Photo info On this day, a nation was born
Chittorgarh Fort, India
© Anand Purohit/Getty Images

Sela Srbije

Započeo garifusion, Oktobar 05, 2009, 22:50:51

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

garifusion

Kušiljevo

Najveće selo pomoravlja!
Kušiljevo ima veoma povoljan geografski položaj, u samom podnožju krajnjih ogranaka Kučajskih planina. Nalazi se na plodnoj i bogatoj, pitomoj i prostranoj ravnici u živopisnom središtu Pomoravlja, na koti od 111 metara nadmorske visine.

Od opštinskog centra Svilajnca udaljeno je 5 kilometara. Atar sela Kušiljeva graniči se atarima susednih mesta: Svilajnca, Bobova, Viteževa i Porodina, u zagrljaju reka Velike Morave i Bulinjaka. Po površini je jedno od najvećih sela u Srbiji. Seoski atar obuhvata 3488 hektara, od kojih 350 hektara otpada na naselje...

http://kusiljevo.freehostia.com/index.html

Ako ste bili ili znate nokog iz Kusiljeva, ostavite poruku?

djudja69

mi smo ove godine bili u etno selu  moravski konaci.to je kod velike plane,samo reci hvale,od izgleda sela,preko usluge i hrane.nisam nikad bila nesto ljubitelj seoskog turizma,ali posle posete ovom mestu imam samo reci pohvale.kuce tipa bungalova spolja kao pre sto godina a unutra klima,tv sa kablovskom,u centru sela restoran na jezeru,sve naj naj...cak imaju i moderan bazen u posebno ogradjenom delu.svima toplo treporucujem.da li vi imate neka iskusta da mi preporucite da vidim nesto lepo u nasoj srbiji poz

mrmotlsd

nalepse je u srbiji, planine - Tara, divcibare, Kopaonik, Fruska Gora, banje - Vrnjacka, Ribarska, Soko banja, prolom banja itd,  pored Dunava i save. Sta je lepse nego otice u svoje rodno selo i uzivati u prirodi. U svetu ljudi placaju da rade seoska poslove, a mi beimo od sela i idemo na more da se cvrljimo

mrmotlsd

Kako stići do Sokobanje?
Sokobanja kao kraljica Banja širom Srbije, nalazi se na takvom položaju da je do nje veoma lao doći . Smeštena je u samoj kotlini, tačnije u jugoistočnoj Srbiji, po administrativnom pogledu pripada Zaječarskom okrugu, Timočke Krajine.

banje-Srbije-Sokobanja-kako doci?Okružena je ujedno i planinama, kao što su sledeće navedene i pomenute : Ozrenom, Leskovikom, Devicom, Krstatcem, Slemenom, Rtnjem i Bukovikom. Takođe, Sokobanji najbliži gradovi jesu sledeći koje ćemo navesti: zapadno – Aleksinac na svega 30 km udaljenosti, potom, na severu, Boljevac 27 km udaljenosti i istočno, Knjaževac sa svega ukupno 47 km udaljenosti od samog centra Sokobanje. Ukoliko krenete preko Aleksinca Sokobanja izlazi na sam autoput Beograd – Niš i tako je spojena sa svim delovima južne, zapadne i severne Srbije ( svim vozačima usled prisutnosti autoputa, ovaj put biva najlakši i najjednostavniji . Ukoliko krenete od Niša, imaćete da pređete nešto malo više od 60 km , a od Beograda oko 240 km, što i nije toliko daleko svakako. Što se tiče deonice puta kod Boljevaca, Sokobanja spaja se sa magistralnim putem ( autoputem ) Paraćin – Zaječar, i time biva dostupna svim gradovima iz Timočke Krajine i Braničevskog okruga. Međutim, u toku zimskih meseci, pogotovo kada dođe do velikih nanosa snega, ali i tokom obilnih padavina, put  Sokobanja – Boljevac , preko Rtnja  da nije prohodan, stoga ovu navedenu relaciju i deonicu puta  izbegavajte . Iz pravca Zaječara, u Sokobanju možete doći i regionalnim putem preko Knjaževca, na oko 90 kilometara, a od Knjaževaca preko Kalne, Banja pod Ozrenom jeste spojena sa Pirotskim krajem kao i sa Starom planinom . Iz čega do sada možete zaključiti, da praktično svaki put Vas vodi do Sokobanje .Sokobanja je preko Aleksinca povezana sa drumskim i železničkim magistralama koje od Beograda prolaze dolinom Velike Morave kao i dolinom Južne Morave prema Nišu .
Aerodrom Car Konstantin, jeste udaljen na oko 60 km, a od autoputa E – 75, Sokobanja jeste udaljena na oko 30 km . Kao što smo već naveli deonicu puta, sada ćemo Vam malo detaljnije objasniti kako da dođete do Sokobanje od Zaječara na najlakši mogući način ( da se zagubiti nemožete jer je deonica izuzetno dobro obeležena i označena ) jeste taj , da ukoliko krenete magistralnim putem ka Paraćinu da se kod Boljevca isključite a zatim, putem preko Rtnja dodjete do Sokobanje , moraćete se složiti da je ovo zaista najkraći i najlakši put ka ovoj predivnoj Banji. Recimo i od Knjaževca do Sokobanje možete doći sledećom deonicom, prolazite knjaževačkom klisurom, zatim pored rudnika Čitluk i uključujete se na put koji vodi od Boljevca preko Rtnja, sve je takođe dobro obeleženo tako da ste strane nemate nikakvih briga naravno . Svakako da je najbolje da se pridržavate ovih upustva, ali naravno ukoliko se negde izgubite (što je izuzetno teško , gotovo nemoguće) pitajte nekog prolaznika, uputiće Vas naravno na pravi put .

mrmotlsd

Ribarska Banja

Balneološko lečilište i klimatsko mesto Ribarska Banja, nalazi se na severnim padinama planine Jastrebac (1491 m), na nadmorskoj visini od 540 m, u dolini Ribarske reke.
Ribarska Banja ima šest izvora mineralne sumporovite i slabo alkalne silinične vode (38M20 C), jedan izvor hladne vode (16° C) – jedina akratopega na Balkanu, i jedan mlake sumporovite (28,1°C).

Voda Ribarske Banje koristi se u lečenju za kupanje, piće i ispiranje.

Termomineralni izvori Ribarske Banje verovatno su korišćeni za terapijske i druge potrebe još u IV veku kad je tu postojalo naselje i utvrđenje starih Rimljana;
Moderno uređenje Ribarske Banje počelo je 1904, kad je Vračarska štedionica iz Beogradu dobila koncesiju za podizanje novih objekata.
Tada počinje njena intenzivnija izgradnja: Vise na =>

mrmotlsd

Banja Zdrelo je dosta potcenjena i slabo poznata banja i Istocnoj Srbiji.

jedinstvena je svojim geotermalnim vodama. koja ima lekovita svojstva. Termomineralna voda koja se nalazi u bazenima Banje Ždrelo pomaže u lečenju psorijaze i drugih kožnih i reumatskih bolova a ohlađena može da se pije i pomaže kod gastritisa i blagotvorno deluje na digestivne organe.
O bazenima vise na sajtu

Dizajner

Ja sam ove godine odlučio da obiđem Etno sela u Srbiji. Mislim da treba da sačuvamo tradiciju i da podržimo male privrednike koji drže ta mesta živim.