Photo info Chasing summer in the art world
Miami Beach, Florida
© Matteo Colombo/Getty Images

Saveti za roditelje

Započeo NiKooLaa, Jul 30, 2009, 11:17:42

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

Bake umesto dadiljaUkoliko vam treba dadilja, bake su najbolji izbor tvrde naučnici iz škole javnog zdravlja "Džon Hopkins". Iako većina majki veruje da bake nisu dobar izbor jer su starije žene slabije kondicije, a mala deca aktivna i brza, naučnici tvrde da istraživanja dokazuju da deca koju čuvaju bake imaju manje posekotina i padova.
Naučnici veruju da je razlog tome činjenica da baka i unuče imaju deo istih gena, što olakšava predviđanje dečjih reakcija. Takođe, zbog istog razloga bake imaju veći interes nego dadilje da dete bude dobro zbirnuto i čuvano. Renomirani antropolog Kristen Houks tvrdi kako je evolucijski gledano, baka najbolji izbor za brigu o mališanu, jer nesvesno brižnim i pažljivim postupanjem prema detetu osigurava prenošenje svojih gena.
U svakom slučaju bake su dobar izbor do treće godine, kada svi stručnjaci preporučuju vrtiće, kako bi se dete naviklo na vršnjake.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

NiKooLaa

Fizičko kažnjavanje dece utiče na njihovu inteligenciju
Autor: Tanjug | Foto:The Sun.co.uk | 29.09.2009. - 12:40

Istraživač Marej Stros iz američke savezne države Nju Hempšir proveo je 40 godina u proučavanju uticaja fizičkog kažnjavanja dece na njihov moždani razvoj.Deca koja su redovno fizički kažnjavana (batine po zadnjici, šamari), manje su inteligentna nego deca koja o svojim greškama i nestašlucima razgovaraju sa roditeljima, tvrdi on.
Razgovor sa decom, uključujući i onu sasvim malu, utiče na povećanje moždanih konekcija i na kognitivni kapacitet, ističe doktor Stros, a prenose lokalni listovi.
Što roditelj manje pribegava fizičkom kažnjavanju, to je verbalna komunikacija s detetom potrebnija u njegovom obrazovanju i korigovanju grešaka u ponašanju.
Šamari i drugi vidovi batina predstavljaju zastrašujuće i stresne događaje za decu koji za posledicu mogu da imaju kognitivni deficit.
Što su batine prisutnije, to je razvoj mentalne sposobnosi deteta sporiji, zaključak je višedecenijskog istraživanja doktora Mareja Strosa.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

TanjicA

Puzanje je priprema za prve korakePuzanje je prva značajnija aktivnost bebe. Ma koliko da je dete nespretno u ovoj veštini, izuzetno je važno da je usavršava, tvrde stručnjaci, jer puzanje jača mišiće i priprema telo za prve korake.
Deca mogu da puze na bezbroj načina. Neke bebe puze unazad, neke na vrhovima prstiju, dok neki mališani češće od stopala koriste kolena kako bi se odgurnuli. Te tehnike zavise od toga koliko su jake dečje ručice, kakav je tonus mišića, kao i kakva je fizička konstitucija čitavog tela. Ipak, ako vam se čini da vaše dete ima "neobičan" stil puzanja, konsultujte se sa pedijatrom. Varijacije puzanja koje nisu standardne mogu da ukažu na neke motoričke poremećaje.
U svakom slučaju, puzanje je izuzetno važno, pa se roditeljima preporučuje da što više podstiču bebe, jer ukoliko deca "preskoče" puzanje i odmah se izdignu u hodajući položaj, može doći do nepravilnog razvoja kičme i centralnog nervnog sistema.
Puzanje omogućava velikoj grupi mišića da se razviju, a usklađivanjem pokreta dete uspeva da dođe od tačke "A" do tačke "B". Kada se sklad postigne, rezultat su spretni pokreti i često vrlo brzo kretanje.
Bebe obično počnu da puze oko 6-7 meseca, dok u uzrastu od 8-9 meseci shvate da iz sedećeg položaja lako mogu da se kreću "na
sve četiri". Počinju uglavnom sa ljuljanjem napred-nazad, a metodom greške lako dođu do zaključka da im pomeranje kolena može omogućiti pokret.
Razvoj svakog deteta je individualan i prejak tempo nije dobro nametati. Ipak, ukoliko mališan do prvog rođendana ne pokazuje nikakav interes za kretanje, treba da se posavetujete sa stručnjacima. Prevremeno rođena deca obično kasne nekoliko meseci sa svim veštinama, pa i sa puzanjem.
Dete koje usavrši puzanje neće imati problema sa hodanjem, jer prvim koracima prethodi višemesečna vežba. Takođe, puzanje pomaže da se dete fokusira na predmete koje želi da dohvati, vežba čulo vida, finu motoriku i koordinaciju oka i ruke, što je važan preduslov za pravilan kognitivni razvoj.
Pedijatri savetuju da deca puze bosa, odnosno samo u čarapicama, bez cipelica. Psiholozi tvrde da deca koja su pokretljiva i iza sebe ostavljaju nered, na taj način pokazuju da su neopterećena i zadovoljna. Zbog toga pustite vaše mališane da istražuju, puze ispod stola i stolica, okreću se i prevrću, čak i ako pri tome naprave nered na koji niste računali.

