ekstazi.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/10_oktobar/29/slobodno/droga-x.jpg)

Koliko je droga opasna i kako roditelji mogu da prepoznaju prve simptome objašnjava za ,,Blic" Spomenka Ćirić-Janković, psiholog, ESPAD koordinatorka za Srbiju i članica republičke stručne komisije za droge.

Rizične godine
Najugroženija grupa mladih kada se radi o početku konzumiranja droga je uzrast između 12 i 16 godina. U periodu rane adolescencije mladi su veoma, osetljivi, ranjivi, a naročito im je stalo da budu prihvaćeni od vršnjaka. Pored toga, u adolescentskoj fazi, koja počinje oko 12. godine, tinejdžer pokušava da pronađe odgovore na pitanja ko sam ja, kako biti blizak sa ljudima, a zaštititi se od bola, kako prihvatiti svoje ,,novo" telo i kako zadovoljiti seksualne potrebe. Sve to su veoma teški zadaci za mladu osobu. Iz tog razloga mladi ponekad počinju da koriste drogu kao pomoć na putu sazrevanja.

Nisko samopoštovanje je prvi znak
Dete u riziku obično ima neke od sledećih osobina - voli da se dokazuje, pravi se važno na neprihvatljiv način, ima nisko samopoštovanje, čini mu se da život nema smisla, često mu je dosadno, teško se prilagođava zahtevima škole, ne poštuje porodična pravila.
Zato je bitno da čim primeti neki od ovih simptoma, roditelj reaguje i pomogne detetu. Roditelji su ti koji moraju da budu informisani i da razgovaraju sa decom o posledicama upotrebe droga, a takođe treba da budu deci dobar oslonac i da budu otvoreni za to da dete može da im prizna ako je probalo neku drogu.

Posledice
Posledice korišćenja narkotika su fatalne i uništavaju podjednako psihu i telo.
Psiha - Mlada osoba koja koristi drogu više ne rešava važne stvari u životu, ne zaljubljuje se, ne razmišlja o karijeri, ne sazreva emotivno i psihološki, već živi u nekom nerealnom svetu.
Telo - Sintetičke droge deluju razorno na centralni nervni sistem, pa tako kod mlade osobe od 17 godina može da dođe do demencije kao kod 70-godišnjaka! Česti su i psihijatrijski problemi kao što su depresija i paranoja.

Kome da se obratite?
U slučaju da primetite promene kod deteta, obratite se za savet psihologu u školi ili domu zdravlja, pedijatru ili izabranom lekaru kod kojeg se leči dete, a nakon toga savetovalištu za prevenciju zloupotrebe droga kod mladih, pod uslovom da takvo postoji u vašem gradu. U Beogradu je to konkretno Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti koja ima Savetovalište za mlade i roditelje u Ulici Teodora Drajzera 44.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/10_oktobar/29/slobodno/droga.jpg)

Simptomi koji ukazuju na upotrebu droga

Različiti narkotici se manifestuju različito i treba imati na umu da nijedan od navedenih znakova nije dovoljan da sa sigurnošću ukaže na zloupotrebu droga, ali bi trebalo da vas upozori i navede na oprez.

Lekovi za smirenje
Ako primetite da dete izgleda kao da je pijano, ali ne miriše na alkohol, ako je napeto i zbunjeno, teško se koncentriše i nerazgovetno govori možda koristi lekove za smirenje.

Marihuana
Staklaste, crvene oči, proširene zenice, glasan govor i neadekvatno smejanje, a potom pospanost, usporeno reagovanje, gubitak motivacije i zaboravljanje su samo od nekih simptoma koji ukazuju da neko koristi marihuanu.

Inhalansi (lepak)
Ukoliko se tinedjžer bez razloga smeje, izgleda pijano ali ne miriše na alkohol, ima suzne oči i poremećaj vida, crvenilo oko nosa i usta, sekreciju iz nosa, glavobolju, mučninu, otežanu kontrolu mišića i poremećeno rasuđivanje i pamćenje treba da porazgovarate sa njim.

Ekstazi
Izražena potreba za kretanjem i igranjem, potreba za velikom količinom tečnosti, naleti razneženosti i ,,ljubavi" prema osobama u okolini ukazuju na korišćenje ekstazija.

Stimulansi (spid, kokain...)
Hiperaktivnost i euforija, razdražljivost, preterana pričljivost posle koje nastupa depresija, preterano spavanje u neuobičajeno vreme, gubitak u težini, suvoća usta, moguća agresivnost samo su neki od simptoma da neko koristi stimulanse.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Novembar 05, 2009, 19:47:34
Psiholog savetuje - pomozite im da usmere pažnju
Naučite ih da se koncentrišu
Autor: Milana Vojvodić | Foto:shutterstock | 05.11.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/11_novembar/05/slobodno/koncentracija-v.jpg)

Koliko često se dešava da vaše predškolsko dete ne može da se seti gde je malopre ostavilo svoju igračku? Ili tek je izašlo iz vrtića i zna da nešto treba da uradi, ali nikako ne uspeva da kaže o čemu se radi. Nije u stanju da sasluša po vama jednostavnu priču do kraja, a sa druge strane, netremice gleda dugometražni crtani film.

Problemi kojih bi ste se rado rešili naravno ne znače da vaše dete nije dovoljno pametno, već da u ovom uzrastu postepeno usvaja veštine ovladavanja voljnom pažnjom i koncentracijom.

Godine i koncentracija
Pažnja mlađeg deteta je usmerena ka onome što ga neposredno privlači, a ne ka njegovoj volji i odluci. Sa uzrastom se voljna kontrola pažnje poboljšava, ali karakteristika čitavog predškolskog perioda je da je dete prvenstveno privučeno emocionalno obojenim sadržajima za koje je zainteresovano i motivisano (otud i neprekidno gledanje crtaća). Takođe, detetovu pažnju je veoma lako omesti bilo kakvim zvukom, svetlošću, toplotom... Četvorogodišnjak na određeni zadatak može da se koncentriše od pet do osam minuta, sedmogodišnje dete do 20 minuta. Posle 20 minuta koncentrisanog rada i mnogi odrasli počinju da osećaju potrebu za odmorom, pa zato nemojte da budete prestrogi u procenjivanju mogućnosti svog mališana.
Obećavajuća je činjenica da je koncentracija, odnosno sposobnost voljnog usmeravanja misli u željenom smeru veština koja može da se poboljša jednostavnim vežbama. Važno je da se s tim započne još u predškolskom periodu i da se nastavi kroz školu.
Dakle, roditelji, koncentrišite se i pomozite svom detetu da učini isto:
1.  Uverite se, za početak, da li je dete dovoljno odmorno, da li se fizički i emocionalno oseća dobro, a zatim da li se dovoljno kreće. Predugo mirno sedenje izaziva veći zamor kod deteta od bilo koje druge fizičke aktivnosti.
2.  Uklonite distraktore - ugasite sve što proizvodi buku (TV, kompjuter...), omogućite da prostorija bude optimalno osvetljena, ne zapitkujte dete dok nešto radi.
3.  Organizujte aktivnosti u sličnim deci prepoznatljivim okolnostima. Za starijeg predškolca odredite stalno mesto za rad; uredno, bez suvišnih detalja. Stalnim mestom i vremenom kod deteta se stiče navika učenja na određenom mestu i u određeno vreme.
4.  Ograničite gledanje TV-a i igranje igrica, naročito kod dece uzrasta jedne do tri godine.
5.  Prepoznajte u kojim aktivnostima se dete najduže zadržava, da li u radu sa materijalima (glinom, peskom, brašnom, plastelinom; crtanje), u igrama koje zahtevaju vizuelne podsticaje... To su igre koje vašem detetu pomažu da pojača nivo koncentracije.
6.  Uvedite red u dnevne aktivnosti deteta i navikavajte ga na urednost.
7.  Ne prekidajte dete u igri ili drugoj aktivnosti u koju je uključeno sa punom pažnjom. Ukoliko ga stalno prekidate (ručak, spavanje), iznova započeta aktivnost više nije zabavna i ne može se završiti sa istom pažnjom. Obavezno upozorite dete koliko dugo još može da se igra, recimo ručak je za 20 minuta, zatim recite da je ostalo još 10 minuta. Imaće vremena da završi igru i uvežbavaće usmeravanje pažnje i koncentraciju.

