Photo info Single file, now!
Caribbean flamingos, Ría Lagartos Biosphere Reserve, Yucatán Peninsula, Mexico
© Claudio Contreras/Minden Pictures

Saveti za roditelje

Započeo NiKooLaa, Jul 30, 2009, 11:17:42

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

Njam, njam, što je lepo!Dok su mališani uzrasta do godinu dana, uglavnom lepo jedu i nemaju problema sa apetitom. Stručnjaci tvrde da se navike u ishrani formiraju u domu, odnosno u zavisnosti od toga kako se roditelji hrane. Tako će mališani koji na meniju često imaju povrće ili sveže voće voleti taj ukus, dok će oni kojima se to retko nudi najverovatnije odbijati zdravu hranu. Međutim, događa se da bez obzira na navike roditelja mališani budu jako probirljivi i da često menjaju ukus, pa nešto što su do juče jeli sa apetitom, već sutradan odbijaju. To je naročito izraženo u letnjim mesecima kada mališanima apetit prilično varira. Tada se roditelji suočavaju sa problemima, obroci postaju naporni, jer se svode na molbe roditelja i odbijanje deteta. Mališani koji slabije jedu uglavnom su i slabije konstitucije, imaju lošiji imunitete i češće se razboljevaju.
Stručnjaci naglašavaju da je dobra, izbalansirana ishrana, koja sadrži potrebnu količinu proteina, ugljenih hidrata, korisnih masti, vitamina i minerala, osnova za pravilan rast i razvoj, pa nema većeg problema za roditelja nego kada dete neće da jede. Zbog toga se događa da popuštaju detetu, daju mu samo hranu koju voli ili mu dozvoljavaju da jede između obroka, "zahvalni" što hoće bilo šta da jede. Drugi, opterećeni važnošću ishrane, počinju da prete, forsiraju i kažnjavaju mališana kada ne jede. Međutim, obe taktike su pogrešne i donose samo kontraefekte.
Stručnjaci naglašavaju da su dečje navike u ishrani podložne promenama i da roditelji prvo treba da shvate da apetit i glad nisu ista stvar. Glad je znak tela da mu je potrebna energija, dok je apetit naučeno ponašanje i podrazumeva uživanje i zadovoljstvo u hrani.
Zbog toga savetuju roditeljima
da nikada decu ne forsiraju da jedu, jer će dete koje nije smelo da ustane od stola pre nego što isprazni tanjir češće imati problema sa apetitom. Mnogo važnije od toga je da uvedete određena pravila. Na primer, ne dozvolite detetu da jede između obroka ili da pije kalorični sok, bez obzira koliko insistira. Istraživanja su pokazala da deca kojoj je dozvoljeno uzimanje isključivo hrane koju vole kada god to požele, jedu upola manje od dece koja imaju striktno definisane obroke i užine. Zato pustite dete da u glavnim obrocima pojede koliko hoće. Dokazano je i da mnogi mališani počnu bolje da jedu kada prestane roditeljsko insistiranje.
Takođe, nisu potrebe svih mališana iste. Ako vam se čini da dete ne jede dovoljno, a ono lepo napreduje, nema razloga za brigu. U uzrastu od godinu dana do kraja pete godine, deca dobijaju otprilike dva do dva i po kilograma godišnje. Normalno je i da po tri-četiri meseca ne povećavaju telesnu masu. Deci se apetit smanjuje i kada je hrana suviše jednolična ili nije prilagođena stepenu razvoja. Takođe, kada prestane intenzivan rast, više im nije potrebno toliko hrane kao ranije. Zatim, loše iskombinovani obroci, koji su vremenski preblizu, mogu da prave problem jednako kao i neredovna ishrana. Mala deca mogu da imaju problema sa apetitom zbog nicanja zubića, prehlade ili infekcije grla koja uzrokuje bol prilikom gutanja.
Kako da poboljšate dečji apetit?
Ponudite mu raznovrsnu hranu i dozvolite da bira šta će jesti. Pustite ga da istražuje, uzme poneki komadić hrane rukama i potrudite se da hrana atraktivno izgleda kao bi probudila dečju znatiželju. Deca vole svetle boje, pa stavite u tanjir komadiće šargareše, paradajza, peršuna. Važno je i da se hrana lako žvaće i guta. Nemojte deci kuvati obroke bez imalo masnoće, jer je ona deci potrebna i u normalnim dozama poboljšava ukus hrane. Neka vam dete pomogne da postavite sto i nikada mu ne pretrpavajte tanjir, jer dečja porcija iznosi jednu četvrtinu porcije odraslih. Izbegavajte pravila kao što su "moraš da uzmeš od svega po malo", "ako si nešto sipao u tanjir, to moraš i da pojedeš", ili "to što nećeš da jedeš ono što je mama skuvala znači da je ne voliš". Sok dozvolite uz doručak ili užinu, ali ne i između obroka. Ne koristite hranu da nagradite dete i ne hranite ga ukoliko je sposobno samo da jede. Ne grdite ga ako prosipa ili mrvi i isključite televizor za vreme obroka. Nemojte mimikom da pokazujete da ne volite neku hranu, jer deca upijaju svaku vašu reakciju.
Ali, ako dete gubi na težini, nije napredovalo šest meseci ili povraća posle jela, obavezno se javite pedijatru ili se konsultujte sa stručnjacima oko vitaminskih preparata.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

