Photo info Migration of the monarchs
Monarch butterflies at Pismo Beach, California
© Mimi Ditchie/Getty Images

Saveti za roditelje

Započeo NiKooLaa, Jul 30, 2009, 11:17:42

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

Pustite ih da duže spavaju vikendom
Autor: CDC/IB | Foto:shutterstock | 19.11.2009. - 05:00Ako ne volite kada vam se dete razvlači u krevetu vikendom, razmislite još jednom. Dodatni sati sna čine da deca ostanu u dobroj formi, kažu stručnjaci.

Naučnici koji su proučavali decu starosti od pet do 15 godina došli su do zaključka da oni koji subotom i nedeljom duže spavaju imaju mnogo manje problema sa težinom. Takođe, smatraju da nedovoljno sna utiče na metabolizam, što dovodi do povećanog unosa kalorija i zdravstvenih problema povezanih sa prekomernom težinom.
Naučnici su ispitali roditelje više od pet hiljada dece školskog uzrasta, prikupljajući informacije vezane za ishranu, životne navike, težinu i spavanje. Pokazalo se da većina školaraca u proseku spava nešto malo više od devet sati tokom školske godine. Međutim, značajan broj njih spava manje od osam sati. Kada su istraživači pogledali navike u spavanju tokom vikenda i praznika, pronašli su da deca koja spavaju duže lakše uspevaju da održe normalnu telesnu težinu. Oni smatraju da je spavanje tokom vikenda od ključnog značaja za školski uzrast, kada deca nadoknađuju nedostatak sna do koga dođe tokom radne nedelje.
Istraživači sa Univerziteta u Hongkongu kažu: ,,Gojazna deca imaju običaj da ustaju ranije i manje spavaju nego njihovi vršnjaci koji nemaju problema sa telesnom težinom. Naše istraživanje pokazuje da duže spavanje tokom vikenda ili praznika može da smanji rizik od gojaznosti".
Ovi rezultati nadovezuju se na ranije istraživanje koje je ukazalo na vezu između manjka sna i gojaznosti. Međutim, ovo je prvi put da su naučnici pokazali da je duže spavanje tokom subote i nedelje važno za organizam deteta, i da može pomoći u borbi protiv gojaznosti kod dece. Iako su prognoze vezane za gojaznost u poslednje vreme pomalo izgubile na značaju, i dalje se očekuje da će čak svako treće dete između druge i 11. godine do 2020. godine imati problema sa težinom.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

NiKooLaa

Trogodišnjaci vole da glume plač
Autor: E.B. | Foto:shutterstock | 19.11.2009. - 05:00Trogodišnjaci obožavaju da glume plač. U jednom momentu postanu svesni da im je to savršen alat za manipulaciju i počinju da plaču bez suza čim im se nešto ne dopadne.

Glumljenje plača nije isto što i pojava kada dečji glas pređe u zastrašujuće cmizdrenje. Ovaj oblik ponašanja je puno ozbiljniji i iritantniji.
Stručnjaci tvrde da svako ponašanje koje uvek zadobije pažnju roditelja ima tendenciju da raste i razvija se. Ukoliko prihvatite da to ponašanje postoji i reagujete na njega ili kaznom ili popuštanjem, faza ,,glumim da plačem" će se nastaviti, a vi ćete iz situacije u situaciju sve više da gubite mogućnost da ovoj fazi stanete na kraj. Psiholozi predlažu da se u trenutku kada se takvo ponašanje uoči pažnja roditelja odmah preusmeri na nešto drugo, pa makar to značilo i trenutni izlazak iz prostorije. Ponašanje će u sledećih nekoliko dana verovatno da se još pogorša i možda će postati nepodnošljivo, ali ukoliko želite da nestane, ne smete da popuštate. Na kraju nesnosne nedelje uz sebe ćete imati dete koje razume da njegova manipulacija nema prolaz.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

DaRkOoO

Pedijatri savetuju kako treba da hranite novorođenče
Ne dohranjujte male bebe
Autor: CDC/JS | Foto:shutterstock | 19.11.2009. - 05:00Novopečeni roditelji često misle da je njihova beba mala ako je teška ispod tri kilograma. Šta je, zapravo, mala beba?

Svako novorođenče koje na porođaju posle normalno iznete trudnoće teži iznad dva i po kilograma smatra se bebom normalne težine. Njoj nije potreban pojačan režim ishrane, ni dodatno utopljavanje, niti specijalno zagrevanje prostorije u kojoj boravi.

Male bebe
Ponekad mame žele da dohranjuju svoje palčice da bi što pre imale bucmaste obraze i prevoje na nožicama. I počinju da ga hrane više nego što treba, a to za posledicu ima povraćanje. Minijaturne bebe ne treba toviti. Tačno je da one popiju manje mleka od svojih krupnijih vršnjaka, ali im je ta količina sasvim dovoljna. Jednostavno imaju takvu konstituciju, kakvu verovatno imaju roditelji, bake i deke. Takvi mališani se sasvim normalno razvijaju, brzo stižu vršnjake, a često se dešava da sa godinu dana imaju istu kilažu kao i oni.
Nasuprot njima, bebama rođenim s težinom ispod dva i po kilograma potrebna je pojačana pažnja lekara i posebna nega roditelja. Pedijatri ih nazivaju bebama male telesne mase.
Uzroci dolaska na svet sitne dece:
- prevremen porođaj
- hipotrofija
- višestruka trudnoća.

Nedonoščad
Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dete rođeno pre navršene 37. nedelje trudnoće smatra se nedonoščetom.
Osnovni problem nedonoščeta nije mala telesna masa, već nezrelost izvesnih sistema u organizmu: disajnih organa, termoregulacije, refleksa sisanja...
Nedonoščad se dele na bebe s veoma malom telesnom masom - manjom od 1,5 kg i na bebe s ekstremno malom težinom - manjom od 1 kg. Naravno, takve minijature se ne rađaju često: među nedonoščadi njih ima od 0,4 do 0,2 odsto. Ranije se rođenje bebe ispod jednog kilograma smatralo tragedijom. Danas se prema klasifikaciji SZO plod koji je došao na svet živ posle 22 nedelje razvoja u majčinoj utrobi i ima od 500 do 600 grama smatra detetom koje može da ostane u životu u uslovima posebne nege i zaštite.
Nedonoščad u početku zahtevaju posebnu brigu i negu. Ona se smeštaju inkubatore u specijalizovanim bolnicama. U početku takvo dete nema sopstvenu termoregulaciju, pa bez podešavanja spoljašnje temperature ne može samostalno da reguliše temperaturu svog tela. Pluća nedonoščeta su često nerazvijena i stoga je disanje otežano. Motorika mu je takođe nerazvijena i zato tokom prva dva meseca, a katkada i duže, bebino lice je bez mimike. U prvim godinama života mališan zaostaje u razvoju za svojim vršnjacima, kako fizički, tako i mentalno. Ali taj zaostatak je privremen i ograničen najčešće na dve godine. Kasnije takvo dete sustiže i prestiže vršnjake.

