Photo info Turtle-y nice day for a swim
Florida red-bellied turtle in Rainbow Springs, Rainbow Springs State Park, Florida
© Michel Roggo/Minden Pictures
meni

Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.

Prikaži poruke meni

Teme - Đagi

#1
Deca / Šta bebe sanjaju
Maj 29, 2012, 10:21:53
Šta bebe sanjaju


Verovatno ste se pitali da li bebe sanjaju i šta im se mota po slatkim glavicama dok su u bezbrižnom snu. Snovi beba ne istražuju se mnogo. Bebe nisu baš "zahvalne" za saradnju, jer ne govore, pa je teško "izvući" korisne informacije od tih malih bića.

Međutim, stručnjaci koji se bave pitanjem dečijeg sna i snova ne odustaju od pokušaja da pretpostave u čemu je "kvaka".

U knjizi "Najbolja knjiga o bebinom spavanju" (The Best Baby Sleep Book), pedijatar Edvard Kulič, objasnio je šta sve može da utiče na snove beba.

"Utvrđeno je da i bebe prolaze kroz REM fazu, vreme u kome se sanja, pa možemo pretpostaviti da i male bebe sabiraju svoja dnevna iskustva i proživljavaju ih iznova u snovima", kazao je Kulič.

S obzirom na to da novorođenčad tokom dana uglavnom jedu, osećaju grad, toplinu roditelja i upoznaju okolinu uz pomoć mirisa, moguće je da takva iskustva "sele" i u svoje snove.

Pedijatri veruju i da su snovi beba ispunjeni slikama njihovih roditelja. Ponekad su ti snovi prijatni, ali možda ponekad liče na noćne more.

Bebe mogu da budu nervozne zbog bola, gladi ili osećaja samoće, ali mogu biti i veoma srećne zbog pažnje koja im je pružena i svakodnevnih događaja u porodici, zbog toga pedijatri zaključuju da je sigurno sve što izaziva smeh, ili suze, vredno da bude u snovima.

Bez obzira na brojne pretpostavke, većina pedijatara i dečijih terapeuta, smatra da nije moguće u potpunosti utvrditi o čemu bebe sanjaju, jer ne mogu da prepričaju tok sna.
#2
Sve više parova želi da usvoji dete


U Srbiji je lane usvojeno 112 dece, od kojih su dvanaest mališana udomile porodice iz inostranstva koje mahom već imaju decu.

Vi se nalazite ovde: Mondo > Magazin > Porodica
Sve više parova želi da usvoji dete

    11 komentar
    Odštampaj
    Make font size smaller Make font size default Make font size larger

27. maj 2012. 14:19 > 14:23

U Srbiji je lane usvojeno 112 dece, od kojih su dvanaest mališana udomile porodice iz inostranstva koje mahom već imaju decu.

Guliver/Getty Images

Stranci često usvajaju decu koja imaju veće zdravstvene tegobe, a, za razliku od njih, parovi iz Srbije su "izbirljiviji" i traže uglavnom mlađu, zdravu decu ili onu koja imaju minimalne zdravstvene probleme, jer nemaju adekvatne uslove da im pruže odgovarajuću negu i pomoć.

Stručnjaci iz oblasti porodične i socijalne zaštite ukazuju da je dece za usvajanje manje u odnosu na broj parova koji su se prijavili sa željom da ih usvoje.

Načelnik Odeljenja za upravno-nadzorne poslove u oblasti porodične zaštite u Ministarstvu rada i socijalne politike Dragan Vulević rekao je Tanjugu da u registru tog ministarstva ima 730 parova koji su izrazili želju da usvoje dete i prošli odgovarajuće procedure, a da je dece koja se mogu usvojiti oko 70.

Polovina od njih je romskog porekla i imaju neke od zdravstvenih problema.

Kada su u pitanju parovi iz inostranstva, oni su mnogo tolerantniji, usvajaju decu sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i uglavnom već imaju decu, dok parovi iz Srbije traže mlađu decu, koja su zdrava ili imaju minimalne zdravstvene probleme, kazao je Vulević.

U proteklih nekoliko godina usvojeno je godišnje više od 100 dece, a parovi iz inostranstva obično usvoje između dvanaest i četrnaest mališana.

Kada je u pitanju procedura, parovima se najpre utvrđuje takozvana "opšta podobnost " u Centru za socijalni rad na teritoriji opštine u kojoj žive.

Dokazuje se da nisu lišeni roditeljskog prava, poslovne sposobnosti, da se ne vodi krivični postupak protiv njih, a onda se prilaže i dokumentacija o zdravstvenom stanju i socijalno-ekonomskom statusu roditelja.

Kako je objasnio Vulević, svoje mišljenje o njihovoj podobnosti da usvoje dete daju psiholog, pravnik, pedagog, socijalni radnik, a na kraju se prilaže i mišljenje lekara.

Posle toga, parovi se upućuju na pripremu za usvajanje dece.

"Škola" za roditelje podrazumeva da sa stručnjacima "prolaze" kroz različite teme koje se odnose na razvojne probleme deteta, emocionalne odnose između roditelja i dece, a ako se po okončanju pripreme pokažu kako treba, onda im Centar za socijalni rad utvrđuje opštu podobnost i dosije potencijalnih usvojitelja dostavlja resornom ministarstvu.

"Kada se utvrdi da je procedura obavljena kako treba, unosimo ih u registar kao parove koji imaju opštu podobnost da usvoje dete", kazao je Vulević, navodeći da se pod izuzetnim uslovima to omogućuje i pojedincu koji ne živi u bračnoj zajednici, ali je za to neophona i posebna saglasnost ministra.

Ipak, u 99 odsto slučajeva decu usvajaju parovi, a ređi su slučajevi da to čine pojedinci.

Procedura utvrđivanja opšte podobnosti, priprema i unošenje u registar može da traje najduže do 60 dana, a do usvojenja deteta može da prođe od mesec dana do više godina.

Vulević je kazao da je to zbog toga što se traži bračni par koji na najbolji način može da odgovori na potrebe deteta.

"Oni iskazuju svoje želje kakvo dete žele, a uglavnom traže malo dete, potpuno zdravo ili eventualno s minimalnim zdravstvenim problemima i teže se odlucuju da usvoje romsku decu", kazao je Vulević.

On je rekao da se u Srbiji bračni parovi na usvajanje odlučuju kada u dužem vremenskom periodu iscrpe mogućnosti da prirodnim putem dobiju dete i da se uglavnom radi o ljudima starijim od 35 godina.

Govoreći o periodu prilagođavanja, on je naveo da taj period traje najduže do šest meseci, odnosno da otprilike toliko traje uspostavljanje dobrog odnosa među njima.

"Ponekad se desi da to bude neuspešno, ali su to, ipak, izuzetno retki slučajevi, jer je procedura takva da se prolazi kroz sve moguće faze", kazao je on.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić rekao je Tanjugu da kada Ministartsvo i centri za socijalni rad, kao i porodični smeštaj i usvajanje, usvojitelji stupaju u kontak sa Centrom, oni se najpre upoznaju sa navikama deteta i psihofizičkim karakteristikama.

"Dete i usvojitelji se prvi put susreću u Centru. Tu se upoznaju i neko vreme druže, uspostavljaju kontakt", naveo je Milačić i ukazao da taj proces kada je reč o usvojiteljima iz Srbije traje sedam do deset dana.

U tom periodu, kako je dodao, dete se navikava na usvojitelje.

Prema rečima Milačića, kada su usvojitelji iz inostranstva taj period navikavanja je nešto duži i traje oko mesec dana.

On je naveo da se veoma retko dešava da usvojitelji odustanu od usvajanja kada stupe u kontakt sa detetom, pre svega, jer su unapred dobili potrebne infromacije.

Međutim, i kada se to dogodi, usvojitelji uglavnom odustaju zbog zdravstvenih problema deteta, jer nemaju adekvatne uslove.
#3
Dok mame i tate pričaju telefonom...


... deca odjednom postaju veoma neposlušna. Izgleda kao da svi klinci imaju neku "tajnu zaveru" protiv roditeljskih telefonskih razgovora.

Evo šta možete da učinite da olakšate telefonsku komunikaciju kada je dete u blizini.

Pored telefona držite "sakrivene" igračke

Kada poželite da na miru porazgovarate sa svojom drugaricom, dajte detetu skrivenog medu, lutku ili slikovnicu - koje ste baš za takve prilike ostavili. Bez ovog "aduta u rukavu" ne pomišljajte na telefoniranje.

Iskoristite opcije "hold" i "mute"

Ukoliko imate telefon sa opcijama "hold" i "mute", a većina novih telefona ih ima - onda što je moguće više koristite mogućnosti koje su vam pružene. U slučaju da prilikom razgovora vaše dete počne da "divlja", pritisnite "mute" dugme. Na taj način ćete i dalje jasno da čujete sagovornika, ali ćete mu "uskratiti zadovoljstvo" da čuje nestašluke vašeg mališana. Dugme "hold" će vam omogućiti da pauzirate razgovor, ako morate da pomognete detetu u nekoj od neizbežnih aktivnosti kao što je pripremanje za nošu.

Osmislite tajne signale

Ako je vaše dete starije od tri godine, probajte da zajedno smislite "tajne signale", pomoću kojih ćete oboje da raspoznajete za vas važan poziv - to može da bude jednostavno podizanje ruke uvis. Na taj način će dete imati osećaj da zajedno sa vama učestvuje u nečemu veoma važnom, a vi ćete, nadamo se, dobiti mogućnost da na miru obavite poslovni razgovor.

Definišite "važne" poruke

U slučaju da vaše dete, ipak, želi da vam nešto saopšti dok telefonirate - naučite ga da tu svoju želju sa vama podeli na "tajni način" - neka je napiše, ako to ume da uradi, ili nacrta. Objasnite mu da mama i tata imaju pravo na telefoniranje bez ometanja, a da može da vas prekine samo u situacijama kada je to zaista neophodno - odlazak u toalet, glad, povreda...

Uvedite negativne poene

Ako vaš mališan i dalje nastavlja sa vikom, urlanjem i raznim drugim sredstvima skretanja pažnje, primenite sledeći "režim": za svako ometanje telefonskog poziva neka ide na spavanje petnaest minuta ranije.

Nemojte malom detetu da dajete slušalicu dok telefonirate

Ta situacija, eventualno, može da bude simpatična ukoliko vas zovu bliski prijatelji ili rođaci i ako žele da čuju glasić vašeg mezimca... Ali, ako imate poslovni poziv, vaš šef ili saradnik, teško će rado prihvatiti "razgovor" sa dvogodišnjakom ako očekuje važne informacije od vas, ili pomoć, u sred radnog vremena.
#4
Aerosmith: Novi album u avgustu


Sada je i zvanično - Aerosmith će novi album "Music From Another Dimension" da objavi 27. avgusta, sa potpuno novim zvukom i starom energijom.

Vi se nalazite ovde: Mondo > Zabava > Muzika
Aerosmith: Novi album u avgustu

    0 komentara
    Odštampaj
    Make font size smaller Make font size default Make font size larger

28. maj 2012. 22:18 > 22:22

Sada je i zvanično - Aerosmith će novi album "Music From Another Dimension" da objavi 27. avgusta, sa potpuno novim zvukom i starom energijom.

Pre izlaska 15. studijskog album bend će zvanično da objavi singl "Legendary Child", za koji sada snimaju spot.
"Album će da zvuči moderno. Ne nameravamo da opet radimo stvari koje bi zvučale kao 'Night In The Ruts' ili 'Rocks'. Želimo moderan zvuk, ali je najvažnije da zadržimo energiju koju su imali prethodni albumi", kaže gitarista Džo Peri koji je za kraj leta najavio i promotivnu turneju.

Pesmu "Legendary Child" su premijerno izveli u emisiji "American Idol", a za sada je na Internetu objavljena samo studijska verzija.


#5
Poslednje rokanje na Vračaru


U petak, 01. juna u Božidarcu će se održati poslednji ovosezonski koncert iz serijala Vračar Rocks na kome će nastupiti bendovi Kristali, Virvel i Wooden Ambulance.

Pored starih hitova Kristali će beogradskoj publici predstaviti i nekoliko pesama sa predstojećeg albuma koji ovih dana počinju da snimaju, a čiji je izlazak planiran za jesen.

Samo za publiku festivala Vračar Rocks! grupa Virvel izlazi iz studija gde sprema novo izdanje. Virvel će prošetati publiku kroz pesme sa prethodna tri albuma, ali i upoznati sa novim numerama - jednočasovna avantura koja se ne sme propustiti.

Wooden Ambulance je singer-songwriterski alter ego Gorana Grubišića bubnjara subotičkog benda Ana Never. Za njegov muzički izraz kolokvijalno bi se moglo reći da spade u sferu alternativnog folk-rocka subotičko-horgoške peščare.

Ulaz u Božidarac se otvara u 20 časova, koncert počinje oko 20.30, a cena ulaznice je 400 dinara. Karte se mogu kupiti na ulazu u Božidarac na dan koncerta.
#6
Košarka / Pešić: Navijači, pomozite
Maj 29, 2012, 10:03:30
Pešić: Navijači, pomozite


Košarkaši Crvene zvezde i Radničkog u utorak od 18 časova igraju drugi meč polufinalne serije Agroživ Superlige Srbije.

Kragujevčani su u prvom meču slavili sa 84:78, zbog čega je strateg 'crveno-belih' pozvao navijače da podrže njegove izabranike u revanš utakmici.

,,Zaista bi nam bila mnogo važna podrška navijača. Ovo je plej-of, mislim da je svima jasno da nam njihova pomoć nikad nije bila potrebnija. Biće jako teška utakmica, zato nam je neophodna dodatna energija sa tribina koju Delije mogu da nam pruže. Utakmice se igraju u ubitačnom ritmu, finiš je sezone, a podrška navijača može dodatno da poveća motivaciju i nivo borbenosti", rekao je Pešić.

Posle poraza u Kragujevcu, Zvezdi je potrebna pobeda da bi produžila seriju.

,,Posle utakmice u Kragujevcu rekao sam da nema previše vremena za analizu. Međutim, mi smo igru Radničkog dobro analizirali i znamo kako treba da se igra. Ipak, nije sve u dvorani Jezero zavisilo od nas, niti će sve od nas zavisiti u Pioniru, jer pita se i protivnik. Utakmica u Kragujevcu odigrana je u pravoj domaćoj atmosferi, ali najbolji su ipak bili akteri na terenu", naglasio je Pešić, ,,Kada govorim o suđenju uvek mi je važno da arbitri pokažu respekt prema mojoj ekipi i mojim igračima, a upravo to se desilo u Kragujevcu. To nam daje mirnoću za revanš utakmicu u Beogradu".

Za poraz u prvom meču presudna je bila prva deonica koju su 'crveno-beli' izgubili sa 32:18, a Pešić ističe da zna šta njegov tim mora da uradi kako bi došao do izjednačenja u seriji.

,,Moramo neke stvari da uradimo bolje nego što je to bio slučaj u prvoj utakmici, razgovaraćemo sa igračima, trudićemo se da se maksimalno pripremimo, iako je malo vremena. Učinićemo sve da pobedimo i izborimo treću u utakmicu u Kragujevcu", zaključio je Pešić.

Uprava Zvezde odlučila je da ulaz u ,,Pionir" u utorak bude slobodan.
#7
Fudbal / Pre 21 godinu bio je Bari!
Maj 29, 2012, 10:00:18
Pre 21 godinu bio je Bari!


Fudbalski klub Crvena zvezda u utorak obeležava 21. godišnjicu od istorijskog osvajanja titule šampiona Evrope u Bariju.

Tog 29. maja 1991. godine, na stadionu "Sveti Nikola", tim trenera Ljupka Petrovića u finalu Kupa evropskih šampiona posle izvođenja penala savladao je Olimpik iz Marseja sa 5:3, pošto je utakmica posle 120 minuta završena rezultatom 0:0.

Iako su tokom celog puta do finala igrali na gol više fudbaleri Crvene zvezde odlučili su se na defanzivnu taktiku protiv izuzetno kvalitetnog francuskog tima i ispostavilo se da je to bio pravi potez.

U penal seriji Robert Prosinečki, Miodrag Belodedić, Dragiša Binić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev bili su precizni, a Zvezdin golman i kapiten Stevan Stojanović odbranio je udarac čuvenom francuskom reprezentativcu Manuelu Amorosu.

Zvezda je tada postali prvi tim sa prostora SFRJ koji se popeo na vrh Evrope, a drugi iz istočne Evrope, pošto je pet godina ranije tiulu najboljeg na 'Starom kontinentu' osvojila Steaua iz Bukurešta.

'Crveno-beli' su na putu do trofeja kojim su ostvarili snove mnogih generacija redom rušili Grashopers (1:1, 4:1), zatim Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1 – prekid) i u polufinalu slavni nemački Bajern (2:1, 2:2).

Još se pamti fenomenalna igra 'crveno-belih' iz prvog meča u Minhenu, kada je golovima Pančeva i Dejana Savićevića ostvaren trijumf od 2:1, ali još više revanš u Beogradu, sjajan gol Siniše Mihajlovića iz slobodnog udarca, pa dva pogotka Bavaraca i konačno istorijski autogol Klausa Augentalera u 90. minutu.

Crvena zvezda je u finalu igrala u sastavu: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić. Zbog povrede u timu nije bio Duško Radinović, koji je odigrao sve utakmice do finala.

Krajem 1991. godine, 8. decembra, Crvena zvezda je u finalu Interkontinentalnog kupa pobedila Kolo Kolo iz Čilea sa 3:0 iosvojila titulu nezvaničnog klupskog šampiona sveta.