PODSTIČITE BEBE

Dete koje puzi unazad možete da stimulišete tako što ćete mu rukama blokirati stopala. Već posle nekoliko puta, ono će shvatiti da treba da se kreće unapred i u velikom broju slučajeva brzo će promeniti "stil". Najbolji put do savladavanja ove za bebe komplikovane veštine je svakodnevno podsticanje. To možete da uradite tako što ćete na nekoliko metara od deteta ostaviti njegovu omiljenu igračku, ili neki predmet jarkih boja koji će zaintrigirati mališana. Ipak, budite obazrivi, jer kada dete jednom savlada puzanje, biće teško da ga zaustavite. Znatiželja ga može odvesti i do potencijalno opasnih predmeta, pa pedijatri savetuju da uvek nadgledate bebu dok puzi. Ukoliko u kući imate stepenice, obezbedite ih, jer su one posebno interesantne deci. Osigurajte oštre ivice, kao i kuhinjske aparate koji su dostupni bebi. Dobra vežba je i da dete pustite da puzi po neravnoj podlozi. Postavite jastuke i pokrivače po podu ili krevetu. Možete se i igrati zajedno, stajati sa raširenim nogama i stimulisati bebu da puzi ispod njih. To nije loša vežba jer će mališani biti mnogo hrabriji ako su mama ili tata u blizini.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

MarkoKg

Prve školske ljubavi
Autor: E. B. | 01.10.2009. - 05:00

Prve konkretnije simpatije javljaju se obično u petom ili šestom razredu osnovne škole. Deca počinju da se zaljubljuju i suočavaju s novim vrstama odnosa, a roditeljima naklonost njihovog deteta prema suprotnom polu počinje da predstavlja veliki izazov. Dobro je ako je dete otvoreno i iskreno, pa vas upozna s novostima u svom životu jer ćete tako lakše kontrolisati buduće događaje.Naime, posmatranje detetove prve zaljubljenosti roditeljima će otkriti i njihov stepen samopouzdanja. Zato je dobro da otvorite oči i gledate šta se dešava.
Na primer, ako vam ćerka kaže da je dečko pozvao u bioskop, najbolje je da se konsultujete s njegovim roditeljima i da se dogovorite o vremenu izlaska i ko će doći po njih.
Deca danas uglavnom komuniciraju SMS-om i interneta, zato ponekad proverite te poruke. Ukoliko vam se čini da treba, obavezno održite predavanje na temu "Pristojno i nepristojno komuniciranje", ali tako da im ne otkrivate koliko znate o njihovom dopisivanju.
Devojčice obično govore više o prvoj ljubavi, otvorenije su, a osećanja prema suprotnom polu izmeniće se nekoliko puta tokom dana - od ljubavi života do najvećeg neprijatelja. Dečaci neće govoriti o svojim osećanjima prema devojčicama ili ih čak neće biti ni svesni, a posebno su osetljivi na zadirkivanje prijatelja. Zato - čuvajte njihovu tajnu.

MarkoKg

Zaštitite ih od bakterija
Autor: E. B. | 01.10.2009. - 05:00

U borbi s bakterijama ne trebaju vam antibakterijska sredstva. Uobičajeni proizvodi i metode su podjednako efikasni, a i dugoročno bolji - jer ne provociraju stvaranje žilavih bakterija.Imate malo dete, pa ste postali svesniji mogućih bakterija u kući? Kupujete antibakterijske proizvode? Umesto da se protiv bakterija borite preterano jakim agensima namenjenim bolničkim uslovima i pacijentima s oslabljenim imunitetom, predlažemo pet zdravorazumskih saveta:

1 U stan po kojem puzi malo dete ne ulazi se u cipelama. Zamolite goste da poštuju ovo jednostavno pravilo i ponudite im udobne papuče. Posebno onim zimogrožljivima. Ovaj jednostavan potez sprečiće ulaz prljavštine spolja - po podu kojim prolazi beba neće se tako naći pseći izmet koji može da dođe s đonova, olovna prašina ili druge hemikalije s ulice.

2Nabavite kućnog ljubimca - vakcinišite ga i redovno vodite kod veterinare, a kuću često čistite. Oni su u borbi s prljavštinom i bakterijama dobri saveznici - životinja u kući jača imunitet deci i smanjuje rizik od razvoja astme.

3 Spuštajte dasku na WC šolji pre nego pustite vodu. Ukoliko to ne uradite, bakterije iz WC šolje će se razleteti po vazduhu. Ugnezdiće se na obližnjim predmetima, poput igračaka za kupanje, peškirima i četkici za zube.

4 Igračke za kupanje ili one koje vaša beba često grize morate redovno da perete s jednostavnim sredstvima poput vode i sapuna.

5 I poslednji najvažniji način za uklanjanje bakterija u kući? Redovno perite ruke - i svoje i bebine.

MarkoKg

 Promena nastavnika i loše ocene krivci za stres mališana
Pomozite im da se priviknu na školu
Autor: CDC/JS | Foto: Northfoto | 01.10.2009. - 05:00

Prvih šest meseci u đačkoj klupi prvaci se adaptiraju i navikavaju na nov život i novu ulogu. Ako se taj period ne odvija kako treba ili se po završetku privikavanja dete i dalje ne snalazi u novoj sredini, može se desiti da stekne niz kompleksa koji će ga pratiti i kasnije u životu. Evo nekoliko situacija koje bi trebalo odmah da rešite:Opet jedinica!
Glavno oružje učitelja je ocena. Ona se smatra jedinim pokazateljem školskog uspeha ili neuspeha. Dok čeka da mu učiteljica vrati kontrolnu vežbu, dete se najviše plaši slabe ocene. Zbog tog straha dete će uvek podsvesno izbegavati da iskaže vlastito mišljenje i ponudi nove, neproverene načine rešavanja zadataka. Jer deca brzo izvlače zaključak: "Grešiti je loše!" Zato se plaše da se ne istrče i ne naprave pogrešan korak.
"Odlikaš" i "ponavljač" su etikete koje se stiču u školi, ali često ostaju za ceo život. I ne zna se koja od njih može više da vam upropasti život. Ponavljač je ubeđen da nema svrhe da se trudi jer je osuđen na neuspeh. A odlikaši su izloženi stalnom pritisku da opravdaju očekivanja sredine. Zanimljivo je da su trojkaši otporniji na komplekse jer nisu opterećeni ocenama.

Kako izbeći problem?
Mališanu treba objasniti da su sve ocene za đaka, da ne mogu (i ne treba) svi da budu odlikaši i da slabe ocene ne treba da ih obeshrabruju. Detetu posebno treba naglasiti da loša ocena nije konačna i da uvek može da se popravi. I ne zaboravite - pozitivna motivacija je uvek bolja od kazne!

Promena sredine
Prilikom prelaska u srednju školu menja se sistem zahteva, dolaze novi pedagozi i oni ne mogu odmah da zapamte svu decu po imenu, a kamoli da obrate pažnju na svakoga od njih pojedinačno. Ako je u novoj školi vaš odlikaš popustio i ne uspeva da se izbori s obavezama, kod njega se javlja ozbiljan unutrašnji konflikt. "Razmažen" dobrim ocenama koje su bile i rezultat stare slave u osnovnoj školi, on ne želi da snizi svoje kriterijume, a nije više u stanju da bude među najboljima.
Psiholozi nazivaju to tegobno, napeto stanje s osećanjem manje vrednosti i neadekvatnosti. Takva deca često postaju zavidljiva, po svaku cenu izbegavaju kritične situacije - na primer, razbole se pred pismeni zadatak ili kad treba da odgovaraju.

Kako izbeći problem?
Nikad nemojte svog odlikaša da zasipate neumerenim pohvalama da ne biste kod njega stvorili kompleks precenjivanja vlastitih sposobnosti. Uvek pohvalite samo konkretan rezultat: "Dobro si se spremio za diktat" umesto "Savršeno znaš engleski!" Ako dete već ima formiran osećaj manje vrednosti i neadekvatnosti, nipošto ga ne treba kaliti negativnom kritikom (ne umeš; ne znaš; najgori si), već treba skrenuti pažnju na onu oblast koja mu dobro ide i u kojoj može da se istakne. Kad bude nagrađivano za stvarne uspehe, dete će lakše podnositi kritiku i to će mu omogućiti da postepeno uskladi želje s mogućnostima.

To je nepravda!
Što se tiče odnosa sa pedagozima, u sedmom i osmom razredu dete će najviše zaboleti problem nastavničke nepravde. Svaka nezaslužena ocena (s gledišta đaka) - bilo svoja, bilo tuđa - samo je mali kamen u temelju snažnog osećanja nepravde i ubeđenja da svuda oko njega vladaju laž i samovolja.

Kako izbeći problem?
Nastavnici zaista nisu uvek objektivni, ponekad daju nižu, ali i višu ocenu nego što đak zaslužuje. Ali dete treba naučiti da od toga ne pravi tragediju i da je to nešto što se svuda i svima događa i da će tako biti i na poslu i u životu uopšte. Roditelji od prvih školskih dana ne treba da ulepšavaju stvarnost jer će tako bolje pripremiti dete za teškoće i njihovo savladavanje.

MarkoKg

Otac mora da savetuje tinejdžera
Autor: B. Tasić | Foto:Northfoto | 08.10.2009. - 05:00Prvo što vam verovatno pada na pamet jeste razgovor o seksu. Da, taj nije lagan. Ali razmislite još jednom... Šta ćete reći kad vas vaše dete pita da li ste ikada probali drogu? Zato evo tri razgovora koje bi otac trebalo da obavi sa tinejdžerom pre nego što postane kasno.

Razgovor o drogi
Decu, naravno, ne treba zatvoriti pod stakleno zvono. Tako ih nećete zaštititi. Zapravo, ne možete da ih zaštitite od onoga s čim mogu da se sretnu. Jedino što možete jeste da ih naučite šta je dobro, a šta ne. Tokom razgovora ne tretirajte dete kao da ima pet godina. Postavite se prema njemu kao prema odrasloj osobi u koju imate poverenje. Malim nevaljalcima se sve brani i stalno ih kažnjavaju. Ako tretirate dete tako, ono će se tako i ponašati. Dakle, ophodite se prema deci onako kako biste želeli da se ponašaju, odgovorno i pametno.

Razgovor o seksu
Kad imate klinca, pričate s njim o seksu sve vreme: Zašto dečaci imaju piše? Zašto devojčice nemaju? Kako to da ona teta tamo ima velike grudi? - pitanja nikad ne prestaju, posebno kad ste napolju među ljudima. Srećom, tako su jednostavno postavljena da na njih možete lako i da odgovorite. Vremenom pitanja postaju složenija, a vi se znojite smišljajući odgovore. Verovatno ne želite da bilo kome bude neprijatno ili da crveni. S obzirom na polnu edukaciju u našim školama, nemojte da zbog bezrazložnih strahova zanemarite ovaj razgovor. O seksu pričajte kao o nečemu prirodnom i lepom, što se desi s osobom kojoj verujete i koju volite. Pričajte o posledicama i tretirajte dete kao mladu osobu kojoj vi treba da stvorite prvu sliku onoga što je čeka. Smejuljenje i neprilični komentari nikako ne idu uz takav razgovor. Usmerite dete tako da bude odgovorno i da poštuje svoje i tuđe telo. A onda i uživa u njemu. Biće vam zahvalan jednog dana.

