Photo info Where fire and water meet
Upper Geyser Basin in Yellowstone National Park, Wyoming
© Ray Urner/Tandem Stills + Motion

Свештеник убио штићеника кампа

Započeo Tekila Gerila, Avgust 09, 2012, 02:14:37

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Tekila Gerila

Лозница -- Бранислав Перановић, бивши управник центра Црна Река, убио је ударцем шипком у главу штићеника Центра за одвикавање од дроге у Јадранској Лешници код Лознице.


Перановић, који је управник тог центра, посумњао је да је штићеник центра унео дрогу, због чега га је ударио у главу и усмртио на месту, потврђено је за Б92.

Убиство се догодило синоћ око 22 и 20 часова у дворишту центра, а Перановић (1958) је убрзо ухапшен и увиђај је у току. Како је за Б92 речено, убијен је Небојша Зарубац (1973).

"У овом тренутку постоји сумња да између физичке силе, физичког кажњавања ком је штићеник био изложен и његове смрти постоји узрочна веза. Резултате обдукције ћемо добити данас", рекао је истражни судија Бобан Велисављевић за Б92.

Сада рашчињени свештеник Бранислав Перановић јавности је постао познат 2009. године када су објављени снимци пребијања лопатом штићеника у Духовно-рехабилитационом центру Црна Река, чији је управник био тада протојереј Перановић. Он је због тога био и на суду, а пресуда се још чека.

Он је у почетку негирао да је батине наредио, а онда је ТВ Б92 ексклузивно објавила снимак на коме се види како сам Перановић туче једног младића. Перановић је касније покушавао да оправда батине као терапеутске и неопходне за добробит штићеника.

Штићеници овог центра и неких центара у околини Лознице које је такође водио Перановић говорили су и за нашу телевизију како не добијају никакве лекове ни када се разболе.

Синод Српске православне цркве осудио је убрзо понашање свештеника, а владику Артемија позвао да распусти нелегални стационар у оквиру манастира Црна Река. Перановића је Артемије убрзо сменио, а Општинско тужилаштво у Тутину поднело је оптужницу против њега за кривично дело мучења и насиља.

Суд је дан по подизању оптужнице одлучио да Перановићу није потребан притвор. Суђење је крајем прошле године завршено и чека се пресуда тутинског суда.

У међувремену Перановић је самоиницијативно напустио манастир, а затим је 2010. године дошао у Јадранску Лешницу, где је постао управник центра за одвикавање од болести зависности "Сретење".

"Никад нисам престао да се бавим спасавањем душа оних који су на свом животном путу посрнули. И после хајке која се водила против мене, кад сам оптуживан да сам батинаш и силеџија, нисам одустао од своје мисије", рекао је Перановић.

Б92 је недавно објавио да је Перановић чак уврштен као предавач неакредитоване школе која себе назива Универзитетом природне медицине на предметима лечења зависности.

Од почетка отварања "случаја Црна Река" Б92 је указивао на то да су институције, држава и црква заказале.

Постављана су бројна питања, међу којима су и: колики су били приходи челника у Црној Реци, на основу чега су те приходе убирали, да ли је центар регистрован и за коју намену? На многа од њих нису добијени прави одговори.

б92

TanjicA

Pa tako nam je kad dozvoljamo da crkva organizuje zdravstvene ustanove. Neka se oni bave svojim poslom, a neka puste zdravstvo da samo leči ljude, pa makar se radilo o zavisnicima...
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Tekila Gerila

Проблем је у томе што је Перановић деловао мимо договора цркве и државе потписаног у меморандуму, и без стручних лица, а о његовим методама је сувишно говорити то у цркви нигде и никад и нико није препоручивао низашта а камоли за оболеле од болести зависности.

На жалост он је типичан пример верског фанатизма + бизнис.

MarkoKg

Sve se komercijalizovalo odavno, pa i crkva kao institucija...

Tekila Gerila

Citat: MarkoKg poslato Septembar 06, 2012, 11:56:00
Sve se komercijalizovalo odavno, pa i crkva kao institucija...

To  nije tajna.

Al ovo je kriminal a ne biznis.