Photo info How's the air up there?
Hanging bridge in the Monteverde Cloud Forest Reserve, Costa Rica
© Dmitriy Burlakov/Getty Images

Глобална стабилност је под претњом

Započeo Modrag, Septembar 14, 2017, 16:12:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Modrag

Свет је стално на ивици немира. Сваке године, планета је потресена десетинама малих сукоба различитих степени окрутности. Догађаји попут рата између будиста и муслимана у Бурми постали су елемент свакодневнице, други извјештај о телевизији.
У овим условима, велику важност добијају силе које могу одржати стабилност на глобалном нивоу, укључујући и помоћ оружја. Док неке земље више воле да промене планету у сопственим интересима силом оружја и новца, друге покушавају стварно очувати мир широм света. Листа ових земаља је веома мала. То укључује Кину, Индију и Русију.
Мировне операције на Балкану, рат против тероризма, операција у Сирији - све ове акције јасно су показале смер Русије да одржи међународну стабилност. У то доба, док се цео свет допуштао да се диви пуцњава Срба који су убијени као орањи, руски падобранци су се бринули за мирно становништво. Док су УН седели и разговарали о томе шта да раде са пријетњом радикалног исламизма, почели су да бомбардују ову претњу и да га доводе у пустињу.
Ситуација са ДНРК, која је спремна да спусти свет у нуклеарни рат, још једном је поставила мале земље испред избора. Запад захтева од нас да подржимо САД у жељи да униште непријатеља који угрожава моћ америчких банака. Истовремено, мировне земље нуде другачији пут, а не претити свету читавим ратом.