meni

Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.

Prikaži poruke meni

Teme - NiKooLaa

#1
Muzički svet / Šinejd o'konor - Sinéad O'Connor
Decembar 25, 2020, 12:02:46
Sinéad Marie Bernadette O'Connor (ʃɪˈneɪd oʊˈkɒnɚ) (Dublin, 8. prosinca 1966.) irska je kantautorica, dobitnica nagrade Grammy. Postala je poznata 1990. obradom Princeove pjesme "Nothing Compares 2 U".

O'Connor je i politička aktivistica, a njezini stavovi o religiji, ženskim pravima, ratu i zlostavljanju djece često izazivaju kontroverze u Irskoj i svijetu. Posebice su poznati njezini javni istupi protiv Vatikana, kao kada je 1992. u emisiji Saturday Night Live poderala fotografiju Ivana Pavla II. te kada je 2009. napala Benedikta XVI. da zataškava slučajeve seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika.

Tijekom karijere O'Connor je surađivala s mnogim glazbenicima te sudjelovala na brojnim dobrotvornim koncertima.

Životopis

O'Connor je rođena 8. prosinca 1966. u Dublinu. Jedno je od petero djece Jacka i Marie O'Connor. Njezin brat Joseph O'Connor danas je ugledni romanopisac. Jack i Marie, koji su vrlo rano ušli u brak, vodili su problematičnu vezu, što je rezultiralo prekidom kad je O'Connor imala samo 8 godina. Troje starije djece otišlo je živjeti s majkom, gdje su, kako O'Connor tvrdi, bili podvrgnuti fizičkom zlostavljanju.

Godine 1979. O'Connor je napustila majku i otišla živjeti s ocem i njegovom novom suprugom. Od 15. godine školovala se u Grianán Training Centre kojeg su vodile Sestre milosrdnice. O'Connor je tu na neki način i napredovala, pogotovo u pisanju i glazbi, ali se često bunila protiv nametnutog konformizma.

Jedna od volonterki u Griananu bila je sestra Paula Byrnea, bubnjara u glazbenom sastavu In Tua Nua. Čula je O'Connor kako pjeva "Evergreen" Barbre Streisand te je odmah prepoznala njezin talent. O'Connor je sa sastavom snimila pjesmu "Take My Hand", ali su članovi sastava smatrali da je ipak premlada da bi im se priključila (tada je imala samo 15 godina). Godine 1983. otac ju je poslao na školovanje u Waterford (Newtown School) gdje je O'Connor razvijala svoj talent uz pomoć i podršku nastavnika irskog jezika, Josepha Falveyja. Snimila je četiri demo pjesme, među kojima su dvije koje je sama napisala. Te će se pjesme kasnije pojaviti na njezinom prvom albumu.

#2
Trčanjem se bavim već dugo godina, rekreativno, uglavnom tokom proleća i leta trčim u večernjim časovima, što bi rekli "za svoju dušu". Nisam čak ni pratio koliko istrčim do poslednjih godinu dana, i sve je to bilo nešto oko 5, 6, 7km, do deset u cugu.

Ideja za zvanično trčanje neke trke javila je se pre nekog vremena, ali zbog obaveza se pomerala sve do aprila ove godine, za kada je zakazan Novosadski polumaraton, za koji sam se prijavio i zacrtao da će biti prvi polumaraton koji sam istrčao.

Prijava i pripreme
Za polumaraton (21,1km) prijavio sam se negde u Januaru, pa sam imao neka 3 meseca da se spremim, doduše vreme mi nije baš bilo potpuno naklonjeno pa sam realno imao neka 2 meseca efektivno. I to je bilo sasvim dovoljno, uz spremnost koju sam negde imao zbog ranijeg trčanja i fizičkih aktivnosti.

Da napomenem da sam za polumaraton imao sjajnu ekipu Valjevaca, sa kojima je sama trka bila dosta lakša, i svima preporučujem da se pripremaju i trče trku u društvu, ukoliko je to moguće.

Prijavu smo izvršili preko sajta, uplatu izvršili odmah, i to takođe preporučujem kako biste izbegli povećavanje cene startnine koje se dešava iz meseca u mesec, pred samu trku.

Za pripremanje sam od iskusnijih trkača čuo kako bi najpametnije bilo na internetu naći i koristiti neki od programa za pripremu, konkretno ovaj:
https://www.trcanje.rs/trening/trening-za-polumaraton-laki-plan/
Odmah sam shvatio da praćenje plana iz tabele kod mene neće funkcionisati i odlučio da se držim nekog svog tempa, i prateći svoje telo trčao sam onoliko koliko sam osetio da mogu, trudeći se da bar svaki drugi trening povećam kilometražu koju prelazim.

Neki je opšteprihvaćen stav da je potrebno istrčati bar 13-15km na treningu kako biste bili spremni za polumaraton. Moram se složiti sa tim stavom, i to je bio moj cilj, na sreću sam nekih desetak dana pred trku osetio da mogu istrčati i preko toga, i istrčao sam celih 21km na treningu, bez pauze, što ne bih preporučio, jer je potpuno nepotrebno.  :banghead

Preporuka je takodje, da se ne trči svaki dan, već tri ili četiri puta nedeljno, sa razmacima od po dan izmedju dva treninga, kako bi se telo oporavilo. Pijte dosta tečnosti, i kao što sam rekao - pratite svoje telo, nemojte po svaku cenu gurati ako osetite da nešto ne može, bolje odmoriti pa nastaviti.
Ja sam probao i korišćenje energetskih gelova, ali mi se nisu svideli, niti su mi bili potrebni, ali ih možete koristiti ukoliko vama odgovaraju, i na treninzima kao i na samoj trci.

Zašto Novosadski polumaraton?
Zato što je Novi Sad prelep grad. I zato što je teren savršen za prvi polumaraton koji ću istrčati. Cela trasa je ravna, nema uspona, a period - 1 April je savršen jer u teoriji nije previše toplo.

Saveti pred polumaraton
Od silnih saveta koje sam čitao po internetu pogubio sam se, pa ću izneti svoje iskustvo. Čitao sam na milion mesta kako je potrebno promeniti ishranu, unositi samo ugljenehidrate i šta sve ne - ništa od toga nije neophodno, čak bih rekao da nije ni preporučljivo pred trku. Ako Vam je telo naviknuto na jedan način ishrane - nemojte ništa menjati dan pred trku. Podrazumeva se da je generalno, preporučljivo da se zdravije hranite, nevezano za trku ;)

- Prvo, par dana pred trku ne treba vežbati i trčati, eventualno neki lagani trening tri, četiri dana ranije i to je sve. Dopustite telu da se odmori pred napor.
- Preporučujem da se noć pred trku dobro naspavate. Mi smo konkretno došli u Novi Sad iz Valjeva dan ranije, unapred smo imali rezervisan hostel u samom centru grada, nedaleko od startne linije trke (ovo je takodje i moja preporuka, sjajno mesto za zaista mali novac: Guest Accommodation TAL centar), i dan kada smo došli smo iskoristili za podizanje startnog paketa, odmaranje, i laganu šetnju gradom. Iako smo prvi put (većina nas) u Novom Sadu, taj dan nismo obilazili grad kako ne bismo trošili energiju pred trku.
- Na dan trke ustanite ranije, i bar dva sata ranije doručkujte, nešto lagano što inače imate običaj da doručkujete. Nemojte eksperimentisati da ne bi biste imali stomačne probleme u toku trke, to siguran sam ne želite ;)
- Procenite vreme i vodite računa o opremi za trčanje. Nama se desilo da je prvi April bio izuzetno i neočekivano vreo i sunčan dan. U Novi Sad sam poneo sa sobom i dugačke i kraće majice, kao i helanke za trčanje za slučaj da bude svežije. Preporučujem takodje da imate više opcija, jer ako preterate ili se obučete prelagano imaćete problem celu trku.
- Ranije dođite na startnu liniju, naravno sa brojevima koje ste dobili.
- Nekome prija i muzika, ja sam takodje nosio plejer koji sam negde na pola trke uključio na neko vreme, zaista može da pomogne.

Utisci sa trke
Prvo da napomenem da je organizacija bila jako dobra, sve pohvale za organizatore, ljubaznost, energiju, i sve ono što su nam pružili.
Trkačima su na raspolaganju bili punktovi sa voćem, vodom, kao i sundjeri sa vodom za rashladjivanje. Sundjeri su sjajna stvar i meni su mnogo značili, vodu sam uzeo dva ili tri puta po malo, a voće nisam uzimao. Pauze u toku trke nisam pravio osim usporavanja na punktovima sa vodom. Naravno, ako osetite da vam je potrebno - napravite pauzu.

Energija u toku trke je bila sjajna, ljudi u okolnim kafićima i ulicama su navijali i aplaudirali, trkači su bili raspoloženi i jako druželjubivi (trkači su takvi inače!) i generalno je bila sjajna atmosfera. Sve to je doprinelo želji da se trči što bolje i da nema odustajanja.

Manju krizu sam imao posle nekih 8,9 km, ali sam tada pustio muziku i uskladio disanje, te nije bilo problema.

Mislim da pola trke nisam ni bio svestan na kom smo kilometru, jer prvih desetak, možda čak i 15 km nije bilo obeležja, dok je nakon toga na svakom kilometru stajala tabla sa kilometražom.

Na kraju trke usledio je neopisiv osećaj i energija koja se ne može opisati. Činjenica da sam prošao kroz start, pritom sa vremenom 1:59 je za mene bila sjajna, i prosto sam znao da je ovo samo prvi u nizu polumaratona koji ću istrćati. Osećaj koji se ne može meriti ni sa jednim drugim, zadovoljstvo i ponos dok se medalja kači oko vrata.

Još jedan savet: prođite cilj sa stilom, jer će vas najverovatnije snimati i uslikati, a siguran sam da želite dobru uspomenu i sliku za instagram :D

Ukoliko imate pitanje ili želite dodati bilo šta, slobodno možete prokomentarisati ili mi pisati privatnu poruku, kao i na fejsu ;)

Sledi par sličica u prilogu (mogu ih videti ulogovani korisnici).

