Photo info Blurring the lines with wearable art
Infini-D, modeled during the World of WearableArt Awards in 2019 in Wellington, New Zealand
© Hagen Hopkins/Getty Images for World of WearableArt

Michael Jackson - Majkl Džekson

Započeo MarkoKg, Jun 28, 2009, 19:10:11

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Michael Jackson - Majkl DžeksonMajkl Džozef Džekson (engl. Michael Joseph Jackson; 29. avgust 1958. — 25. jun 2009) je bio američki muzičar, zabavljač, i biznismen. Sedmo je dete porodice Džekson. Debitovao je na profesionalnoj muzičkoj sceni sa jedanaest godina kao član grupe Džekson 5. Solo karijeru je započeo 1971. dok je još uvek bio član grupe. U kasnijim godinama, u javnosti se često nazivao ,,Kraljem popa". Pet njegovih solo studijskih albuma bilo je među najprodavanijim muzičkim materijalima na svetu: ,,Off the Wall" (1979), ,,Thriller" (1982), ,,Bad" (1987), ,,Dangerous" (1991) i ,,HIStory" (1995).

Početkom osamdesetih godina dvadesetog veka, postao je dominantna figura u popularnoj muzici i prvi afroamerički zabavljač koji je stekao jak publicitet na MTV. Popularnost spotova njegovih pesama koji su prikazivani na MTV kao što su ,,Beat It", ,,Billie Jean" i ,,Thriller"- poznati po transformaciji spota u umetničku formu i promocijalnu alatku- je pomogla tada relativno mladoj televiziji da stekne ugled. Spotovi pesama kao što su ,,Black or White" i ,,Scream" su produžili Džeksonovu popularnost i tokom devedesetih. Scenskim nastupima i spotovima, Džekson je popularizovao veliki broj fizički komplikovanih plesačkih tehnika kao što su robot i ,,mesečev hod" (engl. moonwalk). Njegov svojstven muzički zvuk je uticao na mnoge hip hop, pop i moderne ritam i bluz izvođače.

Džekson je donirao milione dolara u humanitarne svrhe radom svoje fondacije, izdavanjem humanitarnih singlova i podržavanjem 39 akcija. Drugi aspekti njegovog privatnog života poput promena njegove pojave i ponašanja su izazvali mnoge kontroverze koje su oštetile njegov javni imidž. Pored toga, 1993. optužen je za seksualno zlostavljanje deteta. Istraga je bila prekinuta zbog toga što Džekson nije tužen na sudu i zbog nedostatka dokaza. Džekson se ženio dva puta i postao je otac troje dece što je uzrokovalo još kontroverzi. Godine 2005. suđeno mu je za seksualno zlostavljanje i za par drugih optužbi. Kasnije je oslobođen svih optužbi.

Jedan je od par umetnika koji su uvršteni u ,,Rokenrol holu slavnih" dva puta. Držao je nekoliko Ginisovih rekorda (među kojima i rekord za najuspešnijeg zabavljača svih vremena) i osvojio 13 Gremija. Izdao je 13 singlova koji su bili na prvom mestu liste ,,Bilbord hot 100", više nego bilo koji muški izvođač. Prodao je više od 750 miliona primeraka svojih albuma. Džeksonov jako poznati privatni život zajedno sa njegovom uspešnom karijerom učinio ga je delom popularne kulture i jednim od najpoznatijih muškaraca na svetu.Biografija

1958.-1975. : Rani život i Džekson 5

Majkl Džozef Džekson je rođen u Geriju, Indijana (u jednom industrijskom predgrađu Čikaga, Ilinois) u radničkoj porodici 29. avgusta 1958. Sin je Džozefa Voltera i Ketrin Ester (rođene Skrus). Sedmo je od devetoro dece. Ostatak porodice čine: Rebi, Džeki, Tito, Džermejn, La Toja, Marlon, Rendi i Dženet. Džozef Džekson je radio u fabrici čelika i često je nastupao u ritam i bluz grupi zvanoj Falkoni (engl. The Falcons) sa svojim bratom Luterom. Majkl je podignut kao Jehovin Svedok od strane njegove majke.