NiKooLaa

Zbog čega je puzanje važno u razvoju bebe
Puzanje razvija mišiće
Autor: Biljana Tasić | Foto: northfoto | 27.08.2009. - 05:00

Puzanje je deo normalnog razvoja deteta i svojevrsna prirodna vežba kojom dete ojačava mišiće i kičmu, što mu pomaže da se pripremi na svoje prve korake.Zamislite samo koliko je vaš mališan ponosan kad uspe da se pomeri sam i dohvati svoju igračku koja mu je ispala iz ruku. Nije važno kojim stilom to radi i da li se to smešno puzanje sviđa njegovim roditeljima, koji se pitaju da li dete treba da se kreće kao mali majmunčić.
- Tehnika puzanja zavisi od toga koliko su detetove ručice snažne, može li lako da otvori dlanove i osloni se na podlogu, da li su mu nožni mišići još povišenog ili smanjenog tonusa, da li je prvo naučio da izdigne guzu ili je slučajno otkrio da i vožnjom po pelenama može vrlo uspešno da se kreće - objašnjava dr spec. fizijatar Predrag Mugoša.

Različiti stilovi puzanja
Faza eksperimentisanja puzanjem počinje oko šestog ili sedmog meseca, kad mališan već zna da samostalno drži glavicu i da je okreće kako bi osmotrio šta se oko njega dešava. I mišići njegovih ruku, nogu i kičme su takođe već ojačali i mogu da izdrže izdizanje i podupiranje težine tela. Sledećih nedelja vaš mališan će da uči kako da se iz poznatog sedećeg položaja postaviti na sve četiri. U tom položaju će otkriti da može da se ljulja napred-nazad kad je na kolenima i rukama. Oko osmog ili devetog meseca primetiće i da pomeranje kolena prema napred omogućava da se pokreće. Metodom pokušaja i grešaka dete će polako usvajati složenije pokrete i početi da se kreće koordinisano.

Svako dete ima svoj stil
Naši mališani razvijaju svoje vlastite stilove puzanja. Neki doslovce puze na prsima, drugi postrance vukući jednu nogu, treći se odguruju i poskakuju, a četvrti puze unatraške, valjanjem ili na leđima. Detetu koje puzi unatraške možete lako da pomognete ako mu ruku stavite na stopala i tako sprečite kretanje unazad. Ipak, ako vaše dete ima neobičan stil puzanja, porazgovarajte s pedijatrom. Takve varijacije puzanja mogu da budu znak da detetov motorički razvoj ne teče prema očekivanom planu. Ako se ovi znaci zanemare, dete bi moglo da ima više problema s prohodavanjem, a posle u životu mogu se pokazati poteškoće u savladavanju manuelnih veština (pisanje) ili spretnosti tela (motorika tela). Ako dete preskače fazu puzanja ili prvo prohoda a zatim odluči da puzi, najbolje je da se posavetujete s pedijatrom.
Kad vaše dete propuzi, preostao je samo jedan korak prema uspravljanju, a zatim i hodanju. Sada će brzo učiti da se izdiže prema stolu ili uz vaše noge kako bi dohvatilo predmet sa stola ili se dočepalo vašeg naručja. Kad pronađe ravnotežu na stopalima, lako će stajati ili hodati pridržavajući se uz svari u kući, zidove i slično.

Podsticanje deteta i zaštita od povreda
Najbolji put do savladavanja veštine puzanja je podsticanje deteta. Postavite zanimljiv predmet, igračku ili vi stanite u detetovu neposrednu blizinu i posmatrajte reakciju. Vaš mališan je toliko znatiželjan i željan uspeha u kretanju da će ga slatka igračka ili vaš zagrljaj povesti u avanturu puzanja. Ipak, detetova znatiželja ujedno je i vaš neprijatelj jer dete može da dođe do potencijalno opasnih predmeta. Ako u kući imate stepenice, obavezno ih osigurajte ogradom jer su one vašem detetu izrazito zanimljive. Sve dok ne nauči da se dobro penje i da se spušta stepenicama, uvek imajte dete na oku. Osigurajte utičnice, šiljate ivice, posebno uglova stolova i polica, na vrata stavite zaštitnike koji neće dopustiti da se ona zatvore i priklešte prstiće. Najniže ormare povežite ili zalepite lepljivom trakom, tako da dete ne može da ih otvori, sklonite stolnjake ili zavese koje bi moglo da povuče. Mislite i na šporet, kamin ili dostupnost hemikalija i deterdženata.

Kašnjenje u razvoju
Razvoj svakog deteta je individualan. Neka deca se brže razviju, dok druga imaju malo sporiji tempo. Ako vaše dete ni nakon šest do osam meseci ne pokazuje zanimanje za kretanje (svejedno da li je reč o puzanju, kotrljanju sa stomaka na leđa i obrnuto ili skakanju), sedenju i nije naučilo da noge i ruke uključi u koordinisane pokrete, konsultujete se odmah s pedijatrom.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

NiKooLaa

Dečje svađe jačaju i oblikuju karakter
Autor: E. B. | Foto: northfoto | 27.08.2009. - 05:00

Rivalstvo među decom ne treba da brine roditelje jer je to sasvim normalna stvar, kažu američki stručnjaci. Takmičarski duh se odražava u svakoj zdravoj porodici i on je sastavni deo odrastanja.Ipak, iako zvuči jednostavno da se sukobi među braćom i sestrama tokom odrastanja smatraju pozitivnim, roditelje mogu da dovedu na ivicu nervnog sloma ako ne uspeju da uspostave red. Katkad je dobro ostaviti decu da razmirice reše među sobom, ali često je potrebno delovati i pri tom ih naučiti zašto svađe nisu dobre.

