Photo info A day for giving
Great blue herons building a nest in Wakodahatchee Wetlands, Delray Beach, Florida
© Imagebroker/Alamy

Dubstep - new way of electronic sound

Započeo Lanena, Februar 28, 2010, 21:44:02

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Lanena

Dubstep

Dubstep je žanr elektronske muzike nastao u Londonu početkom 2000 godine. Zanimljivo je to što je uspeo da se probije na globalni nivo bez pomoći nekog poštovanog muzičkog autoriteta, uz to odbijajući dotadašnje muzičke kanone. Ovo su karakteristike underground scene, a kada žanr postane popularan kod šire publike ( pogotovo kada je u pitanju globalna popularnost) te karakteristike se gube i dobija se samo još jedna vrsta potrošne robe. Čar dubstepa jeste u tome što je dostigao globalno priznanje i u isto vreme uspeo da zadrži odlike underground scene.  :ok

Karakteristike

Muzički ga definiše energicno, mračno raspoloženje, retki proređeni ritmovi sa naglaskom na basu koji pruža harmoničnu i ritmičku podršku. Svi britanski muzički žanrovi nastali su iz garage zvuka. '90tih godina kada je jungle pravac bio na vrhuncu, garage je na jungle žurkama počeo da se pušta u 'chill' prostorijama pa su Dj-evi bili prinuđeni da ubrzaju garage kako bi ga prilagodili energičnoj jungle publici. Da se ubrzani tempo ne bi toliko osećao morali su da izbace vokale iz pesama. Upravo taj nedostatak vokala popunjavali su MC-evi koristeći garage kao matricu za svoje tekstove. Tako je garage počeo da se razdvaja u dva pravca:

4x4 garage karakteriše bas bubanj na svakom udarcu u taktu (slično house muzici)
2step kod kojeg je izostavljen drugi i četvrti udarac u taktu
Iz 2step-a evoluirala su dva pravca: grime i dubstep.

DJ-evi koji su u to vreme puštaali 2step koristili su mračnije zvukove, sporije ritmove i dublje basove što je dovelo do separatisanja dubstepa i grime-a koji su ranije bili nerazvojni. Razlika je u tome što je dubstep instrumentalna muzika, dok grime ima brze i agresivne rep vokale tkz ,,spitting".
Što se tehničkog dela tiče dubstep obuhvata veoma širok spektar sjedinjenih muzičkih žanrova ali postoje par karakteristika koje definišu ovaj nov muzički pravac. Dubstep ritmovi su obično syncopated (syncopaton) što znači da su neočekivani odnosno da se u datoj minutaži gde se očekuje zatišje ili normalan tok ritma pojavljuje stresan momenat i obrnuto, kada je stresan bit nastupa primirje ili potpuna tišina. Tempo je skoro uvek u opsegu od 138-142 bpm-a (beat per minute- merna jedinica za tempo ili otkucaje srca u minuti). Dubstep ritmovi ne prate tipičan four-to-the-flour patern korišćen u disko muzici '70tih i '80tih godina kojeg karakteriše ravnomerno akcentovan bit odsviran na bas bubnju. On pokušava da se osloni na 'kickdrum' baziran oko prvog i trećeg bita (pulsa) i duže perkusije (percussion loops) koje u pesmi stvaraju neku vrstu tenzije i isčekivanja. Još jedna karakteristična crta je 'bass drups' što je naziv za momenat kada se perkusije smanjuju spuštajući pesmu do potpune tišine da bi se ponovo obnovila sa većim intenzitetom praćena dominantnim basom (što je preuzeto iz drum & bass-a). 'Rewinds/reloads' je trik koji se koristi kada je pesma popularna i priznata od strane publike pa Dj iznova zavrti istu ploču i pesmu pusti ispočetka, na šta publika veoma burno i odobravajuće reaguje. MC (odnosno vokal) nije centralna tačka kao što je slučaj u grime-u, već minimalno doprinosi muzici bodreći DJ-a svojim upadnim karakterističnim uzrečicama i motivišući publiku univerzalnim porukama o miru, jedinstvu i slozi među ljudima, više nego nekim zaista liričkim doprinosom [2]. Primećuje se i komercijalni momenat gde konstantno ponavljanje imena DJ-eva i organizacija koje učestvuju predstavlja pečat na muzičkom delu koje se prezentuje. Dubstep je fizičko iskustvo, bas dopire do samih kostiju, a njegov globalni i nacionalni potencijal ogleda se u tome što ne postoji jezička barijera.

Klasičnu strukturu kao u svakom elektronskom žanru čini intro, glavni deo koji uglavnom sadrži 'bass drop', brige (most) ili prelaz, zatim drugi glavni deo koji je sličan prvom ali obično sa dodatkom još jednog 'dropa-a' i outro kao zakljičak.

Svaka muzika vuče korene sa određenog područja (jamajčanski dub, Čikago-house, Detroid techno, Bronx-hip-hop, Uk-rave, Rio-funk, Israel-trance...) i oni se u dubstepu svi spajaju u celinu. Dubstep počinje da okupira jedinstvenu teritoriju na kojoj istovremeno priznaje raznoliku paletu zvukova prepoznatu u već postojećim žanrovima. Kao što Rusko naglašava: ,,Svi pravci koji su uticali na razvoj dubstepa su u jednoj prostoriji i on ih ne razgranjuje u podžanrove, već ih sve zajedno obuhvata." [4] Pored toga što su DJ-evi ostalih elektronskih (i ne samo elektronskih) žanrova počeli da uključuju dubstep u svoja izdanja, učešće dubstepa može se primetiti i u multimedijalnim događajima kao što je Dis Patch festival koji se održava i kdo nas kod nas, a do sada su ga posetili producenti kao što su 2562 i Martyn, Kode9. Lepota dubstep muzike možda i jeste u njenom konstantnom definisanju sebe same.

** Lux stellas non repudiat, stati busolam non ammitant...***
    **    ***         **             *              ***        **       *
**Da svetlost ne napusti zvezde, da jedra ne izgube kompas... *****

Oasis

Nisam nikad čuo za ovaj muzički pravac... :)

Lanena

slusam ga vec duze vreme... i mogu ti reci, apsolutno je fantastican  :ok samo treba biti otvoren za nove poglede na svet... i muziku naravno ;)))  :music
** Lux stellas non repudiat, stati busolam non ammitant...***
    **    ***         **             *              ***        **       *
**Da svetlost ne napusti zvezde, da jedra ne izgube kompas... *****


mau mau


MarkoKg

Meni se svidja, skoro sam skinuo nekoliko cdova, i sluškam... :)

Alle

Kosmos nije mozda uvek fer, ali bar ima sjajan smisao za humor!
Carrie Bradshaw

NiKooLaa

::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP

Jow4n@

Zapravo, mnogo je zarazno :D Skroz sam se navukla na dub :D U skorije vreme najvise to slusam :) :) :p

pcelica.m

Nije više čak ni toliko nov, ja sam počela da ga slušam pre jedno 3 godine, sad se to suviše komercijalizovalo, svi rade prerade u dubstepu, al dobro, tako to uvek ide. Sve u svemu, kul je ali ne za danonoćno slušanje. :D