Zbog ratnih dešavanja najslavnija generacija u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala nije dugo ostala na okupu, a mnogi stručnjaci tvrde da se ekipa koju su selektirali Dragan Džajić i Vladimir Cvetković sigurno ne bi zaustavila na jednoj tituli šampiona Evrope.
#8
Fudbal / Ljajić udaljen iz tima zbog himne!
Maj 28, 2012, 14:13:43
Ljajić udaljen iz tima zbog himne!


Selektor srpskih fudbalera Siniša Mihajlović udaljio je sa priprema Adema Ljajića pošto nije hteo da peva himnu pred početak utakmice sa Španijom.

Fudbalski savez Srbije saopštio je da je Ljajić na taj način prekršio Sporazum o ponašanju koji je Mihajlović uveo za igrače nacionalnog tima, po imenovanju na mesto selektora.

,,Selektor je održao sastanak sa Ljajićem. Po dobijanju informacije da Ljajić iz ličnih stavova nije pevao himnu Srbije i da tu neće biti promene, Siniša Mihajlović je saopštio igraču da se vrati kući", piše u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije.

To što je sada udaljen i tima ne znači da Ljajić ubuduće neće moći da igra za reprezentaciju, već da će se vratiti u tim kada promeni lični stav, obavesti selektora, i igrama i formom zasluži poziv.

,,Fudbalski savez Srbije je saopštio još na promociji Siniše Mihajlovića da će mu pružiti svu podršku na putu uspostavljanja novih pravila ponašanja u reprezentaciji, a to čini i ovom prilikom. Pevanje nacionalne himne Srbije uoči utakmica je jedna od tačaka Sporazuma, a Ljajić je njegovim potpisom prihvatio da će se svih odredaba i pridržavati, što u subotu nije učinio", dodaje se u saopštenju.
#9
Košarka / ASL: Partizan 11. put ili?
Maj 27, 2012, 11:24:58
ASL: Partizan 11. put ili?


Prvim mečevima polufinala u nedelju počinje plej-of Agroživ Superlige.

Titulu brani desetostruki uzastopni šampion Partizan, koji je ponovo veliki favorit za osvajanje trofeja.

Crno-beli su u plej-of ušli sa prve pozicije, a u polufinalu, koje se igra na dve dobijene utakmice, čeka ih Vojvodina koja ih je savladala u regularnom delu. U drugom polufinalu sastaju se Radnički iz Kragujevca i Crvena zvezda.

Trener Partizana Vladimir Jovanović rekao je pred početak plej-ofa da je novosadska ekipe veoma nezgodan rival. Trener Vojvodine Siniša Matić istakao je da njegov tim nema šta da izgubi u polufinalu.

,,Rasterećeno ulazimo u meč, što ne znači i da se unapred predajemo. Postigli smo veliki uspeh do ovog trenutka i idemo da se nadigravamo sa favorizovanim šampionom", rekao je Matić.

Mnogo zanimljiviji dueli očekuju se u drugom polufinalu. Radnički će protiv Crvene zvezde imati prednost domaćeg terena, a u regularnom toku to se pokazalo kao prednost pošto su obe ekipe dobile mečeve kod kuće.

Trener Kragujevčana Miroslav Nikolić istakao je pred početak serije da će biti neizvesno ali da njegov tim želi u finale. Sa druge strane trofejni trener Zvezde Svetislav Pešić ulogu favorita u polufinalu prepustio je Kragujevčanima.

ASL, polufinale (nedelja):

Partizan – Vojvodina (19h)
Radnički – Crvena zvezda (19h)

Drugi mečevi igraju se već u utorak na terenima ekipe koje gostuju u prvim utakmicama.
#10
Fudbal / Mihajlović: Za početak je dobro
Maj 27, 2012, 11:21:43
Mihajlović: Za početak je dobro


Srpski selektor Siniša Mihajlović je posle poraza od Španije (2:0) u Sent Galenu rekao da ima mnogo i pozitivnih i negativnih stvari u timu Srbije.

,,Ovo je bila prva utakmica, imamo mnogo nepoznanica u timu, ali što više jačih utakmica budemo odigrali biće nam jasnija situacijia. Igrali smo protiv evropskog i svetskog prvaka i primili dva bezveze gola. Oni su imali veći posed lopte, bilo je mnogo i pozitivnih i negativnih stvari, a negativne ćemo pokušati da ispravimo i da što spremniji dočekamo kvalifikacije".

Srbija je u Sent Galenu izgubila sa 2:0, a Siniša Mihajlović je posle svog debija na klupi Srbije istakao da su "orlovi" prvi put igrali u novoj taktičkoj postavci.

"Prvi put smo igrali sa tri igrača pozadi, a u odbrani je najmanja greška dovoljna da se primi gol. Mi smo upravo iz grešaka primili golove. Dobro je da sad pavimo greške da bi smo uvideli gde grešimo i da bi smo znali na čemu trebamo da radimo u budućnosti. Ne bih izdvojio nijednog igrača posebno. Svi su se borili. Svaki igrač mora posle utakmice da se pogleda u ogledalo i da kaže da je dao maksimum u datom trenutku i niko igračima onda neće imati šta da zameri."

Opšti utisak Mihajlovića je da je tim Srbije odigrao bolje od očekivanog.

"Odigrali smo dobro, postigli smo gol iz ofsajda. Za početak je bilo dobro i igrali smo bolje nego što sam se nadao. Podrška navijača je bila odlična, ali žao mi je zbod dimnih bombi i ako nastavimo tako može da se desi da nam suspenduju teren i da ne igramo u Beogradu I Srbiji", poručio je Mihajlović.
#11
Fudbal / Kolarov zanimljiv i Milanu
Maj 27, 2012, 11:20:43
Kolarov zanimljiv i Milanu


Nakon što je Roberto Mančini ponudio Aleksandra Kolarova Barseloni, italijanski mediji pišu da srpskog beka želi i Milan.

Masimilijano Alegri želi jaka pojačanja kako bi vratio titulu na "San Siro", a Kolarova vidi kao rešenja na levom beku gde je protekle sezone igrao Luka Antonjini.

Iakoje Srbin glavna meta, "Korijere delo Sport" piše da Milan u rezervi za tu poziciju ima Andreu Dosenu iz Napolija koji se nije naigrao u Napulju pred Zunige.

Kolarov je protekle sezone osvojio titulu Premijer lige sa Sitijem gde je bio bitan deo rotacionog stistema Roberta Mančinija. Međutim, u finišu sezone postalo je jasno da Italijan na poziciji levog beka više računa na Gaela Klišija, pa je realno da Kolarov preko leta promeni klub.

Koliko je realno da to bude Barselona, zavisi od Katalonaca koliko su spremni da se odreknu jednog od svojih ključnih igrača Danija Alveša. Kolarov, koji ima iskustvo iz Italije dok je bio član Lacija, sigurno bi imao garantovano mesto u prvoj postavi "rosonera", koji su dovoljno ambiciozan klub da isprate njegove želje.
#12
Tenis / Srbija osvojila Svetski kup!
Maj 26, 2012, 17:28:59
Srbija osvojila Svetski kup!


Teniska reprezentacija Srbije osvojila je Svetski kup u Diseldorfu pošto je povela sa nedostižnih 2-0 protiv Češke u finalu.

Odlučujući poen našoj selekciji, kao i u Dejvis kupu pre dve godine, obezbedio je Viktor Troicki pobedivši Radeka Štepaneka sa 2:6, 6:4, 6:3.

Prethodno je vođstvo Srbiji doneo Janko Tipsarević koji je posle odličnog izdanja pobedio Tomaša Berdiha sa 7:5, 7:6. Ovo je druga titula Srbije na Svetskom kupu, nakon trijumfa 2009. godine.

Troicki je u Diseldorfu pokazao da se polako vraća u staru formu pošto je vezao četiri pobede u singlu. Još bolja izdanja prikazao je Janko Tipsarević koji je takođe ostvario sve tirjumfe.

Viktor je duel protiv Štepaneka počeo veoma loše. Iako je napravio jedan brejk u prvom setu, čak tri puta je izgubio svoj servis i Čeh je taj deo igre dobio sa ubedljivih 6:2.

Međutim, Troicki je u nastavku zaigrao znatno bolje. Veliku razliku napravio je prvi servis, koji je srpski teniser u prvom setu ubacivao u svega 40% slučajeva. Odlučujući brejk u tom delu viđen je već na startu, iako je u nastavku seta bilo mnogo prilika da se promeni rezultat.

U osmom gemu Viktor je spasao tri vezane i još jednu brejk šansu, u devetom je srpski teniser propustio dve set lopte, a u narednom je ponovo Štepanek propustio šansu za izjednačenje.

U trećem setu odluka je pala u petom gemu kada je Troicki oduzeo servis rivalu, a drugim brejkom u setu je okončao meč i usledilo je veliko slavlje na terenu uz pesmu "Marš na drinu".
#13
Vakcina protiv gripa u trudnoći štiti i bebu?


Trudnice koje dobiju vakcinu protiv gripa time štite i zdravlje svog deteta pre i posle rođenja, ukazuju statistički podaci kanadske provincije Ontario, objavljeni ove nedelje u "Američkom časopisu za javno zdravlje".

Do takvog zaključka stručnjaci su došli poređenjem između trudnica koje su tokom pandemija svinjskog gripa 2009. i 2010. godine primile vakcinu protiv virusa H1N1 i onih koje nisu, prenosi AFP.

Utvrđeno je da je vakcina primljena tokom pandemije u drugom i trećem tromesečju trudnoće, unapredila zdravstvene izglede fetusa i novorođenčadi. Stručnjaci ipak ističu da su potrebne dodatne studije da bi ovaj zaključak bio definitivno potvrđen.

Ranije ovog meseca grupa kanadskih istraživača je utvrdila i da je vakcina protiv svinjskog gripa pokrenula razvoj serije antitela koja štite od mnogih drugih vrsta gripa, uključujući i ptičiji grip koji izaziva virus H5N1.
#14
Tek svako treće dete nema smetnje u govoru


Čak 70 odsto dece ima neki problem u razvoju govora i jezika, pokazuju rezultati sistematskih pregleda budućih prvaka. Nedovoljno razvijen govor utiče na slabije učenje, a deca koja nisu u mogućnosti da iskažu svoje želje i potrebe i da shvate pročitano konfliktne situacije najčešće rešavaju agresijom.

U Beogradu ima samo oko 70 zaposlenih logopeda, u vrtićima se u poslednje dve godine zaposlilo oko pedesetak, što je kap u moru stručnjaka koji mogu jedva da pregledaju decu koja imaju poremećaje u govoru, a kamoli da sa njima rade kontinuirano na rešavanju problema, piše "Blic".

Među brojnim uzrocima koji dovode do ovih poremećaja je i prekomerno gledanje televizije, posebno kada deca to čine pasivno, bez interaktivne uloge roditelja, koji treba da odabere sadržaje i da ih tumači zajedno sa detetom.

Posledice preteranog gledanja televizije je neprogovaranje, kasno progovaranje, selektivno slušanje, siromašan rečnik, razvoj specifičnih oblika ponašanja, kao što su preterana motorna aktivnost, nedostatak pažnje i socijalne interakcije.

"Pedesetih godina imali smo osam odsto dece sa poremećajima u govoru, a danas taj procenat prelazi 70 odsto. Proteklih mesec dana idemo po školama u Beogradu i okolini i dobili smo podatak da 97 odsto dece ima neki govorno-jezički poremećaj u prvom razredu. U laičkom razgovoru s roditeljima shvatamo da oni sami uviđaju da sa govornim razvojem njihove dece nešto nije u redu, ali da reaguju kasno, jer jedan od osnovnih problema jeste minimalizacija ovih problema i od strane roditelja i od strane stručnjaka", objašnjava za "Blic" direktorka Instituta za eksperimantalnu fonetiku i patologiju govora dr Mirjana Sovilj.

Dete bi sa tri godine trebalo da ima fond od oko 1.000 reči, razvijenu rečenicu i oko 70 odsto izgovorenih glasova. Nažalost, rečnik većine dece tog uzrasta koja stignu u Institut ne prelazi 20 ili 50 reči, izostaje upotreba rečenice, a ponašanje poprima elemente hiperaktivnog.

Najčešća odstupanja javljaju se u uzrastu od tri do šest godina u vidu artikulacionih poremećaja akustički sličnih glasova poput /l/, /lj/, /č/, /ć/. Takođe, zabeleženo je i nepravilno držanje olovke, alii poremećaji težeg stepena poput disfuzije, mucanja, poremećaja komunikacije i razumevanja govora.

"Jedan ili dva logopeda u domovima zdravlja nemaju vremena da prime svako dete, a kamoli da ga uključe u tretman. Deca su agramatična, nisu razvila analizu i sintezu da bi mogla da uđu u obuku čitanja i pisanja, imaju problem u izražavanju, u razumevanju pročitanog teksta. Kod samo četiri odsto dece problem prepoznaju stručnjaci na vreme, u ostalih 96 odsto slučajeva poremećaj primeti roditelj", kaže dr Sovilj.
#15
Muzičke vesti / Otkriven "štek" Pepersa
Maj 26, 2012, 09:35:25
Otkriven "štek" Pepersa


Muzički novinar otkrio koji je most glavna "zvezda" pesme "Under the bridge".

Pesma "Under the bridge" i spot koji je režirao Gas van Sant proslavili su 1992. do tada andergraund bend Red Hot Chili Peppers, a frontmen Entoni Kidis uvek je odbijao da kaže o kom tačno mostu peva u pesmi. Brojni fanovi pokušavali su da dokuče iz teksta pesme, kao i njegove autobiografije "Scar tissue", a sada je novinar portala "Vulture" otkrio o kom je mostu reč.

Mark Haskel Smit piše da se most iz pesme nalazi u parku Makartur u Los Anđelesu.

"Ispod mosta, kao da je eksplodirao čas likovnog, nacrtan preko decenija žvrljanja i crtanja grafita. Na mostu je sada lepi mural, ali do nedavno u ovom 'šteku' su se okupljali gangsteri i dileri droge".

Smit dodaje da je rekonstruisao put kojim je išao Kidis po drogu, opisan u knjizi, i da ne postoji drugi most koji bi odgovarao opisu.

Podsetite se "Under the bridge".


#16
Tenis / Roland Garos (2012)
Maj 26, 2012, 09:27:07
RG: Novak na startu sa Staraćeom


Prvi reket sveta Novak Đoković igraće protiv Italijana Potita Staraćea u prvom kolu Rolan Garosa, odlučeno je žrebom u Parizu.

Đoković se nalazi u istoj polovini žreba kao Švajcarac Rodžer Federer, koji prvo igra protiv Tobijasa Kamkea iz Nemačke, dok su Rafael Nadal i Endi Mari sa suprotne strane.

Janka Tipsarevića na startu takmičenja na drugom Gren slemu sezone, koji ćete moći da gledate na televiziji B92, očekuje duel sa Amerikancem Semom Kverijem, dok će Viktoru Troickom protivnik biti Tomaš Beluči iz Brazila.

U glavnom žrebu se Đokoviću, Tipsareviću i Troickom pridružio i Filip Krajinović, koji će naknadno saznati ime protivnika u prvom kolu.

Najbolji svetski teniser pokušaće da u Parizu osvoji četvrti Gren slem trofej uzastopno. Đokovića u drugom kolu očekuje duel sa boljim iz susreta između Slovenca Blaža Kavčiča i Lejtona Hjuita iz Australije. Protivnik u trećoj rundi mogao da mu bude Austrijanac Jirgen Melcer, koji još uvek ne zna sa kim će igrati ni u prvom, ni u drugom kolu, pošto će igrati sa kvalifikantima.

Do susreta sa Federerom u polufinalu, prvi reket sveta bi projektovanim žrebom mogao da se sastane sa Rusom Nikolajem Davidenkom, Fernandom Verdaskom iz Španije, francuskim teniserom Žilom Simonom, Stanislasom Vavrinkom iz Švajcarske, ali i Troickim.

Troicki će, ukoliko pobedi Belučija, u drugom kolu igrati protiv pobednika susreta između Italijana Fabija Fonjinija i Adrijana Manarina iz Francuske, dok bi već u trećoj rundi mogao da se sastane sa domaćim teniserom Žo-Vilfredom Congom.

Tipsarević je u drugoj polovini žreba od Đokovića i Troickog, a posle duela sa Kverijem, čeka ga susret ili sa Žeremijem Šardijem ili Jen-Hsun Luom iz Tajvana. U trećem kolu potencijalni protivnik mu je domaći teniser Žilijen Beneto, dok bi u daljem toku turnira mogao da se sastane sa Špancem Nikolasom Almagrom, Filipom Kolšrajberom iz Nemačke, a u četvrtfinalu i sa drugim reketom sveta Rafaelom Nadalom.

Nadal odbranu titule u Parizu započinje protiv Italijana Simonea Bolelija, dok ga potom očekuje susret sa boljim iz duela Denisa Istomina iz Uzbekistana i Rusa Igora Kunjicina. Španac nema težak put do polufinala i susreta sa Marijem, za koga se spekuliše da bi čak mogao da se povuče zbog povrede leđa. Ako ipak bude igrao na Rolan Garosu, Britanca u prvom kolu očekuje Ito Tacuma iz Japana, dok bi potom mogao da se sastane sa Fincem Jarkom Nieminenom ili Igorom Andrejevim iz Rusije.

Federera, koji je u istoj polovini žreba kao Đoković, posle Kamkea u drugom kolu najverovatnije učekuje susret sa Argentincem Davidom Nalbandijanom, koji prvo igra protiv Danijela Ungura iz Rumunije. U trećem kolu Švajcarac bi mogao da se susretne sa Endijem Rodikom iz Sjedinjenih Država, a projektovanim žrebom potom ga čekaju Čeh Radek Štepanek i Felisijano Lopes iz Španije, a pre mogućeg susreta sa Đokovićem i Huan Martin del Potro iz Argentine ili Čeh Tomaš Berdih.

Rolan Garos počinje u nedelju, a traje do 10. juna.
#17
Tenis / SK: Srbija - Češka u finalu
Maj 26, 2012, 09:25:57
SK: Srbija - Češka u finalu


Teniska reprezentacija Nemačke ublažila je poraz u trećem kolu plave grupe Svetskog kupa u Disledorfu.

Kristofer Kas i Filip Pečnera savladali su Nenada Zimonjića i Mikija Jankovića sa 6:4, 6:4.

Srbija je trijumfovala sa 2:1 u pobedama i u finalu u subotu će igrati protiv selekcije Češke, koja je istim rezultatom savladala Argentinu.

Odlučujući poen Česima doneo je dubl u kome su František Čermak i Radek Štapanek pobedili argentinski par Karlos Berlok/Leonard Majer sa 6:4, 4:6, 10:3.

Finale je na programu od 12 časova, a otvoriće ga Janko Tipsarević i Tomaš Berdih, sledi duel Viktora Troickog i Radeka Štepaneka, a zatim igra dublova.
#18
Fudbal / Miha debituje protiv Španije
Maj 26, 2012, 09:22:54
Miha debituje protiv Španije (18h)


Fudbalska reprezentacija Srbije igra u subotu (18h) u Sent Galenu prijateljsku utakmicu protiv šampiona Evrope i sveta Španije.

Biće to debi Siniše Mihajlovića na mestu selektora reprezentacije Srbije.

,,Nisаm se mnogo opterećivаo činjenicom dа ću selektorski debi imаti protiv аktuelnog evropskog i svetskog šаmpionа, selekcije Špаnije", Mihаjlović.

,,Moj fokus bio je nа pripremi nаše reprezentаcije. Mogu dа kаžem dа ekipа u dobroj аtmosferi čekа ovаj meč. Ponoviću već rečeno dа smo mogli dа birаmo i lаkše rivаle, аli ovo je nаjbolji nаčin dа spoznаmo nаše stvаrne mogućnosti. Rezultаt neće biti u prvom plаnu, аli svаkаko ćemo pokušаti dа nаprаvimo problem špаnskim fudbаlerimа. Znаmo nаčin nа koji bismo to mogli dа urаdimo i mogu sаmo dа obećаm dа ćemo sve pokušаti dа stignemo do povoljnog rezultаtа koji bi nаm doneo sigurnost i podigаo nivo sаmopouzdаnjа s obzirom dа imаmo dostа mlаdih igrаčа."

Novi kаpiten "orlovа" Brаnislаv Ivаnović, tаkođe imа optimističаn stаv uoči početkа аktuelne turneje u kojoj će nаšа reprezentаcijа odigrаti prijаteljske mečeve protiv Špаnije, Frаncuske i Švedske.

,,Zаistа smo nа novom početku i pomаlo u senci svegа togа ostаlа je činjenicа dа ćemo igrаti utаkmicu protiv moždа i nаjbolje svetske selekcije. Morаm dа kаžem dа mi je osvаjаnje trofejа u Ligi šаmpionа zаistа donelo neopisivu rаdost, аli dа se mojа serijа lepih doživljаjа nаstаvljа jer sаm postаo kаpiten reprezentаcije Srbije. To su dve stvаri koje zаistа predstаvljаju želju i sаn svаkog igrаčа. Ubeđen sаm dа ćemo nаprаviti dobаr spoj mlаdosti i iskustvа i potpuno spremno dočekаti kvаlifikаcije. Već posle nekoliko zаjedničkih dаnа jаsno mi je dа idemo u dobrom prаvcu", rekаo je Ivаnović.

Aleksаndаr Kolаrov smаtrа dа o kvаlitetimа špаnske reprezentаcije ne trebа trošiti reči.

,,Znа se štа su osvojili u poslednje četiri godine, kаko su prošli kroz kvаlifikаcije, jаsno je dа imаju zаistа fаntаstične i igrаče i tim. Slаžem se sа Bаnetom Ivаnovićem dа je jаko vаžno dа od prvog dаnа stvаrаnjа nove reprezentаcije ne propustimo nijedаn trenutаk dа idemo korаk po korаk nаpred. Imа dostа mlаdih igrаčа, primećujem kod njih mаlu dozu treme, moždа i nekog strаhа, puni su poštovаnjа premа stаrijim reprezentаtivcimа i mislim dа je to dobro. Hijerаrhijа se uvek poštovаlа i tаko trebа dа ostаne. S druge strаne, mi ćemo sаmo primeniti recept zа аdаptаciju mlаdih kаkаv su kod nаs primennjivаli kаd smo ulаzili u A tim", podvukаo je zаmenik kаpitenа "orlovа".

U vreme odigrаvаnjа utаkmice protiv "crvene furije" nаši igrаči trenirаli su nа stаdionu AFG Arenа. Špаnskа selekcijа je u Sent Gаlen doputovаlа sа pripremа iz Austrije i plаnom selektorа Visente del Boskeа, u Švаjcаrskoj nisu imаli nijedаn trening.
#19
Makabi definitivno ne igra ABA ligu


Košarkaši izraeleskog Makabija naredne sezone neće igrati u Jadranskoj ligi, saopšteno je na sajtu regionalnog takmičenja.

Aktuelni prvak odlučio je da napusti ligu zbog zgusnutog rasporeda.

"Nakon pažljivog razmatranja i uzimajući u obzir povećan broj utakmica u Evroligi, postalo je jasno da ne možemo da učestvujemo u tri takmičenja."

"Bilo bi pogrešno da ne igramo domaću ligu i sa žaljenjem moramo da vas obavestimo da se povlačimo iz ABA lige", stoji u pismu prvog čoveka Makabija Davida Federmana.

Makabijevo mesto moglo bi da pripadne četvrtoplasiranoj ekipi Superlige novosadskoj Vojvodini, mada se u poslednje vreme pojavila mogućnost da organizatori specijalnu pozivnicu uruče mađarskom Solnoku.
#20
MIKSER Festival počinje u petak 25.maja


U petak, 25. maja u 12 časova simbolično se otvaraju kapije Mikser festivala, a 2500 učesnika "okupiraće" Savamalu i pretvoriti je u kretaivnu laboratoriju tokom devet festivalskih dana.

Muzički program će paralelno otvoriti na dve lokacije AKUD "Ivo Lola Ribar" paganskim plesom "Natama", koji će nastupiti na platou ispod Brankovog mosta od 22:30, i Anja Đorđević, sa programom specijalno pripremljenim za ovu priliku romantičnog naziva "Šlageri sa šlagom" od 22 časa na Mikser Tuborg bini (Stovarište, Mostarska 5). Prvog vikenda posetioci će moći da uživaju u brojnim muzičkim izvođačima. U petak nastupaju i Inje, pariski DJ "I:Cube" i DJ Brka, a u subotu francuski elektro-pop sastav "Juno", beogradski dark vejv bend "Kill Me Laser", iz Barselone dolazi "Undo", di-džej i producent, poznat po raznovrsnom muzičkom eksperimentisanju, a tu je i domaća DJ podrška – Flip.

Na ovogodišnjem Mikseru muzički program će biti zastupljen na više lokacija: "Mikser Tuborg Stage" (Stovarište, Mostarska 5), "Mikser House Stage" (Karađorđeva 46), "Dis-patch: Tri-trećine" (dvorište u Mostarskoj), "Garage fire!" sa tvrdim gitarskim zvukom (dvorište u Mostarskoj), "Converse Parobrod bina", na kojoj će biti zastupljeni aktuelni domaći izvođači (parobrod "Župa", savsko priobalje), "Red Bull corner" za koji je ekipa iz "Jungle Tribe-a" osmislila žanrovski raznovrstan program, a festivalskim sadržajima će se priključiti i programi koje organizuju savamalski klubovi: Mladost, koji proslavlja dve godine postojanja uz vikend DJ maraton, Čorba kafe, koji će se pobrinuti za kvalitetan rok zvuk, "Krug" koji će povodom svečanog otvaranja u četvrtak, petak i subotu pripremiti izvrstan elektro muzički program, kao i klubovi Apartman, Brankow i drugi.

Izložbene postavke na Mikser festivalu u zgradi Beogradske zadruge ("Brisani prostor", "Najlepša zgrada", "The good, the bad and the overhead") i hotelu Bristol (izložbe industrijskog dizajna "Ghost project" i "Young Balkan Designers"), otvorene su svakog dana od 12 do 23 časa (osim 25. maja, kada će se zgrada Beogradske zadruge za posetioce biti dostupna nakon svečanog otvaranja od 22 časa), dok će "Mikser Expo Highlights" u Mikser Hausu biti otvoren od 25. do 30. maja, radnim danima od 17 do 22 časa, a vikendom od podneva do ponoći. Svi ostali sadržaji su dostupni posetiocima svakog dana od 12 sati do ponoći.

U saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda tokom oba festivalska vikenda biće organizovane ture razgledanja Savamale, sa početkom u 19 časova. "Mikser tramvaj zvani Beograd" polazi sa okretnice "dvojke". Biće realizovane i ture razgledanja Savamale i Beograda turističkim autobusima "Laste" (25, 26 i 27. maja, kao i 31.5. i 1.6.), a polasci su u 19, 20:15 i 21:15.

Svi sadržaji Mikser festivala su besplatni za posetioce. Festival se odvija širom Savamale od 25. maja do 2. juna.


MUZIČKI PROGRAM

Plato ispod Brankovog mosta
Petak 25.05.
Natama, paganski ples - AKUD Ivo Lola Ribar

TUBORG MIKSER MUSIC STAGE, Stovarište, Mostarska 5
Petak 25.5.
22:00 ANJA ĐORĐEVIĆ (Beograd)
23:00 INJE (Beograd)
0:00 I:CUBE (Versatile, Paris)
2:00 DJ BRKA(Beograd)

Subota 26.5.
21:00 KILL ME LASER (Beograd)
22:00 JUNO (Paris)
23:15 LOLLOBRIGIDA (Zagreb)
1:00 UNDO (Factor City, Barcelona)
3:00 FLIP (Beograd)

MIKSER HOUSE STAGE, Mikser House, Karađorđeva 46
Petak 1.6.
22:00 GORIBOR (Bor)
0:00 TIJANA T (Beograd)
1:00 MICHAEL MAYER (Kompakt, Koln)
4:00 EWOX (Beograd)

Subota 2.6.
22:00 REPLIKAS (Istanbul)
0:00 BRICKWALL BRIGADE (Beograd)
1:00 DANIEL MILLER (Mute, London)
3:00 MARKO MILOSAVLJEVIĆ (Beograd)

DIS-PATCH: TRI TREĆINE, Dvorište u Mostarskoj
Video: Project Moe

Četvrtak 31.5.
21:00 – 22:00 Mysitc Stylez FM
22:00 – 23:00 1000 Names live!
23:00 – 00:00 Kelpe live!
00:00 – 01:00 Microburst live!
01:00 – 02:00 Thunderloops
02:00 – 03:00 Thinker
03:00 – 04:00 Jackie Dagger

Petak 1.6.
21:00 – 22:00 MM Checkman
22:00 – 23:00 Mangulica FM live!
23:00 – 00:00 Disrupt live!
00:00 – 01:30 Awesome Tapes from Africa live!
01:30 – 03:00 DJ Zhao
03:00 – 04:00 Favela Blast Off

Subota 2.6.
21.00 - 22.00 Super Size She FM
22.00 - 22.30 Bitipatibi live!
22.30 - 23.15 High Places live!
23.15 - 00.00 Chad Valley live!
00.00 - 01.00 33-10-3402 live!
01.00 - 03.00 Parrish Monsters
03.00 - 04.00 Schwabe

GARAGE FIRE! STAGE, Dvorište u Mostarskoj
Ponedeljak 28.5.
21:00 Hod (Beograd)*
21:35 Ego (Niš)*
22:10 Dykemann Family (Zagreb)
23:00 Plutonium Baby (Rim)
23:50 Bazooka (Atina)
00:40 Muškat Hamburg (Maribor)

Utorak 29.5.
21:00 Empathy (Zrenjanin)*
21:35 Tough Guys of America (Beograd)*
22:10 Brat Farrar (Melburn)
23:00 Ragman (Novi Sad)
23:50 My Buddy Moose (Rijeka)
00:40 Erotic Biljan & His Heretics (Zagreb)
(* Garage Roll Call competition pobednici)

CONVERSE PAROBROD STAGE – Muzički i filmski program, Parobrod Župa, savsko priobalje
Petak, 25.5.
Božidarac na Mikser festivalu
21:00 – LORD VAGABOND
21:30 – ŠALTERSKI SLUŽBENIK
22:00 – BAS I STEGA
22:30 - CHEGUERILLAS

Subota, 26.5.
Cinema City na Mikser festivalu
21:00-22:00 DJ Medicine man
22:15 - 23:15 bend E-play
23:15 - 00:00 film Sonja
00:15 - 02:00 DJ's The good guys

Nedelja 27.5.
21:00 Projekcija filma Savamala

Ponedeljak 28.5.
20:45 - 21:00 Projekcije filmova: Srđan Ćešić
21:00 - 23:00 Koncert STRAY DOGG
23:00 - 00:00 Video umetnici, Parobrod muzički program

Utorak 29.5.
20:45 - 21:00 Projekcije filmova: Srđan Ćešić
21:00 - 22:45 FILMSTREET, projekcija filma iznenadjenja
(očekivano zbog simbolike ,,miris poljskog cveća" 20h, Parobrod – Župa)
23:00 – 00:00 Video umetnici i Parobrod muzički program

Sreda 30.5.
20:45 - 21:00 Projekcije filmova: Srđan Ćešić
21:00 - 22:15 Koncert KEC KEC
23:00 – 00:00 Video umetnici i Parobrod muzički program

Četvrtak 31.5.
20:45- 21:00 Projekcije filmova: Srđan Ćešić
21:00 – 22:45 Koncert FISH IN OIL
23: 00 – 00:00 Video umetnici i Parobrod muzički program

Petak 1.6.
21:00 Kišobran i Parobrod vam predstavljaju učesnke Vizuelnoigralište – Kišobran VJ radionice (iz KC Grada),
21:00 - 23:00 koncert THANK YOU BAUDELAIRE

Subota 2.6.
21:00 – 23:00 Koncert MARGITA JE MRTVA
23:00 – 01:00 DJ after hour (Vanja Bursać, Dada Selectah, Nemanja Vanović, Saža Potežica, Nemanja Jehlička)

UMBRIA JAZZ BALKANIC WINDOWS: SESSIONS WITH BERKLEE SHCOLARSHIP WINNERS
Mikser House, Karađorđeva 46

Nedelja 27.5.
21:00 Jazzveze
21:45 Unified Groove
22:30 Jazz ups
23:15 Jam session

DISKO BAR MLADOST, Karađorđeva 44
Petak 25.5.
22:30 Petko
23:30 Vlada Eye
00:30 Peppe
02:00 Deki Milicević
03:00 Tijana T & Maja Uzelac
04:00 Zwein
06:00 Dušan Kačarević

Subota 26.5.
22:00 Bros
23:00 Cojke
24:00 Coba
01:00 Disko Shjalker
02:00 Peca
02:30 Ales
3:00 Bros
4:00 Sale Plavi
#21
ASL:Pobede večitih, Voša u plej-ofu


Košarkaši Partizana mt:s, Crvene zvezde Diva i vršačkog Hemofarma ostvarili su pobede u poslednjem kolu Agroživ Superlige Srbije.

Partizan je sa 87:77 pobedio BKK Radnički u "Šumicama", Zvezda je u derbiju kola savladala Radnički KG 87:75 u "Pioniru", dok je Hemofarm sa 100:92 nadigrao Mega Vizuru u "Milenijumu".

U direktnom duelu za mesto u plej-ofu Vojvodina je savladala Radnički FMP 91:71 i igraće protiv Partizana. U drugom polufinalu igrati drugoplasirani Radnički iz Kragujevca i trećeplasirana Zvezda.

Polufinalne utakmice plej-ofa igraće se 27. maja, 29. maja i 1. juna.

ASL, 14. kolo:

BKK Radnički - Partizan 77:87 (15:25, 21:28, 21:19, 20:15)
Hemofarm Štada - Mega Vizura 100:92 (26:14, 20:32, 23:21, 31:25)
Crvena zvezda - Radnički KG 87:75 (21:19, 22:30, 19:15, 25:11)
Vojvodina - Radnički FMP 91:71 (28:27, 22:7, 21:11, 20:26)

Tabela:


1. Partizan mt:s 12/2
2. Radnički Kragujevac 10/4
3. Crvena zvezda Diva 9/5
4. Vojvodina Srbijagas 6/7
5. Mega Vizura 5/9
6. Radnički FMP 5/9
7. Hemofarm Štada 4/10
8. BKK Radnički 4/10
#22
Fudbal / Lekić: Možemo protiv Španaca
Maj 24, 2012, 16:27:20
Lekić: Možemo protiv Španaca


Fudbalski reprezentativci Srbije očekuju da predstojeća turneja pokaže kakvi su trenutni potencijali našeg tima.

rbija u narednih 12 dana igra mečeve sa tri učesnika Evropskog prvenstva – Španijom, Francuskom i Švedskom.

Biće to prvi dueli od kada je ekipu preuzeo novi selektor Siniša Mihajlović. Naš tim prve takmičarske mečeve ima na startu sledeće sezone, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014.

Napadač Osasune Dejan Lekić odlično poznaje selekciju zemlje u kojoj igra. On kaže da nema potrebe posebno analizirati selekciju Španije, ali i da Srbija ima kvalitet da se rivalu suprotstavi na adekvatan način.

"Bolje je da ne gubimo vreme i javno analiziramo španske fudbalere. Iako zbog obaveza u klubovima neće igrati šest-sedam standardnih reprezentativaca, 'furija' je rival za najveće poštovanje. Verujem, ipak, da imamo kvalitet da im se suprotstavimo na adekvatan način", ocenio je Lekić.

Zvezda Pari Sen Žermena Milan Biševac kaže da će predstojeće prijateljske utakmice pokazati gde se trenutno nalaze izabranici selektora Siniše Mihajlovića i šta im je potrebno da bi se našli u vrhu evropskog fudbala.

"Najbolje će nam pokazati gde smo u odnosu na njih i šta nam je potrebno da uradimo kako bismo ponovo bili deo njihovog društva", rekao je za sajt FSS Biševac posle prvog treninga u Sankt Galenu.

"Na ovoj turneji prisutan je veliki broj mladih igrača, a obaveza nas starijih je da im pomognemo da se adaptiraju, baš kao što su nama pomagali stariji kada smo debitovali za A tim", dodao je odbrambeni fudbaler Pari Sen Žermena.

Reprezentacija Srbije igraće u subotu u 18.00 u Sankt Galenu protiv aktuelnog evropskog i svetskog prvaka Španije, a potom 31. maja u Remsu protiv Francuske i 5. juna u Stokholmu protiv Švedske.
#23
Košarka / Endesa: Marković 17p, Bjelica 13p
Maj 21, 2012, 11:46:34
Endesa: Marković 17p, Bjelica 13p


Posle drugih utakmica četvrtfinalne serije poznata su tri tima koja će u španskoj Endesa ligi igrati u polufinalu.

Real je deklasirao Kahasol sa 82:55 i igraće sa Kahom Laboral koja je pobedila BIlbao sa 86:82.

Barselona je sa ubedljivih 84:57 pobedila Alikante i protivnika u polufinalu će saznati posle treće utakmice između San Sebastijana i Valensije. Srpski reprezentativci su u nedelju uveče imali zapažene učinke u svojim timovima.

Stefan Marković je ubacio 17 poena u dresu Valensije, Novica Veličković je ubacio 8 poena (6sk) u dresu Reala, dok je Nemanja Bjelica postigao 13 poena za Kahu Laboral.

Barselona se plasirala u polufinale pošto je u drugom četvrtfinalnom meču kao gost deklasirala Alikante sa 84:57. Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Bonifejs Ndong sa 14 poena, Čak Eidson je ubacio 13, dok je Pit Majkl ubacio 9 poena uz šest skokova.

U poraženom timu dvocifren učinak je ostvario samo Pedro Lampart sa 16 poena. Kalojan Ivanov je bio blizu dabl-dabl učinka, pošto je postigao 9 poena i zabeležio 10 skokova.

Kaha Laboral je uspela da u uzbudljivoj utakmici pobedi Bilbao na ,,vrućem" gostujućem terenu sa 90:88. Dobru partiju prikazao je srpski reprezentativac Nemanja Bjelica. Bivši košarkaš Crvene zvezde je za 27 minuta ubacio 13 poena (3/3 za dva, 2/4 za tri) i imao šest skokova. Najefikasniji u pobedničku timu bio je Fernando San Emeterio sa 17 poena (10/10 sa jedan, 6sk), Pablo Priđoni je kao i Bjelica ubacio 13 poena, a Oleson i Teletović su postigli po 12 poena.

Aron Džekson je u dresu Bilbaoa bio najefikasniji pojedinac na meču sa 20 poena. Marko Banić je ubacio 13 poena, a D`or Fišer 11.

Kaha će u polufinalu igrati sa madridskim Realom koji je kao i Barselona u drugom meču deklasirao Kahasol sa 82:55.

Novica Veličković je od svih igrača Reala proveo najviše vremena na terenu – 32:21 minut. Veličković je postigao 8 poena (3/10 iz igre) i zabeležio 6 skokova i tri asistencije. Najefikasniji je bio novi repezenativac Crne Gore Džejsi Kerol – 20 poena.

Srpski dvojac u ekipi Kahasol nije postigao nijedan poen. Luka Bogdanović je za 25 minuta zabeležio 3 skoka i 2 asistencije, dok je Milenko Tepić za 10 minuta imao 2 skoka (0/3 iz igre).

Poslednji polufinalista će biti odlučen posle trećeg meča između San Sebastijana i Valensije.

San Sebastijan je na svom parketu pobedio Valensiju sa 86:82. David Doblas je bio najefikasniji sa 21 poenom, Džimi Baron je postigao 14 poena, Endi Panko 13, a Raužinjo Neto 12.

Najbolji u poraženom timu je bio srpski reprezentativac Stefan Marković sa 17 poena (3/5 za dva, 3/10 za tri, 5sk, 4as).
#24
Košarka / Pobeda Mege posle produžetka
Maj 21, 2012, 11:45:42
Pobeda Mege posle produžetka


U poslednjoj utakmici 13. kola Agroživ Superlige Mega Vizura je pobedila BKK Radnički sa 92:85 (19:21, 15:17, 19:19, 27:23, 12:5).

Posle regularnog toka utakmice rezultat je bio 80:80.

Radnički je sredinom druge četvrtine ima +8 (34:26), kao i sredinom treće (46:38), ipak u poslednjoj deonici Mega Vizura je preokrenula rezultat i uspela da izbori produžetak. U produžetku domaćin je bio bolji, Jaramaz je bio precizan sa linije za slobodna bacanja, a Radnički je postigao samo pet poena za pet minuta.

Nenad Miljenović je bio najefikasniji sa 24 poena, Nemanja Jaramaz je ubacio 19 poena, a Marko Luković 16.

U ekipi Radničkog najefikasniji je bio Strahinja Mićović sa 15 poena, Tomić je postigao 13 poena, dok su trojica igrača postigla po deset poena – Petrović, Mijović i Lalić.

Agroživ Superliga, 13. kolo:
Radnički KG - Hemofarm 92:89
Radnički FMP - C. zvezda 61:87
Partizan - Vojvodina 91:54
Mega Vizura - BKK Radnički 92:85

Tabela:

1. Partizan 11 / 2
2. Radnički KG 10 / 3
3. C. zvezda 8 / 5
4. Vojvodina 6 / 7
5. Radnički FMP 5 / 8
6. Mega Vizura 5 / 8
7. Radnički BG 4 / 9
8. Hemofarm 3 / 10
#25
Fudbal / Frank de Bur odbio Liverpul
Maj 21, 2012, 11:43:39
Frank de Bur odbio Liverpul


Trener Ajaksa i legenda holandskog fudbala Frank de Bur odbio je ponudu da preuzme Liverpul.

Holanđanin je rešio da ostane veran "kopljanicima" i kaže "ne" čelnicima kluba sa Enfilda. De Bur je za dve godine rada sa prvim timom Ajaksa osvojio isto toliko titula i odlučan je da nastavi započeti projekat.

Kladionice su De Bura postavile za drugog favorita za upražnjeno mesto na Enfildu, iza Andrea Viljaš-Boaša, bivšeg trenera Čelsija.

"Počastvovan sam interesovanjem, ali tek sam počeo sa radom u Ajaksu. U Amsterdamu se nalazimo na novom putu i zajedno sa Vimom Jonkom i Denisom Bergkampom, želim da učinim mnogo dobrih stvari za klub. Zato ću ostati veran Ajaksu i u narednom periodu", rekao je De Bur.

Pre De Bura, Liverpul je odbio i trener Svonsija Brendan Rodžers.

 
#26
Napoli naneo prvi poraz Juventusu ove sezone i osvojio Kup Italije!


Fudbaleri Napolija savladali su Juventus sa 2:0 u finalu Kupa Italije na Olimpiku u Rimu i tako ostavili torinski tim bez duple krune, pri tom su mu naneli prvi ovosezonski poraz. Strelci za Napolitance bili su Kavani u 63. minutu iz penala i Hamšik u 83.

Poslednji trofej italijanskog Kupa Napoli je podigao pre 25 godina, predvođen Dijegom Maradonom, a sada, predvođen Kavanijem, Hamšikom i Lavecijem obradovao svoje navijače.

Juventus je propustio veliku priliku da sezonu okonča bez poraza, pošto gorak ukus nisu osetili tokom svih 38 mečeva u Seriji A, kao ni u prethodnim utakmicama Kupa.

U finalu u Rimu, posle samo 70 sekudni odličnu priliku za Napolitance imao je Zuniga, kada ga je Kampanjaro posle prodora po desnoj strani pogodio u glavu, ali je Storari uspeo da sačuva svoju mrežu.

Napoli je furiozno krenuo na početku, imao inicijativu koju nije mogao da pretvori u pogodak. Nakon toga se igralo obazrivo na obe strane, Del Pjero je imao dva pokušaja iz slobodnjaka, ali bez rezultata, dok je Borijelov udarac sa distance završio pored gola.

Ni u drugom delu nije bilo uzbuđenja sve do 62. minuta, kada je dosuđen penal za Napoli. Kavani je skrenuo loptu iz auta u kazneni prostor "stare dame", Laveci umakao Barzaljiju, a Storari ga oborio i dileme nije bilo.Neumoljiv sa bele tačke bio je Edinson Kavani, poslao je loptu u donji desni ugao, golmana u suprotan i doneo prednost svom timu.

Pet minuta nakon toga igru je napustio legendarni Alesandro del Pjero, kome je ovo bio poslednji nastup u crno-belom dresu. Njegovo mesto zauzeo je Mirko Vučinić, koji je uneo živosti u igru, ali je mreža De Sanktisa ostala netaknuta, dok se Juveova još jednom zatresla.

Pandev je proigrao Hamšika, slovački reprezentativac nadmudrio Storarija i tako otklonio sve dileme za konačnih 2:0 za Napoli. Za trofej Kupa i prvi poraz "stare dame" ove sezone, koja je u samom finišu ostala sa desetoricom zbog isključenja nervoznog Fabija Kvaljarele.

#27
Deca / Dojenje štiti decu od gojaznosti
Maj 21, 2012, 11:36:14
Dojenje štiti decu od gojaznosti


Kod dojenja beba igra aktivnu ulogu, prestajući da sisa kad je sita, dok kod hranjenja bočicom roditelji najčešće insistiraju da ona bude ispražnjena.

Bebe koje se doje tokom prve godine života dobijaju manje na težini od onih koje se hrane iz bočice (bez obzira da li majčinim mlekom ili formulom), pokazuje istraživanje koje su obavili stručnjaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

To ukazuje da je dojenje najbolji izbor za hranjenje novorođenčeta, kojim se ono štiti od gojaznosti u kasnijem životu, prenela je novinska agencija Rojters.

Jedno od mogućih objašnjenja je da kod dojenja beba igra aktivnu ulogu, prestajući da sisa kad je sita, dok kod hranjenja bočicom roditelji najčešće insistiraju da ona bude ispražnjena.

Utvrđeno je da dojene bebe mesečno dobiju 85 grama manje nego one hranjene iz bočice bilo majčinim mlekom, bilo formulom.

Američka akademija pedijatara preporučuje majkama da novorođenčad isključivo doje u prvih šest meseci života, a da i kasnije nastave s dojenjem, sve do navršene prve godine deteta, unoseći postepeno ostalu hranu u njegov jelovnik.
#28
Muzičke vesti / Umro pevač Bee Gees
Maj 21, 2012, 11:31:45
Umro pevač Bee Gees


Robin Gib preminuo je u nedelju u 62. godini od raka, saopštila njegova porodica. Muzika Bee Gees za sva vremena.

Jedan od osnivača legendarne grupe Bee Gees, Robin Gib preminuo je danas posle duge borbe sa rakom.

Prošlog meseca, Gib je bio u komi više od nedelju dana nakon što je prebačen u bolnicu zbog upale pluća.

Njegovo zdravlje bilo je značajno narušeno pre dve godine, kada je bio podvrgnut seriji operacija unutrašnjih organa. Iste simptome imao je i njegov brat blizanac Moris, koji je preminuo 2003. godine. Pre toga umro je još jedan njihov brat - Endi.

Početkom ove godine, Robin Gib saopštio je da boluje od raka jetre i creva. Za Robina Giba govorilo se da je jedan od najboljih belih soul pevača svih vremena.

Grupa Bee Gees nastala je u Australiji 60-ih godina prošlog veka. Osnovali su je braća Robin, Beri i Moris, rođeni Britanci.

Prvi singl "New York Mining Disaster 1941" izbacili su 1967. godine, ali su internacionalnu slavu doživeli 70-ih godina, kada su redom objavljivali hitove "How Do You Mend a Broken Heart," "Lonely Days," "Run to Me," "Jive Talking'," "Nights on Broadway" i "You Should Be Dancing".

Pravu "bombu" napravili su hit-albumom za film "Saturday Night Fever" 1977. godine. Taj album je čak 15 puta bio platinast!

Sa njega će ostati večiti hitovi poput "Night Fever," "How Deep Is Your Love" i "Stayin' Alive". Taj album doneo je grupi dva Gremija (1978. i 1979. godine).Prodali su više od 200 miliona albuma širom sveta.

Album "Saturday Night Fever" bio je dugo godina najprodavaniji svih vremena, dok ga nije pretekao Majkl Džeksonov "Triler". Taj album je na 131. mestu liste od 500 najboljih albuma svih vremena magazina "Roling Stoun".

Takođe, bio je dugo na mestu broj 1 najboljih albuma filmske muzike, dok ga nije svrgnuo album Vitni Hjuston za film "The Bodyguard" (1992.).

Osim mnogih svojih monumentalnih hitova, pisali su i mnoge pesme za druge izvođače poput Barbre Strejsend, Dajanu Ros, Dajen Vorvik, Selin Dion, Doli Parton, Kenija Rodžersa...Lista je zaista duga.

Grupa Bee Gees je 1997. godine ušla u Rokenrol kuću slavnih.
#29
Black Sabbath ponovo na sceniLegendarni sastav "Black Sabbath" održao je dvočasovni povratnički koncert 19. maja u Birmingemu, započevši time veliku turneju u okviru koje ipak neće nastupiti u Beogradu.

Energičan i veoma emotivan koncert započet je pesmom "Into The Void" sa albuma "Master of Reality" koji je objavljen 1978. godine, prenosi magazine NME. Svi članovi benda pokazali su da su u punoj snazi, uključujući i gitaristu Tomija Ajomija koji već duže vreme boluje od raka.

Odmah nakon prve pesme publika ja uzvikivala njegovo ime pružajući mu podršku, što je primetio i pevač Ozi Ozborn pa je zagrlio gitaristu u ime tri hiljade prisutnih fanova.

Koncert je imao poseban značaj jer  nastup u Birmingemu predstavlja njihov prvi koncert u rodnom gradu posle trinaest godina.

"Ljudi pričaju da sada više zvučim kao neki Jenki, ali ja sam iz Engleske i je**no sam ponosan na to", kazao je Ozborn pre izvođenja pesme "War Pigs".

Fanovi su zasluženo dobili najveće hitove, uključujući numere "Black Sabbath", "Iron Man" i "Paranoid" kojom je koncert završen, ali je bilo i malih iznenađenja poput pesme "Dirty Woman" sa albuma "Tehnical Ecstasy" iz 1976. godine, piše magazine "Rolling Stone".

Basista Gizer Batler po završetku koncerta postavio je na svoj sajt saopštenje u kojem zahvaljuje "najboljim fanovima na svetu".

"Hvala ti, hvala ti, hvala ti Birmingeme. Najbolji ste fanovi ikada -  izvukli ste ono najbolje iz nas. Bila je privilegija svirati vam večeras. Toni je bio heroj i vi ste za njega bili najbolji lek", napisao je Batler.

Iako je ranije najavljivano, bend nije nastupio u originalnoj postavi. Oziju Ozbornu, Tomiju Ajomiju i Gizeru Batleru pridružio se Tomi Klafetos koji je zamenio bubnjara Bila Varda. Vard je odbio da nastupa na povratničkoj turneju zbog nesuglasica sa ostalim članovima benda.

Priče o razmiricama dodatno je podstaklo saopštenje koje je osvanulo na zvaničnoj "Black Sabbath" fejsbuk stranici nekoliko sati nakon koncerta.  U njemu se navodi da će, na zahtev Varda i njegovog advokata, privremeno biti ukonjene sve slike bubnjara sa zvaničnog sajta benda.

Publika u Srbiji ipak neće biti u prilici da vidi ovaj spektakl na domaćem terenu jer je koncert benda najavljivan za 28. juna otkazan zbog bolesti Ajomija. U u istom terminu nastupiće grupa Ozzy Osbourne & Friends u okviru drugog dana velikog festivala "Belgrade Calling".


#30
Muzičke vesti / Raspada se Van Halen?
Maj 20, 2012, 11:17:45
Raspada se Van Halen?


Rokeri su iznenada otkazali američku turneju, i nisu dali nikakvo objašnjenje.

Grupa Van Halen otkazala je više od 30 koncerata u Severnoj Americi, a izvori bliski bendu kažu da je na pomolu kraj.

"Roling ston" piše da se Dejvid Li Rot, Edi, Aleks i Volfgang Van Hejlen svađaju do te mere, da "ne mogu očima da se vide".

Istoriju benda osnovanog 1972. potresali su brojni sukobi, pa je ovo, primera radio, drugi put da se Li Rot vratio u grupu, pošto ju je napuštao već tri puta.

"Roling ston" dodaje da se članovi benda trenutno mrze, i uprkos promociji povratničkog albuma "A different kind of truth", objavljenog u februaru, verovatno neće više raditi zajedno.