Rešavanje problema
Zabrane su dugoročno delotvorne jedino ako pri tom deca nešto i nauče. Na primer, ako se deca svađaju oko toga ko je na redu za igrice na kompjuteru, a red je nemoguće utvrditi, recite im da nije važno ko je u pravu i da je pogrešno svađati se oko toga. Ako to ne uspe, zabranite i jednom i drugom da se igraju dok ne nađu rešenje za taj problem. Nakon toga iznenadiće vas spremnošću da reše taj problem.

Bitan je i redosled
Stručnjaci tvrde i da redosled rođenja braće i sestara uveliko utiče na detetov karakter. Verovatno će drugorođena deca postati kreativna i duhovita, ali i inadžije, pa čak i agresivnija nego njihova starija braća. Prvorođena deca su sklonija prilagođavanju drugima, uključujući i njihove mlađe braće i sestre, koja su nezavisnijeg karaktera. Tinejdžeri su s druge strane vrlo posesivni prema svojim stvarima, pa je najčešći razlog za svađu s mlađom braćom to što im ulaze u sobu, uzimaju ili diraju stvari. Pomozite deci da shvate da ne može sve da se deli i potrudite se da starije dete ima privatnost.

I dolazak bebe može da bude problem
Ako beba dolazi u porodicu, pripremite na vreme starije dete za to jer više neće biti u središtu pažnje. Do druge godine deca nemaju razvijen osećaj za vreme, pa je dovoljno da im vest saopštite nekoliko nedelja pre termina. U razgovoru podsetite starije dete da je i ono bilo slatka beba. Tako neće biti toliko ljubomorno i lakše će zavoleti batu ili seku. Takođe objasnite detetu da je beba krhka i da će morati da prođe neko vreme dok naraste i bude spremna za igru.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

NiKooLaa

Koja hrana mora da se nađe na dečjem jelovniku
Autor: E. B. | Foto: northfoto | 27.08.2009. - 05:00

Malo koje dete će jesti neku hranu samo zato što mama kaže da je zdrava. Po pravilu, ako detetu kažete da je nešto zdravo, ono to nikako neće jesti. Da obroci ne bi bili bojno polje, najbolje je ograničiti svoje bitke na nekoliko supernamirnica koje su važne u dečjoj ishrani. A ostalo... ako neće, ne moraju.Mahunarke
Mahunarke su jednostavan i praktičan paket supernutrijenata koji balansiraju šećer u krvi, a to značajno umanjuje rizik od dečje gojaznosti. Mahunarke se takođe povezuju s dužim životnim vekom i manjim rizikom od pojave tumora, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. Iscrpli ste sve ideje za pripremu graška i ostalih mahunarki? Evo jedne nove. Grašak pospite sirom, začinite maslinovim uljem, solju i biberom, pa zamotajte u palačinke i ispecite na 150 stepeni.

Spanać
Spanać sadrži visok procenat antioksidansa luteina koji ima karotenoidne antioksidanse koji čuvaju kožu od oštećenja. A popravljaju čak funkciju imuniteta. Pored ovoga spanać ima visok procenat vitamina K i magnezijuma, elementa koji je važan za zdravlje kostiju. Jedna ideja za ručak: pomešajte kuvani spanać sa umakom od paradajza i prelijte sve preko testa za picu ili testenine. A možete i da isečete mladi spanać na trake i da ga pomešate s iseckanim jabukama, šargarepama i umakom od jogurta i meda.

Orasi
Jedna šaka oraha sadrži 2,6 grama omega 3 masnih kiselina, ključnih za razvoj mozga, poboljšanje funkcija imuniteta i za kardiovaskularno zdravlje. Orasi sadrže i visok procenat melatonina koji pomaže deci da imaju kvalitetan san i štiti od raka. Jedna zgodna ideja za užinu: sameljite orahe, semenke lana i grožđice i pomešajte s izrendanom crnom čokoladom.

Borovnice
Borovnice imaju visok sadržaj antioksidansa polifenola koji čuvaju zdravlje krvnih sudova i smanjuju upalne procese - a uz to, ključne su i za održavanje zdravog mozga. Kao i sve bobičasto voće, i borovnice sprečavaju izražavanje genetskih tendencija za razvoj tumora. Ideja za užinu: napravite šejk od borovnica, jogurta i surutke. Smesu smrznite u manjim posudicama - klinci će uživati u zdravom i prirodnom sladoledu.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

NiKooLaa

Vreme je za sistematski
Autor: E. B. | Foto: northfoto | 27.08.2009. - 05:00Kako bi svake godine u školske klupe bezbrižno selo oko 600.000 učenika, potrebno je redovno ih pratiti i osigurati im zdravu i uspešnu školsku godinu. Zato svake godine veliki deo osnovnoškolaca i srednjoškolaca prolazi kroz ordinacije lekara specijalista školske medicine koji obavljaju sistematske preglede.