Vežbe za poboljšavanje koncentracije:
1. Dajte detetu da posmatra neki predmet 3-5 minuta. Sklonite  ga s vida i tražite da ga što detaljnije opiše.
2. Igrajte igru ,,Išla sam u kupovinu i kupila sam čokoladu". Svaki učesnik igre, deca i odrasli, treba da doda još nešto na spisak, ali takođe mora da navede i sve prethodne stavke sa liste.
3. Igre sa pravilima koje zahtevaju određeni nivo vladanja voljnom pažnjom, kao npr. ,,Ne reci ni crno ni belo, ni hoću ni neću, ni jeste ni nije", u kojima deca, odgovarajući na pitanje odraslog, izbegavaju da ponove ove ili neke druge dogovorene reči.
4. ,,Ledene figure" - igrajte sa decom uz neku muziku, zauzimajte različite položaje, a onda viknite ,,stop"; dete će morati da ostane u položaju u kom se zateklo. Igru može da vodi i drugo dete.
5. Slagalice - domino s brojevima ili slikama, puzzle; traženje skrivenih likova i traženje razlika na sličnim slikama; razvrstavanje kockica, pomaganje u razvrstavanju posuđa kod kuće, razvrstavanje novčića po vrednosti,  kuglica po boji i veličini, skupljanje kamenčića.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Novembar 12, 2009, 10:13:42
Lečenje nevoljnih i energičnih pokreta
Da li moje dete ima tik
Autor: CDC/MA | Foto: Shutterstock | 12.11.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/11_novembar/12/slobodno/tik-ver.jpg)

Ako primetite da mališan duže od jednog meseca ima nevoljne i energične pokrete i ispušta određene glasove koji mogu da se jave iznenada - pojedinačno i u seriji - na primer, žmirkanje, trzanje ramenima, kašljanje, lajanje, groktanje i izgovaranje nepristojnih reči, reč je o tikovima. Postoje motorički tikovi, koji se odnose na pokret, i vokalni (glasovni) tikovi. Veoma izražena kombinacija ova dva oblika jeste Turetov sindrom, koji podrazumeva najmanje dva motorička i jedan vokalni tik.

Kada je reč o tiku
Na postojanje poremećaja ukazuju žmirkanje ili pravljenje grimasa koje se ponavlja, kao i pokreti neprimereni situaciji (npr. učestalo plaženje jezika). I nevoljno ispuštanje glasova i psovke koji se ne mogu dovesti u vezu sa temom razgovora, ali i nakašljavanje i oponašanje životinjskih glasova ukazuju na postojanje tika.

Nije opasan
Često su tikovi prolazni i nestaju već posle nekoliko nedelja ili meseci. Oko 50 odsto dece koja imaju tikove pre 18. godine više ne ispoljavaju simptome. Ako dete veoma pati zbog tikova ili ako poremećaj traje duže od godinu dana, treba potražiti savet lekara.

Kako nastaju
Tikovi se uglavnom javljaju u dečjem uzrastu - uglavnom pre 18. godine života. Naučnici pretpostavljaju da se iza ovog poremećaja krije oboljenje mozga, ali još nije definitivno utvrđeno šta je pravi uzrok. Primećeno je da se ovaj poremećaj javlja među članovima jedne iste porodice, ali nauka još nije uspela da genetskim testovima dokaže njegov nasledni karakter.

Šta ih izaziva
Za razliku od epileptičnih napada, tikovi nisu trzaji koji se javljaju iznenada i neočekivano, već uglavnom dolaze do izražaja kada je dete pod stresom. Ono oseća kada će tik nastupiti i ponekad nakratko čak može i da ga zaustavi. Međutim, potiskivanje tikova uglavnom uzrokuje njihovo pojačano ispoljavanje. Tada dete tik doživljava kao olakšanje i opuštanje.

Lečenje
U okviru kognitivno-bihejvioralne terapije pacijenti uče da se ophode prema poremećaju. Ako su tikovi veoma izraženi, lekari često prepisuju lekove - neuroleptike, koji se, recimo, daju obolelima od šizofrenije, a u ređim slučajevima antidepresive. Lekovi počinju da deluju već posle nekoliko dana i bar delimično suzbijaju tikove.

Da li je tik uvek psihički poremećaj
Ne. Jednostavniji oblici, kao što su stalno nakašljavanje ili žmirkanje, ne predstavljaju psihički poremećaj i ne otežavaju svakodnevni život obolelih. Međutim, tikovi sa više simptoma, npr. ako dete istovremeno ispušta glasne zvuke, mogu da se jave zajedno sa oboljenjem prisilnih radnji ili poremećajem pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD).

Stres je pravi okidač za tikove
Većina tikova koje teško možete da primetite i koji se javljaju u kraćem razdoblju nestaje sama od sebe, kao što se i pojavila. Takve tikove roditelji najčešće mogu da povežu sa nekim promenama u životu mališana, koje su uzrokovale stres, kao što je polazak u vrtić, selidba ili dolazak brata ili sestre. Ovi tikovi mogu da se pogoršaju u anksioznim stanjima ili ako je dete umorno. Ako primetite da tikovi ne traju duže od mesec dana, nije potrebno da potražite stručnu pomoć.

Tikovi i inteligencija
Osobe koje pate od ovog poremećaja su podjednako inteligentne i mogu da postignu iste rezultate kao i ljudi koji nemaju ovaj poremećaj. Često čak imaju bolju sposobnost reagovanja, razumevanja i dobro dugoročno pamćenje. Osim toga, imaju izražen smisao za matematiku i dobre verbalne sposobnosti.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Novembar 12, 2009, 10:14:18
Kako da dete progura zimu bez bolesti
Autor: E. B. | Foto: shutterstock | 12.11.2009. - 05:00

Ako želite da vam dete bude zdravo, veoma je važno da s njim razgovarate i o naizgled banalnim problemima, jer ćete time rasteretiti njegovu psihu. Deca koju nešto muči često reaguju tako što im oslabi imunološki sistem. Naučnici iz Hajdelberga su dokazali da depresivna deca imaju 20-25 odsto manje odbrambenih ćelija u krvi od svojih veselih vršnjaka.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/11_novembar/12/slobodno/imun-x.jpg)

Veoma dobri rezultati postižu se fizičkom aktivnošću. Samo jedan sat fizičke aktivnosti dnevno znatno poboljšava dečije zdravlje. Evo još nekoliko saveta pomoću kojih možete da ojačate dečji imunitet.
Hladno-toplo: Studija Univerziteta u Jeni pokazala je da se na ovaj način sprečavaju infekcije disajnih puteva, ali ta metoda sigurno neće naići na oduševljenje vašeg deteta. Na sreću, postoje drugi načini da se postigne efekat toplo-hladno. Jednom nedeljno povedite ga na bazen, ali ga dobro utoplite kad krenete kući. Ili: Napunite vodeni pištolj hladnom vodom, pa ga poprskajte dok se brčka u toploj kupki.
Zdrava ishrana: Staro pravilo glasi: Više voća i povrća, a manje slatkiša! Pri tom imajte na umu da nije važan samo vitamin C, koga najviše ima u agrumima. Jabuke, banane, grožđe, paradajz, paprika i suvo voće bogati su mnogim drugim zdravim sastojcima, kao što su karotinoidi i vitamin E. Da bi se temperatura tela održala na normalnom nivou, organizmu je tokom zime potrebno par kalorija više. Napravite detetu šolju kakaoa, sigurno će uživati u ovom napitku! Osim toga, naučno je dokazano da su jogurt i kefir efikasna sredstva protiv prehlade. Ukiseljeni mlečni proizvodi, između ostalog, sadrže bifidobakterije i laktobacile, koji blagotvorno deluju na crevnu floru jačajući imunološki sistem.
Vazduh bez dima: Ukoliko deca stalno moraju da udišu dim, stradaju odbrambene ćelije u njihovim bronhijama i izazivači bolesti lakše prodiru.
Pranje ruku: Kad počne sezona infekcija, pazite da svi u kući redovno peru ruke, jer se time sprečava mogućnost zaraze.
Biljna sredstva za jačanje imuniteta su u većini slučajeva nepotrebna, jer ćete mnogo bolje rezultate postići ako dete boravi na svežem vazduhu, ako je fizički aktivno i dovoljno spava.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Novembar 12, 2009, 10:15:26
Najbolji su strogi, ali nežni roditelji
Autor: E. B. | Foto: shutterstock | 12.11.2009. - 05:00

Deca čiji su roditelji strogi, ali često pokazuju ljubav najbolje su pripremljena za život, pokazuje najnovije istraživanje.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/11_novembar/12/slobodno/ljubav-x.jpg)

Istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da su deca prema kojoj su roditelji postupali s ljubavlju, ali strogo, bolje uspela u životu od ostale dece. U istraživanju je učestvovalo 9.000 porodica koje su naučnici ispitivali i posećivali tokom osam godina.
Strogi roditelji koji u vaspitanju kombinuju ljubav i disciplinu imaju važnu ulogu u budućem uspehu svoje dece.
Takvi roditelji, kažu stručnjaci, pripremaju decu za uspeh u životu.
- Roditelji treba da odrede pravila i da ih se dosledno pridržavaju jer će jedino na taj način deca da znaju koja su im ograničenja i kako treba da se ponašaju - izjavila je Sonja Sode, vođa istraživanja.
Stroga roditeljska ljubav pomaže deci u razvoju ključnih veština kao što su emotivna kontrola i empatija, što im mnogo pomaže u kriznim životnim situacijama, ali i svakodnevnim aktivnostima.
Otkriveno je i da su roditelji boljeg imovinskog stanja vaspitavali decu upravo na takav način, dok su siromašniji roditelji bili popustljiviji.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Novembar 19, 2009, 11:56:08
Pustite ih da duže spavaju vikendom
Autor: CDC/IB | Foto:shutterstock | 19.11.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/11_novembar/19/slobodno/spavanje-v.jpg)

Ako ne volite kada vam se dete razvlači u krevetu vikendom, razmislite još jednom. Dodatni sati sna čine da deca ostanu u dobroj formi, kažu stručnjaci.

Naučnici koji su proučavali decu starosti od pet do 15 godina došli su do zaključka da oni koji subotom i nedeljom duže spavaju imaju mnogo manje problema sa težinom. Takođe, smatraju da nedovoljno sna utiče na metabolizam, što dovodi do povećanog unosa kalorija i zdravstvenih problema povezanih sa prekomernom težinom.
Naučnici su ispitali roditelje više od pet hiljada dece školskog uzrasta, prikupljajući informacije vezane za ishranu, životne navike, težinu i spavanje. Pokazalo se da većina školaraca u proseku spava nešto malo više od devet sati tokom školske godine. Međutim, značajan broj njih spava manje od osam sati. Kada su istraživači pogledali navike u spavanju tokom vikenda i praznika, pronašli su da deca koja spavaju duže lakše uspevaju da održe normalnu telesnu težinu. Oni smatraju da je spavanje tokom vikenda od ključnog značaja za školski uzrast, kada deca nadoknađuju nedostatak sna do koga dođe tokom radne nedelje.
Istraživači sa Univerziteta u Hongkongu kažu: ,,Gojazna deca imaju običaj da ustaju ranije i manje spavaju nego njihovi vršnjaci koji nemaju problema sa telesnom težinom. Naše istraživanje pokazuje da duže spavanje tokom vikenda ili praznika može da smanji rizik od gojaznosti".
Ovi rezultati nadovezuju se na ranije istraživanje koje je ukazalo na vezu između manjka sna i gojaznosti. Međutim, ovo je prvi put da su naučnici pokazali da je duže spavanje tokom subote i nedelje važno za organizam deteta, i da može pomoći u borbi protiv gojaznosti kod dece. Iako su prognoze vezane za gojaznost u poslednje vreme pomalo izgubile na značaju, i dalje se očekuje da će čak svako treće dete između druge i 11. godine do 2020. godine imati problema sa težinom.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Novembar 19, 2009, 11:56:49
Trogodišnjaci vole da glume plač
Autor: E.B. | Foto:shutterstock | 19.11.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/11_novembar/19/slobodno/plac-v.jpg)

Trogodišnjaci obožavaju da glume plač. U jednom momentu postanu svesni da im je to savršen alat za manipulaciju i počinju da plaču bez suza čim im se nešto ne dopadne.

Glumljenje plača nije isto što i pojava kada dečji glas pređe u zastrašujuće cmizdrenje. Ovaj oblik ponašanja je puno ozbiljniji i iritantniji.
Stručnjaci tvrde da svako ponašanje koje uvek zadobije pažnju roditelja ima tendenciju da raste i razvija se. Ukoliko prihvatite da to ponašanje postoji i reagujete na njega ili kaznom ili popuštanjem, faza ,,glumim da plačem" će se nastaviti, a vi ćete iz situacije u situaciju sve više da gubite mogućnost da ovoj fazi stanete na kraj. Psiholozi predlažu da se u trenutku kada se takvo ponašanje uoči pažnja roditelja odmah preusmeri na nešto drugo, pa makar to značilo i trenutni izlazak iz prostorije. Ponašanje će u sledećih nekoliko dana verovatno da se još pogorša i možda će postati nepodnošljivo, ali ukoliko želite da nestane, ne smete da popuštate. Na kraju nesnosne nedelje uz sebe ćete imati dete koje razume da njegova manipulacija nema prolaz.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: DaRkOoO poslato Novembar 19, 2009, 18:09:47
Pedijatri savetuju kako treba da hranite novorođenče
Ne dohranjujte male bebe
Autor: CDC/JS | Foto:shutterstock | 19.11.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/11_novembar/19/slobodno/beba-v.jpg)

Novopečeni roditelji često misle da je njihova beba mala ako je teška ispod tri kilograma. Šta je, zapravo, mala beba?

Svako novorođenče koje na porođaju posle normalno iznete trudnoće teži iznad dva i po kilograma smatra se bebom normalne težine. Njoj nije potreban pojačan režim ishrane, ni dodatno utopljavanje, niti specijalno zagrevanje prostorije u kojoj boravi.

Male bebe
Ponekad mame žele da dohranjuju svoje palčice da bi što pre imale bucmaste obraze i prevoje na nožicama. I počinju da ga hrane više nego što treba, a to za posledicu ima povraćanje. Minijaturne bebe ne treba toviti. Tačno je da one popiju manje mleka od svojih krupnijih vršnjaka, ali im je ta količina sasvim dovoljna. Jednostavno imaju takvu konstituciju, kakvu verovatno imaju roditelji, bake i deke. Takvi mališani se sasvim normalno razvijaju, brzo stižu vršnjake, a često se dešava da sa godinu dana imaju istu kilažu kao i oni.
Nasuprot njima, bebama rođenim s težinom ispod dva i po kilograma potrebna je pojačana pažnja lekara i posebna nega roditelja. Pedijatri ih nazivaju bebama male telesne mase.
Uzroci dolaska na svet sitne dece:
- prevremen porođaj
- hipotrofija
- višestruka trudnoća.

Nedonoščad
Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dete rođeno pre navršene 37. nedelje trudnoće smatra se nedonoščetom.
Osnovni problem nedonoščeta nije mala telesna masa, već nezrelost izvesnih sistema u organizmu: disajnih organa, termoregulacije, refleksa sisanja...
Nedonoščad se dele na bebe s veoma malom telesnom masom - manjom od 1,5 kg i na bebe s ekstremno malom težinom - manjom od 1 kg. Naravno, takve minijature se ne rađaju često: među nedonoščadi njih ima od 0,4 do 0,2 odsto. Ranije se rođenje bebe ispod jednog kilograma smatralo tragedijom. Danas se prema klasifikaciji SZO plod koji je došao na svet živ posle 22 nedelje razvoja u majčinoj utrobi i ima od 500 do 600 grama smatra detetom koje može da ostane u životu u uslovima posebne nege i zaštite.
Nedonoščad u početku zahtevaju posebnu brigu i negu. Ona se smeštaju inkubatore u specijalizovanim bolnicama. U početku takvo dete nema sopstvenu termoregulaciju, pa bez podešavanja spoljašnje temperature ne može samostalno da reguliše temperaturu svog tela. Pluća nedonoščeta su često nerazvijena i stoga je disanje otežano. Motorika mu je takođe nerazvijena i zato tokom prva dva meseca, a katkada i duže, bebino lice je bez mimike. U prvim godinama života mališan zaostaje u razvoju za svojim vršnjacima, kako fizički, tako i mentalno. Ali taj zaostatak je privremen i ograničen najčešće na dve godine. Kasnije takvo dete sustiže i prestiže vršnjake.

Problemi džinova
Lekari se ne raduju previše krupnim bebama čija porođajna težina premašuje četiri kilograma. Kao prvo, takav porođaj je otežan i to je razumljivo. Takve bebe češće imaju izvesne traume: prelom ključne kosti, hematome i slično. Zato se mamama s malim džinovima predlaže carski rez.
Ali najbitnije je to što krupne bebe donose na svet majke koje su bolesne. Dešava se, naravno, da je novorođenče veliko jer mu je tata dvometraš, a ni mama nije sitna. Ipak, po pravilu majke džinova boluju od dijabetesa, a takve mame će u svakoj sledećoj trudnoći rađati sve krupnije potomke. Nažalost, postoji opasnost da i te bebe dobiju dijabetes.
Stoga u porodici u kojoj ima obolelih od dijabetesa buduća mama mora obavezno da se posavetuje sa endokrinologom. On će joj prepisati specijalnu terapiju kako beba ne bi bila previše krupna i kako ne bi obolela dok se razvija u materici.
Posle rođenja krupna novorođenčad se duže adaptiraju na život van majčine utrobe. Kod prosečne bebe u prva tri dana počinje ritmično da funkcioniše kardiovaskularni sistem, ujednačava se puls, uspostavlja se ravnomerno disanje i rad probavnih organa. Kod beba džinova ta adaptacija može da potraje i dve nedelje.
A kad velikan dođe kući, mame se često pitaju kako da ga hrane. Pedijatri naglašavaju da količina hrane koju takva beba pojede ne treba da bude veća od porcije za prosečnu bebu. Ali će uprkos tome, mali džin brže dobijati na težini. Roditelji moraju imati na umu da svog natprosečno teškog mezimca moraju odvesti kod endokrinologa!

Svetska statistika
- Najkrupnije bebe se rađaju u Skandinaviji, a najsitnije u Africi.
- Prosečna težina dečaka je od 3.200 do 3.500 grama, nešto više nego težina devojčica - od 3.000 do 3.250 grama.
- Prvenac se obično rađa lakši od drugog i trećeg deteta u porodici. Ako su roditelji i deca zdravi, razlike u gramima i centimetrima su obično veoma male.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Decembar 03, 2009, 19:26:17
Prava pasta za vaše dete
Autor: B. Tasić | 03.12.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/12_decembar/03/slobodno/fluor-v.jpg)

Koliko, zašto i da li je deci potreban fluor je pitanje koje često muči roditelje. Generalno, deci mlađoj od šest meseci nije potreban fluor, a kontrolni pregled vašeg deteta sa šest meseci je odlična prilika da porazgovarate sa stomatologom o potrebama za fluorom.