Problemi džinova
Lekari se ne raduju previše krupnim bebama čija porođajna težina premašuje četiri kilograma. Kao prvo, takav porođaj je otežan i to je razumljivo. Takve bebe češće imaju izvesne traume: prelom ključne kosti, hematome i slično. Zato se mamama s malim džinovima predlaže carski rez.
Ali najbitnije je to što krupne bebe donose na svet majke koje su bolesne. Dešava se, naravno, da je novorođenče veliko jer mu je tata dvometraš, a ni mama nije sitna. Ipak, po pravilu majke džinova boluju od dijabetesa, a takve mame će u svakoj sledećoj trudnoći rađati sve krupnije potomke. Nažalost, postoji opasnost da i te bebe dobiju dijabetes.
Stoga u porodici u kojoj ima obolelih od dijabetesa buduća mama mora obavezno da se posavetuje sa endokrinologom. On će joj prepisati specijalnu terapiju kako beba ne bi bila previše krupna i kako ne bi obolela dok se razvija u materici.
Posle rođenja krupna novorođenčad se duže adaptiraju na život van majčine utrobe. Kod prosečne bebe u prva tri dana počinje ritmično da funkcioniše kardiovaskularni sistem, ujednačava se puls, uspostavlja se ravnomerno disanje i rad probavnih organa. Kod beba džinova ta adaptacija može da potraje i dve nedelje.
A kad velikan dođe kući, mame se često pitaju kako da ga hrane. Pedijatri naglašavaju da količina hrane koju takva beba pojede ne treba da bude veća od porcije za prosečnu bebu. Ali će uprkos tome, mali džin brže dobijati na težini. Roditelji moraju imati na umu da svog natprosečno teškog mezimca moraju odvesti kod endokrinologa!

Svetska statistika
- Najkrupnije bebe se rađaju u Skandinaviji, a najsitnije u Africi.
- Prosečna težina dečaka je od 3.200 do 3.500 grama, nešto više nego težina devojčica - od 3.000 do 3.250 grama.
- Prvenac se obično rađa lakši od drugog i trećeg deteta u porodici. Ako su roditelji i deca zdravi, razlike u gramima i centimetrima su obično veoma male.
...so close, no matter how far..

NiKooLaa

Prava pasta za vaše dete
Autor: B. Tasić | 03.12.2009. - 05:00Koliko, zašto i da li je deci potreban fluor je pitanje koje često muči roditelje. Generalno, deci mlađoj od šest meseci nije potreban fluor, a kontrolni pregled vašeg deteta sa šest meseci je odlična prilika da porazgovarate sa stomatologom o potrebama za fluorom.

Ukoliko živite u području gde nema fluora, pedijatar ili stomatolog će vam možda prepisati kapi, tablete ili vitamine koji sadrže fluorid nakon što je vaša beba navršila šest meseci. Doze će se menjati kako vaše dete raste. Samo bi deca koja žive u područjima u kojima odsustvuje fluor i koja isključivo piju flaširanu vodu koja ne sadrži fluor trebalo da uzimaju ove dodatke. U Srbiji voda iz vodovoda ima sasvim dovoljno fluora, pa dodaci nisu potrebni.
Pa ipak nije zgoreg znati i ponešto o zubnim pastama, tečnostima za ispiranje usta i ostalim proizvodima koji sadrže fluorid. Evo nekoliko saveta za roditelje:
- pomozite deci dok peru zube da ne progutaju pasteu;
- pitajte zubara koju vrstu zubne paste on preporučuje za decu mlađu od tri godine;
- deca starija od tri godine bi trebalo da koriste zubne paste koje sadrže fluor;
- deca bi trebala da na četkicu istisnu zubnu pastu veličine zrna graška i da ispljunu nakon pranja što je više moguće. Čak i mala količina zubne paste daje dovoljnu količinu fluorida za zaštitu zuba, a smanjuje mogućnost neželjenih posledica od previše fluora.

::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

MarkoKg

Kako da odaberete igračaku za mališane
Zvečka razvija sluh i koncentraciju
Autor: CDC/JS | Foto:Shutterstock | 10.12.2009. - 05:00Igračke čine veoma važan deo odrastanja, ali pri izboru istih treba biti oprezan jer mnoge mogu da podstaknu agresiju kod deteta.

- Prevladava mišljenje da su najbolje igračke one koje uče mališana da čita i piše - kaže Jelena Smirnova, doktor psiholoških nauka i rukovodilac Moskovskog centra za psihološko-pedagošku ekspertizu igračaka. - Međutim, dete se ne razvija onda kada usvaja gotova znanja i uvežbava nekakve veštine, već onda kad samostalno uči da rešava postavljene zadatke. Najbolje igračke su zato one koje stimulišu dečju aktivnost i uče mališane da se druže i komuniciraju.

Pogled iz kolevke
Psiholozi kažu da je glavni kvalitet dobre igračke njena jednostavnost i univerzalnost. Što je igračka univerzalnija, to su veće njene mogućnosti za igru. S takvim igračkama dete može da se zabavi na raznorazne načine u zavisnosti od svoje mašte i raspoloženja.
Osnovni tipovi igračaka za decu od 0 do 12 meseci
Zvečke – doprinose razvoju vida i sluha, koncentracije i pažnje, kao i koordinaciji pokreta.
Visuljci koji se kače na krevetac ili kolica – doprinose razvoju vida, uče bebu da zadrži pogled na predmetu živih boja. Ako je igračka u obliku vrteške, odojče stiče umeće da je prati pogledom ukrug.
Lutke koje ispuštaju zvuke posebno privlače pažnju beba i izazivaju njihovu radost.

Za decu od 1. do 3. godine
Igra mališana u ranom uzrastu, do treće godine, pruža mu mogućnost da spozna sebe i svet koji ga okružuje. Tada dete otkriva da na nov način ,,barata" predmetima koje poznaje, što mu omogućava da se oseti samostalnim i sigurnim u svoje snage.
Piramida – Najjednostavniji tip ove klasična igračke sastoji se od štapa na koji dete treba da naniže koturove različite širine. Doprinosi preciznosti i koncentraciji, uči mališana da zapaža razmere predmeta po veličini i boji, razvija ,,sitnu" motoriku, vizuelne sposobnosti i maštu.
Kocke – U početku se dete igra kockama bez posebnog reda: opipava ih, prevrće i obrće ili baca. Zatim se ređaju jedna na drugu i na kraju koriste kao ,,građevinski" materijal za kuće, zamkove, nebodere i sl.
Automobili – razvijaju motoriku i bude maštu. Mališani često sebe zamišljaju kao vozača i uvežbavaju društvene uloge.
Lutke – služe kao zamena za čoveka, a dete koje se brine i vodi računa o njoj, uči se odgovornosti, ljubavi i pažnji.

Predškolski uzrast
Predškolski uzrast (od 3 do 7 godina) je veoma značajan u životu deteta i utiče na njegov dalji razvoj. Mališan već oseća svoju samostalnost i oseća snažnu potrebu da je ostvari.
Osnovni tipovi igračaka za dete od 3 do 7 godina
Konstruktorski kompleti – konstruisanje je najznačajniji vid delatnosti za predškolski uzrast. Bitno je da igračka ovog tipa pruža detetu mogućnost da maksimalno ispolji maštu i dozvoli mu da istražuje i eksperimentiše. Konstruktorski kompleti, u koje spadaju i lego kocke za ovaj uzrast, zahtevaju preciznost i koncentraciju, pogodni su za igru više mališana, ali i za individualnu aktivnost.
Slagalice – formiraju prostorno mišljenje, razvijaju umeće da se zadaci rešavaju postepeno, u etapama, uvežbavaju detetovo strpljenje, koncentraciju i sposobnost da dugo sedi na jednom mestu, što je posebno korisno uoči polaska u školu.

Lego kocke za stariju decu
Osnovni tipovi igračaka za mlađi školski uzrast od 7 do 10 godina, su kocke. Psiholozi kažu da je to poslednje doba u kome se dete igra igračkama bez stida i ustručavanja. Glavne igračke za taj uzrast treba da služe za razvoj mašte i stvaralačkog mišljenja.
Konstruktorske igračke – To mogu biti kompleti s raznobojnim kockama različitih oblika i veličina ili konstruktori s metalnim delovima, zavrtnjima i specijalnim ,,alatom" za njihovo sklapanje. Posebno se preporučuju lego kocke od kojih se podižu različite građevine, a u kompletu se često nalaze čovečuljci pomoću kojih se uvežbavaju sve moguće društvene uloge i situacije.
Društvene igre – Tu spadaju igre tipa ,,čoveče ne ljuti se", ,,riziko", ,,monopol" ili šah. One uče decu da planiraju i prognoziraju svoje korake u zavisnosti od poteza saigrača i nagone ih da smišljaju svoje strategije. Ove igre su korisne i zato što navode decu da memorišu i poštuju određena pravila, a na socijalnom planu uče ih da kanališu ljutnju ako izgube.

NiKooLaa

Jednostavni saveti koji će vam pomoći da vaspitate mališane
Naučite ih da se lepo ponašaju
Autor: CDC/DM | 24.12.2009. - 05:00Sedi konačno mirno, pospremi svoju sobu i ne igraj se hranom dok jedeš! Ovakve ili slične rečenice svakodnevno se mogu čuti od roditelja koje ljuti ponašanje njihovih mališana. Stručnjak za ljudsko ponašanje iz Berlina Nadin Mejden smatra, međutim, da ,,svako dete može lepo da se ponaša". To je istovremeno i naslov njene nedavno objavljene knjige, iz koje prenosimo neke osnovne saveta kako da svoje dete naučite lepom ponašanju.

Potpora partneru
Jedan od osnovnih zadataka na samom početku jeste da dobro razmislite i da tačno definišete ciljeve koje vaspitanjem želite da postignete. Postavite pravila i utvrdite rituale, koji moraju da se shvataju ozbiljno. Ako su deca već starija, pravila mogu da budu fleksibilnija, uz eventualne opravdane izuzetke.
Što se ponašanja samih roditelja tiče, o spornim pitanjima koja se tiču vaspitanja ne bi trebalo raspravljati pred decom, već u četiri oka. Saglasnost u tom pogledu uliva sigurnost i deci i roditeljima. Ako se autoritet i zahtevi vašeg partnera dovode u pitanje, branite ga, jer u suprotnom sečete granu na kojoj i sami sedite.

Komunikacija
Komunikacija predstavlja osnovu svakog zajedničkog života. Što češće objašnjavajte deci zbog čega je neko pravilo važno i zbog čega u nekoj situaciji postupate na određen način. Nemojte gubiti volju i strpljenje ako neke stvari deci morate često da ponavljate dok ih ne nauče.
Ako svoju decu kritikujete, uvek kritikujte njihovo ponašanje, a ne ličnost. Ako je moguće, nemojte ih opominjati pred drugima i izbegavajte da ih ponižavate.

Rituali
Svakodnevicu svoje dece, naročito oko obroka, ispunite smisaonim ritualima, koji ulepšavaju dan i zajednički život. Poželjno ponašanje, kao što je pomoć drugima, tačnost i urednost, uključite u ove rituale i na taj način svojoj deci olakšajte navikavanje na njih. Pobrinite se da dete stekne određenu rutinu.

Korisni saveti
Evo i nekoliko saveta koji se odnose na konkretne svakodnevne situacije u kojima bismo želeli da se naša deca lepo ponašaju.
Jelo: umesto da ga jednostavno stave u usta, deca se često najpre radije igraju hranom. Mnogi roditelji, međutim, misle kako deca to rade samo da bi ih ljutila. Decu treba postepeno naučiti da poštuju hranu, a takođe i uloženi trud onoga ko ju je pripremao. Naročito je važno da uvek pohvalite lepo ponašanje svog deteta za stolom, jer to ohrabruje i motiviše.
Pozdravljanje i predstavljanje: Jednostavne stvari, kao što su ,,molim" ili ,,hvala", prijateljski pozdrav i tačnost spadaju u najvažnija svakodnevna pravila učtivosti. Pokažite svom detetu kako treba da se ponaša. Stidljivu decu ohrabrite da prihvate pruženu ruku i da se ne ustežu da se predstave. Dete, međutim, nemojte ni na šta prisiljavati, već mu objasnite šta je pravilno ponašanje i koje su njegove prednosti.
Neverbalni signali: Sedenje raširenih nogu, izbegavanje kontakta očima, vučenje nogu u hodu ili neprikladna odeća ne predstavljaju poželjno ponašanje. Pravilno, ponašanje je, naime, važno čak i ako nema direktne komunikacije, jer drugi ljudi često upravo na osnovu toga stiču svoj prvi utisak.
Hvala, molim, izvolite: Ako ove reči kod roditelja predstavljaju nešto što se podrazumeva, deca će ih automatski takođe naučiti.
Red i urednost: ova sposobnost je važna, i u detinjstvu i kasnije, jer bez reda profesionalni život ne može da se organizuje. Red ima puno veze sa poštovanjem prema drugima. Tačnost: netačnost je neka vrsta krađe, jer drugim ljudima krademo njihovo dragoceno vreme. To bi na vreme trebalo da shvati i vaše dete, jer netačnost može da ima fatalne posledice po privatni i profesionalni život.
Odevanje: Različite društvene prilike zahtevaju različitu odeću. To je nešto što već i mala deca mogu da nauče. Zbog toga im objasnite na šta prilikom izbora garderobe treba da obrate pažnju i kakva odeća je prikladna u kojoj situaciji. Nemojte, međutim, biti previše strogi kada je reč o svakodnevnom odevanju.