Još od detinjstva, Džeksona je fizički i mentalno zlostavljao njegov otac, tokom dugotrajnih neprekidnih uvežbavanja, batinjanjem i davanjem pogrdnih naziva. Džeksonovo maltretiranje kao deteta je ostavljalo posledice kroz njegov razvitak. Jednom prilikom dok je spavao, Džozef se popeo u njegovoj sobi ulazeći kroz prozor. Noseći strašnu masku, upao je u sobu vrišteći i vičući. Kao razlog zašto je to uradio, Džozef je rekao da je hteo da nauči svoju decu da ne ostavljaju prozor otvoren kada žele spavati. Godinama kasnije, Džekson je imao košmare u kojim je kidnapovan iz svoje sobe.

Džekson je prvi put otvoreno pričao o tom zlostavljanju u intervjuu sa Oprom Vinfri 1993. godine. Rekao je da je tokom detinjstva često plakao zbog usamljenosti i da bi mu se gadilo ka bi ugledao svog oca. U drugom intervjuu koji je dao, poznat kao ,,Život sa Majklom Džeksonom" (engl. Living with Michael Jackson, snimljen 2003.) prekrio je lice počevši da plače u toku razgovora o detinjstvu. Izjavio je da se seća kako je njegov otac sedeo u fotelji sa kaišem u iščekivanju da udari svoju decu kad god ne bi dobro uvežbavali.

Džekson je pokazao muzički talenat rano, nastupajući sa društvom iz odeljenja i ostalima tokom Božićnih koncerata, sa svojih pet godina. 1964., zajedno sa bratom Marlonom se pridružio grupi Braća Džekson (engl. The Jackson Brothers)- koji su oformili njihova braća Džeki, Tito i Džermejn- kao prateći muzičari svirajući kongo i tamburinu. Džekson je zatim počeo da nastupa kao prateći vokal i da pleše; kada je napunio osam godina, on i Džermejn su postali vodeći vokali. Tada je naziv grupe promenjen u Džekson 5 (engl. The Jackson 5). Bend je nastupao po Srednjem zapadu od 1966. do 1968. Često su nastupali i u klubovima za odrasle. 1966., pobedili su na najznačajnijem lokalnom šouu izvođenjem pesme Džejmsa Brauna ,,I Got You (I Feel Good)" koju je otpevao Majkl.

Džekson 5 je snimio nekoliko pesama; uključujući i debitantski singl ,,Big Boy" za lokalnu izdavačku kuću Stiltaun 1967. Sa Motaun rekordsom su potpisali saradnju naredne godine.Magazin ,,Roling Stoun" je kasnije opisao mladog Majkla kao čudo sa ogromnim muzičkim darom ističući da je brzo prerastao u glavnu crtu i vodećeg vokala nakon što je počeo da pleše i peva sa svojom braćom. ,,Iako je Majkl pevao sa dečjim piskavim glasom, plesao je kao da je odrastao i pevao je sa ritam i bluz i gospel kraljevima kao što su Sem Kuk, Džejms Braun, Rej Čarls i Stivi Vonder." Grupa je postavila rekord na ,,Bilbord hot 100" listi kada je izdala četiri uzastopna broj jedan singla (,,I Want You Back", ,,ABC", ,,The Love You Save" i ,,I'll Be There"). Tokom ranih godina grupe, tim za javnost njene izdavačke kuće je tvrdio da je Džekson imao devet godina- dve godine manje nego što je inače imao- da bi javnosti izgledao ljupkiji. Počevši 1972., Džekson je izdao ukupno četiri solo studijska albuma za Motaun među kojim i ,,Got to Be There" i ,,Ben". Oni su izdati kao deo franšize Džekson 5 i producirali su uspešne singlove poput ,,Got to Be There", ,,Ben" i ,,Rockin' Robin". Prodaje albuma grupe su se počeli otkazivati 1973., pod striktnom zabranom Motauna da im se dozvoli da izdaju bilo kakav materijal. I pored toga grupa je postigla nekoliko top 40 hitova, uključujući i top 5 disko singl ,,Dancing Machine" i top 20 hit ,,I Am Love". Džekson 5 je napustio Motaun 1975.