Ukoliko živite u području gde nema fluora, pedijatar ili stomatolog će vam možda prepisati kapi, tablete ili vitamine koji sadrže fluorid nakon što je vaša beba navršila šest meseci. Doze će se menjati kako vaše dete raste. Samo bi deca koja žive u područjima u kojima odsustvuje fluor i koja isključivo piju flaširanu vodu koja ne sadrži fluor trebalo da uzimaju ove dodatke. U Srbiji voda iz vodovoda ima sasvim dovoljno fluora, pa dodaci nisu potrebni.
Pa ipak nije zgoreg znati i ponešto o zubnim pastama, tečnostima za ispiranje usta i ostalim proizvodima koji sadrže fluorid. Evo nekoliko saveta za roditelje:
- pomozite deci dok peru zube da ne progutaju pasteu;
- pitajte zubara koju vrstu zubne paste on preporučuje za decu mlađu od tri godine;
- deca starija od tri godine bi trebalo da koriste zubne paste koje sadrže fluor;
- deca bi trebala da na četkicu istisnu zubnu pastu veličine zrna graška i da ispljunu nakon pranja što je više moguće. Čak i mala količina zubne paste daje dovoljnu količinu fluorida za zaštitu zuba, a smanjuje mogućnost neželjenih posledica od previše fluora.

Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Decembar 11, 2009, 14:06:55
Kako da odaberete igračaku za mališane
Zvečka razvija sluh i koncentraciju
Autor: CDC/JS | Foto:Shutterstock | 10.12.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/12_decembar/10/slobodno/bebac-v.jpg)

Igračke čine veoma važan deo odrastanja, ali pri izboru istih treba biti oprezan jer mnoge mogu da podstaknu agresiju kod deteta.

- Prevladava mišljenje da su najbolje igračke one koje uče mališana da čita i piše - kaže Jelena Smirnova, doktor psiholoških nauka i rukovodilac Moskovskog centra za psihološko-pedagošku ekspertizu igračaka. - Međutim, dete se ne razvija onda kada usvaja gotova znanja i uvežbava nekakve veštine, već onda kad samostalno uči da rešava postavljene zadatke. Najbolje igračke su zato one koje stimulišu dečju aktivnost i uče mališane da se druže i komuniciraju.

Pogled iz kolevke
Psiholozi kažu da je glavni kvalitet dobre igračke njena jednostavnost i univerzalnost. Što je igračka univerzalnija, to su veće njene mogućnosti za igru. S takvim igračkama dete može da se zabavi na raznorazne načine u zavisnosti od svoje mašte i raspoloženja.
Osnovni tipovi igračaka za decu od 0 do 12 meseci
Zvečke – doprinose razvoju vida i sluha, koncentracije i pažnje, kao i koordinaciji pokreta.
Visuljci koji se kače na krevetac ili kolica – doprinose razvoju vida, uče bebu da zadrži pogled na predmetu živih boja. Ako je igračka u obliku vrteške, odojče stiče umeće da je prati pogledom ukrug.
Lutke koje ispuštaju zvuke posebno privlače pažnju beba i izazivaju njihovu radost.

Za decu od 1. do 3. godine
Igra mališana u ranom uzrastu, do treće godine, pruža mu mogućnost da spozna sebe i svet koji ga okružuje. Tada dete otkriva da na nov način ,,barata" predmetima koje poznaje, što mu omogućava da se oseti samostalnim i sigurnim u svoje snage.
Piramida – Najjednostavniji tip ove klasična igračke sastoji se od štapa na koji dete treba da naniže koturove različite širine. Doprinosi preciznosti i koncentraciji, uči mališana da zapaža razmere predmeta po veličini i boji, razvija ,,sitnu" motoriku, vizuelne sposobnosti i maštu.
Kocke – U početku se dete igra kockama bez posebnog reda: opipava ih, prevrće i obrće ili baca. Zatim se ređaju jedna na drugu i na kraju koriste kao ,,građevinski" materijal za kuće, zamkove, nebodere i sl.
Automobili – razvijaju motoriku i bude maštu. Mališani često sebe zamišljaju kao vozača i uvežbavaju društvene uloge.
Lutke – služe kao zamena za čoveka, a dete koje se brine i vodi računa o njoj, uči se odgovornosti, ljubavi i pažnji.

Predškolski uzrast
Predškolski uzrast (od 3 do 7 godina) je veoma značajan u životu deteta i utiče na njegov dalji razvoj. Mališan već oseća svoju samostalnost i oseća snažnu potrebu da je ostvari.
Osnovni tipovi igračaka za dete od 3 do 7 godina
Konstruktorski kompleti – konstruisanje je najznačajniji vid delatnosti za predškolski uzrast. Bitno je da igračka ovog tipa pruža detetu mogućnost da maksimalno ispolji maštu i dozvoli mu da istražuje i eksperimentiše. Konstruktorski kompleti, u koje spadaju i lego kocke za ovaj uzrast, zahtevaju preciznost i koncentraciju, pogodni su za igru više mališana, ali i za individualnu aktivnost.
Slagalice – formiraju prostorno mišljenje, razvijaju umeće da se zadaci rešavaju postepeno, u etapama, uvežbavaju detetovo strpljenje, koncentraciju i sposobnost da dugo sedi na jednom mestu, što je posebno korisno uoči polaska u školu.

Lego kocke za stariju decu
Osnovni tipovi igračaka za mlađi školski uzrast od 7 do 10 godina, su kocke. Psiholozi kažu da je to poslednje doba u kome se dete igra igračkama bez stida i ustručavanja. Glavne igračke za taj uzrast treba da služe za razvoj mašte i stvaralačkog mišljenja.
Konstruktorske igračke – To mogu biti kompleti s raznobojnim kockama različitih oblika i veličina ili konstruktori s metalnim delovima, zavrtnjima i specijalnim ,,alatom" za njihovo sklapanje. Posebno se preporučuju lego kocke od kojih se podižu različite građevine, a u kompletu se često nalaze čovečuljci pomoću kojih se uvežbavaju sve moguće društvene uloge i situacije.
Društvene igre – Tu spadaju igre tipa ,,čoveče ne ljuti se", ,,riziko", ,,monopol" ili šah. One uče decu da planiraju i prognoziraju svoje korake u zavisnosti od poteza saigrača i nagone ih da smišljaju svoje strategije. Ove igre su korisne i zato što navode decu da memorišu i poštuju određena pravila, a na socijalnom planu uče ih da kanališu ljutnju ako izgube.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Decembar 24, 2009, 10:10:19
Jednostavni saveti koji će vam pomoći da vaspitate mališane
Naučite ih da se lepo ponašaju
Autor: CDC/DM | 24.12.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/12_decembar/24/slobodno/deca-v.jpg)

Sedi konačno mirno, pospremi svoju sobu i ne igraj se hranom dok jedeš! Ovakve ili slične rečenice svakodnevno se mogu čuti od roditelja koje ljuti ponašanje njihovih mališana. Stručnjak za ljudsko ponašanje iz Berlina Nadin Mejden smatra, međutim, da ,,svako dete može lepo da se ponaša". To je istovremeno i naslov njene nedavno objavljene knjige, iz koje prenosimo neke osnovne saveta kako da svoje dete naučite lepom ponašanju.

Potpora partneru
Jedan od osnovnih zadataka na samom početku jeste da dobro razmislite i da tačno definišete ciljeve koje vaspitanjem želite da postignete. Postavite pravila i utvrdite rituale, koji moraju da se shvataju ozbiljno. Ako su deca već starija, pravila mogu da budu fleksibilnija, uz eventualne opravdane izuzetke.
Što se ponašanja samih roditelja tiče, o spornim pitanjima koja se tiču vaspitanja ne bi trebalo raspravljati pred decom, već u četiri oka. Saglasnost u tom pogledu uliva sigurnost i deci i roditeljima. Ako se autoritet i zahtevi vašeg partnera dovode u pitanje, branite ga, jer u suprotnom sečete granu na kojoj i sami sedite.

Komunikacija
Komunikacija predstavlja osnovu svakog zajedničkog života. Što češće objašnjavajte deci zbog čega je neko pravilo važno i zbog čega u nekoj situaciji postupate na određen način. Nemojte gubiti volju i strpljenje ako neke stvari deci morate često da ponavljate dok ih ne nauče.
Ako svoju decu kritikujete, uvek kritikujte njihovo ponašanje, a ne ličnost. Ako je moguće, nemojte ih opominjati pred drugima i izbegavajte da ih ponižavate.

Rituali
Svakodnevicu svoje dece, naročito oko obroka, ispunite smisaonim ritualima, koji ulepšavaju dan i zajednički život. Poželjno ponašanje, kao što je pomoć drugima, tačnost i urednost, uključite u ove rituale i na taj način svojoj deci olakšajte navikavanje na njih. Pobrinite se da dete stekne određenu rutinu.

