Photo info An old bridge in a new light
Designs projected on the Oberbaum Bridge during the yearly Festival of Lights in Berlin, Germany
© John MacDougall/AFP via Getty Images

Tadić i Nikolić spremni da prave sledeću Vladu

Započeo ^Tina^, Septembar 22, 2010, 22:33:32

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

^Tina^

JAVNO SE SPORE, TAJNO DOGOVARAJU KOALICIJU
Tadić i Nikolić spremni da prave sledeću Vladu

N. M. Jovanović    | 22. 09. 2010. - 00:02h | Foto: M. Jošida    | Komentara: 145
Demokratska stranka nema ništa protiv da posle narednih izbora uđe u savez sa Srpskom naprednom strankom jer bi time iz igre izbacila manje stranke, saznaje ,,Blic" u vrhu DS. Demokrate računaju da bi u tu koaliciju posle izbora mogli da uđu i socijalisti Ivice Dačića.

DS je spremna da pregovara čak i o mestu premijera. SNS se, u želji da u idućoj vladi njoj pripadne ta pozicija, upustila u trku za najjaču partiju u Srbiji.

- SNS želi Nikolića na mestu premijera, ali da bi mogla da traži to mesto, mora da bude najjača stranka. Zato su spremni na koaliciju sa strankama manjina. Međutim, i DS želi prvo mesto na izborima i svog premijera, sem toga nema većih prepreka za saradnju između DS i SNS - kaže naš izvor iz vrha Demokratske stranke i dodaje da ,,ne treba zaboraviti da DS bira termin izbora".

Naš sagovornik kaže da demokrate ne isključuju mogućnost da naprednjak bude premijer, pogotovo što je računica da bi Boris Tadić pobedio i na narednim predsedničkim izborima 2013.

SNS: Velja na našoj strani

I u vrhu naprednjaka naglašavaju da im je ,,izuzetno va žno da budu prvi, a da je poslednjih dana opasnost od toga da govore istim jezikom kao DS zahtevala da održe distancu".

Na prek jučera šnjem sas tanku Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice na temu zajedničkog delovanja opozicije, lider DSS je pokušao da odgovori prvog čoveka naprednjaka od priče o evropskim integracijama.

- Poslali smo poruku da je Srbija na prvom mestu, ali niko nije isključio evropske integracije, iako je to bila namera DSS. Jasno je da sa DSS ne možemo, a da su Velimir Ilić i Nova Srbija već na našoj strani - objašnjava sagovornik ,,Blica" iz vrha SNS.

Da je na delu trka demokrata i naprednjaka za najjaču stranku u Srbiji, govore i prepucavanja između njih poslednjih dana.

SNS je posle sastanka dva lidera opozicije saopštila da ,,otvaranje dijaloga sa Demokratskom strankom Srbije predstavlja značajan pomak ka ozbiljnijem delovanju opozicije". Naprednjaci navode da između SNS i DSS postoje značajne razlike, posebno u pogledu odnosa prema Evropskoj uniji, bez koje nema suštinskog ekonomskog i socijalnog oporavka Srbije, ali ,,u dobroj veri nastavljaju razgovore" i ,,potragu za partnerima" u borbi za raspisivanje vanrednih izbora.

DS ,,bezidejna", SNS ,,prevrtljiva"

Prema mišljenju naprednjaka, DS bi trebalo da bude srećna zbog razvoja konstruktivne opozicije.

- Začuđeni smo time što je Demokratska stranka neuravnoteženo reagovala na činjenicu da se u Srbiji opoziciona borba vodi na uljudan i demokratski način - navela je u saopštenju Srpska napredna stranka.

Ta stranka je ocenila da je vlast na čelu sa DS ,,bezidejna, sterilna i okrenuta čuvanju sopstvenih pozicija, a ne brizi o građanima Srbije i njihovoj budućnosti".
Demokratska stranka juče je saopštila da je ,,konstruktivna opozicija dobrodošla, ali da opozicija, bez programa i ideje, okupljena oko jedinog interesa da se dokopa gole vlasti, ne može biti dobra ni za državu, niti za građane".

- Srpska napredna stranka koja dnevno menja stavove o svim ključnim pitanjima, koja je jasno odustala od svoje samoproklamovane evropske politike, predstavlja opasnost za Srbiju jer pokazuje da je spremna na svaku politiku i ideologiju, koja bi joj pomogla da se domogne vlasti - saopštila je DS.

DSS: Ne postoje uslovi za čvršći savez sa SNS
Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS, izjavio je juče da još ne postoje uslovi za čvršći savez sa Srpskom naprednom strankom i da je sastanak čelnika dve partije bio usmeren na razjašnjavanje pozicija. ,,Obaveza srpske opozicije je da komunicira o ključnim stvarima u državi i red je da ima blisko stanovište", kazao je Samardžić za B92.

Šta znači Nikolićev poziv na referendum
Tomislav Nikolić je za B92 izjavio da je spreman na raspisivanje referenduma ako priznanje Kosova bude uslov za pristupanje Srbije EU. Za Đorđa Vukadinovića, političkog analitičara, izjava predsednika SNS jeste izbegavanje direktnog izjašnjavanja o dilemi EU - Kosovo. Vukadinović je rekao da ideja o referendumu nije besmislena, ali da je pitanje koliko je iskorišćena za izbegavanje odgovora ,,na pitanje koje za Nikolića postaje sve neugodnije". Stavovi SNS i DSS, prema oceni Vukadinovića, ostali su načelno nepromenjeni posle razgovora Nikolića i Koštunice, ali je susret pokazao da postoji volja da se zaustave sukobi između dve stranke. Analitičar Milan Nikolić ocenio je izjavu o referendumu kao odgovor Tomislava Nikolića na pritisak Vojislava Koštunice. ,,Predsednik SNS-a je na pametan način odgovorio na veliki pritisak od DSS u pravcu odricanja od EU. Nikolić je rekao: 'Pitaćemo narod.' Međutim, do tog referenduma nikad neće doći, jer takvo pitanje EU nikad neće ni postaviti", kazao je Milan Nikolić.

Izvor: Blic

MECAYU


Tekila Gerila

Ovo je kalsično spinovanje.
To ti je ko ona varijanta kad se zakačiš sa nekim narkomanom a on nazove kevu i ćaleta i kaže da ste vi dobri drugari...

cheesy cheesy cheesy

liliputanac

Mi smo svakako najebali. Sjasi Kurta da uzjasi murta. Tek kada Srbiju budu vodili trezveni ljudi i domacini malo cemo zivnuti. Ali to se nece skoro dogoditi.

Tekila Gerila

У Србији се неће ништа скоро десити. А што се тиче владе чини ми се да ће Динкић бити у влади.


svimbi84

Citat: Tekila Gerila poslato Jun 19, 2012, 18:21:20
У Србији се неће ништа скоро десити. А што се тиче владе чини ми се да ће Динкић бити у влади.

Dinkić će biti u svakoj vladi!!  :huh