Citat: NiKooLaa poslato Februar 03, 2012, 16:43:28
CitatPredrasude su ono što nas čini slepima.
A preveliko poverenje je ono što čini da verujemo u nešto što možda ne postoji ili je zabluda.
Citat: Tekila Gerila poslato Februar 03, 2012, 15:40:35
Problem je u predrasudama koje postoje na obe strane , i kod onih koji veruju bezuslovno i u bilo šta i kod onih koji ne veruju ni kada vide tako nešto.
Predrasude su ono što nas čini slepima.
Ne reče li ja to isto ?
Iskreno, meni je priča o ikonama koje plaču smešna, a smešna mi je pomisao kako je to manifest Božije sile. Isto kao što u Indiji iz kipova krava teče mleko. Sve mi se to čini kao dobra iluzija Copperfielda i to u cilju privlačenja širokih masa u sam manastir, te samim tim više priloga, tj novca.
Misliš nešto u fazonu Del Boja i Rodnija i krova na crkvi koji prokišnjava?

Pa ... ne znam baš ... uglavnom koliko sam ja upoznat, a upoznat sam, u pravoslavlju je barem tako , čuda koja nisu verodostojna se ne priznaju za čuda, dakle da bi nešto bilo potvrđeno kao čudo mora da se prethodno ispita i da zvanična crkvena vlast na to da svoj blagoslov odnosno saglašavanje, ne prolazi baš koješta kao čudo, što naravno ne može zaustaviti narod da veruje u nekakve najdanove krugove ili lik Bogorodice u kori drveta i tome slično...
U prirodi tj anatomiji ljudskog mozga je da npr od više linija i crta traži zajedničke tačke i pravi lice, tako npr na mesecu vidimo lice, iako je to realno samo nekoliko kratera od asteroida. Na isti način nam se i kapljica vode na ikoni, ofarbana bojom sa iste može učiniti suzama. Od tog krenutka samo je mašta granica, kao i dubina džepa, jer nemojmo se lagati, crkva je odavno komercijalizovana pa ne vidim što ne bi izvukli korist tamo gde mogu.
Odgovor je veoma prost,
to bi bio loš marketing , čak i kada bi Crkva rezonovala u tim kategorijama.
Citat...i sam sam imao priliku da vidim razne neobične i čudne pojave u nekim našim srpskim svetinjama koje su neobjašnjive racionalističkom logikom.
Sve se može racionalno objasniti.
Ja jesam skeptik, neverni Toma, nazovite to kako hoćete, ali kada me nešto zainteresuje i kada svojim očima vidim i uverim se onda tek mogu u nešto u potpunosti da verujem. Nisam lakoveran jednom rečju.
Evo i klipa o jednom ovakvom slučaju u našem manastiru:
Eto sad ispadoh lakoveran.
Ako sam rekao da sam video stvari koje se ne mogu baš racionalno objasniti , na osnovu čega zaključuješ da se mogu racionalno objasniti a da ih pri tom nisam ni naveo ?
Nije li to klasična predrasuda ?
Da li me samo pomen na neobjašnjive pojave diskvalifikuje kao neracionalnog čoveka ?
Da li ti recimo imaš racionalna objašnjenja za sve što se dešava u svetu ?
Kako racionalno objasniti neracionalne postupke ljudi u ratu , na primer?
Da li je baš racio toliko moćan ?
Da li si se baš pokušao uveriti da je sve što se smatra svetinjom u SPC obično lakoverje ?
Mislim da li si detaljnije i dublje istraživao ?
Što se tiče jeromonaha Varnave iz Kuveždina, on je zilota i prosto nije činjenica da ziloti manipulišu narodom to je njihovo fundamentalističko verovanje, ako i manipulišu to ne rade ni svesno ni zbog para, već po sopstvenom ubeđenju jer su i sami ubeđeni da je to zaista tako.
Međutim zvanični stav SPC je sasvim drugačiji po pitanju čuda i čudesa.