Korisni saveti
Evo i nekoliko saveta koji se odnose na konkretne svakodnevne situacije u kojima bismo želeli da se naša deca lepo ponašaju.
Jelo: umesto da ga jednostavno stave u usta, deca se često najpre radije igraju hranom. Mnogi roditelji, međutim, misle kako deca to rade samo da bi ih ljutila. Decu treba postepeno naučiti da poštuju hranu, a takođe i uloženi trud onoga ko ju je pripremao. Naročito je važno da uvek pohvalite lepo ponašanje svog deteta za stolom, jer to ohrabruje i motiviše.
Pozdravljanje i predstavljanje: Jednostavne stvari, kao što su ,,molim" ili ,,hvala", prijateljski pozdrav i tačnost spadaju u najvažnija svakodnevna pravila učtivosti. Pokažite svom detetu kako treba da se ponaša. Stidljivu decu ohrabrite da prihvate pruženu ruku i da se ne ustežu da se predstave. Dete, međutim, nemojte ni na šta prisiljavati, već mu objasnite šta je pravilno ponašanje i koje su njegove prednosti.
Neverbalni signali: Sedenje raširenih nogu, izbegavanje kontakta očima, vučenje nogu u hodu ili neprikladna odeća ne predstavljaju poželjno ponašanje. Pravilno, ponašanje je, naime, važno čak i ako nema direktne komunikacije, jer drugi ljudi često upravo na osnovu toga stiču svoj prvi utisak.
Hvala, molim, izvolite: Ako ove reči kod roditelja predstavljaju nešto što se podrazumeva, deca će ih automatski takođe naučiti.
Red i urednost: ova sposobnost je važna, i u detinjstvu i kasnije, jer bez reda profesionalni život ne može da se organizuje. Red ima puno veze sa poštovanjem prema drugima. Tačnost: netačnost je neka vrsta krađe, jer drugim ljudima krademo njihovo dragoceno vreme. To bi na vreme trebalo da shvati i vaše dete, jer netačnost može da ima fatalne posledice po privatni i profesionalni život.
Odevanje: Različite društvene prilike zahtevaju različitu odeću. To je nešto što već i mala deca mogu da nauče. Zbog toga im objasnite na šta prilikom izbora garderobe treba da obrate pažnju i kakva odeća je prikladna u kojoj situaciji. Nemojte, međutim, biti previše strogi kada je reč o svakodnevnom odevanju.

Ispravno i pogrešno obraćanje detetu
Pogrešno: Kakav je ovo haos!
Ispravno: Molim te, skloni svoje igračke iz predsoblja.
Pogrešno: Pantalone su ti prljave.
Ispravno: Molim te, odmah obuci čiste pantalone.
Pogrešno: Na stolu nema noževa.
Ispravno: Molim te, donesi još po jedan nož za svakoga od nas.
Pogrešno: Ne ostavljaj stalno sve za sobom!
Ispravno: Molim te, pokupi svoje igračke s poda. Hoću da kada završiš s igranjem sve stvari vratiš tamo odakle si ih doneo.
Pogrešno: Nemoj opet da kasniš!
Ispravno: Danas jedemo u 6. Od tebe očekujem da dođeš na vreme.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: NiKooLaa poslato Decembar 24, 2009, 10:10:56
Pravila za bebin dobar san
Autor: E.B. | Foto:shutterstock | 24.12.2009. - 05:00

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/12_decembar/24/slobodno/beba-v.jpg)

Dobar san je ključan za rast svake bebe. Ali ukoliko su suve, site i ukoliko im nije ni vruće ni hladno, spavaće čvrstim snom i budite uvereni da će nakon buđenja biti spremne da istražuju svet oko sebe koliko god je to moguće!

Dok spava, bebin stomačić se kontrahuje i do 8 cm. Zbog toga je važno da se pelena koju beba nosi prirodno prilagođava njenim pokretima. ,,Pampers" pelene sa trakama koje su pozicionirane sa strane omogućavaju miran san i zaštitu od propuštanja i do 12 časova.
Šta možemo da uradimo kako bismo osigurali da naša beba spava mirno i da bude suva tokom svake noći? Eksperti vam pružaju nekoliko saveta i trikova za dobar san vaše bebe...
1. Od samog početka uvedite prepoznatljivu svakodnevnu rutinu, koja podrazumeva redovnu dremku, ustaljivanje navika i vremena spavanja.
2. Drugačijim ponašanjem naučite vašu bebu da razlikuje dan od noći: tokom dana, dok hranite bebu, pričajte joj, a tokom noć budite tiši u obraćanju i  koristite prigušeno svetlo.
3. Kada beba napuni šest meseci, možete da počnete sa stvaranjem sledeće rutine - kupanje-hranjenje-priča-krevet, tako da ona zna šta može da očekuje i veća je verovatnoća da će se uspavati.
4. Mekana igračka često pruža utehu i odličan je rekvizit za uspavljivanje.
5. Kako biste znali da je vašoj bebi udobno, obucite je u fleksibilnu i udobnu odeću i pelenu koja joj dobro pristaje da biste izbegli praznine ili curenje.
svdobradec. Uzdržite se od proveravanja vaše bebe svaki put kada se ona pomeri ili uskomeša tokom noći - malčice plača usled buđenja je normalno. Vaša beba mora da nauči kako da ponovo uspostavi  san i da sama ostane tako pospana kako bi utonula u dublju fazu sna.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Januar 21, 2010, 10:57:19
Vežbe i igre za razvoj motorike
E. B. | 21. 01. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

(http://www.blic.rs/data/images/2010-01-20/6315_motorika_f.jpg?ver=1264016237)

Da bi se mališani što pravilnije i bolje razvijali, dobro je praktikuju motoričke vežbe. Ove vežbe razviće bolje funkcionisanje njihovih ruku (unutrašnjih mišića), što je vrlo važno za njihov opšti razvoj.

Ovo su neke od veština koje zahtevaju razvijenu motoriku. Zato, imajte obzira i strpljenja kod:
vezivanja cipela
kopčanja i otkopčavanja, zatvaranja i otvaranja cipzera i drugih predmeta
čitkog pisanja bez značajnijeg umora mišića ruku
igranja igrica koje zahtevaju preciznu kontrolu ruku i prstiju
crtanja, slikanja i bojenja i korišćenja makaza
sastavljanja stvari (kockice i puzle)
penjanja i držanja za manje predmete
pravilnog držanja olovke
hvatanja predmeta prstima, odnosno između prstiju
korišćenja ključeva i brava
Ako dete ima problema s takvim stvarima, potrebno je da vežba.
Najbolje vežbe
Najbolje vežbe su posebne igre. Recimo, u glinamol možete da stavite razne stvari, novčiće, dugmiće... a dete treba da ih pronađe. Dobra vežba su i kockice, bojanke, puzle...
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: Oasis poslato Mart 18, 2010, 11:26:26
Psiholog savetuje - kako da vaspitate jedinca
Ne terajte ih da dele
Biljana Tasić | 18. 03. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

Nekad se mislilo da mališani koji su jedino dete u porodici odrastaju u samožive, sebične i slabije socijalno prilagođeni osobe zbog roditelja koji su previše popustljivi. Danas stručnjaci ne misle tako i poručuju roditeljima da je najteže odgajati samo jedno dete.

(http://www.blic.rs/data/images/2010-03-17/22030_svjedinac-foto-shutterstock4595854_f.jpg?ver=1268843617)
Jedinci često izmišljaju prijatelje i posebne svetove


- Biti jedino dete u porodici ima i svojih predn­osti i nedostataka - objašnjava Mar­j­an Tošić, psiholog, psihološki savetnik i potpredsednik Udruženja psiholoških savetnika Srbije.


- Prednost je što se roditelji detetom bave s nepodeljenom pažnjom, pa mališan ne mora da se bori za svoje vreme i mesto u porodici - dodaje on.
Tako mališan odrasta sa osećanjem samouverenosti i nezamenljivosti.


Nedostaci
Ali nedostatak je što dete odrasta bez brata ili sestre, dakle bez jednog sebi vrlo bliskog bića sa kojim bi trebalo da nauči od malena o intimnosti, saradnji, konkurenciji, borbi, mirenju da bi steklo dragocena rana iskustva o prirodi komunikacije sa drugima i o ljudskoj prirodi.


Najgora stvar koju roditelji jedinaca mogu da urade jeste da žele potpuno da kontrolišu i zaštite dete. Takav stav mališani prepoznaju, pa bolećivost mame i tate koriste na razne načine. Prirodno je dete pokuša linijom manjeg otpora da reši problem i da pozove mamu i tatu da mu sve završe, ali treba da se oduprete toj zamci.


Vrtić je rešenje
Vi treba da budete tu da pomognete, ali morate da odgajite samostalno, zdravo dete. Takav mališan će lako naći prijatelje koje će mu na pravi način nadoknaditi nedostatak brata ili sestre. Ako pak zaključite da vam je dete razmaženo (mada je pitanje šta ko pod tim podrazumeva), to znači da negde grešite. Posavetujte se sa stručnim licem jer ćete teško sami ispraviti ono u čemu grešite. Da ste znali da određeni pristup nije dobar, ne biste ga ni imali. U principu, detetu je potrebno puno ljubavi i pažnje uz jasne granice i pravila u ponašanju svih u kući.
Dalje, dobro je da dete date u vrtić čim napuni tri godine, pod uslovom da se s njim obavi dobra priprema i to uključivanje izvede postepeno. Grupa dece ne bi smela da bude prevelika kako bi se, uz pomoć vaspitača, uspostavili dobri i kvalitetni međusobni odnosi među decom. Takvo iskustvo iz vrtića će sigurno veoma pomoći detetu u procesu socijalizacije. Ako i pod takvim uslovima dete i dalje ima problema sa socijalizacijom, potrebno je obratiti se za stručnu pomoć.
Izmišljeni svetovi
Ako primetite da i pored toga dete pravi svoje izmišljene svetove, nema razloga za brigu - sva deca to rade. Pa ipak udaljavati se od realnosti i stalno živeti u tim svetovima je ozbiljan simptom koji traži ozbiljan terapijski rad. Kroz terapiju igrom dobar terapeut može otkriti uzroke detetovog otuđivanja od druge dece i pomoći mu da svoje unutrašnje konflikte prevaziđe ili bar osvesti i ublaži.


Sebičnost

(http://www.blic.rs/data/images/2010-03-17/22031_1_hs.jpg?ver=1268843821)

Što se sebičnosti tiče, ono dete koje ne želi da deli ima neki svoj unutrašnji razlog za to. Ovo je blaži psihološki problem u odnosu na nezainteresovanost za drugu decu, ali je potrebno raditi na njemu. Često puta je to razvojni problem jer se pojavljuje kod mnoge dece i obično se spontano gubi. Ukoliko se to ne desi, indikovan je terapijski rad ukoliko roditelji sami ne otkriju o čemu se radi.
- Ono što, po mom mišljenju, nije dobro to je da roditelji silom teraju dete da deli onda kada ono to ne želi. To samo više može da iskomplikuje problem nego da ga razreši - objašnjava psiholog Tošić.


Problem sebičnosti nije bitno drugačiji od problema osećaja više vrednosti ili potrebe da dete stalno bude glavno. Ovo su sve načini, to jest psihološki manevri da dete sebe zaštiti od nekih bolnih osećanja. Najbrži način da zaustavi osećaj gubitka i niže vrednosti jeste da nikome ništa ne daje i da se postavlja superiorno u odnosu na druge. Ponekad dete oseća da je glavno zato što je taj model ponašanja videlo u porodici ili ga neko psihološki nagrađuje za takvo ponašanje. Neće svi roditelji sebi postaviti cilj da stvore tolerantno dete spremno na saradnju. Naprotiv, mnogi roditelji namerno ohrabruju takmičarski duh, rivalstvo, borbu, sebičnost i probojnost kod svoje dece, verujući da ono i treba da se oseća superiorno.


- Vaspitavanje jedinca, po mom mišljenu, nije bitno drugačije od vaspitavanja dece koja nisu jedinci - ocenjuje Tošić.
- Dete je dete, najvažnije mu je da se njegove potrebe zadovolje. Jedino na šta bi roditelji jedinca trebalo da obrate pažnju je da mu pomognu da izađe iz pozicije u centru pažnje i nauči da se približi svojim vršnjacima, stekne vrlo bliske prijatelje i nauči da sarađuje sa njima i deli kako ne bi ostalo u samo u svom malom kraljevstvu - savetuje on.Jedinci su maštoviti
I na kraju, za utehu onim roditeljima koji i dalje žale što nemaju više dece - naučnici su dokazali da su jedinci veoma maštoviti i kreativni, što se pripisuje činjenici da dosta vremena provode sami. Razvijaju svoje unutrašnje svetovi i likove koji predstavljaju divnu podlogu za razvoj kreativne ličnosti. Kad maštovito dete provodi dovoljno vremena u društvu vršnjaka i kad je dobro socijalno prilagođeno (tačnije kad svet mašte nije kompenzacija za usamljenost), lako može da izraste u samosvesnu osobu koja nema potrebu da radi sve što i ostala deca u društvu.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: Oasis poslato Mart 18, 2010, 11:27:10
Trikovi koji će pomoći da jedu
B. Tasić | 18. 03. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

Ukoliko ne znate kako da svog mališana ubedite da pojede ono što mu stavite na tanjir, poslušajte savete Lusi Tomas, koja se specijalizovala za predstavljanje zdrave hrane deci. Ona kaže da je kasno da počnete s taktikama ako je hrana već na tanjiru. ,,Decu s novom hranom treba upoznati dok je kupujete ili pripremate", savetuje Lusi Tomas.

(http://www.blic.rs/data/images/2010-03-17/22037_svjede-foto-shutterstock7406899_f.jpg?ver=1268844283)
Zabrana slatkiša odbiće mališane od zdrave hrane


,,Pre večere pitajte mališana da li mu se jede grašak ili kukuruz s pire krompirom, a zatim ga pohvalite za dobar izbor. Kasnije ga podsetite šta imate za večeru. Tako ćete ga uključiti u odlučivanje, a on će, s obzirom na to da je sam odabrao šta želi da večera, rado to i pojesti", objašnjava ona.


Ono što je veoma važno jeste da vi sedite sa detetom dok ono jede. Poželjno bi bilo da i vi jedete, a ako ne možete, obavezno mu pravite društvo. Problem je u tome što roditelji najčešće obavljaju druge poslove u kuhinji dok deca jedu, a deca ne vole da jedu sama, pa će zato neretko pokušavati da vam privuku pažnju različitim nepodopštinama.


Hirovito odbijanje hrane zbog kontrole
Deca odbijaju da jedu jer je to jedna od retkih stvari koje mogu da kontrolišu. Odbije li da večera, dopustite mu da ode od stola, ali ne dajte mu desert. Dete će tražiti hranu čim ogladni, ali tada mu ne dajte grickalice, nego večeru.


Skrivanje kolača još je veći mamac
U želji da im deca jedu zdravo mnogi roditelji su skloni skrivanju slatkiša i kolača. Ali ono što im oduzimate, to će verovatno najviše želeti. Lusi Tomas smatra da nema razloga da deca izbegavaju slatko, ali neka budu pripremljeno na zdrav način, bez puno šećera.


Glavno jelo ne sme da bude negativac
Ako pripretite detetu da neće dobiti desert ako ne pojede glavno jelo, dete će glavno jelo smatrati nečim lošim kako bi moglo da dobije nešto dobro, tj. nagradu. Umesto te taktike, govorite im da će od povrća postati jaki i veliki, što će se videti u njihovoj igri.
Naslov: Re: Saveti za roditelje
Poruka od: Oasis poslato Mart 25, 2010, 20:42:52
Približite im pojam o vremenu
Naučite ih da gledaju na sat
E. B. | 25. 03. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

Kada je pravo vreme da naučite mališana da gleda na sat? Sve zavisi od deteta, ali sa pet godina već možete da počnete da mu otkrivate tajne male i velike kazaljke. Iako još dugo neće shvatiti pravo značenje vremena, igre i trening mogu da učine čudo.

(http://www.blic.rs/data/images/2010-03-24/23990_sv1-foto-shutterstock11417785_f.jpg?ver=1269450181)

Detetu je teško da shvati da dan ima 24 sata, jedan sat 60 minuta, a jedan minut 60 sekundi. Da bi mu to postalo jasnije, igrajte s njim jednostavnu igru. Zamislite određenu radnju i onda tražite od deteta da proceni koliko ona traje: jedan dan, jedan sat, jedan minut, jednu sekundu. Primer: koliko traje crveno svetlo na semaforu, šišanje, kupovina u samoposluzi, putovanje na more...


Uzmite nekoliko listova papira i na svakom nacrtajte po jedan časovnik: prvi neka pokazuje sedam sati (kad dete ustaje), drugi pola osam (vreme kad kreće u vrtić/školu), treći dva (kad ruča), četvrti osam (kad se kupa) i peti pola devet (kad ide na spavanje)... Poređajte ove listove na zid, sleva nadesno. Kad dođe vreme za kupanje, skrenite detetu pažnju na odgovarajući časovnik, i tako redom... Detetu će trebati samo nekoliko dana da zapamti položaj kazaljki na nacrtanim časovnicima i moći će da pokaže pravi u trenutku kad, recimo, dođe vreme za spavanje.