Ispravno i pogrešno obraćanje detetu
Pogrešno: Kakav je ovo haos!
Ispravno: Molim te, skloni svoje igračke iz predsoblja.
Pogrešno: Pantalone su ti prljave.
Ispravno: Molim te, odmah obuci čiste pantalone.
Pogrešno: Na stolu nema noževa.
Ispravno: Molim te, donesi još po jedan nož za svakoga od nas.
Pogrešno: Ne ostavljaj stalno sve za sobom!
Ispravno: Molim te, pokupi svoje igračke s poda. Hoću da kada završiš s igranjem sve stvari vratiš tamo odakle si ih doneo.
Pogrešno: Nemoj opet da kasniš!
Ispravno: Danas jedemo u 6. Od tebe očekujem da dođeš na vreme.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

NiKooLaa

Pravila za bebin dobar san
Autor: E.B. | Foto:shutterstock | 24.12.2009. - 05:00Dobar san je ključan za rast svake bebe. Ali ukoliko su suve, site i ukoliko im nije ni vruće ni hladno, spavaće čvrstim snom i budite uvereni da će nakon buđenja biti spremne da istražuju svet oko sebe koliko god je to moguće!

Dok spava, bebin stomačić se kontrahuje i do 8 cm. Zbog toga je važno da se pelena koju beba nosi prirodno prilagođava njenim pokretima. ,,Pampers" pelene sa trakama koje su pozicionirane sa strane omogućavaju miran san i zaštitu od propuštanja i do 12 časova.
Šta možemo da uradimo kako bismo osigurali da naša beba spava mirno i da bude suva tokom svake noći? Eksperti vam pružaju nekoliko saveta i trikova za dobar san vaše bebe...
1. Od samog početka uvedite prepoznatljivu svakodnevnu rutinu, koja podrazumeva redovnu dremku, ustaljivanje navika i vremena spavanja.
2. Drugačijim ponašanjem naučite vašu bebu da razlikuje dan od noći: tokom dana, dok hranite bebu, pričajte joj, a tokom noć budite tiši u obraćanju i  koristite prigušeno svetlo.
3. Kada beba napuni šest meseci, možete da počnete sa stvaranjem sledeće rutine - kupanje-hranjenje-priča-krevet, tako da ona zna šta može da očekuje i veća je verovatnoća da će se uspavati.
4. Mekana igračka često pruža utehu i odličan je rekvizit za uspavljivanje.
5. Kako biste znali da je vašoj bebi udobno, obucite je u fleksibilnu i udobnu odeću i pelenu koja joj dobro pristaje da biste izbegli praznine ili curenje.
svdobradec. Uzdržite se od proveravanja vaše bebe svaki put kada se ona pomeri ili uskomeša tokom noći - malčice plača usled buđenja je normalno. Vaša beba mora da nauči kako da ponovo uspostavi  san i da sama ostane tako pospana kako bi utonula u dublju fazu sna.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

MarkoKg

Vežbe i igre za razvoj motorike
E. B. | 21. 01. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |Da bi se mališani što pravilnije i bolje razvijali, dobro je praktikuju motoričke vežbe. Ove vežbe razviće bolje funkcionisanje njihovih ruku (unutrašnjih mišića), što je vrlo važno za njihov opšti razvoj.

Ovo su neke od veština koje zahtevaju razvijenu motoriku. Zato, imajte obzira i strpljenja kod:
vezivanja cipela
kopčanja i otkopčavanja, zatvaranja i otvaranja cipzera i drugih predmeta
čitkog pisanja bez značajnijeg umora mišića ruku
igranja igrica koje zahtevaju preciznu kontrolu ruku i prstiju
crtanja, slikanja i bojenja i korišćenja makaza
sastavljanja stvari (kockice i puzle)
penjanja i držanja za manje predmete
pravilnog držanja olovke
hvatanja predmeta prstima, odnosno između prstiju
korišćenja ključeva i brava
Ako dete ima problema s takvim stvarima, potrebno je da vežba.
Najbolje vežbe
Najbolje vežbe su posebne igre. Recimo, u glinamol možete da stavite razne stvari, novčiće, dugmiće... a dete treba da ih pronađe. Dobra vežba su i kockice, bojanke, puzle...

Oasis

Psiholog savetuje - kako da vaspitate jedinca
Ne terajte ih da dele
Biljana Tasić | 18. 03. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

Nekad se mislilo da mališani koji su jedino dete u porodici odrastaju u samožive, sebične i slabije socijalno prilagođeni osobe zbog roditelja koji su previše popustljivi. Danas stručnjaci ne misle tako i poručuju roditeljima da je najteže odgajati samo jedno dete.


Jedinci često izmišljaju prijatelje i posebne svetove


- Biti jedino dete u porodici ima i svojih predn­osti i nedostataka - objašnjava Mar­j­an Tošić, psiholog, psihološki savetnik i potpredsednik Udruženja psiholoških savetnika Srbije.


- Prednost je što se roditelji detetom bave s nepodeljenom pažnjom, pa mališan ne mora da se bori za svoje vreme i mesto u porodici - dodaje on.
Tako mališan odrasta sa osećanjem samouverenosti i nezamenljivosti.


Nedostaci
Ali nedostatak je što dete odrasta bez brata ili sestre, dakle bez jednog sebi vrlo bliskog bića sa kojim bi trebalo da nauči od malena o intimnosti, saradnji, konkurenciji, borbi, mirenju da bi steklo dragocena rana iskustva o prirodi komunikacije sa drugima i o ljudskoj prirodi.


