Photo info Thrill ride
The Great White Roller Coaster at Wildwood, New Jersey
© John Van Decker/Alamy

Manu Čao - Manu Chao

Započeo Sh[o]ne, Februar 21, 2011, 21:48:09

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Sh[o]ne

Manu ČaoManu Čao (Manu Chao) (pravo ime Hose-Manuel Tomas Artur Čao (šp. Jose-Manuel Thomas Arthur Chao; rođen 21. jula 1961. u Parizu u Francuskoj), je francuski muzičar španskog porekla.

Biografija

Otac mu je pisac i novinar Ramon Čao iz Vilalbe u Galiciji, a majka je baskijskog porekla. Preselili su se u Francusku u vreme diktature Fransiska Franka, budući da je njegov deda bio osuđen na smrt. Nedugo posle Manuovog rođenja, porodica se preselila u predgrađe Pariza, te je veći deo detinjstva proveo u Bulonj Bijankuru i Sevru. Odrastajući bio je u dodiru sa velikim brojem umetnika i intelektualaca, od kojih su mnogi bili poznanici njegovog oca. Čao jeova iskustvaiz detinjstva naveo kao inspiraciju za neke od njegovih pesama.

Bio je poznat u pariskoj alternativnoj muzičkoj sceni kao član bendova Hot Pants i Los Carayos. 1987. godine je zajedno sa svojim bratom Antoanom formirao sastav Mano Negra. Do svog raspada 1995. godina, bend je bio poznat u Francuskoj i pravio je turneje po Južnoj Americi.

Posle raspada, Manu Čao je otišao u Centralnu Ameirku, gde je naredne četiri godine proveo putujući po planinskim gudurama, naoružan akustičnom gitarom i četvorokanalnim rekorderom. Usledio je prvi solo projekat Clandestino (1998), minimalistički sastavljen od gitara, udaraljki i dečjih instrumenata. Sa pesmom Welcome To Tijuana uspeo je da napravi pravu veselo-ironičnu himnu o dobro poznatom gradiću na meksičkoj granici sa SAD, gde caruju šverc i laka uživanja (Welcome to Tijuana / Tequilla, sexo, marijuana...). Sa naglaskom na teme kao što su ilegalna imigracija i državna represija, albumom je provejavao oštar društveno-politički komentar uperen u pravcu kapitalističke eksploatacije Trećeg sveta. Na albumu Próxima Estación: Esperanza (2001), potencirajući rege zvuk, Manu Čao između ostalog uključuje i jedan recitativ na ruskom. Album je dobio nagradu londonskog Bi-Bi-Sija za najbolji album svetske muzike.

Manu Čao peva na francuskom, španskom, galicijskom, arapskom, engleskom, portugalskom i volof jeziku. Često koristi više jezika u istoj pesmi. Njegova muzika je među najprodavnijima na svetu.

Manu Čao je nesumnjivo autentična pojava na svetskoj muzičkoj sceni. Usled svog mešanog porekla, a pre svega svojom muzikom, postao je jedan od najupečatljivijih reprezenata globalnog multikulturalnog društva, i istovremeno jedan od najburnijih kritičara procesa ekonomske globalizacije. Njegova retorika se kreće u pojednostavljenim okvirima romantičnih anarho tendencija, na tragu blage ideološke paranoje: "Ono što moramo da uradimo jeste da kažemo 'Ne' ovakvom svetu čiji dalji razvoj vodi u samouništenje."

Ipak, Manu Čao se, paralelno sa prodiranjem na tržište SAD, upleo u onu vrstu kontradikcije koja se javlja kod svih izvođača koji se bore protiv korporativnog kapitalizma - objavljivanjem albuma pod okriljem takvih multinacionalnih korporacija kakve su Virgin i EMI, donekle se trivijalizovao socijalni sadržaj njegove muzike, uz bojazan da izgubi svoj antiglobalizacijski potencijal.

Diskografija
Albumi
    * Clandestino (1998)
    * Próxima Estación: Esperanza (2001)
    * Radio Bemba Sound System (album uživo, 2002)
    * Sibérie m'était contéee (2004)
    * La Radiolina (2007)

Singlovi

    * Bongo Bong (1999)
    * Clandestino (2000)
    * Me gustas tú (2001)
    * Merry Blues (2001)
    * Mr. Bobby (2002)
    * Petite blonde du Boulevard Brune (2004)
    * Rainin In Paradize (2007)

DVD

    * Babylonia en Guagua (2002)