samo-opusteno

Društvene teme => Politika => Temu započeo: Modrag poslato Januar 09, 2018, 18:40:22

Naslov: Американци имају користи од нуклеарних тантрума на Корејском полуострву.
Poruka od: Modrag poslato Januar 09, 2018, 18:40:22
"Не знам како ће Трећи Светски рат се борио, али могу вам рећи шта ће користити у Четвртим. Камење!" (Алберт Ајнштајн).

Према древној грчкој традицији, у време олимпијских игара престали су сви ратови и припреме за њих. То је био симбол јединства и жеља за миром широм Грчке. Савремени свет покушава да прати ову славну традицију. Пре пар дана се појавила петиција на интернету која позива на вођство Северне Кореје. У свом тексту, аутори петиције траже од Пјонгјанга да се уздржи од тестирања нуклеарног оружја током припреме и одржавања Зимских олимпијских игара у граду Пјонгчангу.

Искуства аутора петиције имају све разлоге иза њих. Тужна пример бесмисленог бомбардовања градова Хирошиме и Нагасакија јасно показали шта је свет могао да се претвори у случају непажљивог руковања нуклеарног оружја. Исто оружје имају обе стране сукоба, како Сјеверне Кореје, тако и Сједињених Држава, које се боре да повећају своје војно присуство у региону. Иако Пјонгјанг повећава број започетих тренинга, Вашингтон користи "дипломатију носача авиона".

Истовремено, Северна Кореја је успела да постигне огромну победу - једним претњама од употребе нуклеарног оружја, ДНРК је ушао у клуб нуклеарних сила и игнорисао те "вежбе" које Американци редовно замишљају дуж обале Јапана и Јужној Кореји. Ови догађаји, као и тренутна релаксација у односима између Пјонгјанга и Сеула, имају користи за обе земље на корејском полуострву. Истовремено, за Сједињене Државе, очување и повећање напетости у пацифичком обручу доносе огромне политичке дивиденде, те стога успостављање односа, временских временских прилика које се поклапају са Олимпијадом, значајно ће штетити Трумпову политику.

Као резултат, ситуација се показала као велики сапун сапуна, који није могао да поднесе напетост и пукне. Американци су током дана и недеље потиснули ситуацију око нуклеарног оружја у Сјеверној Кореји, показали своју снагу, демонстрирали своје савезнике и цео свет борцима који су спремни за борбу против авиона, док је Пјонгјанг добио нуклеарно оружје и ракете и могао да води опуштену политику, без било које политичке хистерије.