#3
Klipovi / Verujete li da se snovi ostvaruju?
Septembar 02, 2016, 03:05:14


:lol :lol :lol
#7
Zmija iz tegle sa vinom se probudila posle tri meseca i ujela ženu

Jedna žena iz kineskog grada Šuangčenga želela je da izleči reumu tradicionalnim lekom – zmijskim vinom, ali ju je ujela zmija koja je nekim čudom preživela tri meseca u tegli sa vinom.Zmijsko vino, šeđiju, dobija se tako što se živa zmija otrovnica zatvori u teglu sa vinom.
U ovom slučaju zmija je nekako preživela tri meseca u tegli i, kada je žena, koja se novinarima predstavila samo kao Liu, prošlog meseca otvorila teglu, otrovnica ju je ujela, prenosi britanski "Metro".

"Pre nego što je šeđiju da deluje na mene, odvezena sam u bolnicu zbog ujeda zmije", rekla je Liu, koja je izlečena i ubrzo puštena iz bolnice.

Njen vrisak su čuli rođaci koji su pozvali pomoć i ubili zmiju, koja je pre smrti ipak uspela da se bar malo osveti zbog svog mučenja.

Zmije mogu da provedu nekoliko meseci u stanju hibernacije ukoliko imaju dovoljno kiseonika, pa se pretpostavlja da tegla sa zmijom nije bila dobro zatvorena.
#8
Ovaj modul pomera celu kolonu sa poslednjim porukama ispod opisa foruma. Pogledajte sliku u prilogu kako to tačno izgleda.

Mod radi na smf 2.0 + verzijama.
#9
15/07/2013 - 12:40
RODITELJI ZA PRIMER: Sami uređuju zapušteni vrtić u Pirotu! (FOTO)
Zapušten vrtić "Prvomajski cvet", u koji im ide jedno dete, a od septembra će krenuti drugo, Momčilo Pešić i njegova supruga Irena odlučili su da tokom leta učine lepšimFoto: Telegraf

Momčilo Pešić i njegova supruga Irena Panajotović Pešić, roditelji četvoro dece, celo leto odlučili da provedu sređujući unutrašnjost i spoljašnjost vrtića "Prvomajski cvet" u koji im već ide jedno dete, a od septembra će krenuti još jedno.


Sam vrtić se nalazi u lošem stanju jer je do skora bio u sastavu Industrije odeće "Prvi maj" u Pirotu. Zbog krize u poslovanju ova firma decenijama nije brinula o vrtiću pa je on dosta zapušten, ali su Pešići rešili to da promene.

- Radimo na oslikavanju staklenih površina u vrtiću kako bi stvorili lepu atmosferu za svu dečicu. Preuredili smo klupe u dvorištu koje su bile polomljene, ofarbali ih. Takođe, gletovali smo i okrečili zidove u holu vrtića, sređujemo hodnik i ulaz u vrtić koji će se takođe ogletovati i ofarbati, a oslikaćemo i grb vrtića, s obzirom da se i ja i supruga bavimo umetničkim radom – kaže Momčilo.

Prema njegovim rečima, direktor vrtića Miloš Todosijević im je ponudio novčanu naknadu za ovaj obiman posao, ali su oni tu naknadu u početku odbijali.


Foto: Telegraf

Ipak, napravljen je kompromis, pa će dobiti skromnu naknadu za taj posao s obzirom da porodica Pešić živi od socijalne pomoći, jer Momčilo i Irena nemaju posao.

Nakon što su Pešići na svom Fejsbuk profilu postavili fotografije sa sređivanja vrtića, kako sami kažu, javio se veliki broj njihovih prijatelja i ponudio pomoć.

Jedan od njih, Ivica Đorđević kaže da je oduševljen gestom porodice Pešić i sam ponudio da pomogne.

- Dolazim često i zadužen sam za stolariju i obradu drveta jer mi je to specijalnost. Oduševio sam se kada sam video šta rade ovi ljudi i želeo sam da im pomognem, a na ispomoć dolazi i moj brat Igor i njegova devojka Nadica koji takođe pomažu koliko mogu – kaže Đorđević.

Ovaj posao porodica Pešić radiće sve dok mališani ne krenu u vrtić.

(G. P.)
#11
[phpbb] Dodavanje oglasa (bez modova)

1. Oglasi u headeru:
Otvorite fajl styles/prosilver/template/overall_header.html i dodajte vaš kod na sam kraj fajla.

2. Oglasi u footeru:
Otvorite fajl styles/prosilver/template/overall_footer.html
Nađite:
<!-- IF U_ACP --><br /><strong><a href="{U_ACP}">{L_ACP}</a></strong><!-- ENDIF -->
Kod svog oglasa dodajte posle te linije.


3. Oglas posle prvog posta:
Otvorite fajl styles/prosilver/template/viewtopic_body.html i nadjite:
<!-- END postrow -->
I pre toga dodajte:

       <!-- IF postrow.S_FIRST_ROW -->
       <div class="post bg2">
          <div class="inner"><span class="corners-top"><span></span></span>

          <div class="postbody">
             <h3>{postrow.POST_SUBJECT}</h3>
             <p class="author"><strong>Sponsor</strong></p>

             <div class="content" style="text-align: center;">
                Vaš Kod ovde
             </div>
          </div>
         
          <dl class="postprofile" id="profile0000">
             <dt>
                <strong>Sponsor</strong>
             </dt>

             <dd>&nbsp;</dd>
          </dl>
         
          <div class="back2top"><a href="#wrap" class="top" title="{L_BACK_TO_TOP}">{L_BACK_TO_TOP}</a></div>
          <span class="corners-bottom"><span></span></span></div>
       </div>
       <hr class="divider" />
       <!-- ENDIF -->


"Vaš Kod ovde" zamenite naravno sa vašim kodom :)


4. Oglas pre prvog posta:
Otvorite fajl styles/prosilver/template/viewtopic_body.html
Nadjite:
<!-- BEGIN postrow -->
I nakon toga dodajte:

       <!-- IF postrow.S_FIRST_ROW -->
       <div class="post bg2">
          <div class="inner"><span class="corners-top"><span></span></span>

          <div class="postbody">
             <h3>{postrow.POST_SUBJECT}</h3>
             <p class="author"><strong>Sponsor</strong></p>

             <div class="content" style="text-align: center;">
                Vaš Kod ovde
             </div>
          </div>
         
          <dl class="postprofile" id="profile0000">
             <dt>
                <strong>Sponsor</strong>
             </dt>

             <dd>&nbsp;</dd>
          </dl>
         
          <div class="back2top"><a href="#wrap" class="top" title="{L_BACK_TO_TOP}">{L_BACK_TO_TOP}</a></div>
          <span class="corners-bottom"><span></span></span></div>
       </div>
       <hr class="divider" />
       <!-- ENDIF -->


"Vaš Kod ovde" zamenite naravno sa vašim kodom :)5. Dodavanje oglasa u pregledu tema (BoardIndex):
Otvorite fajl styles/prosilver/template/viewforum_body.html i svoj kod dodajte nakon sledeće linije:
<!-- INCLUDE overall_header.html -->


6. Dodavanje oglasa izmedju postova (Dodavanje posta nakon x-tog odgovora):
Nadjite:
<!-- END postrow -->
I pre toga dodajte:
<!-- IF postrow.S_ROW_COUNT == 2 -->
       <div class="post bg2">
          <div class="inner"><span class="corners-top"><span></span></span>

          <div class="postbody">
             <h3>{postrow.POST_SUBJECT}</h3>
             <p class="author"><strong>Sponsor</strong></p>

             <div class="content" style="text-align: center;">
                Vaš Kod ovde
             </div>
          </div>
         
          <dl class="postprofile" id="profile0000">
             <dt>
                <strong>Sponsor</strong>
             </dt>

             <dd>&nbsp;</dd>
          </dl>
         
          <div class="back2top"><a href="#wrap" class="top" title="{L_BACK_TO_TOP}">{L_BACK_TO_TOP}</a></div>
          <span class="corners-bottom"><span></span></span></div>
       </div>
       <hr class="divider" />
       <!-- ENDIF -->

Napomena: U primeru je stavljen kod za oglas posle drugog odgovora, možete ga staviti posle bilo kog odgovora menjajući kod na početku:
S_ROW_COUNT == 2
u:
S_ROW_COUNT == xx
Tako da je xx broj odgovora nakon kog želite da se oglas pokaže.
Takodje, test "Vaš Kod ovde" promenite sa vašim kodom.
#12
Skripta koja pri dnu stranice (prilikom skrolovanja) prikazuje vesti pomoću ssi funkcije.

U php block portala unesite sledeći kod:

echo'
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript">
$(function() {
    $(window).scroll(function(){
        var distanceTop = $(\'#footer\').offset().top - $(window).height();

        if  ($(window).scrollTop() > distanceTop)
            $(\'#slidebox\').animate({\'right\':\'0px\'},300);
        else
            $(\'#slidebox\').stop(true).animate({\'right\':\'-430px\'},100);
    });

    $(\'#slidebox .close\').bind(\'click\',function(){
        $(this).parent().remove();
    });
});
</script>
<style>
a.close{
    background:transparent url(http://path-to-images/delete.png) no-repeat top left;
    width:16px;
    height:16px;
    position:absolute;
    cursor:pointer;
    top:10px;
    right:10px;
}
#slidebox{
    width:400px;
    height:100px;
    padding:12px;
    background: #f9f9f9;
    border-top:3px solid #b83832;
    position:fixed;
    bottom:0px;
    right:-430px;
    -moz-box-shadow:-2px 0px 5px #aaa;
    -webkit-box-shadow:-2px 0px 5px #aaa;
    box-shadow:-2px 0px 5px #aaa;
}
</style>

<div id="slidebox">
    <a class="close"></a>';
echo'
<div style="border-bottom: 1px dotted #868686">Any Text Here</div>
<br />';
ssi_news();
echo'
</div>';


http://path-to-images/delete.png  - promenite sa putanjom do vaše slike delete.png (slika prikačena uz poruku).
Any text here - takodje promenite sa nekim vašim tekstom koji će biti naslov u kutiji za vesti.

Ukoliko ne koristite portal možete isti kod staviti u template, sa napomenom da morate voditi računa da ne napravite sintaksnu grešku naravno.
#13
Religija / SPC: Treba zabraniti abortus
Jun 04, 2013, 17:23:49
Verovatno pogodjeni vešću:
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/386173/Porodjena-zena-kojoj-nisu-dali-da-abortira-rodila-bebu-bez-mozga-koja-je-umrla-za-pet-sati

Srpska pravoslavna crkva je odlučila da se oglasi i predloži zabranu abortusa!
Cela vest:

SPC: Treba zabraniti abortus

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da je podržao inicijativu lekara vernika da država zabrani abortus, osim u slučajevima kada se on vrši iz medicinskih razloga.Zbog čedomorstva je stanovništvo Srbije svake godine manje za jedan grad srednje veličine, što svedoči o dubokom moralnom padu, o teškoj krizi porodice i o nedostatku prave vere u Boga kod mnogih, premda se većina ljudi u našem
narodu izjašnjavaju kao vernici i jesu vernici makar u elementarnom smislu te reči, kaže se u saopštenju sa završenog zasedanja Sabora SPC.


Sabor je apelovao na savest roditelja, vaspitača, državnih činovnika i svih koji mogu da utiču na stanje u društvu da "učine sve što mogu da među nama, uprkos materijalnoj oskudici, slavljenje života kao najvećeg Božjeg dara postane alternativa nesvesnom kultu smrti koji je uzeo maha u savremenoj zapadnoj civilizaciji".

Sabor je preporučio eparhijama da osnivaju fondove za podršku porodicama sa više dece, da preventivno, pastirski i terapeutski, sprečavaju pošast nemorala, narkomanije, pornografije i svih drugih patogenih pojava koje iz korena ugrožavaju biće, dušu i budućnost srpskog naroda i svih hrišćanskih naroda.


Sabor ocenjuje da su hrišćanski narodi izloženi pagubnom uticaju sekularizma, potrošačkog mentaliteta, hedonizma, individualizma, pseudoreligioznosti bez pojma o ličnom Bogu, lažnog hrišćanstva bez Hrista kao Bogočoveka i bez
Crkve kao bogočovečanske zajednice, kao i raznih ideologija besmisla i beznađa.


Sabor, sa svoje strane, poziva sve na život i delovanje kroz veru, nadu i ljubav, jer – Bog je ljubav, navodi se u saopštenju Sabora.

Izvor:
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/386221/SPC-Treba-zabraniti-abortusMeni stvarno nije više jasno dokle ide ova tortura crkve. Ko o čemu - kurva o poštenju fazon, pričaju popovi iz crnih limunzina o poštenju i moralu!
Da ne spominjemo što jako uspešno skreću pažnju sa svojih internih problema ovakvim notornim glupostima.

...Mada ima logike - svi znamo koliko popovi vole decu  :khm :khm

Ali seriously, zabrana abortusa, ja stvarno ne znam kome to još može da padne na pamet u 21 veku?!
#14
Muzički svet / Andrea Bočeli
Maj 13, 2013, 17:00:18
Andrea Bočeli

Andrea Bočeli (ital. Andrea Bocelli) je poznati italijanski tenor. Rođen je 22. septembra 1958. godine u mestu Lajatiko, nedaleko od Pize. Bočeli je, u ruralnom okruženju svog toksanskog zavičaja, uvek bio okružen muzikom.Iako je od ranih godina nastupao i osvajao nagrade na pevačkim konkursima, Bočeli je upisao pravni fakultet u Pizi. Kao student često je nastupao po barovima, pevajući hitove: Aznavura, Sinatre, Edit Pjaf. Saznavši da će njegov idol Franko Koreli držati master klas u Torinu, Bočeli napušta studije prava da bi nastavio sa vokalnim usavršavanjem. Franko Koreli je odmah prihvatio da podučava Bočelija, otkrivši u njemu veliki potencijal prirodnog dara.


Karijera

Početak karijere odigrao se 1992. godine kada se Bočeli javio na audiciju koju je organizovao čuveni italijanski pevač Cukero u potrazi za tenorom koji bi načinio demo snimak za duet ,,Miserere" sa Lučanom Pavarotijem. Pavaroti je bio očaran talentom Andrea Bočelija. Usledili su angažmani kompanije Sugar, jedne od najvećih italijanskih muzičkih firmi, za nastup na čuvenom festivalu ,,Sanremo" 1993. odakle pažnja medija raste vrtoglavo. Nižu se uspesi, među kojima je internacionalnu slavu pobrao album ,,Romansa".

Paralelno sa karijerom u oblasti popularne muzike, Bočeli niže uspehe i na polju operske umetnosti. Prvi operski nastup imao je 1994. godine, u Verdijevoj operi ,,Ledi Magbet".


Albumi

    Viaggio Italiano - (1995)
    Duhovne arije - (1999)
    Sentimento - (2003)

Opere

    Ledi Magbet - (1994)
    Boemi - (1998)
    Vesela udovica - (1999)
    Verter u Detroitu - (1999)
    Madam Baterflaj - (2003)

Nastupi

    Sanremo - (1993)
    Veronska arena - (1999)
    Teatro Filarmonico - (2001)
    Teatro Komunale - 2005
    Beogradska arena - (2005)

Nagrade

    UK BRIT
    Nagrade za klasični album godine


Zanimljivosti

Tenor, Andrea Bočeli je rođen sa oštećenim vidom, a ostao je slep u svojoj 12. godini usled nesreće na fudbalu.

Do sada je prodao preko 65 miliona ploča širom sveta.
#15
[SMF] SP - Youtube carousel (Youtube video skroler)

Custom HTML block u SP-u:

<center><div id="wrap">
  <ul id="mycarousel" class="jcarousel-skin-tango" style="overflow: hidden; position: relative; top: 0px; margin: 0px; padding: 0px; left: 0px; height: 200px; width: 1545px;">
    <li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/wgRCJPs2ZKA?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
    <li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/G_CzJLv0qn4?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
    <li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/0M15lXnlW7M?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
    <li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/cWbmzf9MgvU?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
    <li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/5cNssWYa2yo?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
    <li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/grslhPGS3Bc?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
    <li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/mOsluvDMNkI?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
    <li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/F67JsCVrAks?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
    <li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/ZS78gch4wUA?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
    <li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/ZgpOlQUg-Ko?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
<li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/JztnwlXH2Fs?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
<li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/n7hk7-XMXGU?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
<li><iframe width="200" height="150" src="http://www.youtube.com/embed/FjC067taJAA?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></li>
  </ul>
</div></center>


Nakon toga, u Index.template.php fajlu vaše teme, negde nakon title taga dodajte sledeći kod:

<script type="text/javascript" src="http://forumurl.com/scripts/lib/jquery-1.9.1.min.js"></script>
<!--
  jCarousel library
-->
<script type="text/javascript" src="http://forumurl.com/scripts/lib/jquery.jcarousel.min.js"></script>
<!--
  jCarousel skin stylesheet
-->
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://forumurl.com/scripts/skins/tango/skin.css" />

<script type="text/javascript">

jQuery(document).ready(function() {
    jQuery(\'#mycarousel\').jcarousel();
});

</script>

forumurl - promenite sa vašim url-om ili pathom.

Dalje - priloženi zip fajl raspakujte i uploadujte u root vašeg hosta.

Finalni Izgled:
#16
[SMF] SP - Tag cloud Block - Tagging System

Ukoliko koristite Simple Portal i želite tag cloud, a ujedno koristite Tagging sistem modul sa linka ispod, možete koristiti ovaj kod u php blocku za prikaz tag oblaka:
http://custom.simplemachines.org/mods/index.php?mod=579


global $context, $txt, $mbname,$scripturl, $user_info, $smcFunc,  $modSettings;

// Tag cloud from www.samo-opusteno.info
$result = $smcFunc['db_query']('', "
SELECT
t.tag AS tag, l.ID_TAG, COUNT(l.ID_TAG) AS quantity
FROM {db_prefix}tags as t, {db_prefix}tags_log as l WHERE t.ID_TAG = l.ID_TAG
  GROUP BY l.ID_TAG
  ORDER BY l.ID DESC LIMIT " .  $modSettings['smftags_set_cloud_tags_to_show']);

// here we loop through the results and put them into a simple array:
// $tag['thing1'] = 12;
// $tag['thing2'] = 25;
// etc so we can use all the nifty array functions
// to calculate the font-size of each tag
$tags = array();

$tags2 = array();

while ($row = $smcFunc['db_fetch_assoc']($result))
{
    $tags[$row['tag']] = $row['quantity'];
    $tags2[$row['tag']] = $row['ID_TAG'];
}

if (count($tags2) > 0)
{
// change these font sizes if you will
$max_size = $modSettings['smftags_set_cloud_max_font_size_precent']; // max font size in %
$min_size = $modSettings['smftags_set_cloud_min_font_size_precent']; // min font size in %

// get the largest and smallest array values
$max_qty = max(array_values($tags));
$min_qty = min(array_values($tags));

// find the range of values
$spread = $max_qty - $min_qty;
if (0 == $spread)
{ // we don't want to divide by zero
    $spread = 1;
}

// determine the font-size increment
// this is the increase per tag quantity (times used)
$step = ($max_size - $min_size)/($spread);

// loop through our tag array
$context['poptags'] = '';
$row_count = 0;
foreach ($tags as $key => $value)
{
$row_count++;
    // calculate CSS font-size
    // find the $value in excess of $min_qty
    // multiply by the font-size increment ($size)
    // and add the $min_size set above
    $size = $min_size + (($value - $min_qty) * $step);
    // uncomment if you want sizes in whole %:
    // $size = ceil($size);

    // you'll need to put the link destination in place of the #
    // (assuming your tag links to some sort of details page)
    $context['poptags'] .= '<a href="' . $scripturl . '?action=tags;tagid=' . $tags2[$key] . '" style="font-size: '.$size.'%"';
    // perhaps adjust this title attribute for the things that are tagged
   $context['poptags'] .= ' title="'.$value.' things tagged with '.$key.'"';
   $context['poptags'] .= '>'.$key.'</a> ';
   if ($row_count > ($modSettings['smftags_set_cloud_tags_per_row']-1))
   {
    $context['poptags'] .= '<br />';
    $row_count =0;
   }
    // notice the space at the end of the link
}
}


// Find Results
$dbresult = $smcFunc['db_query']('', "
SELECT DISTINCT l.ID_TOPIC, t.num_replies,t.num_views,m.id_member,m.poster_name,m.subject,m.id_topic,m.poster_time, t.id_board
FROM ({db_prefix}tags_log as l,{db_prefix}boards AS b, {db_prefix}topics as t, {db_prefix}messages as m)
WHERE b.ID_BOARD = t.id_board AND l.ID_TOPIC = t.id_topic AND t.approved = 1 AND t.id_first_msg = m.id_msg AND " . $user_info['query_see_board'] . " ORDER BY l.ID DESC LIMIT 20");

$context['tags_topics'] = array();
while ($row = $smcFunc['db_fetch_assoc']($dbresult))
{
$context['tags_topics'][] = array(
'id_member' => $row['id_member'],
'poster_name' => $row['poster_name'],
'subject' => $row['subject'],
'id_topic' => $row['id_topic'],
'poster_time' => $row['poster_time'],
'num_views' => $row['num_views'],
'num_replies' => $row['num_replies'],
);
}
$smcFunc['db_free_result']($dbresult);
echo'
<center>';
if (isset($context['poptags']))
  echo $context['poptags'];
echo'
</center>';
#17
Web Razvoj / [SMF] Sakrivanje foruma iz indexa
April 22, 2013, 23:18:14
Kako sakriti određeni forum (board, child board) iz indexa foruma?

Fajl: Sources/Subs-BoardIndex.php

Nađite:
WHERE {query_see_board}

Zamenite sa:
WHERE b.id_board NOT IN (1) AND {query_see_board}
1 zamenite sa ID brojem foruma kojeg želite sakriti. Možete koristiti i više foruma, odvojenih zarezom npr (1,2,3,6).

Sakriveni forum neće biti izlistan na Board Indexu, ali će članovi sa dozvolom pristupa moći da mu pristupe na alternativne načine (putem direktnog linka, iz recent posts/topics funkcija itd).
#18
Web Razvoj / PayPal u Srbiji
April 10, 2013, 10:52:24
Pejpal stigao u Srbiju!

Jedan od najpoznatijih servisa za plaćanje preko interneta je konačno dostupan i u našoj zemlji.


paypal.com


Pre nekoliko sati naša država se našla na listi država u kojoj može da se koristi ovaj servis.

Registracija se vrši na zvaničnom sajtu www.paypal.com i za aktiviranje je potrebna imejl adresa i važeća platna kartica.

Za prijavljivanje je potrebno proći nekoliko sigurnosnih provera, a nakon toga dobijate pristup svom profilu na ovom servisu. U njemu se naknadno mogu dodavati kartice, menjati informacije kao i pregledati lista kupovina.

Zvanične informacije od strane Pejpala nema, ali servis funkcioniše i korisnici mogu da ga koriste za kupovinu preko interneta.

Prema nekim informacijama, pravna lica mogu da otvore posebne naloge preko kojeg mogu da primaju uplate.
#19
Klipovi / Derren Brown: Apocalypse
Mart 16, 2013, 23:11:00
Derren Brown: Apocalypse

Ako neko nije gledao, evo prilike za to - show koji je od života jednog mladića napravio "skrivenu kameru" na par meseci. U ovom jedinstvenom serijalu učestvovalo je preko 200 glumaca, korišćena je vrhunska oprema koja se koristi i za snimanje filmova, snimane su posebne televizijske i radio emisije, hakovani telefoni porodice, i sve to u cilju pokazivanja mladiću "Stivenu" da ono što ima treba da ceni. Dramatične scene prepliću se od početka pa do kraja serijala - od kiše meteora, do boravka u bolnici, preko zombija, ekplozija i na kraju - budjenja u svom krevetu i saopštavanja da je poslednjih nekoliko meseci njegovog života bila skrivena kamera.

Serijal se sastoji od nekoliko epizoda i sve ih možete odgledati ovde:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLVyKhkuR5A1sW0wcLdd7ZxO8Flyx3eOC6

Gledajte epizode redom odozgo na dole.
#20
Auto - Moto / BMW X6
Mart 13, 2013, 10:49:33
BMW X6

Kako piše britanski Autocar (odakle je i ovaj render), BMW planira da predstavi novu generaciju modela X6 u narednih 18 meseci.

Sem novog X6 (naravno i novog X5 o kome je već bilo reči), BMW inače planira još nekoliko novih modela X porodice, i to X2 i X4, pa će X porodicu do 2016. godine umesto sadašnjih 4 činiti 6 članova.

U svakom slučaju, novi X6 bi trebalo da dobije agresivniji izgled u odnosu na sadašnji model, biće i lakši i prostraniji od njega, imaće duže međuosovinsko rastojanje i veću dužinu (oko 491 cm), kao i širi trag točkova.Što se palete motora tiče, za sada se pominju novi ili unapređeni twin-scroll turbo 3,0 litarski benzinci, twin-turbo 3,0 litarski dizel, zatim tri-turbo 3,0 litarski šestocilindraši, kao i twin-turbo 4,4 litarski V8 benzinac (standardno upareni sa osmostepenim automatikom).

U najavi je i plug-in X6 ActiveHybrid, koji će kombinovati twin-scroll turbo 3,0 litarski šestocilindrični benzinac, elektromotor i litijum-jonske baterije.

#21
Janko Veselinović - Hajduk Stanko

    Hajduk Stanko Aleksić, ponos i dika Crne Bare, bio je čovek u kome su se preplitala razna osećanja. S jedna strane je bio nežan i pažljiv čovek, pun ljubavi prema svojoj dragoj Jelici, a s druge strane surovi osvetnik, pun mržnje prema neprijateljima i žedan krvi turske.
    Težak život pod turskim zulumom, licemerje i izdaja prijatelja učinili su Stanka takvim kakav jeste. Bio je on nekada nežan kao jagnje, dobar, vaspitan i vredan mladić, umeren u svemu. Umeo je svima da oprosti, a Lazara je smatrao bratom rođenim. Verovao mu je svim bićem i uvek mu sve najbolje mislio i želeo. No, kada Marinko, stari đavo, posejao seme ljubomore i kada je digao ruku brat na brata, optuživši ga uz to i za krađu, u Stanku je nastala velika promena. Nežnog mladića zamenio je strašan div koji vatru bljuje, a iz očiju mu munja seva. Gnevan prema Lazaru, prema selu, a i prema Kruški i Marinku, zakleo se na osvetu. U njemu se nagomilao ogroman bes, toliko velik da umalo nije ubio svog nosioca. Koliki je to bio gnev najbolje opisuje Zavrzanova rečenica: ''Koliki je on junak kad puškom kolje!?''. A nije puška bilo jedino oružje koje je Janko protiv Turaka koristio.. Ubijao ih je puškom, jataganom, sekirom, golim rukama, a ponekad i cepanicom. Prema njima je osećao samo prezir i gađenje. Smatrao je da je od njih potekla njegova nevolja, da nisu vredni života i sve bi ih rado zaklao zubima da je u kom slučaju to i mogao. Ni prema svom starom prijatelju Lazaru nije imao nimalo milosti. Toliko ga je mrzeo da bi ga najradije očerupao, osakatio i nabio na kolac. Bio je nemilosrdan i osvetoljubiv i čovek koji je zaboravio šta znači reč oproštaj.
    Jedina svetlost u mraku Stankove duše i jedino dobro u srcu punom mržnje je njegova ljubav prema Jelici. Koliko god mrzeo i prezirao Lazara, Krušku, Marinka i Turke, toliko je voleo svoju Jelicu. Voleo je više od svega, svim svojim bićem, bezgranično i zauvek. Ona je bila njegovo sunce, njegov mesec, njegova zvezda i njegov cvet. Ljubav koju je osećao bila je jača od svega, pa otuda i nada da će posle svadbe sa Jelicom, Stankov duh konačno smiriti i predati ljubavi, da će iz njega gnev i mržnja potpuno nestati. Ali težak život srpskog naroda pod turskim zulumom i san za slobodom nisu mu dali mira. Otadžbina ga je zvala. U njegov duh se uselilo rodoljublje i želja za odbranom otadžbine.Otišao je u rat ne da bi ubijao iz mržnje i osvete nego da bi odbranio svoju ženu i decu, ali i žene i decu palih junaka. Nije se bojao da umre za svoje ideale. Opet su se u njemu ispreplitala suprotna osećanja, sreća i tuga. Bio je srećan, jer je znao da će umreti časno u borbi za odbranu svojih najmilijih, a tužan jer nije uspeo da zaustavi Turke, što je ostavio nezaštićene ženu i decu i nije dovoljno dugo živeo da bi voleo Jelicu koliko ona i zaslužuje.
    Iako je Stanko bio gnevan i obuzet osvetom, ove grehe umanjuju njegova ljubav prema Jelici i prema Srbiji, pa je zbog toga ostao upamćen kao junak i zbog toga je vredan pomena.
    Roman "Hajduk Stanko" Janka Veselinovića više od pola veka bio je obavezna lektira za učenike osnovnih škola, a poslednjih desetak godina jedan isti odlomak pod različitim naslovima vuče se po čitankama, prvo u šestom, a sad u sedmom razredu osnovne škole , i za njegovu obradu predviđena su dva časa. Posleratna kritika roman "Hajduk Stanko" svrstava u žanr istorijskog romana, iako Veselinović istorijske činjenice krajnje subjektivno, čak bi se moglo reći, navijački ulepšava i namerno izvrće da bi mu u tom poslu mogli pozavideti i bezimeni kompozitori naše epske poezije. Doduše, on se na narodno predanje i bapske priče i oslanjao u svom radu, mada, kažu, da mu je uzor bio i Milovan Glišić. No, vratimo se njegovom najboljem delu, romanu "Hajduk Stanko". Fabulu za roman J. V. je uzeo od svog druga Jove Aleksića, unuka hajduk Stanka Aleksića, koji mu je preneo legendu "slavnog" pretka u najlepšem svetlu. Čitaoci ovog, bez sumnje, popularnog romana, glavnog junaka, Stanka Aleksića, posmatraju najčešće samo kroz prizmu Veselinovićeve priče, ne upuštajući se u analizu istorijskih činjenica. Istina, može biti da i nije toliko bitno ko je, u stvarnom životu, bio Stanko. Zašto bi nekog zanimao podatak da je hajduk Stanko stvarno postojao, da se u hajduke nije odmetnuo zbog svađe sa Lazarom oko devojke Jelice kako je ovaj zanimljiv zaplet izgradio Veselinović; - da je pljačkao Turke, ali da mu nije bilo mrsko da opelješi i imućnije srpske kuće; - da je i od ondašnje srpske vlasti bio osuđen na smrt; - da mu je kazna oproštena pošto je u boju na Ravnju protiv Turaka poginuo!? Međutim, jeste važno kako J. V. piše. Iako je puno hvaljen za slikovite opise Mačve, istina je da on preteruje u ulepšavanju seoskog života s početka XIX veka kada u mačvansku kuću tog vremena smešta i krevet ako se zna da je u Srbiju prvi krevet stigao, tek posle oslobođenja pod knezom Milošem, u kuću Jevrema Obrenovića, i to ne za njega, već za njegovu kćer Anu, koja se evropski vaspitavala. Etnolozi zameraju mačvanskom piscu i na netačnim pričama o kmetu, sudnici i opštini. Međutim, ne morate biti etnolog. Pogledajte likove ovog roman, i videćete da se nije teško složiti s činjenicom da ih Veselinović, kao i svi predstavnici romantizma, slika u crno-beloj tehnici: na jednoj strani su Stanko, Deva, Surep i ostali hajduci prikazani kao heroji bez ijedne mane - na drugoj - su Lazar, Marinko i Kruško - oličenje zla. Nehotice, pak, u zanosu, Veselinović previdi i poneku lošu karakteristiku svog heroja; bolje reći, Janko nije ni svestan da je osvetoljubivost ljudska mana: - "Najposle" reče, "ja i volim! Neka bar džaba nisam otišao u goru. Mesto jednom, ja ću trima glavama okititi Crnu Baru! Naplatiću se svima o jednom trošku. Priče će pričati o mom hajdukovanju i mojoj osveti!..." Prvo bih ubio Lazara, pa Krušku, pa Marinka. Sve bi drhtalo samo kad moje ime čuje. Sve..."
    Ovo je deo odlomka iz Čitanke za sedmi razred. Prosto ne mogu da verujem da je tako nešto mogao napisati sin sveštenika, Janko Veselinović. Osveta je čin protiv verskih i ljudskih kanona, a sečenje glava nije više ni za filmove strave i užasa, a kamoli za čas lektire u osnovnoj školi. Zar nije dosta to što je familija Miraždžića, potomaka Lazara iz Crne Bare, više od jednog veka morala da u školu šalje svoju decu da slušaju ove gluposti? Po svemu sudeći, stiče se utisak da je posleratnoj socijalističkoj vlasti i književnoj kritici bilo važnije socijal-nacionalističko-boemsko životno opredeljene J. V. - nego ono šta piše. Poruka nadležnim iz Ministarstva prosvete: Izbacili ste iz lektire "Daleko je sunce" Dobrice Ćosića, "Sutjesku" Dušana Kostića, šta čekate sa "Hajduk Stankom"! Janko Veselinović rođen je 1. maja 1862. godine u mačvanskom selu Crnobarski Salaš kao sin sveštenika. Osnovnu školu učio je u susednom selu Glogovcu. Nije voleo školu, pa je po uputstvima svoga oca od učitelja dobijao batine. Međutim, posle toga bio je najbolji učenik šabačke gimnazije (1878), danas - osnovna škola od V do VIII razreda. Potom je upisao bogosloviju, koju nije završio, a zatim učiteljsku školu koju takođe, nije završio. Za tadašnje vreme i to je bilo dovoljno da bude sa nepunih 18 godina učitelj u Svileuvi (Opština Koceljeva). U Svileuvi je upoznao svoju buduću suprugu Jovanku Joku Jovanović sa kojom se i venčao 1881. Godine 1884. je raspoređen u selo Kostur kod Pirota. Odbio je izrazivši želju da u Beču završi telegrafski kurs. Zbog bolesti se vratio u Srbiju gde je nastavio kurs, provodeći vreme po kafanama tako da kurs nije završio. Kasnije je Janko bio predsednik opštine Koceljeva. Nakon godinu i po dana bio je optužen za proneveru državnog novca, smenjen sa položaja predsednika i uhapšen. Iz zatvora je pušten na intervenciju tadašnje radikalske vlasti u Šapcu, ali se proces godinama vukao po sudovima. Zahvaljujući tome što je već tada bio poznati pisac, kralj Milan Obrenović ga je abolirao. Književnik Veselinović bio je i pomoćnik glavnog urednika lista Srpske novine, odakle potiče i njegovo veliko prijateljstvo sa glavnim urednikom Milovanom Glišićem! Bio je i korektor Državne štamparije, dramaturg Narodnog pozorišta, pokretač i urednik lista Zvezda, urednik listova Pobratim, Dnevni list Pripovedač, romansijer, dramski pisac. Zbog kritika vlasti, bio je više puta u zatvoru. Neuredan život je ostavio tragove, pa je oboleo od tuberkuloze, od koje je i umro 1905. Na njegovoj sahrani su bili čak i Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović, koji su zbog toga doputovali iz Mostara.
    Roman Hajduk Stanko je bio najpopularniji srpski roman u devetnaestom vijeku. Janko Veselinovic pored ovog romana istakao i u pisanju pripovjedaka i jedan je od zacetnika srpske seoske pripovjetke.

    Stanko jos veoma mlad ipak je bio razocaran u ljubav i vise iz inate nego iz nekih drugih razloga je otisao u hajduke. Ubrzo se Stanko istakao u borbama sa turcima zulumcarima i postao je veoma postovan od svojih drugova hajduka koji su ga na kraju i izabrali za glavesinu.

    Na kraju romana ceta Hajduk Stanka se prikljucuje srpski ustanicima da se zajedno bore protiv turaka.

    Vrijeme radnje - pocetak devetnaestoga vijeka.

    Mjesto radnje - Srbija, Srem

    Glavni lik - Hajduk Stanko

    "Hajduk Stanko" je istorijski junak u kome je njegov pisac u najlepšem svetlu opisano junaštvo srpskog naroda, njegovu borba za slobodu kao i znamenite istorijske ličnosti koje su za tu borbu bile zaslužne. U ovom romanu, takođe, ima reči i o jednoj velikoj ljubavi, ali i izdaji, kako naroda, tako i prijatelja. Pisac romana, Janko Veselinović, kao i svi predstavnici romantizma likove u ovom romanu je oslikao u crno-beloj tehnici. Na jednoj strani su Hajduk Stanko, Deva i Surep, dobri i hrabri junaci bez ijedne mane (iako kroz ceo roman vidimo da je glavni junak bio nemilosrdan i pun besa) a na drugoj strani Lazar, Marinko i Kruško, oličenje zla. Glavni lik romana je Hajduk Stanko. On je osvetoljubiv i pun mržnje, ali njegove loše karakteristike pisac opravdava njegovom iskrenom i velikom ljubavi prema Jelici i njegovoj otadžbini Srbiji.
    Janko Veselinović je poznati srpski pisac. Rođen je 1862 god. u mestu Salaš Cnobarski, a umro je u Mačvi 1905. god. Upisivao je razne škole, ali nijednu nije završio. Napisao je oko 30 knjiga, uređivao je razne novine, a zbog kritika vlasti često je bio u zatvoru.
    Биографија

    Био је најбољи ученик Шабачке гимназије (1878). Потом је уписао богословију, коју није завршио, а затим учитељску школу коју такође није завршио. За тадашње време и то је било довољно да буде са непуних 18 година учитељ у Свилеуви. У Свилеуви је упознао своју будућу супругу Јованку Јоку Јовановић са којом се и венчао 1881. Године 1884 је распоређен у село Костур код Пирота. Одбио је изразивши жељу да у Бечу заврши телеграфски курс. Због болести се вратио у Србију где је наставио курс, проводећи време по кафанама тако да курс није завршио.
    Касније је Јанко био председник општине Коцељева, па поново учитељ. Књижевник је био и помоћник главног уредника листа Српске новине, одакле потиче и његово велико пријатељство са главним уредником Милованом Глишићем. Био је и коректор Државне штампарије, драматург Народног позоришта, покретач и уредник листа Звезда, уредник листова Побратим, Дневни лист. Приповедач, романсијер, драмски писац. Због критика власти, био је више пута у затвору.
    Неуредан живот је оставио трагове, па је оболео од туберкулозе, од које је и умро. На његовој сахрани су били чак и Алекса Шантић и Светозар Ћоровић, који су због тога допутовали из Мостара.
    Лик Хајдук Станка
    Станко Алексић је био понос и дика Црне Баре, али како је село потпадало под Крушкину
    власт, пуно сумње према свима, дом Алексића је оцрњен, а Станков дух је постао црн, пун мржње
    и жедан крви турске.
    Пре почетка Крушкиног пакленог плана, Станко је био нежан као јагње, добар, васпитан,
    вредан и у свему умерен. Умео је свима да опрости, а Лазару је био као брат, веровао му је свим
    бићем и увек му је све најбоље мислио и желео. Но, када Маринко, стари ђаво, посеја семе
    љубоморе и када диже руку брат на брата и још га и оптужи за крађу, у Станку је настала велика
    промена.
    Малог дечака заменио је страшан див који ватру бљује, а из очију му муња сева. Станков гнев,
    толики да умало није убио свог носиоца, представљао је овог дива у свим аспектима. Гневан према
    Лазару, према селу, а и према Крушки и Маринку када му Дева то откри, Станко се закле на
    освету. Његов гнев најбоље описује Заврзанова реченица: ''Колики је он јунак кад пушком коље!?'',
    јер она описује његов гнев према Турцима зато што је од њих потекла његова невоља и све би их
    радо заклао зубима да може. Он у току романа Турке убија пушком, јатаганом, секиром, голим
    рукама, а понекад и цепаницом. Према њима осећа само презир и гађење и сматра да нису вредни
    живота. Што се Лазара тиче, њега би само очерупао, осакатио и набио на колац.
    Једина дигресија у мраку Станкове душе, једина светлост у мору таме и једино добро у срцу
    пуном мржње је његова љубав према Јелици. Колико год мрзео и презирао Лазара, Крушку,
    Маринка и Турке, он Јелицу воли више од свега, свим својим бићем, безгранично и заувек. Она је
    његово сунце, његов месец,његова звезда и његов цвет. Љубав коју Станко осећа према Јелици
    увек ће бити јача од свега.
    После свадбе са Јелицом, очекивало би се да ће се Станков дух коначно смирити и предати
    љубави, али овог пута отаџбина зове. У Станков дух се уселило родољубље и жеља за одбраном
    отаџбине. Он у рат одлази да би одбранио своју жену и децу, али и жене и децу палих јунака. Он
    гине истовремено и тужан и срећан. Срећан, јер ће умрети часно и јер је макар одложио смрт
    својих ближњих, али је и тужан јер није успео да заустави Турке, јер је оставио незаштићене жену
    и децу и јер није довољно дуго живео да би волео Јелицу колико она и заслужује.
    Иако је Станко био гнегван и обузет осветом, ове грехе умањују његова љубав према Јелици и
    према Србији, па је због тога остао упамћен као јунак и због тога је вредан помена.


Celo delo:
[hide]http://www.scribd.com/doc/25235104/Janko-Veselinovi%C4%87-Hajduk-Stanko[/hide]
#22
Obaveštenja / 24 Februar - radovi na serveru
Februar 25, 2013, 01:55:49
Poštovani članovi,

Nakon ~2h nedostupnoti servera te problema sa učitavanjem naših stranica obaveštavmo vas da smo završili glavnu fazu radova na serveru. Moguće prekide u radu naših stranica (pogotovu foruma i portala) možete očekivati i u narednih 48h.

Molimo korisnike naših servisa (razmene banera i webmasters servisa) da nas obaveste ukoliko budu imali probleme sa našim skriptama nakon isteka 48h.

Izvinjavamo se zvog problema.

Samo-opusteno.info
#23
[Google Glass - Google Naočare]
Koristio sam Google Glass - Prvi utisci o revolucionarnom uređaju
Original: TheVerge, Reporter: Joshua Topolsky, Prevod i obrada: samo-opusteno.info
- Prenos izveštaja nakon upotrebe Google Naočara. -


Zamagljena staklena vrata 11. sprata Google predstavništva u Njujorku i žena koja mi pruža ruku. Nakon što sam primetio njene radoznale oči, pravo držanje, stav i stisak šake, postao sam svestan uređaja koji nosi na glavi na mestu gde biste očekivali naočare za sunce: tanka traka od aluminijuma i plastike sa čudnim prizmatičnim objektom odmah ispod njene obrve - Google Glass.

Ono što je izgledalo kao potpuno čudan produkt dizajna pre godinu dana i nešto više od eksperimenta pre 18 meseci, sada je dobilo izgled pravog proizvoda. Proizvoda koji bi do kraja godine trebao biti u upotrebi, podesan za nošenje, dizajniran tako da pomeri granice tehnologije kao i naše shvatanje komunikacije.

Kako je stisak šake slabio počeo sam da razmišljam o tome ko bi zapravo koristio i nosio ovakav uređaj u svakodnevnom životu...


Pronalazak Google Glass-a

Ovaj projekat pre tri godine započeo je inžinjer Babak Parviz kao deo Google laboratorije za razvoj uređaja među kojima je i na primer automobil sa sopstvenim kontrolama. Za razliku od automobila koji se sami voze, google glass projekat je ugledao svetlost dana pre nego što je bilo očekivano. Google je zapravo pokrenuo neku vrstu agresivnog beta test programa nazvanog "Explorer" program, u toku koga će odabrani Američki državljani imati priliku da koriste ovaj revolucionarni proizvod.

Nalazio sam se u predstavništvu google-a izmedju dve osobe zaslužne za uspeh google glass projekta. To su direktor projekta Steve Lee i glavna dizajnerka Isabelle Olsson.
Isabelle je jako strastvena dizajnerka što sam mogao da primetim i u toku našeg razgovora pre testiranja google naočara - raspravljali smo se oko toga šta je zapravo morsko plava boja! Kako je razgovor odmicao nametala su se nova pitanja i odgovori, pa sam tako došao i do pitanja zašto nam zapravo trebaju google naočare. Na to pitanje dobio sam odgovor od Stiva:
Citat
Zašto mi uopšte radimo u ovom projektu. Svi znamo da ljudi vole da budu u kontaktu jedni sa drugima. Članovi porodice šalju jedni drugima poruke, sportski fanovi proveravaju rezultate utakmica i prate svoje timove. Kada putujete vi pratite promene u letovima, planirate put, gledate mape. Na taj način svi smo u jednoj vezi sa svetom i sa drugim ljudima. Veliki problem koji današnja tehnologija ima jeste odvraćanje pažnje. Na primer ako ste roditelj koji želi da zabeleži i sačuva momenat svog deteta koje igra neku sportsku utakmicu ili svira neki instrument. Držanjem kamere ili foto aparata zabeležićete taj bitan trenutak u svom životu, ali istovremeno - propustićete ga u tom trenutku!
Isabel je dodala da naša deca imaju veću rezoluciju u stvarnom životu. Svi smo se nasmejali tome ali istovremeno smo shvatili poentu.


"Pitali smo se šta bi bilo kada bismo tehnologiju doveli bliže čulima" nastavlja Stiv. "Naš cilj jeste da smanjimo odvraćanje pažnje koju današnja tehnologija nosi sa sobom. Gledanje u telefone prevaziđeno je našim google glass proizvodom koji se zapravo nosi kao neki modni dodatak."


Google naočare i Dizajn

Dizajn ovih naočara razlikuje se od standardnih naočara kakve znate. Kao što se moglo i očekivati od giganta kakav je google, na dizajn je stavljen poseban akcenat pa je produkt svega veoma sofisticiran i neobičan dizajn. Same naočare izgledaju kao predmet iz 1960. koje je neko zamislio u 2013, futuristički ali ipak retro, moderne, sa jasnim i definisanim linijama i toplim i kvalitetnim materijalom.


Google naočare biće dostupne u više boja, tako da svako može izabrati boju koja mu najviše odgovara i pristaje. I sam sam par trenutaka razmišljao o tome koja je boja zapravo "moja" i začudio se koliko sama boja može biti bitna.

Naočare su napravljene od aluminijuma i plastike, a pored toga imaju i objektiv koji se nalazi ispod desne obrve. Prijatne su na dodir i lepo pristaju kada se nose, ne stežu i ne predstavljaju nikakvu smetnju dok su na glavi.


Testiranje Google Naočara

Momenat koji sam čekao celog dana najzad je došao - testiranje samih naočara.

Kada uključite google naočare u gornjem desnom uglu biste trebali videti ekran sa podacima koji ja nisam odmah video. Stiv i Izabel su za trenutak podesili umetak za nos i sve je bilo ok.

Displej koji je vidljiv može biti malo neobičan kada ga ugledate prvi put ali ćete se brzo navići na njega. Sadrži trenutno vreme sa malim tekstom ispod na kom piše "ok glass" (ok naočare). To je glasovna komanda na koju se naočare "bude". Zapravo to je proces od dva koraka. Prvo morate pritisnuti dugme sa strane naočara koje je zapravo osetljivo na dodir kako bi se naočare "probudile" ili lagano uspraviti glavu ka gore, a zatim dati glasovnu komandu koja počinje sa "Ok glass".


Uređaj se konektuje na internet putem Wi-fi mreže, a ima i može koristiti i Bluetooth mrežu ili 3G i 4G mrežu. Takođe naočare u sebi imaju ugrađen GPS čip, ali nemaju radio odašiljač/antenu.

Odmah na početku mogu reći da google naočare rade upravo onako kako su ih predstavili na svom demo snimku. Većina komandi se daje glasovno i izvršavaju se jako brzo. Kada nema šta da se prikaže to jest kada niste zadali nikakav zadatak naočarama displej se "gasi" te ni na koji način ne odvraća pažnju od prirodnog pogleda.


Naočare izvršavaju osnovne komande na glas, na primer ukoliko želite sliku morate samo reći (pored ok, glass) "slikaj" (Take a picture) i slika svega što vidite biće zabeležena u sekundi. Google naočare takođe poseduju i blic na prednjoj strani naočara, tako da se slike mogu napraviti i u mraku ili pri slabijem osvetljenju.
Još neke od komandi koje se mogu koristiti su "Snimi video" (Record a video), kao i "google" čime dobijate rezultate pretrage za odredjeni pojam.

Problem koji možete imati prilikom korišćenja ovog uređaja jeste ukoliko vam maternji jezik nije Engleski (za sad) jer google za sad prepoznaje komande samo na tom jeziku. U uslovima veće buke može se desiti da vaša komanda nije dobro registrovana pa je morate ponoviti ali u principu u svakodnevnoj upotrebi ne bi trebalo da bude većih problema.

Takođe očigledan problem jeste konekcija na internet, jer ukoliko ste izvan dometa 3G, 4G signala ili neke wi-fi mreže nećete moći da iskoristite pun potencijal ovog proizvoda.

Google naočare vam mogu odgovoriti na sva pitanja putem pretrage, kao i dati vam detaljne mape, putanje do odredjenih destinacija i mesta, izlistati vaše prijatelje u blizini, dati informacije o vremenu i naravno možete razgovarati sa vašim prijateljima u bilo koje doba.


U googl-u najavljuju mesečna poboljšanja ovog revolucionarnog proizvoda i očekuju snimanje video zapisa i fotografija kao najkorišćeniju opciju ovog uređaja. Moram priznati da je slikanje fotografija zaista fascinantno lako i brzo, skoro zastrašujuće.

Jedan od prototipova naočara

Osećaj dok nosite ove naočare u svakodnevnom životu, šetnji, gužvi u gradu je zaista fantastičan. Ukoliko se probijate kroz gomilu ljudi na ulici i dobijete poruku ili video poziv, na njega možete odgovoriti bez odvraćanja pogleda sa same ulice jednostavnim glasovnim komandama, te nećete uzrokovati sudaranje sa ljudima ili potrebu da stanete kako biste odgovorili na poruku. Jako praktično u praksi.

Jedina nelagoda koju sam imao jeste osećaj da svi gledaju u mene tokom nošenja naočara, to jest gledaju u same naočare. Možda sam paranoik, ali imao sam osećaj da svi govore "pogledaj ovog čudaka" posle prolaženja pored mene. Prijatelji su se šalili na moj račun govoreći da mi ni jedna devojka nikad neće prići dok nosim to čudo na glavi, ali nije bilo baš tako. Stiv mi je objasnio da je osećaj nelagode zapravo očekivan jer je ljudima još neobično i novo da vide nekoga sa tako čudnim naočarima na sebi, ali vreme će učiniti svoje i pokazati da li je u pravu.

Nakon upotrebe Google Naočara mislim da ovaj proizvod nije pogodan baš za svaku priliku. Svakako je jako koristan dok idete gradom, žurite na posao ili gledate utakmicu svog deteta, i tada je apsolutno nezamenljiv, brz i lak za upotrebu. Lično bih rekao da nije previše koristan i preporučljiv prilikom na primer gledanja filma u bioskopu, na žurci ili večeri. Takve trenutke može učiniti čudnim i pomalo neprijatnim. Nekad jednostavno ne želite da ljudi gledaju u uređaj koji nosite na glavi već vas same.

Sve to me dovodi do pitanja koje sam imao i na samom početku upoznavanja sa ovim proizvodom - Ko bi nosio ovakve naočare?


Pitanje nije "ko?" već "kada?"

Nakon nekog vremena nošenja ovih naočara osećao sam se sve prijatnije ili ako mogu da kažem manje-neprijatno kao na početku. Ovo je svakako revolucionaran izum koji ima tendenciju da jednog dana postaje nešto svakodnevno i bez čega nećemo moći. Pored toga mogućnost da na same naočare ubacite stakla za sunce ili sa dioptrijom omogućava široku upotrebu ovog proizvoda.

Da li je Google Glass spreman za korišćenje širokih masa? Ne u potpunosti. Da li ima još prostora za unapređenje ugođaja prilikom korišćenja ovih naočara? Svakako da.

I što sam više nosio ove naočare sve su mi se više svidjale, sve sam ih više želeo, i sve su više imale smisla. Svakako ovo je nešto za šta vredi dati novac i isprobati ga, a osećaj je kao što se i očekivalo od google-a jedinstven i neponovljiv.

Posle samo par sati korišćenja ovih naočara, moje pitanje "Ko bi ovo nosio" pretvorilo je se u "kada ćemo ovo nositi".


Prevod i obrada: Samo-opusteno.info
Zabranjeno kopiranje i objavljivanje bez dozvole autora!

#24
Leming kao kućni ljubimac


Leminzi su mali, laki za držanje, nemaju zimski san, nisu nepoverljivi. Retko ujedu a kada to i učine njihov ujed je bezazlen, nemaju dovoljan pritisak da pregrizu kožu. Ako se pravilno održavaju nemaju neprijatan miris. Obično su prijateljski nastrojeni i ljubopitljivi. Brzo istraže sva dešavanja u kavezu i ne pokazuju veliki strah prema ljudima. Kad se drže kako treba i pravilno hrane, u zatočeništvu mogu da žive oko dve godine. Puno stvari nije poznato o leminzima pa se često nenamerno nepravilno ophode prema njima.

Potreban im je terarijum od 40 - 60 litara i najbolje je da se drže u grupi. Kavezi za hrčke nisu pogodni za leminge. Zbog svoje sitne građe pravi su umetnici za bežanje i često se provuku između žica na kavezu. Leminzi su po prirodi društvena bića. Nikad ih ne bi trebalo držati pojedinačno. Najbolje je držati 3 - 8 leminga u odgovarajućem terarijumu sa 1 mužjakom na 2 - 3 ženke. Oni žive u kolonijama i ponekad posle nekoliko meseci, ako je smešteno previše u isti terarijum, mogu postati agresivni jedni prema drugima. Uglavnom će alfa mužjak početi da napada potčinjene mužjake u želji da zaštiti grupu.

Postoji li samo jedno mesto za gnežđenje ili ako im obezbedite tunele važno je da postoje 2 ili više izlaza koji pomažu članovima grupe da pobegnu kada se neko od vođa naljuti. U povoljnim uslovima, sem kratkotrajnih svađa, leminzi se retko tuku, a kada se to desi obično je razlog za to da je kolonija prerasla životni prostor, tj. prerasli su  terarijum, pa treba razdvojiti grupu.

Nikada ne ubacujte novog leminga u već formiranu koloniju. Leminzi su teritorijalne životinje i napašće pridošlicu i ubiti ga ili i ako ga uklonite, okrenuće se jedni na druge. Ove borbe budu jako surove i često završe smrću. Ako iz nekog razloga hoćete da pomešate leminge iz različitih grupa to morate učiniti na neutralnom terenu, dok su još sisančad ili dok ne dostignu polnu zrelost. Kad se upoznaju dve jedinke to se mora učiniti oprezno i pod strogim nadzorom.

Leminzi su tihe životinjice. Povremeno ispuštaju visoko frekventne zvuke kada javljaju opasnost ili se raspravljaju. Često se čuje skičanje mladih u gnezdu. Ako se hrane samo mešavinama za male životinje požive dosta kraće. U divljini preživljavaju na korenju, travi, krtolama bilja, zelenoj vegetaciji i maloj količini semenja. Povremeno pojedu i nekog insekta. Nemaju toleranciju prema šećeru i sloni su dijabetesu, zato im ne treba davati voće, povrće ili poslastice (štapići sa medom i sl.) koje sadrže šećer. Voće bogato šećerom kao jabuke ili citrusi se ne smeju davati nikada. Leminzi jedu dosta. Obično ne odlažu hranu, ali se ponekad može videti jedinka kako nosi hranu u svoj brlog. Pošto im sekutići neprestano rastu, moraju im biti dostupne grančice ili stabljike tvrđeg bilja za glodanje i žvakanje. U pet šopovima se mogu naći štapići za ovu namenu koji, ako su prirodni, sasvim ispunjavanju svoju namenu.

Čista, sveža voda za piće mora u svako doba biti dostupna. Oni će piti iz činije, ali bolje je da im se obezbedi pojilica za hrčke koja se zakači sa strane pa im ne upada stelja u vodu. Terarijum ne sme da bude plići od 20 cm, uključujući i stelju sa kombinacijom piljevine i značajne količine sena, koje  koristi da oblože leglo a i kao izvor hrane. Stelja ne sme biti vlažna jer tada predstavlja  izvor zaraze. Plastične cevi i točak u kome će trčati im treba obezbediti za vežbu i zabavu.  Prija im svež vazduh, ali treba ih držati dalje od prozora, promaje, kao i direktne sunčeve svetlosti.

U zavisnosti od veličine terarijuma i broja jedinki u njemu, treba ga redovno čistiti. Terarijum i gračke, posude za hranu i vodu, moraju biti kompletno očišćeni i dezinfikovani prilikom svakog čišćenja. Preporuka je da se sve opere antibakterijskim sapunom. Budite sigurni da je sve čisto i potpuno suvo pre vraćanja u terarijum. Bacite svu korišćenu stelju i drvene igračke i zamenite ih novim.
#25
Filmovi / Skyfall
Januar 05, 2013, 00:55:36
SkyfallŽanr: akcija, avantura, krimi

Trajanje: 143 min.

Glavne uloge:
   
Danijel Krejg (Daniel Craig), Džudi Denč (Judi Dench), Rejf Fajns (Ralph Fiennes), Naomi Heris (Naomie Harris), Havijer Bardem (Javier Bardem), Albert Fini (Albert Finney), Ben Višou (Ben Whishaw)


Scenario:

Nil Pervis (Neal Purvis), Robert Vejd (Robert Wade)

Režija:

Sem Mendes (Sam Mendes)


SINOPSIS


Danijel Krejg vraća se kao legendarni britanski tajni agent u najvećoj filmskoj franšizi svih vremena. U ovom filmu, Bondova lojalnost prema M biće pred velikim iskušenjima kada se njena prošlost bude vratila da je progoni. MI6 biće napadnut i 007 mora uništiti pretnje, bez obzira na cenu i ličnu žrtvu.

O FILMU

"Skyfall" je 23. nastavak najduže filmske franšize, snimljen u trenutku kada se proslavlja 50. godišnjica prvog Bondovog pojavljivanja na velikom platnu. Imajući to u vidu, producenti su želeli da spoje sve elemente koji se godinama povezuju s čuvenim tajnim agentom - uzbudljivu akciju, žestoke suparnike, prelepe devojke, egzotične lokacije, klasičnu naslovnu temu, aston martin DB5, kako bi upotpunili njegovu poslednju veliku avanturu.

"Lično sam vezan za Bonda još od desete godine, kada se pojavio film 'Živi i pusti druge da umru'. Sada možemo da pravimo velike, zabavne, glamurozne, eskapističke filmove koji takođe prikazuju svet u kome živimo. U filmovima 'Kazino rojal' i 'Zrno utehe' Bond je delovao kao stvarni čovek koji se nalazi u realnim situacijama. Podsetio me je na filmove sa Šonom Konerijem", objašnjava reditelj Sem Mendes.

Producenti Majkl G. Vilson i Barbara Brokoli ističu da su, s obzirom na godišnjicu, očekivanja bila ogromna: "Hteli smo da napravimo najbolji Bond film do sada. Imali smo sve potrebne elemente: izuzetne glumce, dramatičan scenario i sjajan kreativni tim." Krejg je, uz podršku producenata, pozvao Sema Mendesa da režira film. "Znao sam da smo obojica podjednako entuzijastični i puni poštovanja prema ovoj franšizi. Rekao sam mu da će to biti potpuno drugačije iskustvo, nešto za šta se ne možeš potpuno pripremiti."

Sem Mendes ističe da je imao potpunu slobodu da ostavi svoj rediteljski pečat: "Nisam bio ograničen žanrom ili franšizom. Bilo mi je drago što radim sa Danijelom i Džudi, koje dobro poznajem. Takođe me je podstakao entuzijazam sa kojim su producenti prihvatali nove ideje o Bondu i M i upotpunjavanju čitave franšize."

Džudi Denč sedmi put igra M i objašnjava odnos svog lika prema Bondu: "Bond i M odlično sarađuju. On joj je drag i često joj zameraju da je pristrasna prema njemu, ali takođe ume da bude prilično surova. Danijel i ja smo se dobro slagali još od prvog zajedničkog filma, a scenario za 'Skyfall' nam je oboma pružio puno novih izazova."

"Među njima vlada međusobno poverenje. Znaju da će jedno na kraju morati da se žrtvuje i teško je biti emotivan u takvim okolnostima. Bond je oduvek znao da iza spoljne fasade ima nečeg više, tajni život koji ne sme da pokaže", objašnjava Danijel Krejg. Havijer Bardem glumi mračnog i kompleksnog Silvu: "Čim sam pročitao scenario, privukla me je priča i razvoj njegovog lika – opasnog, mističnog negativca. Saradnja sa Semom Mendesom i fenomenalnom glumačkom ekipom – to je prilika koja se ne propušta."

Nijedan film o agentu 007 ne bi bio potpun bez upečatljive naslovne numere. "Adel je bila naš prvi izbor. Pročitala je scenario i ozbiljno se posvetila stvaranju klasične Bond teme. Rezultat je spektakularan i presrećni smo što nam se priključila," navodi producentkinja Barbara Brokoli.

Na kraju, reditelj Sem Mendes opisuje ključne adute ovog filma: "Kod Bonda su me posebno fascinirali likovi i dijalozi. Ako ne razvijate njihove karaktere, akcione scene gube smisao, ma koliko fascinantno izgledale. Junaci moraju da budu smešteni u uzbudljive, uverljive situacije, iz kojih je gotovo nemoguće izvući se. To predstavlja glavni izazov i ne prestaje da privlači publiku."

O REŽISERU

Sem Mendes (reditelj)
Čuveni pozorišni i filmski reditelj čija karijera traje već 25 godina. Skrenuo je pažnju kritike još 1999. godine filmom "Američka lepota", za koji je dobio Zlatni globus i Oskara. Potom su usledili nagrađivani filmovi: "Put bez povratka", "Marinac", "Revolucionarni put" i dr.

O GLUMCIMA

Danijel Krejg (Džejms Bond)
Izuzetno uspešan filmski, televizijski i pozorišni glumac. Najprepoznatljiviji je kao agent 007 u filmovima "Kazino rojal" i "Zrno utehe", a pamtimo ga i po filmovima "Zlatni kompas", "Minhen", "Avanture Tintina: tajna jednoroga" i "Muškarci koji mrze žene".

Havijer Bardem (Silva)
Španski glumac proslavio se filmovima najrazličitijih žanrova. Godine 2008. dobio je Oskara, Zlatni globus i nagradu BAFTA za najbolju sporednu ulogu u filmu "Nema zemlje za starce". Dve godine kasnije proglašen je za najboljeg glumca na Kanskom festivalu za ulogu u filmu "Prelepo", a takođe je osvojio pet nagrada "Goja" u Španiji. Poslednjih godina pamtimo ga po filmovima: "Jedi, moli, voli", "Viki, Kristina, Barselona", "Ljubav u doba kolere", "Gojine utvare".

Džudi Denč (M)
Renomirana pozorišna, televizijska i filmska glumica, dobitnica Oskara, Zlatnog globusa, 11 nagrada BAFTA i šest nagrada "Lorens Olivije". Ostvarila je upečatljive uloge u filmovima "Zaljubljeni Šekspir", "Gospođa Henderson predstavlja", "Zabeleške o skandalu", "Dž. Edgar".
#26
Linkoteka / Besplatne SMS poruke - Provereno!
Decembar 21, 2012, 11:17:47
Koristeći sledeći prozor možete besplatno poslati poruke ka svim mrežama u Srbiji i svetu. Broj upišite u formatu 00381+broj. Primer: 00381640011234 ako šaljete na broj 0640011234.Isti princip možete koristiti i ovde:

#27
Muzika / 2012: Muzička godina u 8 minuta
Decembar 08, 2012, 13:07:05
2012: Muzička godina u 8 minuta

Od korejskog fenomena "Gangnam Style", preko kanadske atrakcije "Call Me Maybe" i bezbrojnih pesama Dejvida Gete do australijskog hita "Somebody That I Used To Know" – evo kako je izgledala 2012. godina u muzici.Kao i prethodnih godina, Danijel Kim je i ovog decembra na sajtu "YouTube" predstavio svoje viđenje popularne muzike, sažimajući najveće godišnje hitove u jedan video zapis od nekoliko minuta.

Ovogodišnji video "Pop Danthology" traje osam minuta i sadrži isečke 55 pesama koje su obeležile godinu na izmaku.

Među najvećim hitovima Kim je ubrojao i sledeće numere:

Adele - "Set Fire To The Rain"

Chris Brown - "Turn Up The Music"

David Guetta feat. Sia - "Titanium"

Ellie Goulding - "Lights"

Flo Rida - "Whistle"

Fun. feat. Janelle Monáe - "We Are Young"

Gotye feat. Kimbra - "Somebody That I Used To Know"

Jennifer Lopez feat. Pitbull - "Dance Again"

Justin Bieber - "Boyfriend"

Katy Perry - "Part Of Me"

Madonna feat. M.I.A. & Nicky Minaj - "Give Me All Your Luvin'"

Maroon 5 feat. Wiz Khalifa - "Payphone"

Nicky Minaj - "Starships"

P!nk - "Blow Me (One Last Kiss)"

PSY - "Gangnam Style"

Rihanna - "Where Have You Been"

Pogledajte kako je izgledala pop muzika tokom 2012. godine:
#28
Da izdvojimo i temu o ovoj umetnosti :)

Pa da počnemo od najboljih - Kolo - Bosilegrad, Sava Centar 2010 god.Šopske Igre


Splet Igara iz Srbije:


Cigani (Solista je prvak nacionalnog ansambla Goran Mitrović)


Bis2 (opet Goran):
#29
Biografije / Nik Vujičić
Septembar 21, 2012, 13:04:27
 Nikolas Džejms Vujičić, je rođen 04. decembra 1982. godine u Brizbejnu, kao prvo dete srpske porodice Vujičić. Rođen s retkim tetra-amelija poremećajem - Nik nema ruke od ramena a umesto nogu ima mala stopala. U početku njegovi roditelji su bili očajni ali ih je život kasnije usmerio u potpuno neočekivanom pravcu.

Zbog ovog poremećaja imao je mnogo problema da se integriše u normalne životne tokove. Tek tokom Nikovih tinejdžerskih godina promenjen je zakon po kome do tada osobe s invaliditetima nisu smele da pohađaju standardne škole.
Nik je bio jedna od prvih osoba s invaliditetom koja je integrisana u formlanu školsku ustanovu. Naučio je da piše koristeći dva prsta na jednom stopalu a kompjuter koristi uz pomoć posebne ,,prsti-peta" tehnike. Savladao je i osnovne radnje poput češljanja, brijanja, pranja zuba, razgovaranja telefonom.Tokom ranog školovanja doživljavao je brojne neprijatnosti od svojih vršnjaka zbog čega je bio izuzetno depresivan. Od 8 godine nekoliko puta je pokušao da izvrši samoubistvo. Samo neizmerna ljubav njegovih roditelja ga je održala u životu kroz te teške periode.
Odrastajući i privikavajući se na sopstvene mogućnosti Nik je shvatio da njegova dostignuća inspirišu mnoge ljude. Prelomni trenutak se dogodio kada mu je mama pokazala članak o čoveku koji pati od sličnog sidroma. Tada je shvatio da nije jedini koji se muči što mu je dalo nadahnuće za dalji život. Postao je aktivniji i uključio se u dobrotvorne organizacije prikupljajući sredstva za razne programe koji pomažu ljudima s invaliditetom.
Sa sedamnaest godina je počeo da drži predavanja o svojim problemima i osnovao neprofitnu organizaciju ,,Živeti slobodno".Diplomirao je računovodstvo i finansijsko planiranje. Počeo je da putuje i drži motivaciona predavanja širom sveta. Do sada je posetio 24 zemlje a njegova predavanja je pratilo preko 3 miliona ljudi. Prvu knjigu Živeti slobodno objavio je 2010. godine. Snimio je i nekoliko dokumentarnih filmova. Trenutno živi u Kaliforniji.
Više informacija:
http://www.attitudeisaltitude.com/aboutus-nick.php
#30
Ako neko koristi last.fm/8tracks/b92.fm ili neku drugu muzičku mrežu ostavite ovde link do profila  :music

http://8tracks.com/dzontra-nikola
http://www.last.fm/user/dzontranikola