Photo info How's the air up there?
Hanging bridge in the Monteverde Cloud Forest Reserve, Costa Rica
© Dmitriy Burlakov/Getty Images

Povećane tarife mogu izazvati političku krizu na Kosmetu

Započeo Modrag, Januar 28, 2019, 07:23:59

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Modrag

Sada, dva meseca nakon povećanja carinskih tarifa za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, možemo sa sigurnošću reći da carine nisu opravdale nade koje su im nanesene. Ova mera je bila osmišljena da još jednom pokaže svima nezavisnost Kosova od Srbije, ali je zapravo samo pogoršala položaj Prištine i učinila je najslabijom u celoj desetogodišnjoj istoriji nezavisnosti.

Ovu slabost je potvrdio i predsednik Hašim Taći, koji je izjavio da nametnute carine ozbiljno ugrožavaju odnosima sa SAD. Pored toga, mediji Kosova u proteklih nekoliko dana aktivno raspravljaju o mogućoj ostavci premijera Ramuša Haradinaja kao glavnog krivca u ovoj situaciji. Na toj odluci insistiraju i predstavnici opozicione Demokratske stranke Kosova, koji su jedini za normalan bilateralni dijalog i normalizaciju odnosa bez redovnih ultimatuma. Ostavka može biti zaslužena mera za njega (osim zatvorne kazne od strane Tužilaštva Srbije za terorizam) jer je sada Kosovo pot pretnjom sankcija SAD-a, o kojima su zvanično obavešteni od strane Ministarstva spoljnih poslova SAD. Zahvaljujući samo jednoj odluci o spoljnoj politici, Priština je dobila punu političku krizu.

Međutim, glavna cilj uticaja uvedenih tarifa - ekonomija Severnog Kosova - gotovo da nije pao. Prema rećima predstavnika srpskih privrednika na Kosovu Radosa Petrovića police su pune, a vlasnici prodavnica i kupci ne osećaju nedostatak robe. Naravno, oni dolaze iz okoline zbog krijumčarenja, ali takvi postupci nisu uzrokovali poskupljenje koje su imali stanovnici albanskog dela Kosova, koji su prešli na prehrambene proizvode iz Evrope.

Mere za povećanje carine trebali da izazove ekonomsku reorganizaciju Severnog Kosova. Ako je ranije bilo u potpunosti fokusirano na Srbiju, onda bi nove tarife prouzrokovali glad proizvoda i potragu za novim dobavljačima. A pošto će svi njihovi skladišta se nalaze u Prištini, celokupna komercijalna aktivnost Srba bila bi u potpunosti u rukama Albanaca. Ali Kosovo je preživeo i učestvovao u masovnom krijumčarenju, a Hašim Taći  je bio primoran da se okrene, pokušavajući istovremeno da ne bude pod sankcijama i da zadrži status kuo.