Kako instalirati programe na Linuxu?

Započeo Oasis, Januar 03, 2011, 13:37:54

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Oasis

Januar 03, 2011, 13:37:54 Poslednja Izmena: Januar 03, 2011, 13:44:24 od Oasis
Kako instalirati programe na Linuxu?

Ako je vaš prethodni OS bio Windows, vjerovatno ste naučili da programe instalirate tako što nađete neki zanimljiv program na Internetu, kliknete na link download, i onda par puta kliknete na Next eventualno unesete serijski broj itd.

Na Linuxu, programi se ne instaliraju tako! Instalacija programa je ustvari znatno lakša, ali ako pokušate raditi na "Windows način", a nemate prijašnjeg iskustva sa sistemom, možete vrlo lako dovesti vaš Linux sistem u neupotrebljivo stanje tako da je potrebna reinstalacija.

Instalacija softvera na Linuxu u par jednostavnih koraka:

  1. pronađete zanimljiv program na Internetu
  2. zapišite njegovo ime
  3. otvorite program za instalaciju softvera koji je došao uz vašu distribuciju (Yast, Rpmdrake, KPackage, Synaptic...)
  4. potražite program pod tim imenom na listi
  5. ubacujte originalne CDove vaše distribucije po potrebi

Vidite sada zašto je korisno imati što je moguće više CDova :)

Ako programa nema na listi, vrlo je lako moguće da taj program uopšte nije vrijedan vaše pažnje. Preporučujemo sajtove sa spiskovima interesantnih programa:

   * freshmeat - uglavnom nestabilni i nedovršeni programi!
   * KDE Apps
   * GNOME Files

Osim toga, moguće je podesiti vašu distribuciju da se programi umjesto sa CDova instaliraju sa Interneta. U tom slučaju imaćete znatno veći izbor programa, a "dependencies" (ovisnosti) među paketima će se rješavati automatski. Ipak, za ovakvu instalaciju preporučujemo da imate nešto jaču konekciju, barem ISDN. Za detaljnije informacije o ovoj i sličnim temama pogledajte naše članke:

   * SuSE instalacija softvera
   * Slackware instalacija softvera
   * RedHat instalacija softvera (Fedora)
   * Mandrake instalacija softvera (Mandriva)
   * Debian instalacija softvera

Ručna instalacija softvera

Na GNU/Linux operativnom sistemu postoje dva osnovna načina na koji možete instalirati neki program. (Primjetite da je ovdje pojam program upotrebljen u širem smislu, kao kompletan softverski paket, tj. program sa konfiguracijskim datotekama, dokumentacijom, eventualnim dodatnim programskim bibliotekama i sl.)

  1. Instalacija "binarnih" paketa
  2. Instalacija iz izvornog koda

Instalacija "binarnih" paketa (*.rpm,*.deb)

Većina MS Windows korisnika se već susrela sa ovakvim tipom instalacije. Instalirate unaprijed pripremljen program (kolokvijalno ".exe" datoteku). Na MS Windows obično uz svaki ovakav program/paket dođe i poseban instalacijski program.

GNU/Linux datom problemu prilazi na nešto drugačiji način. Instalacija programa je standardizirana i veliki broj programa možete instalirati veoma lako, koristeći alat (eng. package manager) koji dolazi uz vašu distribuciju. Najčešće ćete se sretati sa '.rpm' ili '.deb' paketima koje možete instalirati pomoću programa rpm i dpkg. Treći popularni format je '.tgz', koji je u principu samo zipovana arhiva. Instalacija ove tri vrste paketa se vrši naredbama:

rpm -i paket.rpm
dpkg -i paket.deb
installpkg paket.tgz

Inače je preporučljivo instalirati RPM pakete sa:

rpm -Uhv paket.rpm

Za više detalja pogledajte dokumentaciju datih programa (man ime_programa) kao i naše stranice: rpm, deb i tgz.

Većina Linux distribucija koristi '.rpm' sistem (rpm stoji za RedHat Package Manager, najprije korišten u istoimenoj distribuciji), '.deb' paketi se koriste na Debian Linux-u, a '.tgz' na Slackware Linux-u.

Preporučujemo da pri instalaciji binarnih paketa koristite isključivo pakete koji su pravljeni za vašu verziju vaše distribucije. Npr. iako Suse 9.3 koristi RPM format, ne bi trebalo instalirati pakete za RedHat ili za Suse 9.2. Postoji niz sajtova koji će vam pomoći u pronalaženju odgovarajućih verzija paketa:

   * RPMSeek
   * ...

Instalacija iz izvornog koda (*.tar.gz,*.tar.bz2)

(Ovakav način instaliranja softvera se preporučuje samo iskusnijim korisnicima)

Budući da je GNU/Linux otvoren sistem, softver se uglavnom isporučuje i sa izvornim kodom. To je ono što se u principu nalazi na "Download" linku na stranicama open-source projekata. Ukoliko za vašu distribuciju neki paket nije dostupan u binarnoj formi, želite do maksimuma prilagoditi dati softver svom računaru, ili iz bilo kojeg drugog razloga, možete sami pripremiti softver za instalaciju na vašem računaru. Da biste iz izvornog koda dobili izvršni (binarni) kod potrebno je da imate instaliran kompajler i linker (distribucije ove i još neke potrebne alate obično svrstavaju u kategoriju development paketa).

Nakon raspakivanja arhive sa izvornim kodom, npr.

tar xzf paket.tar.gz

ili

tar xjf paket.tar.bz2

dobićete direktorij sa datotekama koji sadrže izvorni kod.

Pakete sa izvornim kodom koji poštuju GNU standarde možete instalirati u 3 koraka:

./configure
make
make install


./configure komanda će pripremiti izvorni kod za kompajliranje, provjeriti da li imate instalirane sve potrebne programe itd. Parametar --prefix određuje lokaciju za instalaciju. Pojedine distribucije imaju problema ako ne koristite parametar --prefix=/usr! Koristite parametar --help da biste saznali punu listu parametara; neki od njih će vam omogućiti da otključate "skrivene" mogućnosti ili optimizacije.

make će kreirati binarne datoteke

make install (kao root) instalira dati program na standardnu lokaciju (/usr/local/bin)