1975.-1981. : Prelazak u Epik i ,,Off the Wall"

Džekson 5 je potpisao ugovor sa Si-Bi-Es rekordsom u junu 1975., pridružujući se Internešenl rekordsu iz Filadelfije a zatim i Epik rekordsu. Po finalizaciji pravnog postupka, grupa je preimenovana u Džeksonovi (engl. The Jacksons). Nakon promene imena, bend je nastavio da nastupa, izdavši još šest albuma između 1976. do 1984. U tom periodu, Majkl Džekson je bio glavni tekstopisac grupe. Napisao je hitove ,,Shake Your Body (Down the Ground)", ,,This Place Hotel" i ,,Can You Feel It".

1978., Džekson je glumio ulogu Strašila u filmskom mjuziklu The Wiz. Snimanja je zakazivao Kvinsi Džons koji se sprijateljio sa Džeksonom tokom produkcije filma. Tom prilikom je pristao da bude producent njegovog narednog solo albuma ,,Off the Wall".1979., Džekson je polomio nos za vreme jedne kompleksne plesačke rutine. Njegova operacija nosa koja je sledila nije bila u potpunosti uspešna; žalio se na poteškoće koje je imao tokom disanja. Bio je predat dr. Stivenu Hoeflinu koji je izveo drugu njegovu nosnu operaciju i ostale.

Džons i Džekson su zajednički producirali album. Zaduženi tekstopisci su bili Džekson, Rod Temperton, Stivi Vonder i Pol Makartni. Izdat 1979., bio je prvi album koji je objavio četiri američka top 10 hita od kojih su se dva našla na vrhu (,,Don't Stop 'til You Get Enough" i ,,Rock With You"). ,,Off the Wall" se nalazio na trećem mestu ,,Bilbordovih 200 najboljih albuma". Sertifikovan je za prodaju od 7 miliona kopija u Americi i oko 20 miliona kopija širom sveta. 1980. osvojio je tri Američke muzičke nagrade: za ,,Najbolji soul i ritam i bluz album", ,,Najboljeg muškog soul i ritam i bluz izvođača" i za ,,Najbolji ritam i bluz singl" (,,Don't Stop 'Til You Get Enough").Te godine, isto tako je osvojio Bilbordovu muzičku nagradu za ,,Najbolji album crnog izvođača" i Gremi nagradu za ,,Najbolje muško ritam i bluz vokalno izvođenje" (za ,,Don't Stop 'Til You Get Enough"). Uprkos komercijalnom uspehu, Džekson je smatrao da je album trebao imati mnogo veći uticaj i bio je odlučan u tome da nadmaši očekivanja sa sledećim izdanjem. 1980. Džekson je sebi obezbedio najviše zvanje u muzičkoj industriji: zaradio je 37 procenata ukupnog profita albuma.


2008.-2009. : ,,Thriller 25", planirani povratak na scenu i smrt

Da bi proslavio 25 godina od izdanja albuma ,,Thriller", Džekson je objavio ,,Thriller 25", specijalnu ediciju najprodavanijeg albuma svih vremena koja se sastoji od svih pesama sa prvobitnog albuma, remiksa, nove pesme ,,For All Time" i DVD- a. Sa reizdanja su izdata dva singla kako bi se modernizovao uspeh: ,,The Girl Is Mine 2008" i ,,Wanna Be Startin' Somethin' 2008". ,,Thriller 25" je bio komercijalan uspeh nalazeći se pri tom na prvom mestu u osam evropskih zemalja. Dosegao je broj dva u SAD- u, broj tri u UK i top 10 u više od 30 nacionalnih lista. Bio je nepodesan da se nađe na ,,Bilbordovoj" listi 200 najboljih albuma ali se našao na vrhu liste pop kataloga gde je ostao 11 uzastopnih nedelja. Za 12 nedelja, ,,Thriller 25" je prodat u više od tri miliona kopija. Do novembra 2008., u Americi je prodat u oko 688 hiljada kopija što je bilo dovoljno da postane najprodavaniji pop katalog album 2008.

Povodom 50. Džeksonovog rođendana, Soni je izdao kompilacioni album, ,,King of Pop". Album je izdat u određenim zemljama gde su fanovi sami glasajući odlučivali koje će se pesme naći na njihovoj nacionalnoj verziji. Iako nije izdat u SAD- u, ,,King of Pop" se našao među 10 najboljih u većini zemalja u kojim je izdat. Iako nije izdat u SAD- u, ,,King of Pop" se našao među 10 najboljih u većini zemalja u kojim je izdat.

Od 13. jula 2009. do 6. marta 2010., Džekson je planirao da održi 50 rasprodatih koncerata u londonskoj O2 areni na kojem je trebalo da prisustvuje ukupno više od milion ljudi. Prema informacijama pevačevog vebsajta, prodaje karata bile su srušile nekoliko rekorda. Za vreme pres konferencije, Džekson je najavio moguće penzionisanje.

25. juna 2009., Džekson je prebačen u bolnicu nakon što je po svemu sudeći imao infarkt. Umro je istog dana.

Uticaj


Džeksonova zvezda na ,,Petalištu slavnih", postavljena 1984.

Džekson ima značajan uticaj na muziku i kulturu širom sveta. Srušio je rasne barijere, transformisao spotove i otvorio put modernoj pop muzici u njegovoj zemlji. Džeksonov rad, svojstven muzički zvuk i vokalni stil je uticao na mnoge hip hop, pop i ritam i bluz izvođače kao što su: Maraja Keri,[12] Ašer,[142] Britni Spirs,[12] Džastin Timberlejk i R. Keli. Tokom velikog dela svoje karijere, uticao je na mlade generacije svojim muzičkim i humanitarnim radom.

U svojoj karijeri je primio veliki broj nagrada i priznanja: Svetsku muzičku nagradu za ,,Najprodavanijeg muškog popa izvođača milenijuma", Američku muzičku nagradu za ,,Izvođača veka", Bambi nagradu za ,,Pop izvođača milenijuma". Dva puta je uvršten u ,,Rokenrol hali slavnih", jednom kao član Džeksona 5 1997. i kao solo izvođač 2001. Džekson je uvršten i u ,,Hali slavnih tekstopisaca" 2002. 1984. je dobio svoje mesto na holivudskom ,,Šetalištu slavnih". Vlasnik je nekoliko Ginisovih rekorda, 13 Gremi nagrada, 13 broj jedan singlova- više nego ijedan muški izvođač- i 750 miliona prodatih albuma koji ga čine najprodavanijim muškim izvođačem na svetu.


Redovi pred koncert Majkla Džeksona u Berlinu u junu 1988.

Sredinom osamdesetih, ,,Tajm" je opisao Džeksona kao ,,najvrelijim fenomenom od Elvisa Preslija".1990., ,,Veniti Fer" ga je nazvao ,,najpopularnijim izvođačem u istoriji šou biznisa". Tom Atli (,,Dejli Telegraf") je izjavio da je Džekson ,,ekstremno bitna figura u istoriji popularne muzike" i ,,genije". Procenjuje se da je njegova ukupna zarada od albuma, spotova, koncerata i dr. oko 500 miliona dolara; neke analize špekuliraju da njegovu muzički katalozi su možda vredni više od milijardu dolara. Navođen kao jedan od najpoznatijih muškaraca na svetu, Džeksonov jako poznat privatan život zajedno sa njegovom uspešnom karijerom ga čini delom popularne kulture za poslednje decenije.

Diskografija

    * ,,Got to Be There" (1972.)
    * ,,Ben" (1972.)
    * ,,Music and Me" (1973.)
    * ,,Forever, Michael" (1975.)
    * ,,Off the Wall" (1979.)
    * ,,Thriller" (1982.)
    * ,,Bad" (1987.)
    * ,,Dangerous" (1991.)
    * ,,HIStory" (1995.)
    * ,,Invincible" (2001.)


NiKooLaa

Zar je potrebno ista reci o njemu...
Kralj muzike u svakom sluchaju.

Skinuo sam i njegov poslednji cd koji nije stigao da objavi, i chini mi se super kao i svi do sada...
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

Zbunjena

 Kralj bio i ostao. Zivece u secanjima onih koji postuju njegov rad kao i u secanjima njegove porodice.

Pero

Nikad neću zaboraviti tematske žurke sa Jackson stilom i muziku koja gruva cele noći...
Džekson je neprevaziđen, i uvek će biti... :music

TanjicA

Meni je jezivo koliko Dženet Džekson podseća na njega, što je starija sve više :D
Ili sam to samo ja?
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta