Photo info Time to make an impression
Caribou crossing the Susitna River during autumn, Alaska
© Tim Plowden/Alamy

Hinduizam

Započeo Ventus, Januar 29, 2012, 19:41:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ventus

Hinduizam


Hinduistički hram u Londonu; jedan od najvećih hinduističkih hramova u Evropi

Hinduizam je drevna azijska religija čiji počeci datiraju od 16. do 15. veka pre Hrista, a svoj razvoj je započela u Indiji gde je i danas glavna religija. Indijci, međutim, radije govore o večnom učenju i zakonu, jer je naglasak na načinu života a ne načinu mišljenja.

Hinduizam je najstarija velika religija koja se i danas praktikuje.[1] Njeni najraniji tragovi se mogu pratiti do drevne Vedski period vedske civilizacije.[2] Kao mešavina različitih verovanja i tradicija, hinduizam nema samo jednog osnivača.[3][4] Današnji hinduizam, ili njeni glavni pravci, međutim su rezultat promena za vreme dominacije budizma u Indiji odnosno u periodi oko 400. p. n. e. do 400 n. e., kao i neohinduizma 19. veka koje je težilo reformaciji i obnovi hinduizma u Indiji.

Nemački indolog Fridrih Maks Miler (1823-1900) stvorio je za hinduizam pojam henoteizam koje opisuje veru u jednog boga, ali ne isključuje verovanje u niža božanstva. Henoteizam se često uzima kao primer za prelaz iz mnogoboštva u jednoboštvo, time što bi jedno božanstvo dobilo glavnu ulogu u religiji jednog društva, dok bi sa vremenom sva druga božanstva izgubile svoje božanstvene atribute. Danas postoji diskusija koliko se hinduizam ili barem pojedini pravci hinduizma mogu smatrati henoteizmom ili ipak monoteizmom.

Hinduizam je treća svetska religija po broju vernika, iza hrišćanstva i islama, sa približno milijardu vernika, od kojih oko 905 miliona živi u Indiji i Nepalu.[5] Ostale države sa velikom populacijom hinduistikih vernika su Bangladeš, Šri Lanka, Pakistan, Indonezija, Malezija, Singapur, Mauricijus, Fidži, Surinam, Gijana, Trinidad i Tobago, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada.