Photo info Courage and conviction
'Testament: The Little Rock Nine Monument,' Little Rock, Arkansas
© Rex Lisman/Getty Images
meni

Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.

Prikaži poruke meni

Poruke - Ventus

#2
Predstavite se / Odg: drugari,zdravo!!!
Jul 09, 2012, 00:08:48
Dobrodosla, uzivaj na forumu :)
#3
A tek sad se postavlja pitanje kakva tehnika (ili bolje reci tehnologija) je trebala da bi se ovo napravilo, pa cak i premestilo na to mesto, posto nema stena tu u blizini statua...
#4
Kako to da jos pre nisu otkrili ovo :S
#5
Recenzije sajtova / Odg: IT Freaks
Mart 16, 2012, 21:18:28
Lepo odradjeno, samo nared.
#6
Biografije / Odg: Adolf Hitler
Februar 28, 2012, 15:45:52
Citat: StevenHoking poslato Februar 25, 2012, 10:55:52
Da je on završio to što je počeo danas bi živeli u lepšem svetu...
Lupi covek i ostade ziv :O
#7
Predstavite se / Odg: predstavljanje
Februar 23, 2012, 01:12:15
Pozz, dobrodosao.
#8
Naravno je droga. RIP.
#9
Glas Naroda / Odg: Narodni pokret Dveri srpske
Februar 10, 2012, 19:54:58
Videcemo kad krene kampanja i na kraju izbori kako ce ko da prodje.
#10
Razno / Odg: S*V*A*Š*T*A*R*A
Februar 10, 2012, 15:29:25
Solidan :)
#11
Ljubav i sex / Odg: libido i potencija i slicno
Februar 07, 2012, 21:59:31
I dobra reklama za vas?
#12
Klipovi / Odg: Gasttozz kralj!
Februar 07, 2012, 21:53:56
To je ova likusa:

#13
Humor / Odg: Od srede ponovo u školi!
Februar 07, 2012, 19:01:06
Nije losa fora za one koji bi trebalo da idu u skolu :rock on
#14
Serije / Stargate
Februar 07, 2012, 18:57:45
Stargate


Format: Military science fiction

Zvezdana kapija (engl. Stargate) je naučnofantastična franšiza započeta 1994. filmom Zvezdana kapija, koji je postao veliki filmski hit zaradivši skoro 200 miliona dolara. Franšiza sada obuhvata igrane serije: Zvezdana kapija SG-1, Zvezdana kapija: Atlantida i Zvezdana kapija: Univerzum. Franšiza Zvezdana kapija se proširila i u ostale medije, animirana serija Zvezdana kapija: Beskonačnost, video igre, romane, stripove i dr.

Zvezdana kapija predstavlja vanzemljaski uređaj, prstenastog oblika, koji stvara crvotočinu omogućavajući teleportaciju od jednog do drugog uređaja u kosmosu. Pod kontrolom vlade Sjedinjenih Država, zvezdana kapija koja je pronađena na Zemlji čuvana je u tajnosti. Ovo je omogućilo istovetan razvoj događaja u stvarnom i opisanom svetu na Zemlji, jer su informacije o naprednoj tehnologiji ostale tajna široj javnosti. Mnoge civilizacije sa kojima su se timovi (Zvezdane kapije) susretali u svojim misijama češće su bile u predindustrijskom periodu, nego na višem stupnju tehnološkog napretka, i uglavnom humanoidne.

U priči, ovo je objašnjeno uplitanjem vanzemaljaca u dalekoj prošlosti Zemlje. Pokazalo se da su mnogi mitovi nastali pod uticajem vanzemaljaca koji su posetili Zemlju i koji su smatrani bogovima jer su koristeći superiorniju tehnologiju davali utisak nadmoćnih bića. Dok neke tuđinske civilizacije nisu imale nikakve namere, već su pretežno bili prolaznici, rasa poznata kao "Goa`uldi" koristila je zvezdane kapije za premeštanje svojih robova iz drevnog Egipta na druge planete pogodne za život i tako je bila direktno odgovorna za egipćansku religiju i kulturu. Posle jedne pobune robova, oni su napustili Zemlju, i kapija je bila zakopana i zaboravljena sve do modernih vremena kada su je arheolozi pronašli. Ponovna aktivacija kapije značila je pristup novim izvorima znanja ali i opasnostima, jer su Goa`uldi svoju pažnju još jednom usmerili ka Zemlji.


Zvezdana kapija SG-1

1997. Džonatan Glasner i Bred Rajt razvili su Zvezdanu kapiju 1, televizijsku seriju sa namerom da nastavi započetu priču iz filma Zvezdana kapija. Iako su izabrani novi glumci, nekoliko uloga iz filma je ponovljeno, uključujući glavne likove Danijela Džeksona (Daniel Jackson) i Džeka O'Nila (Jack O'Neill). Komandni centar Zvezdane kapije je pomeren iz fiktivnog vojnog objekta u planini Krik, u vojni kompleks planine Šajen. Ostale varijacije i razlike između filma i serije uglavnom se tiču lokacije planete Abidos, vanzemaljca Ra i putovanja kroz Zvezdane kapije.[10][11]

Prikazivanje serije započelo je na Šoutajmu (Showtime) 27. jula 1997. a premeštena na kanal Sci-Fi posle pete sezone.[12] Glavni glumci su bili Ričard Din Anderson (kao Džek O'Nil) i Majkl Šanks (kao Danijel Džekson), zajedno sa Amandom Taping, Kristoferom Džadžom i Donom Sinklerom Dejvisom koji su glumili nove likove, Samantu Karter, Teal'ka i Džordža Hamonda. Glumačka ekipa se nije značajnije menjala, ali je Majkl Šenks napustio seriju na kraju pete sezone, a zamenio ga je Korin Nemek (kao Džonas Kvin). Šanks se vratio na početku sedme sezone, da bi je ponovo napustio. Na kraju sedme sezone Don Dejvis je napustio seriju, a Ričard Anderson ga je zamenio. U devetoj sezoni odlazi Anderson, a angažovana su dva nova stalna glumca, Bo Bridžiz i Ben Brauder. Nakon debitantske epizode u osmoj sezoni i nakon pojavljivanja u 8. epizodi devete sezone, Klodija Blek se pojavljuje u stalnoj glumačkoj ekipi desete sezone.[13]

Producentska kuća MGM je prosečno trošila 1.4 miliona dolara po svakoj epizodi serije, i smatra je jednom od svojih najvažnijih franšiza.[14] Emitovanje serije je prestalo 2007, ali su dva filma, Zvezdana kapija: Kovčeg istine i Zvezdana kapija: Kontinuum, snimljena kako bi bili objašnjenji događaji sa kraja serijala.


Zvezdana kapija: Beskonačnost

Zvezdana kapija: Beskonačnost je američka animirana naučnofantastična televizijska serija autora Erika Lualda i Majkla Malijanija, kao nastavak već postojeće serije Zvedana kapija. Priča u beskonačnosti je smeštena 30 godina u budućnost od događaja u originalnoj seriji i prati Gasa Bonera i njegov tim.

Zvezdana kapija: Beskonačnost je premijerno emitovana u septembru 2002. na Foksu, a sa emitovanjem je prekinuto u junu 2003. Serija je prekinuta pre nego što je rešen ijedan zaplet priče. Serija je bila niskobudžetna, što je stalno navođeno u medijima.[15][16] DIC Entertainment je 7. oktobra 2003. pustio u prodaju DVD sa četiri epizode u regionu 1 (SAD i Kanada). MGM Home Entertainment je 13. avgusta 2007. u regionu 2 (Evropa) pustio u prodaju kolekciju od pet DVD diskova kompletne sezone. Shout! Factory, kompanija poznata po izdavanju kultnih animiranih serija, je stekla prava na seriju i izdala celu seriju na DVD-u 13. maja 2009. u regionu 1.

Pisci i producenti ostalih serija i filmova iz franšize nisu bili uključeni u pravljenje Beskonačnosti, kao ni MGM, ni proizvodni timovi ni fanovi Zvezdanih kapija ne smatraju da Beskonačnost treba da bude zvaničan deo franšize. Prema Bredu Rajtu, jednom od stvaralaca serija Zvezdanih kapija, animirana serija ne bi trebala da bude zvaničan deo franšize Zvezdanih kapija. Komentarišući to, on navodi:,,Nemam problem sa time. Samo nisam uključen u to."


Zvezdana kapija: Atlantida

Serija Zvezdana kapija:Atlantida prati avanture ,,Ekspedicije Atlantida", kombinacije vojnih snaga i civilnih naučnika koji putuju u galaksiju Pegaz u potrazi za izgubljenim gradom Atlantidom, koji je ostavila rasa Drevni, najmoćnija koja je ikad postojala. Stigavši u grad, ekspedicija otkriva da galaksijom vlada strašan neprijatelj poznat kao Utvara (Wraith), protiv koga treba da se brane, uprkos tome što su Utvare mnogo brojnije.

Zvezdana kapija: Atlantida nastavlja priču iz serije Zvezdana kapija. Novi film je originalno bio namenjen da poveže radnje iz dve serije nakon šeste sezone Zvezdane kapije 1. Kasnije je Zvezdana kapija 1 obnovljen za sedmu sezonu i film je tada planira da se produži ta sezona. Konačno, kada je SG-1 produžena na osmu sezonu, planirani film je postala finalna epizoda sedme sezone od dva dela nazvana ,,Izgubljeni grad" i postavka Zvezdanih kapija: Atlantida je pomerena u Pegaz galaksiju.[18] Ovo je omogućilo da dve serije postoje jedna pored druge u istom fiktivnom svemiru, a kasnije su se dve serije povezale. Atlantida je razvijana od strane istih ljudi i u istim studijima kao i SG-1.

Atlantida je premijerno prikazana na Sci-Fi kanalu 16. jula 2004., sa Džoom Flaniganom i Tori Higinson u glavnim ulogama. Još nastupaju Rejnbou San Frenks, Dejvid Hjulet i Rejčel Latrel. Likovi Hjuleta i Higinsove su se već pojavljivali u Zvezdanoj kapiji 1 (iako je Higinsonova nasledila ulogu od Džesike Stin). U drugoj sezoni Atlantide, Pol Makgilion i Džejson Momoa su postali stalni glumic u seriji. U četvrtoj sezoni stiže Amanda Taping, koja reprizira ulogu Samante Karter iz Zvezdane staze 1, kao i Džuel Stejt u sporednoj ulozi. U petoj sezoni Amanda Taping napušta seriju, a zamenjuje je Robert Pikardo, koji je reprizirao ulogu Ričarda Vulzija iz Zvezdane kapije 1. U leto 2008. objavljeno je da SciFi prekida sa snimanjem Atlantide. Poslednja epizoda je prikazana 9. januara 2009.


Zvezdana kapija: Univerzum

Zvezdana kapija: Univerzum je treća po redu serija iz franšize, a premijerno je prikazana 2. oktobra 2009. Radnja serije se dešava na svemirskom brodu koji je nekad bio deo nerešenog eksperimenta Drevnih pre više miliona godina.

Pre konflikta sa Utvarama (Wraith) i čak i pre nego što su Atlantidu pomerili u galaksiju Pegaz serija će otkriti da su Drevni poslali najmanje dva broda: automatizovani brod da postavlja Zvezdane kapije kroz više galaksija u našem svemiru, i drugi da ga prati i istražuje. Standardna vrata sa adresom od sedam simbola omogućavaju putovanje u istoj galaksiji. Upotreba osmog simbola omogućava putovanje u drugu galaksiju. A deveti simbol će odvesti tim do ovog drugog broda, zvanog Sudbina (Destiny).
#15
Ankete, Glasanja & Dueli / Odg: Kuca ili Stan ?
Februar 07, 2012, 16:23:24
Ja od rodjenja u kuci, i ne mogu da se naviknem na stan nikako.