Najgora stvar koju roditelji jedinaca mogu da urade jeste da žele potpuno da kontrolišu i zaštite dete. Takav stav mališani prepoznaju, pa bolećivost mame i tate koriste na razne načine. Prirodno je dete pokuša linijom manjeg otpora da reši problem i da pozove mamu i tatu da mu sve završe, ali treba da se oduprete toj zamci.


Vrtić je rešenje
Vi treba da budete tu da pomognete, ali morate da odgajite samostalno, zdravo dete. Takav mališan će lako naći prijatelje koje će mu na pravi način nadoknaditi nedostatak brata ili sestre. Ako pak zaključite da vam je dete razmaženo (mada je pitanje šta ko pod tim podrazumeva), to znači da negde grešite. Posavetujte se sa stručnim licem jer ćete teško sami ispraviti ono u čemu grešite. Da ste znali da određeni pristup nije dobar, ne biste ga ni imali. U principu, detetu je potrebno puno ljubavi i pažnje uz jasne granice i pravila u ponašanju svih u kući.
Dalje, dobro je da dete date u vrtić čim napuni tri godine, pod uslovom da se s njim obavi dobra priprema i to uključivanje izvede postepeno. Grupa dece ne bi smela da bude prevelika kako bi se, uz pomoć vaspitača, uspostavili dobri i kvalitetni međusobni odnosi među decom. Takvo iskustvo iz vrtića će sigurno veoma pomoći detetu u procesu socijalizacije. Ako i pod takvim uslovima dete i dalje ima problema sa socijalizacijom, potrebno je obratiti se za stručnu pomoć.
Izmišljeni svetovi
Ako primetite da i pored toga dete pravi svoje izmišljene svetove, nema razloga za brigu - sva deca to rade. Pa ipak udaljavati se od realnosti i stalno živeti u tim svetovima je ozbiljan simptom koji traži ozbiljan terapijski rad. Kroz terapiju igrom dobar terapeut može otkriti uzroke detetovog otuđivanja od druge dece i pomoći mu da svoje unutrašnje konflikte prevaziđe ili bar osvesti i ublaži.


SebičnostŠto se sebičnosti tiče, ono dete koje ne želi da deli ima neki svoj unutrašnji razlog za to. Ovo je blaži psihološki problem u odnosu na nezainteresovanost za drugu decu, ali je potrebno raditi na njemu. Često puta je to razvojni problem jer se pojavljuje kod mnoge dece i obično se spontano gubi. Ukoliko se to ne desi, indikovan je terapijski rad ukoliko roditelji sami ne otkriju o čemu se radi.
- Ono što, po mom mišljenju, nije dobro to je da roditelji silom teraju dete da deli onda kada ono to ne želi. To samo više može da iskomplikuje problem nego da ga razreši - objašnjava psiholog Tošić.


Problem sebičnosti nije bitno drugačiji od problema osećaja više vrednosti ili potrebe da dete stalno bude glavno. Ovo su sve načini, to jest psihološki manevri da dete sebe zaštiti od nekih bolnih osećanja. Najbrži način da zaustavi osećaj gubitka i niže vrednosti jeste da nikome ništa ne daje i da se postavlja superiorno u odnosu na druge. Ponekad dete oseća da je glavno zato što je taj model ponašanja videlo u porodici ili ga neko psihološki nagrađuje za takvo ponašanje. Neće svi roditelji sebi postaviti cilj da stvore tolerantno dete spremno na saradnju. Naprotiv, mnogi roditelji namerno ohrabruju takmičarski duh, rivalstvo, borbu, sebičnost i probojnost kod svoje dece, verujući da ono i treba da se oseća superiorno.


- Vaspitavanje jedinca, po mom mišljenu, nije bitno drugačije od vaspitavanja dece koja nisu jedinci - ocenjuje Tošić.
- Dete je dete, najvažnije mu je da se njegove potrebe zadovolje. Jedino na šta bi roditelji jedinca trebalo da obrate pažnju je da mu pomognu da izađe iz pozicije u centru pažnje i nauči da se približi svojim vršnjacima, stekne vrlo bliske prijatelje i nauči da sarađuje sa njima i deli kako ne bi ostalo u samo u svom malom kraljevstvu - savetuje on.Jedinci su maštoviti
I na kraju, za utehu onim roditeljima koji i dalje žale što nemaju više dece - naučnici su dokazali da su jedinci veoma maštoviti i kreativni, što se pripisuje činjenici da dosta vremena provode sami. Razvijaju svoje unutrašnje svetovi i likove koji predstavljaju divnu podlogu za razvoj kreativne ličnosti. Kad maštovito dete provodi dovoljno vremena u društvu vršnjaka i kad je dobro socijalno prilagođeno (tačnije kad svet mašte nije kompenzacija za usamljenost), lako može da izraste u samosvesnu osobu koja nema potrebu da radi sve što i ostala deca u društvu.

Oasis

Trikovi koji će pomoći da jedu
B. Tasić | 18. 03. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

Ukoliko ne znate kako da svog mališana ubedite da pojede ono što mu stavite na tanjir, poslušajte savete Lusi Tomas, koja se specijalizovala za predstavljanje zdrave hrane deci. Ona kaže da je kasno da počnete s taktikama ako je hrana već na tanjiru. ,,Decu s novom hranom treba upoznati dok je kupujete ili pripremate", savetuje Lusi Tomas.


Zabrana slatkiša odbiće mališane od zdrave hrane


,,Pre večere pitajte mališana da li mu se jede grašak ili kukuruz s pire krompirom, a zatim ga pohvalite za dobar izbor. Kasnije ga podsetite šta imate za večeru. Tako ćete ga uključiti u odlučivanje, a on će, s obzirom na to da je sam odabrao šta želi da večera, rado to i pojesti", objašnjava ona.


Ono što je veoma važno jeste da vi sedite sa detetom dok ono jede. Poželjno bi bilo da i vi jedete, a ako ne možete, obavezno mu pravite društvo. Problem je u tome što roditelji najčešće obavljaju druge poslove u kuhinji dok deca jedu, a deca ne vole da jedu sama, pa će zato neretko pokušavati da vam privuku pažnju različitim nepodopštinama.


Hirovito odbijanje hrane zbog kontrole
Deca odbijaju da jedu jer je to jedna od retkih stvari koje mogu da kontrolišu. Odbije li da večera, dopustite mu da ode od stola, ali ne dajte mu desert. Dete će tražiti hranu čim ogladni, ali tada mu ne dajte grickalice, nego večeru.


Skrivanje kolača još je veći mamac
U želji da im deca jedu zdravo mnogi roditelji su skloni skrivanju slatkiša i kolača. Ali ono što im oduzimate, to će verovatno najviše želeti. Lusi Tomas smatra da nema razloga da deca izbegavaju slatko, ali neka budu pripremljeno na zdrav način, bez puno šećera.


Glavno jelo ne sme da bude negativac
Ako pripretite detetu da neće dobiti desert ako ne pojede glavno jelo, dete će glavno jelo smatrati nečim lošim kako bi moglo da dobije nešto dobro, tj. nagradu. Umesto te taktike, govorite im da će od povrća postati jaki i veliki, što će se videti u njihovoj igri.

Oasis

Približite im pojam o vremenu
Naučite ih da gledaju na sat
E. B. | 25. 03. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

Kada je pravo vreme da naučite mališana da gleda na sat? Sve zavisi od deteta, ali sa pet godina već možete da počnete da mu otkrivate tajne male i velike kazaljke. Iako još dugo neće shvatiti pravo značenje vremena, igre i trening mogu da učine čudo.Detetu je teško da shvati da dan ima 24 sata, jedan sat 60 minuta, a jedan minut 60 sekundi. Da bi mu to postalo jasnije, igrajte s njim jednostavnu igru. Zamislite određenu radnju i onda tražite od deteta da proceni koliko ona traje: jedan dan, jedan sat, jedan minut, jednu sekundu. Primer: koliko traje crveno svetlo na semaforu, šišanje, kupovina u samoposluzi, putovanje na more...


Uzmite nekoliko listova papira i na svakom nacrtajte po jedan časovnik: prvi neka pokazuje sedam sati (kad dete ustaje), drugi pola osam (vreme kad kreće u vrtić/školu), treći dva (kad ruča), četvrti osam (kad se kupa) i peti pola devet (kad ide na spavanje)... Poređajte ove listove na zid, sleva nadesno. Kad dođe vreme za kupanje, skrenite detetu pažnju na odgovarajući časovnik, i tako redom... Detetu će trebati samo nekoliko dana da zapamti položaj kazaljki na nacrtanim časovnicima i moći će da pokaže pravi u trenutku kad, recimo, dođe vreme za spavanje.


Postoji i zanimljiva priča koja će moći vreme odnosno sat, da približe vašem mališanu. I počinje sa... Bila jednom... mama Sat, koja je imala dvoje dece: Bebu Mrava (mala kazaljka) i Veliku Žirafu (velika kazaljka). Beba Mrav je imala samo dve male noge, tako da je išla vrlo sporo, dok je Velika Žirafa po čitav dan jurila na svojim dugim nogama: dok bi ona obišla pun krug, Beba Mrav bi uspela da stigne samo do sledeće brojke na satu! To, međutim, nije bila jedina razlika između njih dvoje: dok je Beba Mrav uvek govorila istinu (kad je na jedinici, to znači da je jedan sat), Velika Žirafa je bila lažljivica (kad je ona na jedinici, to je zapravo pet!). Dakle, kad hoćemo da saznamo koliko je sati, uvek prvo treba da pogledamo dokle je stigla Beba Mrav, pa tek onda da proverimo šta se dešava sa Velikom Žirafom.
Ova zgodna pričica takođe može da pomogne detetu da savlada gledanje na sat!

MarkoKg

Da bi dete odrastalo zdravo morate da postavite granice
Naučite kako da detetu kažete ne
CDC/MA | 03. 06. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

Za mališane uzrasta godinu-dve svet je veliki avanturistički park, prepun materijala za gnječenje, bacanje, diranje, glodanje... Bio bi to pravi raj da nije roditelja kojima smeta kada glođu CD-ove ili po sto puta pale i gase svetlo. U takvim trenucima ti veliki ljudi obično zaurlaju "Ne diraj to!" ili samo Ne!"


Ljutit pogled je nekada dovoljan

Činjenica je da roditelji ponekad moraju da se umešaju kada decu ponese istraživački zanos i tada je reći ne potpuno na mestu. Ali da li je poslušnost sposobnost koju bi trebalo intenzivno trenirati od najranijih dana? Stručnjaci su po tom pitanju veoma sumnjičavi. Profesor Gerald Hiter, neurolog i stručnjak za dečji razvoj iz Getingena, u tome vidi dva problema:Zabrane opterećuju odnos roditelja i dece
Ovu tvrdnju, međutim, treba uzeti sa izvesnom rezervom, budući da se ona odnosi samo na malu decu u uzrastu godinu-dve dana. Strogo majčino ne i ljutit pogled će, doduše, bar na kratko zaustaviti mališana, ali budući da je u tom uzrastu još uvek veoma vezan za majku, shvatiće njeno ne kao signal koji taj blizak odnos dovodi u pitanje, objašnjava neurobiolog Gerald Hiter. Zašto? Zato što mali prestupnik kritiku zbog određene radnje ("Ne diraj muzički stub!") doživljava kao kritiku ličnosti i oseća se napadnutim. Ovaj stručnjak je, doduše, svestan činjenice da vaspitavanje nije moguće bez ikakvih zabrana, ali naglašava da one treba da budu rezervisane za situacije u kojima su neophodne, na primer, ako dete udara majku ili ako hoće da istrči na ulicu.


Ako se ne postavite kako treba nećete im moći ništa

Uzgred izrečena zabrana nema nikakav efekat
Ako oštar ton i strog pogled toliko povređuju dete, da li to znači da bi reč ne trebalo izgovarati što neutralnijim tonom? "Nažalost, ne", kaže profesor Hiter. "Uzgred izrečene zabrane u najboljem slučaju ostaju zabeležene u kratkoročnom pamćenju, gde će se zadržati maksimalno tri-četiri minuta." Da bi dete zaista primilo poruku u uzrastu godinu-dve dana važne su emocije i raspoloženja. To, međutim, ne znači da treba da vičete na njega.


Prema tome, najbolja metoda je selektivno korišćenje zabrana, zaključuje Hiter. Ako želite da naučite svog mališana da nešto ne sme da radi umesto da uporno vičete ne, treba da ograničite zabranu na neophodnu meru.


Šta može da vam pomogne
Izbegavajte konfliktne situacije da biste sebi olakšali život. Stavite ispod detetove stolice impregniranu prostirku pa će vas mrlje od spanaća manje nervirati. Muzički stub, CD-ove i skupe lomljive stvari sklonite van njegovog domašaja.
Potrudite se da što češće ignorišete nepoželjno ponašanje mališana, ali ga zato obavezno pohvalite kada nešto dobro uradi. Ako se dete sprema da uradi nešto što zahteva izričitu zabranu, pokušajte da mu skrenete pažnju na nešto drugo.Učite na primerima

Vaš mališan pokušava da se popne na policu. Pred vama je izbor: ili ćete se upustiti u dvadesetominutnu borbu ili ćete se poslužiti lukavstvom, na primer tako što ćete dve stabilne stolice izvrnuti naopako i zaokupiti njegovu pažnju preprekom koju ćete mu staviti na put. Na kraju, imajte na umu sledeće: Vaše ,,ne" će biti najdelotvornije ako sa detetom razgovarate smireno, ali odlučno, gledajući ga pravo u oči. Naširoko i nadugačko objašnjavanje preskočite jer ono kod dece u ovom uzrastu nema nikakav efekat.