Priča o rock 'n' rollu
Dobro, ovaj razgovor nije ni blizu ozbiljnosti prva dva. Ali to ne znači da nije važan. Zamislite dan kad će vaše dete prestati da sluša ,,Kolibri" i okretati programe od MTV-a, CMC-a, VIVA-e i ostalih, tražeći muziku koja mu odgovara. Tu treba da uleti tata sa svojom kolekcijom ploča ,,Bjelog dugmeta", Elvisa Prislija, ,,Azre" ili šta god je tati pomoglo da počne da uviđa svet izvan ružičastog dečjeg horizonta. Pričajte mu o muzici u kojoj ste vi uživali i šta vam je značila. Možda će mu se svideti, možda neće, ali je bitno da nauči da ceni muziku, kako onu koju on voli, tako i onu koju drugi vole, da razvija sopstveni ukus, kakav god on bio, po vašem mišljenju. Razmislite malo o tome hoćete li moći da ga podržite u tome? Ipak, ni vaš tata verovatno nije slušao muziku koju ste vi voleli...

NiKooLaa

 Kako da probudite čula mališana
Igre pomoću kojih bebe uče
Autor: E. B. | Foto: northfoto | 15.10.2009. - 05:00

Bebe imaju više od dva puta aktivniji mozak od odraslih i u prve tri godine života uče neverovatnom brzinom.- Saznanje na najmlađem uzrastu se odvija kroz igru. U igri aktivno i ravnopravno učestvuju i odrasli i deca. Igrajući se, dete aktivira sva čula, usvaja, isprobava i uvežbava nove veštine. Kako su u tom periodu odrasli najvažniji detetovi učitelji, važno je obogaćivati strategije za podršku razvoja male dece - objašnjava Milana Vojvodić, psiholog, za ,,Blic" i predlaže igrice kojima ćete razbuditi bebina čula.

Uzrast do osam meseci
Bebe u ovom uzrastu pokazuju izuzetnu zainteresovanost za sve što dolazi iz socijalne sredine (ljudsko lice, glas, dodir, blizina drugih...). Uče da komuniciraju putem plača i jednostavnih glasova, uče razgledanjem i slušanjem, dodirivanjem i pritiskanjem različitih predmeta, stavljanjem u usta, upoznaju sebe i uče o sebi i drugima. Beba, ne zaboravite, najradije se igra sa osobama koje je najviše vole i najbolje usvaja saznanja kada se oseća prijatno, kada joj je udobno i kada je sa poznatim odraslima.

Igra ,,Vidi, to sam ja"
Igra sa malim, nelomljivim ogledalom ili materijalima sa sjajnim površinama. Kucnite prstima po ogledalu da privučete bebinu pažnju, pokažite joj njen odraz i sve to propratite smeškom ili izrazom lica koje dete voli. Pomozite mu da dodirne odraz u ogledalu, recite: ,,Vidi bebu! Ili: ,,Evo tebe! To je Milica". Varirajte igru, koristeći više malih ogledala stavljenih među igračke, velikim ogledalima, igrajte se napolju sa velikim površinama koje reflektuju, vodom...
Na ovaj način vi podstičete detetov razvoj pojma o sebi. Dete mlađe od šest meseci možda neće shvatiti da se radi o njegovom liku u ogledalu, ali će, idući ka tome, jako uživati u igri.

Igra ,,Jedan, dva"
Lezite na krevet i bebu stavite na svoj stomak, tako da može ručicama da dodiruje vaše lice. Smišljajte pesmice:
- jedan, dva - dva oka ta,
- dva mala prsta - dodirnula usta,
- desno, levo - u sredini je čelo,
- žuta, plava - tu je glava,
- lete ptice - pipni lice.
Svaki put kad dete dodirne neki deo vašeg lica - izmislite stih. Dete će uživati u dodirima, kroz njih će razvijati poverenje, a vi ćete otkriti da mašti nema kraja.

Od osmog do osamnaestog meseca
Dete sada zna da je osoba odvojena od drugih, razvija osećaj o tome ko je, uspostavlja stabilne emocionalne veze sa odraslima iz svoje okoline, pokazuje nezadovoljstvo i tugu zbog odsustva osobe za koje je vezano, javlja se strah od odvajanja, a vaša beba se na poseban način osmehuje i guče kada je voljena osoba tu. Dobro razume neverbalne signale, razume značenja radnji odraslog, njihovo zadovoljstvo i nezadovoljstvo. Trudi se da sa puzanja pređe na hodanje i počinje da pokazuje određenu nezavisnost.

Igra ,,Nađi me!"
Nađite odgovarajuće mesto za igru na pod, uzmite kutiju i igračke za skrivanje. U početku koristite veće igračke i ostavite da neki deo igračke viri, a kasnije možete uvoditi manje predmete, više njih... Sakrivajte ih u ruci ili ispod različitih materijala.
Ova jednostavna, dobro poznata igra za bebe od osam do deset meseci razvija svest o postojanosti predmeta, dete uči da predmet postoji iako ga ne vidi, uvežbava se posmatranje i fina motorika, naročito pri pronalaženju i hvatanju sitnijih predmeta.

Igra ,,Okrugle padalice"
Uzmite kartonske krugove i šarenu kutiju sa otvorima na poklopcu kroz koje krugovi mogu da prođu. Pokažite detetu kako da ih stavlja unutra, uz obavezno ohrabrivanje. Nakon ubacivanja, pitajte dete: ,,Danilo, gde su krugovi?".
Dete na ovaj način uči kako da rešava probleme, razvija finu motoriku i razumevanje postojanosti predmeta.