Postoji i zanimljiva priča koja će moći vreme odnosno sat, da približe vašem mališanu. I počinje sa... Bila jednom... mama Sat, koja je imala dvoje dece: Bebu Mrava (mala kazaljka) i Veliku Žirafu (velika kazaljka). Beba Mrav je imala samo dve male noge, tako da je išla vrlo sporo, dok je Velika Žirafa po čitav dan jurila na svojim dugim nogama: dok bi ona obišla pun krug, Beba Mrav bi uspela da stigne samo do sledeće brojke na satu! To, međutim, nije bila jedina razlika između njih dvoje: dok je Beba Mrav uvek govorila istinu (kad je na jedinici, to znači da je jedan sat), Velika Žirafa je bila lažljivica (kad je ona na jedinici, to je zapravo pet!). Dakle, kad hoćemo da saznamo koliko je sati, uvek prvo treba da pogledamo dokle je stigla Beba Mrav, pa tek onda da proverimo šta se dešava sa Velikom Žirafom.
Ova zgodna pričica takođe može da pomogne detetu da savlada gledanje na sat!
Naslov: Odg: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Jun 03, 2010, 20:35:54
Da bi dete odrastalo zdravo morate da postavite granice
Naučite kako da detetu kažete ne
CDC/MA | 03. 06. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

Za mališane uzrasta godinu-dve svet je veliki avanturistički park, prepun materijala za gnječenje, bacanje, diranje, glodanje... Bio bi to pravi raj da nije roditelja kojima smeta kada glođu CD-ove ili po sto puta pale i gase svetlo. U takvim trenucima ti veliki ljudi obično zaurlaju "Ne diraj to!" ili samo Ne!"

(http://www.blic.rs/data/images/2010-06-02/43796_svgranice01-foto-shutterstock_hf.jpg?ver=1275491147)
Ljutit pogled je nekada dovoljan

Činjenica je da roditelji ponekad moraju da se umešaju kada decu ponese istraživački zanos i tada je reći ne potpuno na mestu. Ali da li je poslušnost sposobnost koju bi trebalo intenzivno trenirati od najranijih dana? Stručnjaci su po tom pitanju veoma sumnjičavi. Profesor Gerald Hiter, neurolog i stručnjak za dečji razvoj iz Getingena, u tome vidi dva problema:Zabrane opterećuju odnos roditelja i dece
Ovu tvrdnju, međutim, treba uzeti sa izvesnom rezervom, budući da se ona odnosi samo na malu decu u uzrastu godinu-dve dana. Strogo majčino ne i ljutit pogled će, doduše, bar na kratko zaustaviti mališana, ali budući da je u tom uzrastu još uvek veoma vezan za majku, shvatiće njeno ne kao signal koji taj blizak odnos dovodi u pitanje, objašnjava neurobiolog Gerald Hiter. Zašto? Zato što mali prestupnik kritiku zbog određene radnje ("Ne diraj muzički stub!") doživljava kao kritiku ličnosti i oseća se napadnutim. Ovaj stručnjak je, doduše, svestan činjenice da vaspitavanje nije moguće bez ikakvih zabrana, ali naglašava da one treba da budu rezervisane za situacije u kojima su neophodne, na primer, ako dete udara majku ili ako hoće da istrči na ulicu.

(http://www.blic.rs/data/images/2010-06-02/43797_svgranice-foto-shutterstock_hs.jpg?ver=1275491226)
Ako se ne postavite kako treba nećete im moći ništa

Uzgred izrečena zabrana nema nikakav efekat
Ako oštar ton i strog pogled toliko povređuju dete, da li to znači da bi reč ne trebalo izgovarati što neutralnijim tonom? "Nažalost, ne", kaže profesor Hiter. "Uzgred izrečene zabrane u najboljem slučaju ostaju zabeležene u kratkoročnom pamćenju, gde će se zadržati maksimalno tri-četiri minuta." Da bi dete zaista primilo poruku u uzrastu godinu-dve dana važne su emocije i raspoloženja. To, međutim, ne znači da treba da vičete na njega.


Prema tome, najbolja metoda je selektivno korišćenje zabrana, zaključuje Hiter. Ako želite da naučite svog mališana da nešto ne sme da radi umesto da uporno vičete ne, treba da ograničite zabranu na neophodnu meru.


Šta može da vam pomogne
Izbegavajte konfliktne situacije da biste sebi olakšali život. Stavite ispod detetove stolice impregniranu prostirku pa će vas mrlje od spanaća manje nervirati. Muzički stub, CD-ove i skupe lomljive stvari sklonite van njegovog domašaja.
Potrudite se da što češće ignorišete nepoželjno ponašanje mališana, ali ga zato obavezno pohvalite kada nešto dobro uradi. Ako se dete sprema da uradi nešto što zahteva izričitu zabranu, pokušajte da mu skrenete pažnju na nešto drugo.Učite na primerima
(http://www.blic.rs/data/images/2010-06-02/43795_1_hs.jpg?ver=1275491022)
Vaš mališan pokušava da se popne na policu. Pred vama je izbor: ili ćete se upustiti u dvadesetominutnu borbu ili ćete se poslužiti lukavstvom, na primer tako što ćete dve stabilne stolice izvrnuti naopako i zaokupiti njegovu pažnju preprekom koju ćete mu staviti na put. Na kraju, imajte na umu sledeće: Vaše ,,ne" će biti najdelotvornije ako sa detetom razgovarate smireno, ali odlučno, gledajući ga pravo u oči. Naširoko i nadugačko objašnjavanje preskočite jer ono kod dece u ovom uzrastu nema nikakav efekat.
Naslov: Odg: Saveti za roditelje
Poruka od: TanjicA poslato Jul 15, 2010, 17:58:08
Taktika koja će sigurno pomoći da ih ranije oterate u krevet...
CDC/JS | 15. 07. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

(http://www.blic.rs/data/images/2010-07-14/57781_svspavafotoshutterstock_f.jpg?ver=1279124734)

Ako nikako ne uspevate da navedete dete da na vreme ode na spavanje, probajte nekoliko saveta Mendi Garni, suosnivača klinike ,,Milpond slip" iz Engleske.

- Uvek se držite strogo utvrđenog rasporeda - kupanje, oblačenje pidžame, priča za laku noć, gašenje svetla - koji ne treba da traje duže od pola sata. Ne dozvolite im da se tokom tih aktivnosti vrate u dnevnu sobu, jer ćete poremetiti ustaljeni ritam.
- U početku počnite celu proceduru pola sata pre nego što bi dete inače zaspalo.
-  Nedelju dana kasnije, pošto ste se uverili da dete lako zaspi posle gašenja svetla, pomerite unapred početak priprema za krevet za 15 minuta
- Posle još jedne nedelje pomerite proceduru za još 15 minuta ranije dok ne dođete do željenog cilja, to jest vremena kad smatrate da dete treba da odlazi na spavanje. Ako primetite da detetu treba duže od 15 minuta da se uspava, pomerite odlazak u krevet malo kasnije.
- Nemojte im dozvoliti da ujutru spavaju duže nego obično, čak ni vikendom.
... I kako da ih naviknete da se ne bude u zoru

To je malo teži problem kada su u pitanju bebe ili sasvim mala deca, ali se vremenom rešava sam od sebe. Međutim, za uporne ranoranioce:
- Primenite lukavstvo i uveče spustite roletne. Ako sprečite prodor ranog jutarnjeg sunca, dečji organizam će nastaviti da luči melatonin, hormon koji produžava san.
- Pokušajte sa sistemom nagrađivanja. Recite im da dobra vila donosi poklone deci koja lepo spavaju. Stavite im kraj postelje staru kutiju za nakit u koju ćete im ostavljati mala iznenađenja.Više sna, veća pamet
Pojavilo se novo oružje koje će vam pomoći da vaše male vragolane ranije oterate u krevet. Naučnici su ustanovili da duži san za sat vremena dnevno može znatno da poveća moždane sposobnosti školskog deteta.
Psiholozi sa Univerziteta u Tel Avivu su testirali intelektualne sposobnosti 80 školaraca uzrasta od osam do 11 godina, a zatim su im za sat produžili, odnosno smanjili dužinu sna tokom tri uzastopne noći, posle čega su ih ponovo testirali. Ispostavilo se da su deca koja su duže spavala imala mnogo bolje rezultate. ,,S obzirom na svakodnevna večernja iskušenja u vidu TV programa, interneta i drugih aspekata društvenog života, možemo sa sigurnošću da pretpostavimo da su mnoga deca hronično neispavana", kaže vođa istraživanja dr Avi Sadeh u časopisu ,,Čajld divelopment". ,,Naša ispitivanja pokazuju da čak i umerene promene u dužini sna imaju primetne, značajne posledice."
Naslov: Odg: Saveti za roditelje
Poruka od: MarkoKg poslato Jul 29, 2010, 11:22:15
Dvogodišnjaci treba da koriste nošu
Plan za skidanje pelena
B. Tasić | 29. 07. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

Ukoliko vaš mališan ima između godinu i po i dve, sada je pravo vreme da ga naučite da koristi nošu.

- Ipak, da bi proces odvikavanja od pelena uspeo, morate da budete sigurni da je vaše dete spremno da ih odbaci - savetuje doktorka Mira Mićović, pedijatar.
Prema njenim rečima, to ćete znati ako vaš mezimac:


- ume da saopšti svoje potrebe, na primer zna da kaže da je gladan, i shvata jednostavna naređenja ("Donesi mi loptu!");
- počinje da skida mokre pelene i sam vam kaže da su "ukakane";
- donosi nošu u sobu da bi na nju seo ili pokušava da se uspentra na WC šolju.