TanjicA

Taktika koja će sigurno pomoći da ih ranije oterate u krevet...
CDC/JS | 15. 07. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |Ako nikako ne uspevate da navedete dete da na vreme ode na spavanje, probajte nekoliko saveta Mendi Garni, suosnivača klinike ,,Milpond slip" iz Engleske.

- Uvek se držite strogo utvrđenog rasporeda - kupanje, oblačenje pidžame, priča za laku noć, gašenje svetla - koji ne treba da traje duže od pola sata. Ne dozvolite im da se tokom tih aktivnosti vrate u dnevnu sobu, jer ćete poremetiti ustaljeni ritam.
- U početku počnite celu proceduru pola sata pre nego što bi dete inače zaspalo.
-  Nedelju dana kasnije, pošto ste se uverili da dete lako zaspi posle gašenja svetla, pomerite unapred početak priprema za krevet za 15 minuta
- Posle još jedne nedelje pomerite proceduru za još 15 minuta ranije dok ne dođete do željenog cilja, to jest vremena kad smatrate da dete treba da odlazi na spavanje. Ako primetite da detetu treba duže od 15 minuta da se uspava, pomerite odlazak u krevet malo kasnije.
- Nemojte im dozvoliti da ujutru spavaju duže nego obično, čak ni vikendom.
... I kako da ih naviknete da se ne bude u zoru

To je malo teži problem kada su u pitanju bebe ili sasvim mala deca, ali se vremenom rešava sam od sebe. Međutim, za uporne ranoranioce:
- Primenite lukavstvo i uveče spustite roletne. Ako sprečite prodor ranog jutarnjeg sunca, dečji organizam će nastaviti da luči melatonin, hormon koji produžava san.
- Pokušajte sa sistemom nagrađivanja. Recite im da dobra vila donosi poklone deci koja lepo spavaju. Stavite im kraj postelje staru kutiju za nakit u koju ćete im ostavljati mala iznenađenja.Više sna, veća pamet
Pojavilo se novo oružje koje će vam pomoći da vaše male vragolane ranije oterate u krevet. Naučnici su ustanovili da duži san za sat vremena dnevno može znatno da poveća moždane sposobnosti školskog deteta.
Psiholozi sa Univerziteta u Tel Avivu su testirali intelektualne sposobnosti 80 školaraca uzrasta od osam do 11 godina, a zatim su im za sat produžili, odnosno smanjili dužinu sna tokom tri uzastopne noći, posle čega su ih ponovo testirali. Ispostavilo se da su deca koja su duže spavala imala mnogo bolje rezultate. ,,S obzirom na svakodnevna večernja iskušenja u vidu TV programa, interneta i drugih aspekata društvenog života, možemo sa sigurnošću da pretpostavimo da su mnoga deca hronično neispavana", kaže vođa istraživanja dr Avi Sadeh u časopisu ,,Čajld divelopment". ,,Naša ispitivanja pokazuju da čak i umerene promene u dužini sna imaju primetne, značajne posledice."
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

MarkoKg

Dvogodišnjaci treba da koriste nošu
Plan za skidanje pelena
B. Tasić | 29. 07. 2010. - 00:02h | Foto: Shutterstock |

Ukoliko vaš mališan ima između godinu i po i dve, sada je pravo vreme da ga naučite da koristi nošu.

- Ipak, da bi proces odvikavanja od pelena uspeo, morate da budete sigurni da je vaše dete spremno da ih odbaci - savetuje doktorka Mira Mićović, pedijatar.
Prema njenim rečima, to ćete znati ako vaš mezimac:


- ume da saopšti svoje potrebe, na primer zna da kaže da je gladan, i shvata jednostavna naređenja ("Donesi mi loptu!");
- počinje da skida mokre pelene i sam vam kaže da su "ukakane";
- donosi nošu u sobu da bi na nju seo ili pokušava da se uspentra na WC šolju.
Nek se prvo igra sa nošom

Pre nego što počnete da stavljate mališana na nošu, dajte mu je u ruke da je slobodno razgleda i upozna se s novim predmetom. Naravno, treba da mu objasnite čemu služi. Ako se prvi pokušaj završi otporom i čvrstim "ne", odložite ceo poduhvat za nekoliko nedelja dok mališan ne postane prijemčiviji za tu promenu u njegovom svakodnevnom životu.


Ali postoji malo lukavstvo koje će vam pomoći. Iskoristite prirodnu želju svakog deteta da imitira odrasle. Pokažite mu kako vi idete "na nošu". Devojčice bolje usvajaju tu lekciju s mamom, dok dečaku može pomoći tata, iako podudarnost polova nije obavezna.


Noša ili specijalni dodatak

Postoji mnogo različitih vrsta stoličica, ali i noša. Zato je veoma važno da povedete i mališana u prodavnicu jer i njemu treba da se svidi poklon, kao kada kupujete novu igračku ili slikovnicu.


U radnji ga pustite da sedi i na stoličici i na noši. Zajedno sa njim procenite šta će mu više odgovarati.


Deci se posebno dopada takozvana muzikalna noša: kad dete obavi posao, noša počinje da svira. Detetu starijem od dve godine imponovaće dodatak za WC šolju koji mu omogućava da samostalno sprovodi celu proceduru.


Odvikavanje devojčica

Za devojčicu je važno da nauči pravilno da se obriše. Objasnite joj da treba da se briše od spreda prema pozadi. Ako joj je to još teško da shvati, naučite je da se nakon mokrenja tapka papirom dok ne bude suva, a vi je obrišite nakon velike nužde. Uskoro će biti dovoljno zrela da shvati pravilno brisanje.


Upale bešike su česte kod devojčica koje se navikavaju na nošu. Ako teško piški, kaže ili pokazuje da je peče, ima bol u stomaku ili ponovo počne da mokri u pelenu, obratite se lekaru kako biste uradili urinokulturu i bakteriogram.


Ne kritikujte dete

Izbegavajte primedbe koje kod deteta mogu da izazovu stid: na primer, nemojte da mu kažete da je "smrda" ili da mu podsmešljivo govorite "zar si već uprljao pantalone". Ako mu se i dogodi da se upiški ili ukaki, a vidite da mu je zbog toga žao, ne kritikujte ih, već im smireno objasnite da sledeći put moraju da požure. Kritika će izazvati suprotan efekat.


Oblačite ga što jednostavnije

Dok se mališan navikava na nošu, oblačite ga tako da možete brzo da ga skinete. Kod kuće je najudobnija najobičniji donji deo trenerke, koji se lako svuče i navuče.


Pune ruke uprljanih pantalona

Dok traje navikavanje, često ćete imati posla s mokrim i uprljanim gaćicama ili pantalonama. To morate shvatiti kao potpuno normalan proces privikavanja i učenja. Znači, ne smete nipošto zbog toga da ga grdite ili, još gore, kažnjavate.
Da ne biste po ceo dan trčali za vašim ljubimcem i podmetali mu nošu, prethodno treba pažljivo da pratite njegovo ponašanje. Najviše će vam pomoći ako zapišete kad mališan najčešće ima stolicu. Kod male dece se to često dešava posle nekog obilnijeg obroka, recimo doručka ili ručka. Znači upravo u to vreme treba da ga stavite na nošu. Dozvolite mu da sedi na njoj koliko hoće i dajte mu da za to vreme prelistava omiljenu slikovnicu. Ukoliko ne uspete da otkrijete određeni ritam, stavljajte ga na nošu na svaka dva do tri sata ili onoliko često koliko vam vreme to dopušta.Nove higijenske navike
Odvikavanje od pelena idealno je vreme za nove higijenske navike. Pobrinite se da svaki put nakon sedanja na nošu opere ruke. Pretvorite to u zabavu. Deca vole da se igraju s vodom, pa ako dete obavi nuždu, dopustite mu za nagradu da, dok pere ruke, nekoliko minuta uživa u igranju vodom.
Ili kada dete obavi nuždu na nošu, nagradite ga. To važi i za svaku najavu da treba da vrši nuždu - dajte mu nešto u čemu uživa. Motivišite ga najavom da ćete zajedno ići u kupovinu gaćica. Ono će to shvatiti kao nešto što mu daje samostalnost.

Đagi

Greške koje roditelji nesvesno prave


Da bi razvijala intelektualne sposobnosti deca treba da skaču, vrte se, trče i što više se igraju. Posle dve nedelje mališani zaborave 80 odsto naučenog na časovima.

Klikeri, lastiš, između dve vatre i žmurke danas nisu zanimljivi deci, a celog prošlog veka generacije su odrastale na ovim igrama. I baš one, tvrdi dr Ranko Rajović, autor Tesla sistema učenja, važne su za razvijanje intelektualnih sposobnosti kod dece. Roditelji, kaže, od prvog dana kada donesu dete iz porodilišta nesvesno prave grešku za greškom.

Od sedenja, sputavanja dece koja bi da skaču, vrte se, trče, u mozgu se ne razvija dovoljan broj veza između nervnih ćelija (sinapsi), pa devojčice i dečaci imaju manji intelektualni kapacitet.

"Pre 15 godina dokazano je da intelektualne sposobnosti zavise od broja sinapsi. Ranije se mislilo da se one stvaraju isključivo pre rođenja, a onda je utvrđeno da se 50 odsto sinapsi razvija do pete godine, 75 odsto do sedme, a sve do 12 godine. Posle toga više ne možemo da utičemo na inteligenciju deteta", objašava za "Novosti" Rajović, inače izvršni direktor MENSE.

"Zato je stara navika da decu ne treba stimulisati pre prvog razreda potpuno pogrešna. Ne treba propuštati taj period, jer je rana stimulacija ključna za kasnija postignuća deteta."

U prvoj fazi Tesla sistema učenja (NTC) kod dece se kroz igru podstiče moždani razvoj. Ovaj program, inače, ušao je u mnoge vrtiće i škole u gotovo svim gradovima u Srbiji. Oko 6.000 učitelja bilo je na NTC seminarima. Po programu čiji je Rajović autor uče i deca u Sloveniji, Hrvatskoj, Češkoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Italiji, Mađarskoj... Uskoro će ga primenjivati i u Meksiku, Brazilu, Novom Zelandu, Kanadi i Južnoj Africi.

Rajović kaže da deca kroz ovaj program zavole školu i učenje shvate kao igru. A za sve posledice roditeljskih i grešaka nastavnika, objašnjava, postoje i medicinska objašnjenja.

"Prvu grešku pravimo čim dete iznesemo iz porodilišta. Devojčice stavimo u potpuno roze, a dečake u plave sobe. Prva stimulacija razvoja sinapsi dolazi od kontrasta. U sobi mora da postoji više boja. Čim dete prohoda, roditelji ga sputavaju u kretanju, ne daju mu da trči, skače, vrti se. I time sprečavaju stimulativne aktivnosti."

Rajović objašnjava da su ljudi i evoluirali zahvaljujući uspravnom hodu. U sadašnjoj tački evolucije prestali smo da se krećemo, najveći deo dana sedimo i mozak dobija manje stimulacija i to u važnim regijama, što ostavlja posledice i na fizički razvoj. Primer je što danas 60 odsto, a u nekim gradovima i više od 70 odsto dece ima ravna stopala.

"Do pre dve decenije taj procenat kretao se između 10 i 14 odsto i nije rastao. Toliko je genetski preodređeno, a svi ostali imaju razvojne smetnje. Isto je i sa smetnjama u govoru, čitanju, koncentraciji - objašnjava Rajović. - Neka deca su jednostavno postala nesposobna za učenje. Dete se ne kreće, mozak dobija manje impulsa i tako nastaje problem. Tu roditelji treba da forsiraju motoričke igre, u kojima deca skaču, hvataju loptu, preskaču vijaču..."

Ova prva faza, razvoj mozga, predviđena je za predškolski uzrast. Za školarce je razvoj sposobnosti učenja.

"Deca kod nas i u Evropi uče reproduktivno, čitaju više puta, ponavljaju i tako zapamte. Posle samo dve nedelje, međutim, zaborave čak 80 odsto naučenog. Ali već od trećeg razreda deca imaju toliko gradiva da ne mogu sve da stignu da ponove. Onda kada treba da odgovaraju, znoje im se dlanovi, lupa im srce, dožive pravi akutni stres i to se ponavlja u proseku jednom u deset do 15 dana. Mozak reaguje na akutni stres tako što dete postepeno počinje da mrzi školu. Tako dolazimo do podatka da 30 odsto dece već od trećeg osnovne ima otpor prema školi."