Igra lutkama od čarapa
Napravite jednostavne lutke od starih čarapa, pomoću flomastera, dugmića, igle i konca. Pričajte ili pevajte detetu, uz postavljanje jasnih, kratkih pitanja, koje dete može da razume i ohrabrite ga da odgovara.
Dete uvežbava komunikaciju sa drugima, uči jezik i govor i uvodi se polako u igranje uloga. Na ovom uzrastu dete misli da su lutke žive.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

NiKooLaa

Naučite mališane da se pravilno hrane
Autor: E. B. | 15.10.2009. - 05:00

Da bi se mališani zdravo hranili, moraju da imaju primer, a to su roditelji. Deca su voljna da slede naš primer, a pri tom sve upijaju i stvaraju svoje znanje, koje im vi dajete...Osim primera, mnogo ćete postići i sa pričom. Razgovarajte s decom o hrani i namirnicama: možete da im objasnite zbog čega su određene namirnice dobre, a tako i vi možete da naučite ponešto dok tragate za informacijama.
Najbolje je da idete u kupovinu zajedno, da hranu pripremate zajedno, a ako vam mogućnosti dozvoljavaju da čak neke namirnice i uzgajate uz pomoć deteta. Takođe, decu tokom kupovine možete da učite o namirnicama, a kada naiđete na neku koju do tada niste probali, kupite ih i probajte ih prvi put zajedno. Zabavno, zar ne?
Jer upravo je kuhinja mesto gde se deca uče o tome šta se i kako priprema, a njima je kuvanje kao igra.Ovo je deset saveta koje preporučuje ,,American Dietetic Association" za sticanje i vežbanje pravilne ishrane u kući:

1 Manje priče i više pokaznih vežbi. Jedno je da deci pričate da jedu zdravo, a sasvim nešto drugo je da im to pokažete vlastitim primerom.

2 Svakodnevno kuću opskrbite svežim voćem i povrće. Budite maštoviti: jabuke i banane nisu jedino voće. Šargarepa nije jedino povrće.

3 Organizujte međ­uobroke svaki dan u isto vreme. Deca vole rutinu. Neka međuobrok bude bar dva-tri sata pre ili posle glavnog obroka.

4 Uključite decu u pripremu hrane.

5 Više i teže dostupne police iskoristite za slane grickalice, brzu hranu.

6 Zajednički porodični obroci su vrlo važni. Započnite dan zajedničkim doručkom!

7 Jedite za stolom, a ne ispred TV-a.

8 Isprobajte nove ukuse i novu hranu. Deca će nešto da prihvate, a nešto neće i to je sasvim u redu.

9 Pravilo da treba poči­stiti tanjir i plašenje gladnom decom u Africi su out. Dete treba da jede dok ne oseti sitost. To je važno da bi naučilo da sluša i oseti glad i da prestane da jede kada je želudac pun.

10 Hrana je uživanje i porodični obroci treba svima da budu prijatni. Odvojite dovoljno vremena za porodične obroke. Teške teme i razmirice ostavite za kasnije.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

MarkoKg

Pravila za bezbedan san
Autor: E.B. | Foto:Shuterstock | 22.10.2009. - 05:00Bebama ne treba mnogo da bi bezbedno spavale: dušek, krevetac, vazduh bez dima i niža temperatura u sobi. Svi ovi činioci smanjuju rizik od iznenadne smrti odojčeta. Mekani jastuci i debela ćebad su zabranjeni jer mogu da dovedu do pregrevanja i opasnog zastoja disanja.

,,Od prvog dana beba uvek, pa čak i danju, treba da spava na leđima", savetuju stručnjaci Fondacije za zdravlje dece u Minhenu. Ovo je najvažnija mera koja odojčetu obezbeđuje miran san. Ne treba da se plašite da će se dete, ako spava u ovom položaju, ugušiti povraćenim sadržajem jer ta opasnost nije ništa veća nego kada spava u drugim položajima.
Lekari BVKJ savetuju da dete tokom prve dve godine života spava bez jastuka. Glavica može da utone u jastuk, a posledica je pregrevanje ili zastoj u disanju. Najbolje je da dete spava u vreći za spavanje.

NiKooLaa

Mladi u Srbiji sve više koriste narkotike
Sprečite dete da se drogira
Autor: Biljana Tasić | Foto: shutterstock | 29.10.2009. - 05:00

Prema podacima Evropskog školskog istraživanja o upotrebi alkohola i ostalih droga (ESPAD) iz 2008. koje je obuhvatilo mlade u Srbiji uzrasta od 16 godina, čak 6,7 odsto njih je probalo marihuanu, 7,6 odsto je koristilo sedative sa alkoholom, a 3,2 odsto je probalo ekstazi.Koliko je droga opasna i kako roditelji mogu da prepoznaju prve simptome objašnjava za ,,Blic" Spomenka Ćirić-Janković, psiholog, ESPAD koordinatorka za Srbiju i članica republičke stručne komisije za droge.

Rizične godine
Najugroženija grupa mladih kada se radi o početku konzumiranja droga je uzrast između 12 i 16 godina. U periodu rane adolescencije mladi su veoma, osetljivi, ranjivi, a naročito im je stalo da budu prihvaćeni od vršnjaka. Pored toga, u adolescentskoj fazi, koja počinje oko 12. godine, tinejdžer pokušava da pronađe odgovore na pitanja ko sam ja, kako biti blizak sa ljudima, a zaštititi se od bola, kako prihvatiti svoje ,,novo" telo i kako zadovoljiti seksualne potrebe. Sve to su veoma teški zadaci za mladu osobu. Iz tog razloga mladi ponekad počinju da koriste drogu kao pomoć na putu sazrevanja.