(http://www.blic.rs/data/images/2010-07-28/61412_svpelena01-foto-shutterstock_hf.jpg?ver=1280328986)


Nek se prvo igra sa nošom

Pre nego što počnete da stavljate mališana na nošu, dajte mu je u ruke da je slobodno razgleda i upozna se s novim predmetom. Naravno, treba da mu objasnite čemu služi. Ako se prvi pokušaj završi otporom i čvrstim "ne", odložite ceo poduhvat za nekoliko nedelja dok mališan ne postane prijemčiviji za tu promenu u njegovom svakodnevnom životu.


Ali postoji malo lukavstvo koje će vam pomoći. Iskoristite prirodnu želju svakog deteta da imitira odrasle. Pokažite mu kako vi idete "na nošu". Devojčice bolje usvajaju tu lekciju s mamom, dok dečaku može pomoći tata, iako podudarnost polova nije obavezna.


Noša ili specijalni dodatak

Postoji mnogo različitih vrsta stoličica, ali i noša. Zato je veoma važno da povedete i mališana u prodavnicu jer i njemu treba da se svidi poklon, kao kada kupujete novu igračku ili slikovnicu.


U radnji ga pustite da sedi i na stoličici i na noši. Zajedno sa njim procenite šta će mu više odgovarati.


Deci se posebno dopada takozvana muzikalna noša: kad dete obavi posao, noša počinje da svira. Detetu starijem od dve godine imponovaće dodatak za WC šolju koji mu omogućava da samostalno sprovodi celu proceduru.


Odvikavanje devojčica

Za devojčicu je važno da nauči pravilno da se obriše. Objasnite joj da treba da se briše od spreda prema pozadi. Ako joj je to još teško da shvati, naučite je da se nakon mokrenja tapka papirom dok ne bude suva, a vi je obrišite nakon velike nužde. Uskoro će biti dovoljno zrela da shvati pravilno brisanje.


Upale bešike su česte kod devojčica koje se navikavaju na nošu. Ako teško piški, kaže ili pokazuje da je peče, ima bol u stomaku ili ponovo počne da mokri u pelenu, obratite se lekaru kako biste uradili urinokulturu i bakteriogram.


Ne kritikujte dete

Izbegavajte primedbe koje kod deteta mogu da izazovu stid: na primer, nemojte da mu kažete da je "smrda" ili da mu podsmešljivo govorite "zar si već uprljao pantalone". Ako mu se i dogodi da se upiški ili ukaki, a vidite da mu je zbog toga žao, ne kritikujte ih, već im smireno objasnite da sledeći put moraju da požure. Kritika će izazvati suprotan efekat.


Oblačite ga što jednostavnije

Dok se mališan navikava na nošu, oblačite ga tako da možete brzo da ga skinete. Kod kuće je najudobnija najobičniji donji deo trenerke, koji se lako svuče i navuče.


Pune ruke uprljanih pantalona

Dok traje navikavanje, često ćete imati posla s mokrim i uprljanim gaćicama ili pantalonama. To morate shvatiti kao potpuno normalan proces privikavanja i učenja. Znači, ne smete nipošto zbog toga da ga grdite ili, još gore, kažnjavate.
Da ne biste po ceo dan trčali za vašim ljubimcem i podmetali mu nošu, prethodno treba pažljivo da pratite njegovo ponašanje. Najviše će vam pomoći ako zapišete kad mališan najčešće ima stolicu. Kod male dece se to često dešava posle nekog obilnijeg obroka, recimo doručka ili ručka. Znači upravo u to vreme treba da ga stavite na nošu. Dozvolite mu da sedi na njoj koliko hoće i dajte mu da za to vreme prelistava omiljenu slikovnicu. Ukoliko ne uspete da otkrijete određeni ritam, stavljajte ga na nošu na svaka dva do tri sata ili onoliko često koliko vam vreme to dopušta.Nove higijenske navike
Odvikavanje od pelena idealno je vreme za nove higijenske navike. Pobrinite se da svaki put nakon sedanja na nošu opere ruke. Pretvorite to u zabavu. Deca vole da se igraju s vodom, pa ako dete obavi nuždu, dopustite mu za nagradu da, dok pere ruke, nekoliko minuta uživa u igranju vodom.
Ili kada dete obavi nuždu na nošu, nagradite ga. To važi i za svaku najavu da treba da vrši nuždu - dajte mu nešto u čemu uživa. Motivišite ga najavom da ćete zajedno ići u kupovinu gaćica. Ono će to shvatiti kao nešto što mu daje samostalnost.
Naslov: Odg: Saveti za roditelje
Poruka od: Đagi poslato April 24, 2012, 11:02:37
Greške koje roditelji nesvesno prave


Da bi razvijala intelektualne sposobnosti deca treba da skaču, vrte se, trče i što više se igraju. Posle dve nedelje mališani zaborave 80 odsto naučenog na časovima.


(http://www.dodaj.rs/f/Z/Rt/3WeP83tX/3.jpg)


Klikeri, lastiš, između dve vatre i žmurke danas nisu zanimljivi deci, a celog prošlog veka generacije su odrastale na ovim igrama. I baš one, tvrdi dr Ranko Rajović, autor Tesla sistema učenja, važne su za razvijanje intelektualnih sposobnosti kod dece. Roditelji, kaže, od prvog dana kada donesu dete iz porodilišta nesvesno prave grešku za greškom.

Od sedenja, sputavanja dece koja bi da skaču, vrte se, trče, u mozgu se ne razvija dovoljan broj veza između nervnih ćelija (sinapsi), pa devojčice i dečaci imaju manji intelektualni kapacitet.

"Pre 15 godina dokazano je da intelektualne sposobnosti zavise od broja sinapsi. Ranije se mislilo da se one stvaraju isključivo pre rođenja, a onda je utvrđeno da se 50 odsto sinapsi razvija do pete godine, 75 odsto do sedme, a sve do 12 godine. Posle toga više ne možemo da utičemo na inteligenciju deteta", objašava za "Novosti" Rajović, inače izvršni direktor MENSE.

"Zato je stara navika da decu ne treba stimulisati pre prvog razreda potpuno pogrešna. Ne treba propuštati taj period, jer je rana stimulacija ključna za kasnija postignuća deteta."

U prvoj fazi Tesla sistema učenja (NTC) kod dece se kroz igru podstiče moždani razvoj. Ovaj program, inače, ušao je u mnoge vrtiće i škole u gotovo svim gradovima u Srbiji. Oko 6.000 učitelja bilo je na NTC seminarima. Po programu čiji je Rajović autor uče i deca u Sloveniji, Hrvatskoj, Češkoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj... Uskoro će ga primenjivati i u Meksiku, Brazilu, Novom Zelandu, Kanadi i Južnoj Africi.

Rajović kaže da deca kroz ovaj program zavole školu i učenje shvate kao igru. A za sve posledice roditeljskih i grešaka nastavnika, objašnjava, postoje i medicinska objašnjenja.

"Prvu grešku pravimo čim dete iznesemo iz porodilišta. Devojčice stavimo u potpuno roze, a dečake u plave sobe. Prva stimulacija razvoja sinapsi dolazi od kontrasta. U sobi mora da postoji više boja. Čim dete prohoda, roditelji ga sputavaju u kretanju, ne daju mu da trči, skače, vrti se. I time sprečavaju stimulativne aktivnosti."

Rajović objašnjava da su ljudi i evoluirali zahvaljujući uspravnom hodu. U sadašnjoj tački evolucije prestali smo da se krećemo, najveći deo dana sedimo i mozak dobija manje stimulacija i to u važnim regijama, što ostavlja posledice i na fizički razvoj. Primer je što danas 60 odsto, a u nekim gradovima i više od 70 odsto dece ima ravna stopala.

"Do pre dve decenije taj procenat kretao se između 10 i 14 odsto i nije rastao. Toliko je genetski preodređeno, a svi ostali imaju razvojne smetnje. Isto je i sa smetnjama u govoru, čitanju, koncentraciji - objašnjava Rajović. - Neka deca su jednostavno postala nesposobna za učenje. Dete se ne kreće, mozak dobija manje impulsa i tako nastaje problem. Tu roditelji treba da forsiraju motoričke igre, u kojima deca skaču, hvataju loptu, preskaču vijaču..."

Ova prva faza, razvoj mozga, predviđena je za predškolski uzrast. Za školarce je razvoj sposobnosti učenja.

"Deca kod nas i u Evropi uče reproduktivno, čitaju više puta, ponavljaju i tako zapamte. Posle samo dve nedelje, međutim, zaborave čak 80 odsto naučenog. Ali već od trećeg razreda deca imaju toliko gradiva da ne mogu sve da stignu da ponove. Onda kada treba da odgovaraju, znoje im se dlanovi, lupa im srce, dožive pravi akutni stres i to se ponavlja u proseku jednom u deset do 15 dana. Mozak reaguje na akutni stres tako što dete postepeno počinje da mrzi školu. Tako dolazimo do podatka da 30 odsto dece već od trećeg osnovne ima otpor prema školi."