Photo info Where fiords meet forests
Fiordland National Park in South Island, New Zealand
© WitR/Adobe Stock

Urpmi

Započeo Oasis, Januar 03, 2011, 13:42:53

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Oasis

Uz Mandrivu dolazi izuzetno moćan alat za instaliranje softvera pod imenom urpmi. Ovaj alat se koristi ovako:

# urpmi imeprograma

Da biste mogli koristiti urpmi, morate se prethodno prijaviti kao root korisnik. Urpmi će instalirati paket pod imenom "imeprograma" i sve pakete koji su potrebni da bi on radio. Ukoliko ne postoji paket sa datim imenom, izlistaće sve pakete sa sličnim imenima tako da možete probrati jedan od njih. Urpmi generalno ne razlikuje velika i mala slova, te pronalazi čak i pojedine programe unutar paketa. A ako ne pronađe ništa, možete koristiti parametar -y (fuzzy):

# urpmi -y regex
no package named regex
The following packages contain regex:
frmg
kdevelop
libboost1
libboost1-devel
libkdeutils1-common
libkdeutils1-common-devel
libksi1
libncbi6
libncbi6-devel
perl-GraphViz
perl-Inline
perl-Regexp-Common
perl-Regexp-Optimizer
perl-Regexp-Shellish
perl-Test-Unit
perl-YAML
perl-libxml-enno
python
regexxer
smalltalk
txt2regex


Napomena: Ako niste spremni da u potpunosti uništite svoj sistem i da ga poslije ručno popravljate brišući i premještajući pojedine datoteke, nemojte instalirati programe iz izvornog koda.


Instalacija sa Interneta

Nakon instalacije Mandriva sistema, urpmi je podešen da instalira samo one programe koji se nalaze na vašim instalacionim CDovima. Da biste podesili urpmi za instalaciju programa sa Interneta, koristite EasyUrpmi koji se nalazi na adresi http://easyurpmi.zarb.org/ .

Izaberite verziju distribucije, kliknite na opciju "Show specific sources too" i pređite na korak 2. Nakon toga trebate izabrati koji izvor želite podesiti i mirror. Moje iskustvo mi govori da su najbolji mirrori koji u adresi sadrže .de :) Kada kliknete na dugme "Proceed to step 3" dobićete komandu koju trebate izvršiti u konzoli kao root.

Opcija "Use compressed index" je izuzetno korisna ako ste na sporijem Internet linku, jer nekompresovani index contrib repozitorija je trenutno 37.5 MB. Kompresovanim indexom gubite opise paketa i još poneku korisnu informaciju.

    * Kako sačuvati pakete preuzete putem urpmi-ja? Koristite opciju urpmi --no-install imeprograma. Sada će se odgovarajući paket nalaziti u direktoriju /var/cache/urpmi/rpms. Iskopirajte paket u svoj home i ponovite naredbu bez opcije --no-install. Sada će paket biti instaliran i pobrisan iz /var...

Pregled izvora (sources) za instalaciju

    * main - uglavnom isti paketi koje već imate na instalacionim CDovima sa par dodataka (npr. kernel sources). Prednost podešavanja izvora main je što više ne morate stalno mijenjati CDove, nedostatak - morate stalno biti konektovani na internet :)
    * updates - nove verzije paketa. Kada podesite ovaj izvor, svaka instalacija će prvo pogledati da li postoji updatovana verzija paketa, pa će koristiti tu updatovanu verziju. Ovo je zgodno jer time osiguravate da je vaš sistem sadrži ispravke bugova.
    * contrib - neoficijelni paketi, u contrib izvoru možete naći većinu Linux softvera koji nisu dio standardne Mandrake distribucije.
    * plf - Pinguin Liberation Front (PLF) sadrži besplatan ali ne i slobodan softver koji iz raznih razloga nije mogao biti uključen u Mandrivu, npr. codec-e za MPlayer i Xine i slično. Odnedavno plf je podijeljen na dva podrepozitorija: free i non-free.
    * jpackage - ovdje su zapakovani mnogi korisni Java programi i kompajleri. Praktično sve što vam padne na pamet da je vezano za Javu se može naći ovdje.