Nisko samopoštovanje je prvi znak
Dete u riziku obično ima neke od sledećih osobina - voli da se dokazuje, pravi se važno na neprihvatljiv način, ima nisko samopoštovanje, čini mu se da život nema smisla, često mu je dosadno, teško se prilagođava zahtevima škole, ne poštuje porodična pravila.
Zato je bitno da čim primeti neki od ovih simptoma, roditelj reaguje i pomogne detetu. Roditelji su ti koji moraju da budu informisani i da razgovaraju sa decom o posledicama upotrebe droga, a takođe treba da budu deci dobar oslonac i da budu otvoreni za to da dete može da im prizna ako je probalo neku drogu.

Posledice
Posledice korišćenja narkotika su fatalne i uništavaju podjednako psihu i telo.
Psiha - Mlada osoba koja koristi drogu više ne rešava važne stvari u životu, ne zaljubljuje se, ne razmišlja o karijeri, ne sazreva emotivno i psihološki, već živi u nekom nerealnom svetu.
Telo - Sintetičke droge deluju razorno na centralni nervni sistem, pa tako kod mlade osobe od 17 godina može da dođe do demencije kao kod 70-godišnjaka! Česti su i psihijatrijski problemi kao što su depresija i paranoja.

Kome da se obratite?
U slučaju da primetite promene kod deteta, obratite se za savet psihologu u školi ili domu zdravlja, pedijatru ili izabranom lekaru kod kojeg se leči dete, a nakon toga savetovalištu za prevenciju zloupotrebe droga kod mladih, pod uslovom da takvo postoji u vašem gradu. U Beogradu je to konkretno Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti koja ima Savetovalište za mlade i roditelje u Ulici Teodora Drajzera 44.Simptomi koji ukazuju na upotrebu droga

Različiti narkotici se manifestuju različito i treba imati na umu da nijedan od navedenih znakova nije dovoljan da sa sigurnošću ukaže na zloupotrebu droga, ali bi trebalo da vas upozori i navede na oprez.

Lekovi za smirenje
Ako primetite da dete izgleda kao da je pijano, ali ne miriše na alkohol, ako je napeto i zbunjeno, teško se koncentriše i nerazgovetno govori možda koristi lekove za smirenje.

Marihuana
Staklaste, crvene oči, proširene zenice, glasan govor i neadekvatno smejanje, a potom pospanost, usporeno reagovanje, gubitak motivacije i zaboravljanje su samo od nekih simptoma koji ukazuju da neko koristi marihuanu.

Inhalansi (lepak)
Ukoliko se tinedjžer bez razloga smeje, izgleda pijano ali ne miriše na alkohol, ima suzne oči i poremećaj vida, crvenilo oko nosa i usta, sekreciju iz nosa, glavobolju, mučninu, otežanu kontrolu mišića i poremećeno rasuđivanje i pamćenje treba da porazgovarate sa njim.

Ekstazi
Izražena potreba za kretanjem i igranjem, potreba za velikom količinom tečnosti, naleti razneženosti i ,,ljubavi" prema osobama u okolini ukazuju na korišćenje ekstazija.

Stimulansi (spid, kokain...)
Hiperaktivnost i euforija, razdražljivost, preterana pričljivost posle koje nastupa depresija, preterano spavanje u neuobičajeno vreme, gubitak u težini, suvoća usta, moguća agresivnost samo su neki od simptoma da neko koristi stimulanse.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

NiKooLaa

Psiholog savetuje - pomozite im da usmere pažnju
Naučite ih da se koncentrišu
Autor: Milana Vojvodić | Foto:shutterstock | 05.11.2009. - 05:00Koliko često se dešava da vaše predškolsko dete ne može da se seti gde je malopre ostavilo svoju igračku? Ili tek je izašlo iz vrtića i zna da nešto treba da uradi, ali nikako ne uspeva da kaže o čemu se radi. Nije u stanju da sasluša po vama jednostavnu priču do kraja, a sa druge strane, netremice gleda dugometražni crtani film.

Problemi kojih bi ste se rado rešili naravno ne znače da vaše dete nije dovoljno pametno, već da u ovom uzrastu postepeno usvaja veštine ovladavanja voljnom pažnjom i koncentracijom.

Godine i koncentracija
Pažnja mlađeg deteta je usmerena ka onome što ga neposredno privlači, a ne ka njegovoj volji i odluci. Sa uzrastom se voljna kontrola pažnje poboljšava, ali karakteristika čitavog predškolskog perioda je da je dete prvenstveno privučeno emocionalno obojenim sadržajima za koje je zainteresovano i motivisano (otud i neprekidno gledanje crtaća). Takođe, detetovu pažnju je veoma lako omesti bilo kakvim zvukom, svetlošću, toplotom... Četvorogodišnjak na određeni zadatak može da se koncentriše od pet do osam minuta, sedmogodišnje dete do 20 minuta. Posle 20 minuta koncentrisanog rada i mnogi odrasli počinju da osećaju potrebu za odmorom, pa zato nemojte da budete prestrogi u procenjivanju mogućnosti svog mališana.
Obećavajuća je činjenica da je koncentracija, odnosno sposobnost voljnog usmeravanja misli u željenom smeru veština koja može da se poboljša jednostavnim vežbama. Važno je da se s tim započne još u predškolskom periodu i da se nastavi kroz školu.
Dakle, roditelji, koncentrišite se i pomozite svom detetu da učini isto:
1.  Uverite se, za početak, da li je dete dovoljno odmorno, da li se fizički i emocionalno oseća dobro, a zatim da li se dovoljno kreće. Predugo mirno sedenje izaziva veći zamor kod deteta od bilo koje druge fizičke aktivnosti.
2.  Uklonite distraktore - ugasite sve što proizvodi buku (TV, kompjuter...), omogućite da prostorija bude optimalno osvetljena, ne zapitkujte dete dok nešto radi.
3.  Organizujte aktivnosti u sličnim deci prepoznatljivim okolnostima. Za starijeg predškolca odredite stalno mesto za rad; uredno, bez suvišnih detalja. Stalnim mestom i vremenom kod deteta se stiče navika učenja na određenom mestu i u određeno vreme.
4.  Ograničite gledanje TV-a i igranje igrica, naročito kod dece uzrasta jedne do tri godine.
5.  Prepoznajte u kojim aktivnostima se dete najduže zadržava, da li u radu sa materijalima (glinom, peskom, brašnom, plastelinom; crtanje), u igrama koje zahtevaju vizuelne podsticaje... To su igre koje vašem detetu pomažu da pojača nivo koncentracije.
6.  Uvedite red u dnevne aktivnosti deteta i navikavajte ga na urednost.
7.  Ne prekidajte dete u igri ili drugoj aktivnosti u koju je uključeno sa punom pažnjom. Ukoliko ga stalno prekidate (ručak, spavanje), iznova započeta aktivnost više nije zabavna i ne može se završiti sa istom pažnjom. Obavezno upozorite dete koliko dugo još može da se igra, recimo ručak je za 20 minuta, zatim recite da je ostalo još 10 minuta. Imaće vremena da završi igru i uvežbavaće usmeravanje pažnje i koncentraciju.

Vežbe za poboljšavanje koncentracije:
1. Dajte detetu da posmatra neki predmet 3-5 minuta. Sklonite  ga s vida i tražite da ga što detaljnije opiše.
2. Igrajte igru ,,Išla sam u kupovinu i kupila sam čokoladu". Svaki učesnik igre, deca i odrasli, treba da doda još nešto na spisak, ali takođe mora da navede i sve prethodne stavke sa liste.
3. Igre sa pravilima koje zahtevaju određeni nivo vladanja voljnom pažnjom, kao npr. ,,Ne reci ni crno ni belo, ni hoću ni neću, ni jeste ni nije", u kojima deca, odgovarajući na pitanje odraslog, izbegavaju da ponove ove ili neke druge dogovorene reči.
4. ,,Ledene figure" - igrajte sa decom uz neku muziku, zauzimajte različite položaje, a onda viknite ,,stop"; dete će morati da ostane u položaju u kom se zateklo. Igru može da vodi i drugo dete.
5. Slagalice - domino s brojevima ili slikama, puzzle; traženje skrivenih likova i traženje razlika na sličnim slikama; razvrstavanje kockica, pomaganje u razvrstavanju posuđa kod kuće, razvrstavanje novčića po vrednosti,  kuglica po boji i veličini, skupljanje kamenčića.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

MarkoKg

Lečenje nevoljnih i energičnih pokreta
Da li moje dete ima tik
Autor: CDC/MA | Foto: Shutterstock | 12.11.2009. - 05:00Ako primetite da mališan duže od jednog meseca ima nevoljne i energične pokrete i ispušta određene glasove koji mogu da se jave iznenada - pojedinačno i u seriji - na primer, žmirkanje, trzanje ramenima, kašljanje, lajanje, groktanje i izgovaranje nepristojnih reči, reč je o tikovima. Postoje motorički tikovi, koji se odnose na pokret, i vokalni (glasovni) tikovi. Veoma izražena kombinacija ova dva oblika jeste Turetov sindrom, koji podrazumeva najmanje dva motorička i jedan vokalni tik.

Kada je reč o tiku
Na postojanje poremećaja ukazuju žmirkanje ili pravljenje grimasa koje se ponavlja, kao i pokreti neprimereni situaciji (npr. učestalo plaženje jezika). I nevoljno ispuštanje glasova i psovke koji se ne mogu dovesti u vezu sa temom razgovora, ali i nakašljavanje i oponašanje životinjskih glasova ukazuju na postojanje tika.

Nije opasan
Često su tikovi prolazni i nestaju već posle nekoliko nedelja ili meseci. Oko 50 odsto dece koja imaju tikove pre 18. godine više ne ispoljavaju simptome. Ako dete veoma pati zbog tikova ili ako poremećaj traje duže od godinu dana, treba potražiti savet lekara.

Kako nastaju
Tikovi se uglavnom javljaju u dečjem uzrastu - uglavnom pre 18. godine života. Naučnici pretpostavljaju da se iza ovog poremećaja krije oboljenje mozga, ali još nije definitivno utvrđeno šta je pravi uzrok. Primećeno je da se ovaj poremećaj javlja među članovima jedne iste porodice, ali nauka još nije uspela da genetskim testovima dokaže njegov nasledni karakter.

Šta ih izaziva
Za razliku od epileptičnih napada, tikovi nisu trzaji koji se javljaju iznenada i neočekivano, već uglavnom dolaze do izražaja kada je dete pod stresom. Ono oseća kada će tik nastupiti i ponekad nakratko čak može i da ga zaustavi. Međutim, potiskivanje tikova uglavnom uzrokuje njihovo pojačano ispoljavanje. Tada dete tik doživljava kao olakšanje i opuštanje.

Lečenje
U okviru kognitivno-bihejvioralne terapije pacijenti uče da se ophode prema poremećaju. Ako su tikovi veoma izraženi, lekari često prepisuju lekove - neuroleptike, koji se, recimo, daju obolelima od šizofrenije, a u ređim slučajevima antidepresive. Lekovi počinju da deluju već posle nekoliko dana i bar delimično suzbijaju tikove.

Da li je tik uvek psihički poremećaj
Ne. Jednostavniji oblici, kao što su stalno nakašljavanje ili žmirkanje, ne predstavljaju psihički poremećaj i ne otežavaju svakodnevni život obolelih. Međutim, tikovi sa više simptoma, npr. ako dete istovremeno ispušta glasne zvuke, mogu da se jave zajedno sa oboljenjem prisilnih radnji ili poremećajem pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD).

Stres je pravi okidač za tikove
Većina tikova koje teško možete da primetite i koji se javljaju u kraćem razdoblju nestaje sama od sebe, kao što se i pojavila. Takve tikove roditelji najčešće mogu da povežu sa nekim promenama u životu mališana, koje su uzrokovale stres, kao što je polazak u vrtić, selidba ili dolazak brata ili sestre. Ovi tikovi mogu da se pogoršaju u anksioznim stanjima ili ako je dete umorno. Ako primetite da tikovi ne traju duže od mesec dana, nije potrebno da potražite stručnu pomoć.

Tikovi i inteligencija
Osobe koje pate od ovog poremećaja su podjednako inteligentne i mogu da postignu iste rezultate kao i ljudi koji nemaju ovaj poremećaj. Često čak imaju bolju sposobnost reagovanja, razumevanja i dobro dugoročno pamćenje. Osim toga, imaju izražen smisao za matematiku i dobre verbalne sposobnosti.

MarkoKg

Kako da dete progura zimu bez bolesti
Autor: E. B. | Foto: shutterstock | 12.11.2009. - 05:00

Ako želite da vam dete bude zdravo, veoma je važno da s njim razgovarate i o naizgled banalnim problemima, jer ćete time rasteretiti njegovu psihu. Deca koju nešto muči često reaguju tako što im oslabi imunološki sistem. Naučnici iz Hajdelberga su dokazali da depresivna deca imaju 20-25 odsto manje odbrambenih ćelija u krvi od svojih veselih vršnjaka.Veoma dobri rezultati postižu se fizičkom aktivnošću. Samo jedan sat fizičke aktivnosti dnevno znatno poboljšava dečije zdravlje. Evo još nekoliko saveta pomoću kojih možete da ojačate dečji imunitet.
Hladno-toplo: Studija Univerziteta u Jeni pokazala je da se na ovaj način sprečavaju infekcije disajnih puteva, ali ta metoda sigurno neće naići na oduševljenje vašeg deteta. Na sreću, postoje drugi načini da se postigne efekat toplo-hladno. Jednom nedeljno povedite ga na bazen, ali ga dobro utoplite kad krenete kući. Ili: Napunite vodeni pištolj hladnom vodom, pa ga poprskajte dok se brčka u toploj kupki.
Zdrava ishrana: Staro pravilo glasi: Više voća i povrća, a manje slatkiša! Pri tom imajte na umu da nije važan samo vitamin C, koga najviše ima u agrumima. Jabuke, banane, grožđe, paradajz, paprika i suvo voće bogati su mnogim drugim zdravim sastojcima, kao što su karotinoidi i vitamin E. Da bi se temperatura tela održala na normalnom nivou, organizmu je tokom zime potrebno par kalorija više. Napravite detetu šolju kakaoa, sigurno će uživati u ovom napitku! Osim toga, naučno je dokazano da su jogurt i kefir efikasna sredstva protiv prehlade. Ukiseljeni mlečni proizvodi, između ostalog, sadrže bifidobakterije i laktobacile, koji blagotvorno deluju na crevnu floru jačajući imunološki sistem.
Vazduh bez dima: Ukoliko deca stalno moraju da udišu dim, stradaju odbrambene ćelije u njihovim bronhijama i izazivači bolesti lakše prodiru.
Pranje ruku: Kad počne sezona infekcija, pazite da svi u kući redovno peru ruke, jer se time sprečava mogućnost zaraze.
Biljna sredstva za jačanje imuniteta su u većini slučajeva nepotrebna, jer ćete mnogo bolje rezultate postići ako dete boravi na svežem vazduhu, ako je fizički aktivno i dovoljno spava.

MarkoKg

Najbolji su strogi, ali nežni roditelji
Autor: E. B. | Foto: shutterstock | 12.11.2009. - 05:00

Deca čiji su roditelji strogi, ali često pokazuju ljubav najbolje su pripremljena za život, pokazuje najnovije istraživanje.Istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da su deca prema kojoj su roditelji postupali s ljubavlju, ali strogo, bolje uspela u životu od ostale dece. U istraživanju je učestvovalo 9.000 porodica koje su naučnici ispitivali i posećivali tokom osam godina.
Strogi roditelji koji u vaspitanju kombinuju ljubav i disciplinu imaju važnu ulogu u budućem uspehu svoje dece.
Takvi roditelji, kažu stručnjaci, pripremaju decu za uspeh u životu.
- Roditelji treba da odrede pravila i da ih se dosledno pridržavaju jer će jedino na taj način deca da znaju koja su im ograničenja i kako treba da se ponašaju - izjavila je Sonja Sode, vođa istraživanja.
Stroga roditeljska ljubav pomaže deci u razvoju ključnih veština kao što su emotivna kontrola i empatija, što im mnogo pomaže u kriznim životnim situacijama, ali i svakodnevnim aktivnostima.
Otkriveno je i da su roditelji boljeg imovinskog stanja vaspitavali decu upravo na takav način, dok su siromašniji roditelji bili popustljiviji.