samo-opusteno

Zabava => Put oko Sveta => Temu započeo: TanjicA poslato Maj 30, 2009, 13:16:24

Naslov: Top tri ronilačke destinacije za ovo leto
Poruka od: TanjicA poslato Maj 30, 2009, 13:16:24
Top tri ronilačke destinacije za ovo leto

Sunce već uveliko peče, raspust samo što nije, more mami - pravo vreme da odlučite kuda ćete na letovanje. Ako ste zaljubljenik aktivnog odmora i plavetnila morskih dubina, „Blic” vam predlaže da ovo leto provedete na jednoj od top tri ronilačke destinacije.

(http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/05_maj/25/reportaza/ronjenje-x.jpg)

Hurgada (Egipat)
Nešto manje izvikana od već dobro poznatog Šarm el Šeika, ali upravo i zato manje rabljena i sa manje gužve. Kažu da je Crveno more neprikosnoveno u bogatstvu biljnog i životinjskog sveta. Preporučuje se ronjenje oko ostrva Um Kamar, koje u slobodnom prevodu znači „Mesečeva majka”. Prosečna dubina je 20 metara, a maksimalna 35 metara. Ima dosta korala i riba, a može se videti i pokoja ajkula i barakude. Okolne stene su pune rupa i pukotina i idealne za istraživanje.

Marmaris (Turska)
Ronjenje u Turskoj je strogo kontrolisano i dozvoljeno samo u sledećim oblastima: Češme, Kušadasi, Bodrum, Marmaris, Fetije, Kas i Antalija. Marmaris važi za jedno od omiljenih mesta za ronjenje. Voda je izuzetno čista i vidljivost dostiže čak 40 metara. Najbolje mesto nalazi u blizini Ičmelera, desetak kilometara od Marmarisa, gde se nalazi nadaleko čuveni Evropski centar za ronjenje. Biljni i životinjski svet je bogat, ali mogu predstavljati razočaranje za one koji su ronili u Crvenom moru.

Zakintos (Grčka)
Ovo grčko ostrvo je osim po džinovskim kornjačama, prelepim peščanim plažama i divnoj klimi, odnedavno prepoznato i kao idealna lokacije za ronioce početnike. Cela obala je atraktivna, ali mi vam predlažemo da istražite more u blizini dve plaže. Prva je Makris Gijalos gde je voda divne tirkizne nijanse, a oko plaže se nalaze brojne pećine i tuneli sa obiljem riba i korala. Druga je Ksigija. Zbog sumpornih izvora voda, ovde je more beličasto, što daje posebnu draž prilikom ronjenja.