U ovom tekstu želimo da vas podsetimo zašto je važno da vaš školarac ili tinejdžer obavezno i redovno obavi sve sistematske preglede.
Sistematski pregled obuhvata: merenje telesne težine i visine, iz kojih se vidi uhranjenost deteta; oštrina vida određuje se Snellenovim tablicama i ispituje se raspoznavanjem osnovnih boja u trećem razredu osnovne škole; posebni naglasak je na pregledu kičme i stopala u šestom razredu osnovne škole - pregled štitne žlezde, usne šupljine sa zubima, pregled srca i pluća; ispitivanje sluha u sedmom razredu osnovne škole; pregled polnih organa devojčica i dečaka i grudi kod devojčica služi za određivanje polne zrelosti; nalaz hemoglobina u krvi i pregled urina i na kraju obavezna vakcinacija.
Svaki učenik od prvog razreda osnovne škole, pa do poslednjeg razreda srednje škole pregledan je deset puta. Na taj način se zdravlje i razvoj deteta tokom školovanja prati u kontinuitetu. A samim tim i bilo kakav poremećaj ili nepravilnost u rastu i razvoju se vidi i može da se tretira na pravi način. Zato je vrlo važno da se sistematskim pregledima dece i mladih posveti puna pažnja.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

TanjicA

Saveti koji će vam pomoći da odviknete dete od varalice
Probušena cucla za odvikavanje
Autor: | Foto:northfoto | 03.09.2009. - 05:00

Majke koje doje ne treba bebama da daju cuclu - donedavno je ovo bilo neprikosnoveno pravilo, ali su američki naučnici nakon analize rezultata 29 studija sprovedenih u 12 zemalja ustanovili da korišćenje cucle uopšte ne umanjuje uspešnost dojenja.Oni preporučuju da se bebama cucla da tek u uzrastu od tri do četiri nedelje, kada već sisaju sa lakoćom.
Zašto, uopšte, postoje cucle? Potreba za sisanjem je deci urođena. ,,Deca još u majčinoj utrobi sisaju palac", objašnjava Ditmar Estereih, potpredsednik Nemačke lekarske komore. On, međutim, savetuje roditeljima da ne dozvole detetu da sisa palac pošto njegov oblik nije prilagođen vilici i može da izazove njenu deformaciju.
Ukoliko detetu date cuclu pred spavanje, ona može da smanji rizik od iznenadne smrti. Ipak, ne treba je koristiti kao univerzalno sredstvo protiv plača. Deca često plaču kada su gladna ili kada im je potrebna pažnja. ,,Na takav njihov zov u pomoć ne treba da odgovorite tako što ćete im tutnuti cuclu u usta", kaže Alis Zemler iz Udruženja babica Severne Rajne-Vestfalije.
Ako se cucle pocepaju ili izgube, ne treba ih zamenjivati drugima ukoliko dete ima više njih. Na taj način se najavljuje njihovo izbacivanje iz upotrebe.
Takđe zaboravite i na umakanju cucle u gorke tinkture. Treba im pribegavati samo u krajnjem slučaju.
Svrsishodno korišćenje cucle olakšava kasnije odvikavanje. Obično potreba za sisanjem prestaje između godinu i po i dve godine.

Bolje cucla, nego palac
Zašto uopšte postoje cucle? Potreba za sisanjem je deci urođena. ,,Deca još u majčinoj utrobi sisaju palac", objašnjava Ditmar Estereih, potpredsednik Nemačke lekarske komore. On, međutim, savetuje roditeljima da ne dozvole detetu da sisa palac pošto njegov oblik nije prilagođen vilici i može da izazove njenu deformaciju.

Deset saveta koji olakšavaju odvikavanje od cucle
1. Metoda korak po korak: Postepeno produžavajte periode bez cucle. U prvoj fazi detetu dajte cuclu samo dok je u stanu, zatim samo dok je u dečjoj sobi i na kraju samo pred spavanje.
2. Knjiga: Uzmite knjigu koja se bavi odvikavanjem od cucle, pokažite je mališanu i razgovarajte s njim o tome.
3. Objašnjavanje: Objasnite detetu zašto je vreme da se odrekne cucle. Recite mu da ga bolje razumete kada nema cuclu u ustima i da će mu bez nje zubići biti lepši.
4. Bez prisile: Poslednje što roditelji treba da urade jeste da jednostavno zabrane detetu da cucla.
5. Kutija s cuclama: ,,U svojoj privatnoj ordinaciji imam veliku kutiju sa cuclama u koju moji pacijenti mogu da ubace svoju cuclu obeleženu njihovim imenom, objašnjava psiholog Nojman.
Male cucle: Velike cucle (za decu stariju od 18 meseci) deci ne treba ni kupovati jer se time otežava odvikavanje.
6. Metoda izduvana cucla: ,,Učinite cuclu neprivlačnom tako što ćete je probušiti iglom. Kada se vazduh izduva, cuclanje gubi draž", kaže psiholog Mihael Til.
7. Poklanjanje: Predložite mališanu da pokloni cuclu, na primer, bebi vaših rođaka. Objasnite mu da je njoj sada potrebnija.
8. Dobra vila: Recite detetu da će dobra vila odneti cuclu i u zamenu za nju ostaviti divan poklon.
9. Rastanak od cucle: ,,Recite mališanu da zakopa cuclu u vašoj bašti ili na plaži na moru", kaže Mihael Til i ističe da dete samo treba da spusti cuclu u iskopanu rupu.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

MarkoKg

Kriza uzrokuje nervozu i zabrinutost kod dece
Autor: E. B. | Foto:northfoto | 03.09.2009. - 05:00

Stalna netrpeljivost i sukobi roditelja oko kućnog budžeta stresni su i mogu da izazovu probleme u ponašanju mališana.Finansijske brige roditelja mogu snažno da utiču na emotivni razvoj deteta i da budu okidač za depresiju, nervozu i probleme prilagođavanja kod dece, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kaliforniji. Njihovi podaci pokazuju da su stalna netrpeljivost i sukobi roditelja oko kućnog budžeta stresni i mogu da izazovu probleme u ponašanju mališana. Deca su jako prijemčiva za raspoloženja svojih roditelja i prepoznaju kada se nešto čudno događa, tako da prikrivanje grube realnosti nije najbolje rešenje. Pa ukoliko prolazite kroz finansijske probleme, nemojte da kažete deci sve činjenice, ali im dajte objašnjenje današnje kritične, ekonomske situacije koje će njima biti razumljivo. Ako je dete mlađe, dovoljno je reći: ,,Mama i tata su malo zabrinuti oko para, ali radimo sve što možemo i sve će biti u redu." Ako je dete malo starije, recite mu : ,,Znam da si čuo da je trenutno teško stanje u ekonomiji. I mi kod kuće ćemo morati malo da srežemo troškove, ali činimo sve kako bismo ovo prebrodili."
Sednite sa decom i objasnite im da mora da se započne sa štednjom. Zajedno napravite spisak stvari koje su vam najmanje potrebne i kojih morate da se odreknete za početak. To je odličan način da klince naučite kako da raspoređuju novac. Deci možete da olakšate i ako se držite rutine jer rutina stvara sigurnost i tako smanjuje brige.
Ograničite gledanje uznemirujućih ekonomskih novosti ili isključite televizor tokom vesti. Decu plaše apokaliptične prognoze ekonomskih stručnjaka.

TanjicA

Očevi bolje uče decu kako da nađu rešenje za probleme
Autor: B. Tasić | Foto:northfoto | 10.09.2009. - 05:00Kada očevi prigrle svoju ulogu i zaista postanu roditelji koji su aktivno uključeni u detetovo vaspitanje, njihova deca rastu u jedinstvene osobe. Govorimo o takvim očevima od kojih deca uče kako se gradi karakter, poštenje, integritet.

Odlični modeli
Da li ste ikada razmišljali da bi vaš život mogao da bude poruka? Šta ako je način na koji ste odabrali da živite svoj život glavna poruka koju su vaša deca došla da nauče? Na vašu decu utiče vaš život, poruke koje šaljete, saveti koje delite, mudre reči koje govorite.

Pažljivo biraju reči
Odgovoran rečnik znači korišćenje reči i fraza koje otkrivaju prihvatanje odgovornosti za svoja osećanja i postupke i otkrivaju svesne izbore. Sjajni očevi u svom rečniku ne koriste reči i fraze koje u drugima traže krivce ili odgovornosti za vlastite greške i ponašanja.

Uče kako se traži rešenje
Očevi, više nego majke, uče decu rešavanju problema i traženju rešenja. Sjajni očevi deci dopuštaju da dođu do vlastitih zaključaka, bez obzira na vreme koje im je možda potrebno.

Pomažu deci u izgradnji autoriteta
Deci je potreban prostor da isprobaju svoja krila. Očevi i majke bi trebalo da im obezbede taj prostor, vreme, ali i sigurnost koja je potrebna deci da bi se odvažila na samostalno ispitivanje života. I očevi moraju da ohrabruju i podstiču dečju intuiciju.

Utiču na izgradnju stava
Otkrivanje sopstvenog postojanja je proces koji traje čitav život. Sjajni očevi pomažu deci da od najranijeg uzrasta steknu veštine i samopouzdanje koje im je potrebno da bi se kada zatreba izborili za sebe. Takvi očevi ohrabruju decu da istražuju sve dok ne dobiju odgovarajuće odgovore.

Ne osuđuju
Deca jednostavno neprestano greše. Čuvati se osuđivanja znači zadržati svoj sud o negativnoj ili pozitivnoj vrednosti grešaka. To znači da greške ne treba da se gledaju kao dobre ili loše, već ih treba posmatrati kao izbore koji nude mogućnost rasta.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

TanjicA

Sve istine i zablude o idealnoj obući za mališane
Meka cipela je najbolja
Autor: CDC/DM/MA | Foto:northfoto | 10.09.2009. - 05:00Kada vidimo kako beba ka nama pruža svoje nožice s malim stopalima, slatkim prstićima i minijaturnim noktićima, prvo što pomislimo je da je zapravo šteta da se ovo malo čudo prirode zatvori u kabastu cipelu.

To je zaista tačno: mnogi roditelji prerano razmišljaju o prvim cipelama za svoje dete: kako bi trebalo da mu stoje? Koliko treba da su čvrste? Koliko je normalno da koštaju?
Sve su to važna pitanja, ali do prvih koraka vašeg potomstva mirno možete da ih ostavite bez odgovora. Rasprostranjena je, naime, zabluda da je malom detetu prava obuća potrebna čim počne da uči da hoda. Istina je pak da deca mogu najbolje da nauče da hodaju bosonoga.
Prvi par cipela im je potreban tek kada počnu da prave samostalne korake, ako je hladno, ili ako postoji opasnost da se povrede.
Austrijski medicinari su o ovoj temi sastavili čak i smernice koje je objavilo njihovo ministarstvo za porodicu. Ovo su saveti koji su upućeni roditeljima.

Zablude o dečjim cipelama:
1. Prve cipele moraju da budu čvrste i da pružaju dobar oslonac
Pogrešno! Što su tvrđe i čvršće, cipele više stežu stopala. A stopalima je potreban slobodan prostor da bi mogla da se kreću i da se zdravo razvijaju.
2. Odgovarajuće cipele su duge tačno koliko i stopalo
Netačno! Odgovarajuće dečje cipele bi trebalo da budu 12-17 milimetara duže od stopala.
3. Označeni broj obuće predstavlja pouzdan oslonac
Ni izdaleka! Kod 90% dečjih cipela veličina je označena maltene proizvoljno. Piše, recimo, da je broj 23, a zapravo je 21. Zbog toga uvek izmerite dečje stopalo i unutrašnju dužinu cipele.
4. Nikako ne treba uzimati korišćenu obuću
Zavisi! Ako je nošena obuća detetu taman i nije iskrivljena na jednu stranu, baš ništa ne govori protiv daljeg nošenja takvih cipelica. To je ujedno i ušteda novca i sirovina.
5. Deca tačno osećaju da li su im cipele taman
Ne! Deca najčešće kažu da su im cipele taman čak i ako to možda uopšte nije tačno - tako su bar u svom istraživanju ustanovili Austrijanci.
6. Skupe dečje cipele su bolje od jeftinih
Ne mora da znači! Visoka cena ni u kom slučaju nije i garancija kvaliteta. Jedna analiza brojeva cipela je, sem toga, pokazala da skuplje cipele ni u kom slučaju nisu preciznije obeležene.
7. Mala obuća ne može mnogo da škodi
Premale cipele izazivaju oštećenja dečjih stopala.
Saveti za očuvanje zdravlja dečjih stopala i kupovinu obuće za mališane.
- Aktuelna istraživanja pokazuju da više od polovine sve dece nosi premalu obuću.
- Premala obuća može da izazove i druga oštećenja (kolena, kuka i kičme) i da negativno utiče na radost kretanja.

Pravila za kupovinu
Stopala znaju da budu prilično hirovita. Ponekad su različite dužine, ujutru su kraća i uža nego uveče, u stojećem stavu su duža nego u sedećem ili ležećem. Kada su u pokretu, stopalima je potrebno mnogo prostora, jer se pri svakom koraku prsti pomeraju napred.
Da bi se deca osećala prijatno u obući, u delu gde se nalaze prsti treba da imaju bar 12 milimetara manevarskog prostora. Nova obuća čak sme da bude i do 17 milimetara duža. Prednost je u tome što će mališan moći da je nosi nekoliko meseci.
Važno je da dečja obuća bude što mekša i elastičnija.
Napravite šablon:
- Neka dete stane na karton, a vi nacrtajte konture njegovog stopala.
- Iznad najdužeg prsta dodajte još najmanje 12 milimetara (za novu obuću 17 milimetara).
Savet: Nije potrebno da isečete ceo šablon, već samo traku široku dva prsta (vidi sliku). Ako može da stane u cipelu, znači da je dovoljno velika. Ako se traka savija, cipela je mala.

Dečja stopala brzo rastu
- Dečja stopala u uzrastu od tri do šest godina rastu u proseku za milimetar mesečno.
- Da bi se stopala potpuno razvila, potrebno je oko 16 godina.
- Mališani ne mogu da ocene da li im cipele odgovaraju ili ne. Mnogi od njih čak i za obuću koja je znatno kraća od njihovih stopala kažu da im je taman.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

TanjicA

Strah od nepoznatih
Autor: M. A. | Foto:northfoto | 10.09.2009. - 05:00Donedavno se vaša beba sva ozarena smejala prodavačici, a sada je postala rezervisana prema manje bliskim osobama. Ne brinite, strah od nepoznatih ljudi je sasvim prirodna pojava, štaviše, predstavlja važnu fazu u dečjem razvoju.

Strah od nepoznatih osoba uglavnom se javlja negde oko osmog meseca života, često takoreći preko noći. Uplašena beba skreće pogled, steže mamu i zagnjuruje glavu u njeno rame. Dečji govor tela je nedvosmislen: ,,Nemoj da mi se približavaš!"
Uzrok ove pojave nije u potpunosti razjašnjen. Naučnici se, međutim, slažu da strah od nepoznatih predstavlja značajnu fazu u razvoju deteta. Prema tome, on nije posledica neodgovarajuće brige ili greške u vaspitanju. Paničan strah od nepoznatih ljudi naučnici upoređuju sa nekom vrstom pada sistema u mozgu. Tokom prvih devet meseci života dete je već razvilo istančani oblik sporazumevanja sa svojim roditeljima - jezik sastavljen od gestova, glasova, mimike, mirisa i dodira.
On, međutim, funkcioniše samo ako je tim dobro uigran. Nepoznata osoba može da se trudi koliko hoće i da imitira pokrete roditelja, ali njen miris, glas i izgled odstupaju od modela na koji je mališan naviknut. U uzrastu od osam meseci deca to počinju da prepoznaju i njihov mozak šalje poruku: tu se nešto ne uklapa.
U većini slučajeva iznenada dolazi do napada panike, koji traju nekoliko nedelja, a ponekad i meseci.
Objasnite posetiocima i ,,žrtvama" mališanovog napada panike da njegovu reakciju ne shvate lično i da se drže podalje dok ova faza u razvoju ne prođe. Svaki pokušaj zbližavanja (,,dođi kod mene, neću te ujesti") samo će pojačati strah.


