Photo info Underwater underground
Scuba diver exploring the underwater cenotes near Puerto Aventuras, Mexico
© Extreme Photographer/Getty Images

Madam Piano

Započeo TanjicA, Maj 15, 2012, 01:01:13

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TanjicA

Maj 15, 2012, 01:01:13 Poslednja Izmena: Maj 15, 2012, 01:04:59 od TanjicA
Madam PianoPravi kantautorski biser dzez-etno zvuka

   
Ljiljana Rancic alias Madam Piano radi sa uspehom kao profesor dzez-pevanja u srednjoj muzickoj skoli "Stankovic". Njeni ucenici nalaze se na raznim dzez-akademijama u svetu. Jedna njena ucenica dobila je najvecu stipendiju i najbolje profesore na univerzitetu u americkom gradu Berkliju, gde su muzikolozi bili zapanjeni kako neko iz daleke nekada Jugoslavije, a danas Srbije - tako dobro svira dzez.

Na estradnoj sceni pojavila se 1991. godine u duetu sa glumicom Anom Sofrenovic, ali nisu snimili album jer je Ana krenula sa snimanjem filmova, a Ljilja na festivale zabavne muzike. Kao pobednica "Beogradskog proleca", odlazi na prve internacionalne festivale u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini, gde postize zapazene uspehe poput svojih kolega Milana Scepovica-Scepe, Maje Nikolic, Filipa Zmahera, Zeljka Joksimovica, Svetlane-Cece Slavkovic...

Kao kantautorka pop, dzez i etno-muzike svoj debi album "Predeli", snimila je 1997. godine za diskografsku kucu "I.T.M.M." Bez reklame nije postigla zancajan uspeh, ali dobija priznanja od muzikologa i poklonika kvalitetne interpretacije. Ucestvuje na festivalima "lakih nota" sa frulasem Borom Dugicem, a peva i svira violinu u pesmu "Galija", koju je sa grupom "Ortodoks kelts" izvela na "Pjesmi Mediterana" u Budvi. Ucestvovala je i na medjunarodnom internacionalnim festivalima u Rusiji i Ukrajini, gde osvaja nagradu "Gran pri" na festivalskoj smotri "Slovenski bazar", ispred izvodjaca iz Italije, Engleske, Francuske, Spanije, Austrije, Rusije, Hrvatske,Svajcarske, Luksemburga...

"Hi-Fi Centar" krajem 2001. godine izdaje njen novi album "Zemlja cuda", koji je pun etno-muzike raznih krajeva, ali i komercijalnih zvukova. Mega-hit postaje pesma "Eternal love", koju peva u duetu sa italijanskim kantautorom Frankom Mazijem. TV-spot za ovu pesmu je medju najkvalitetnijim spotovima godine. Zanimljivo je da su ovaj spot i pesma vec na top-listama Turske, Brazila, Holandije, Svajcarske, i ocekuje se poziv za gostovanja u ove zemlje. Za uspeh albuma Madam dobija prvu estradnu strukovnu nagradu "Zlatni Melos", kraj najuspesnijih pevacica pop-muzike za 2001. godinu - Cece Slavkovic, Romane, Leontine i Jellene. Odlicno se kotiraju i njene nove pesme "Da tebe nema", "Djanga" i "Maskenada". Po prvi put u kerijeri krece sa promotivnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Muzikolozi Radio Beograda kazu da je rec o pravom kantautorskom biseru nase popularnomuzicke scene i srpskog dzez-etno zvuka.

Madam Piano živi u Beogradu u srećnom braku sa rok-muzicarem i snimateljem Dejanom Skopeljom -Skopijem. Zajedno vode jedan muzicki studio, a ona daje i privatne casove pevanja. Planira se i evropska saradnja sa Frankom Mazijem, sa kojim vec sprema duet za novi album. Naravno, planira da sa njim ucetsvuje na presti?nom festivalu "San Remo" i da ucestvuje u nasem izbornom takmicenju za "Pesmu Evrovizije".

I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

TanjicA

Diskografska kuća "HI Fi centar" u saradnji sa Karić fondacijom priredila je prijatno iznenađenja novim albumom Madam Piano i grupe "Teodulija" pod nazivom "Priče iz davnina". Na svim etno top listama album je u vrhu, kao i obrade izvornih narodnih pesama "Duni mi duni lađane", "Petlovi mori poev", pesma Ivice Stojanovića "Vilina igra"... Ljiljana Rančić, tj. Madam Piano, inače profesorka muzike, o tome kaže:

Madam Piano: Presrećna sam što sam napravila sjajnu saradnju sa grupom "Teodulija" koju ćemo nastaviti i na koncertnim podijumima u zemlji i inostranstvu. Puno je poziva iz Bosne i Hercegovine, u Republici Srpskoj stalno gostujem, ali mislim da je to posledica mog prethodnog albuma "Zemlja čuda" i hita "Eternal love" u duetu sa Frankom Mazijem, koji je bio prvi čak i na top listama Brazila.

[Madam Piano]
Po prvi put ste napravili promociju uživo u umetničkom paviljonu "Cveta Zuzorić" uz direktan televizijski prenos?

Madam Piano: Za to sam zahvalna Karić fondaciji i BK televiziji koji su organizovali koncert za sve ljubitelje etno muzike, koja je i meni ušla u srce, iako sam "okorela" džezerka i rokerka. Na albumu su pevai kraj mene i "Teodulije" i Oliver Njego, Milanka Karić, Marija Mihajlović grupa "Đerdan", Predrag Gojković Cune i Ruža Čavić, koji su učinili da ova promocija i album budu što uspešniji.

Da li je tačno da je pozorišna predstava "Vilino kolo" Vesne Stanković inicirala ovaj album? Madam Piano: Baš tako. Muzika je korišćena u pozorišnoj predstavi "Vilino kolo, trupe "Balkan Novi Pokret" i u filmu "Svetlost života" reditelja Bobe Delića. Doprineli smo da etno muzika stekne što više poštovalaca, kao što su to pre mene uradili Aleksandar Sanja Ilić sa "Balkanikom", Bilja Krstić i Neša Galija sa muzikom iz filma "Zona Zamfirova". Pored toliko loše muzike i tekstova mislim da ljubitelji istinskih muzičkih vrednosti mogu da odahnu.
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Oasis

Par pesmica koje znam super zvuče, ali ne znam ništa više o njoj, nisam poslušao još neke pesme, disografiju, mada bih voleo...