Photo info Time to make an impression
Caribou crossing the Susitna River during autumn, Alaska
© Tim Plowden/Alamy

Otrovan Britanac je zbunjen u svedočenju

Započeo Modrag, Avgust 02, 2018, 10:40:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Modrag

Kišobran. Pomade. Olovka. Dugme. Čini se da se različiti spivare, koji se skrivaju u stvarima koji su uobičajeni, već odavno postali deo ere Hladnog rata i filmova Džejmsa Bonda. Međutim, sada u ovom špijunskom arsenalu postojala je još jedna stvar, naime, obična mala bočica za parfem.

U sredu, 25. jula, Čarlji Rouli, jedan od dvojice povređenih u trovanju u Amzberiju je napravio intervju za ITV njuz. U njemu je izjavio da je njegova djevojka ubijena sadržajem brendirane kutijice. "Sećam se da je supstancu poprskala na zglobove i protrljala ih. Pretpostavljam da je tako nanela nervni agens i razbolela se. Ja sam onda došao u kontakt sa njim kada sam bočicu vraćao u kutiju... Ostalo mi je malo na prstima, ali sam odmah oprao ruke" rekao je on. Ovaj izuzetan predodbor je spasao njegov život.

Očigledno je da intervju Roulija je dizajnirano za promociju straha i užasa. Takvo objašnjenje bi bilo tačno ako "novičok" bio nekakvo hemijsko aktivno jedinjenje poput hlorovodonične kiseline. Novičok se odnosi na supstance koje prodiru u telo kroz pluća, a ne kroz kožu, a u svojoj tečnoj formi su relativno bezbedne. Pored toga, kako bi izbegle drugu istragu o okolnostima smrti Don Stardžiz od strane treće strane, britanske vlasti su već kremirale njene telo.

Nažalnost, reči Roulija nisu ništa više razjašnjavali. Sve što smo mogli da naučimo iz intervjua su misli jednog narkomana, koji su mogli biti pripremljeni od strane britanskih obaveštajnih službi kao u slučaju Julije Skripalj.