I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

MarkoKg

Zbog čega se deca ljute
Ne vole kada im se mama meša u sve
Autor: CDC/MA | 17.09.2009. - 05:00U svakoj porodici ima svađe. Ali zbog čega se roditelji i deca najčešće svađaju? Novo istraživanje je pokazalo da decu najviše nerviraju roditelji koji su opsednuti redom, dok se odrasli najviše ljute zbog aljkavosti svojih mališana.

Anketa sajta za druženje www.spin.de sprovedena među 1.848 učesnika imala je za cilj da otkrije najčešće uzroke sukoba između roditelja i dece. Rezultati pokazuju da decu, osim opsednutosti redom, posebno nervira kada im roditelji dele savete koje nisutražili, kada se neprekidno mešaju u sve i kada ne poštuju njihovu privatnu sferu.
U zavisnosti od uzrasta dece, roditelji se ljute zbog različitih stvari. Kod manje dece im smeta što na svaku rečenicu uzvraćaju pitanjem zašto, a kod one malo starije izvoljevanje devojčica i tvrdoglavost dečaka. Do svađe često dolazi i kada deca prekidaju razgovor, kmeče ili gunđaju.

Iskazi roditelja koje deca najviše mrze:
Marš u krevet!
Izuj cipele!
Ustaj! Uspavali smo se!
Da li imaš nešto za domaći?
Obuj papuče!
Nisi više beba.
Kad ćeš, najzad, da pospremiš sobu?!
Idi u svoju sobu!

Iskazi dece koje roditelji najviše mrze:
E, baš hoću!
To ne volim.
Sad će da se završi.
Hoću...
Ti si najgroznija majka na svetu.
Sad ću.
Glup (-a) si.
Baš me briga.
Moje parče je manje.

MarkoKg

Utičnice i nameštaj - prava opasnost za decu koja uče da hodaju
Zaštitite dete od povreda
Autor: CDC/MA | Foto:Northfoto | 24.09.2009. - 05:00Ako je vaše dete naučilo da puzi, krajnje je vreme da preduzmete mere koje će ga zaštititi od povreda u stanu. Kada dobiju prvo dete, roditelji još ne slute odakle sve vrebaju opasnosti, pa je zato važno da otkrijete gde se one kriju i učinite sve kako se dete ne bi povredilo, a dragocene stvari ostale sačuvane.

Stepenice
Ako u stanu imate stepenice, neće dugo potrajati pre nego što dete krene da ih istraži. Zaštitna drvena ogradica za stepenice montira se na prvi stepenik i ima specijalnu bravu koju mogu da otvore samo odrasli.

Utičnice
Za početak vam je potrebna dovoljna količina zaštita za utičnice, malih delova od plastike, koji se stavljaju u njih. Jer, ma koliko govorili, pojedinim bebama je utičnica najzabavnija stvar koju su ikada videli. Kada ih ne koristite, tehničke uređaje, kao što su televizor i muzička linija, isključite iz struje. Tako nećete morati da skačete svaki put kad se vaša beba dočepa dugmadi i prekidača. Vrlo brzo ćete shvatiti da je to najbolji način da situaciju držite pod kontrolom, jer je dete u tom izrastu veoma teško ubediti da je suviše malo za takve ,,igračke". Istovremeno, mališana ćete poštedeti i šoka kada prvo do daske odvrne dugme za pojačavanje, a zatim i dugme za uključivanje uređaja.

Sobne biljke
Saksijsko cveće može da se prevrne, a neretko se dešava da se dete igra sa zemljom pa čak i da je stavi u usta. Ipak, pre nego što odlučite da ga sklonite van domašaja mališana, proverite da li je to baš neophodno. Neka deca se zadovoljavaju time da gledaju cveće, jer ih više privlače druge stvari. Takođe, postoje mnoge biljke koje u sebi kriju otrove, pa je zato najbolje da saksije držite daleko od dohvata ruke.

Obezbedite nameštaj
Dok ste opremali dečju sobu, sigurno niste razmišljali o vremenu kada će mališan početi da puzi. Upravo u uzrastu kada se deca podižu držeći se za nameštaj i prave prve korake, veoma je važno da police i ormani budu dobro pričvršćeni za zid kako se ne bi srušili. U svakom slučaju, treba da obezbedite vrata od ormara u kuhinji i kupatilu iza kojih su smešteni sredstva za čišćenje ili lekovi, koji su opasni za decu. I vrata kuhinjskog elementa iza kojih se nalazi kanta za smeće treba obezbediti. Postoje specijalne sigurnosne brave, koje roditelji bez problema mogu da otvore, ali koje štite male istraživače. Osim vrata, posebnu pažnju obratite i na ćoškove, koji u periodu prohodavanja mogu da budu veoma opasni.

Sredstva za čišćenje
Sredstva za uništavanje insekata, korova ili gljivica su takođe jako štetna. Pripazite šta držite u garaži i radionicama ako deca zalaze i u te prostorije. Uljane boje, sredstva za skidanje boja, parafin - samo su neki iz čitavog niza otrova koje deca mogu da pronađu i progutaju. Isto važi i za sredstva za čišćenje. Izbeljivač veša, amonijak ili sredstva za dezinfekciju mogu da
sprže grlo i želudac.

Lekovi i opojna sredstva
Pođite od pretpostavke da sve što je dete uzelo iz ormarića s lekovima može da bude otrovno. Par tableta za spavanje, sedativi ili tablete protiv depresije dovoljni su da ga usmrte. Sredstva protiv bolova, kao što je ,,aspirin", ubijaju brojnu decu svake godine. Antihistaminici i tablete protiv morske bolesti, koje možda vama ne izgledaju kao nešto opasno, sadrže vrlo jake i opasne supstance. Vitamini ili tablete koje sadrže gvožđe, ako se daju u prevelikim dozama, takođe, mogu da izazovu smrt. Isto važi i za takozvana opojna sredstva. Duvan je smrtonosan otrov ako se proguta. Jedna jedina cigareta može da usmrti jednogodišnjaka. Alkohol je takođe iznenađujuće otrovan. Dobar gutljaj jakog alkoholnog pića može da usmrti tek prohodalo dete.

MarkoKg

Pravilno kanališite dečju energiju
Autor: E.B. | 24.09.2009. - 05:00Neka deca su uvek u pokretu, kao da ,,imaju pundravce". Dok je kod dvogodišnjaka to normalna pojava, kod šestogodišnjaka ili sedmogodišnjaka je već zabrinjavajuća. Naime, ta deca su već u školskom uzrastu, a u školi se takvo ponašanje ne toleriše.

Roditelji zato moraju da pokušaju da pomognu takvom detetu. To je težak zadatak i treba biti realan - ne očekujet odmah veliki napredak. Upravo zbog toga, treba početi sa potrebnim pripremama na vreme. Čim dete napuni četiri godine, počnite da merite vreme koje uspeva da provede u sedećem položaju. Da biste mu pomogli iskoristite svoju kreativnost. Na primer, igrajte se sledeće igre: ,,Da vidimo da li možeš da sediš mirno dok ja brojim." Izbrojte do pet, ilustrujući to prstima, pohvalite ga, a onda mu dozvolite da ustane. Ponavljajte s vremena na vreme tu igru, ali tako da dete sve duže sedi mirno.

NiKooLaa

Kada deca "glume" prehladuZašto dete glumi bolest i ne želi da ide u školu, pitanje je koje muči roditelje kada shvate da njihovi školarci foliraju prehladu. Ponekad je simptome bolesti lako prepoznati i roditelj odmah zna da je dete zaista bolesno, ali, ipak, mnogi simptomi su blaži pa je teže odrediti da li se radi
o prehladi ili o laži.
Razloga za foliranje ima mnogo, a stručnjaci savetuju da kada otkrijete da dete laže, najvažnije je da ostanete smireni, ne vičete i ne grdite dete, nego da pokušate da saznate zašto se tako ponaša. Lenjost, kontrolni za koji dete nije spremno, nelagodnost zbog neke neprijatne situacije u školi ili svađa sa drugarima, samo su neki od mogućih razloga. Ipak, problem može biti i ozbiljniji, na primer zlostavljanje u školi, pa je važno da saznate o čemu je reč, a ne da odmah pokušavate da naterate dete da ide na nastavu. Stručnjaci preporučuju da imate kontakt sa nastavnicima, ali i sa drugim roditeljima čija deca idu u isti razred sa vašom, kako biste mogli da otkrijete o čemu se radi.
Ovaj problem naročito je izražen kod adolescenata i sa njima je potrebno više strpljenja. Ukoliko dete odbija da razgovara, posle nekoliko minuta "neobavezne" komunikacije pokušajte ponovo. Stručnjaci tvrde da, bez obzira šta dete kaže ili odgovori u prvom trenutku, svako od njih ima potrebu da razgovara sa svojim roditeljima. Razgovorom je najlakše utvrditi da li ima nekih problema u školi ili sa vršnjacima. Tek kada saznate o čemu se radi, vreme je da reagujete i to na najbolji mogući način u zavisnosti od situacije i deteta.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

NiKooLaa

Majke grade samopouzdanje ćerkiMajke imaju izuzetan uticaj na samopouzdanje svojih ćerki, više nego kada su u pitanju sinovi. Naučnici sa londonskog Instituta za edukaciju tvrde da će devojčice, čije majke veruju u njih, kasnije biti uspešnije u karijeri, obrazovanije i samosvesnije žene.
Istraživanje je obavljeno tako što su proučavani podaci dece rođene 1979. godine. Kada su deca napunila deset godina stručnjaci su zamolili njihove majke da predvide budućnost svoje dece, odnosno stepen obrazovanja i izbor karijere. Izjave majki otkrivale su koliko one veruju u svoje ćerke. Dvadeset godina kasnije meren je stepen samopouzdanja kod devojčica i rezultati su poređeni sa očekivanjem majki. Devojčice čije su majke predvidele da će završiti fakultet, u svojoj 30. godini imale su izuzetan stepen samopouzdanja, bez obzira da li su išle na fakultet ili ne. S druge strane, negativna predviđanja majki odrazila su se na rezultate vrlo nepovoljno. Zanimljivo je da ovakva povezanost nije zabeležena kod majki i sinova.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP