Photo info All hail the mighty mangrove!
Red mangrove tree seedlings in Guanahacabibes National Park, Cuba
© Claudio Contreras/Minden Pictures

Тхоров чекић

Započeo DaNiLo, Februar 14, 2008, 14:17:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DaNiLo

Thorov čekić :: Wotansfolk


Torov cekic ili hermeticki krst zakovanog plamena, simbol dinamicne snage koja predstavlja vartu opste proizvodne sile, koja cepa put kroz tamu supstance. Iz ove osnovne tame dolaze grom i munja - dva zadivljujuca i (u svojoj stihiskoj moci) preteca fenomena - za coveka uvek dozivljeni kao neobjasnjivi; u njima se video rad Bogova.
Uglavnom se verovalo da je grom preteci glas uzvisenog Bozanstva, ili uzasni udarac pobesnelog Boga groma, kao sto je misicavi, crvenobradi Thor, sa svojim zastitnim znakom - cekicem Mjollnirom, sto znaci "razbijac" ili "mrvitelj". Dugo poznat kao Bog gromovitih oluja i fizickih vestina, Thorov cekic ostaje sustinski simbol pripisan Thoru. Jednostavno receno, medju svim Bogovima i ljudima Thor je savrseni ratni, razborit i dobrocudan po prirodi, ali brz da se strasno razbesni i uvek spreman da se suoci sa svim izazovima. U svetu vojnih suprotsavljanih sila, izazovi sa kojima se treba susresti izgledaju krajnje beskrajni.
Poznat je kao "asa"-Thor ili "oku'-Thor (energicni Thor), njegova kraljevina je Thurdvanger (ravnica snage), njegov dom se zove Bilskilnir (hol munje). Thorov osnovni zadatak je bio da stiti Bogove i ljude od zlih sila haosa i unistenja.
Vrednost svih tradicija, posebno njihovih energetskih jezgara, lezi u njihovom jeziku simbola. Jezici se mogu razlikovati u zavisnosti od tradicija, ali svi poseduju specificne vidove komunikacije koja sadrzi mudrost i zanje nasih predaka u nekom prenesenom smislu. Kada se ovaj jezik razvije na dubljem nivou svesti, kroz vojnu ponovnu primenu njegovih simbola, to moze proizaci u ono sto je u ezotericnim krugovima poznato kao meditacija, sto je korak ka postizanju duhovnog uzvisenja. Najcesce tumacenje meditacije je da je to stanje u kome osoba funkcionise kao posrednik u komunikaci. U dubljem razumevanju ezotericne tradicije - jezik (koji kog oblik simbola imao: ikone, talismani, itd) je preobrazen u sazeti vid svesti koji prevazilazi intelekt, osecanja i verbalnu komunikaciju.
Postalo je sasvim normalno medju vikinskim ratnicima da tradicionalno nose Thorov cekic u vidu talismana koji je sluzio kao zank duhovne posvecenosti i kao ogrlica koja donosi srecu.
Cekic je takodje poznat kao simbol muske plodnosti, predstavljene u simetriji nalik na falus. Thor je utvrdjen kao Bog blisko vezan za zemlju, sto ga cini pogodnim uzovom za poljoprivredne zajednice. Kaze se da je Thorova majka sama Zemlja, pa se tako veza izmedju Boga neba i Boginje zemlje jos uvek ogleda u tradiciji vezanoj za njega.
Kroz vekove se simbol kljuca zivota menjao, za cega je kljucni uzrok bila kulturna perspektiva kroz koju se na njega gledalo. Cekic je igrao znacajnu ulogu u istoriji svih slika. U vreme Atlantide, znak cekica ili dvogube sekire je bio poznat kao simbol vezanosti za zemlju - tau krst "T". Simbol dvogube sekire je bio dominantna slikakritske civilizacije. S jednom razlikom, da je to ovde bio matrijarhalni simbol Boginje.
Tau krst je bio upisan na celu svake osobe upucene u misterije Mitre. U drevnom arijevskom Egiptu, pri inicijaciji kralja, Tau mu se prinosio usnama. Kasnije, Egipcani su dodali krug na njegov vrh, tako je pretvorivsi u znak zivota, njima poznat kao Ank.
Postao je prepoznatljiv medju egipatskim hijeroglifima, najcesce u ruci nekog egipatskog Boga ili faraona.
Egiptolozi favorizuju glediste da je Ank tajno predstavljao vezu muskih i zenskih genitalija. Po je razlog zasto je krug vremenom postao izduzen, predstavljajuci tako oblik zenske vulve.
Kasnije, ovaj znak pocinje da se koristi kao simbol venere sa izdugnutim krugom.
U odinisticnim obredima Thorov cekic se koristi za brojne ritualne potrebe, kao sto je otvaranje svetog kruga, osvestanja vencanja ili smrti ili se dize iznad novorodjenceta koje se prima u zajednicu, a takodje se vesto klese u memorijalno kamenje mrtvih. Znak cekica napravljen stisnutom pesnicom koja se pomera od glave, preko srca i ramena kasnije je prilagodje hriscanskoj crkvi kada se vernici prekrstavaju.
Nekada u tevtonskoj mitologiji Thor je na svoje neprijatelje bacao delove usijanog metala, ali omiljeni nacin mu je bio da im svojim cekicem razbija lobanje. Povezivanje vatre za Boga Thora vuce korene od rimskog Boga Vulkana i grckog Prometeja. Keltski Bog sa cekicem Taranis je bio poznat po svojoj surovosti i covekoljublju, slicno Thoru u ovom slucaju. Njegov ekvivalent Sucellus, koji je vladao podzemnim svetom, bio je posebno popularan medju Galima. Nalazimo slicnosti i sa slovenskim Bogom Perunom, kao i sa grckim Herhaestusom.
Kroz istoriju cekic se koristio kao znak vojne ili industriske moci. Boljsevici nisu prvi koji su prihvatili srp i cekic. Bog - gromovnik juznih Gala bio je nekada predstavljen sa cekicem, a nekada sa srpom. Srp je vazan simbol i ritualno orudje drevnih druida, ciji svestenicki koreni sezu cak do Atlantide.
Mjollnir je imao cudesnu osobinu da se smanjuje u skladu sa Thorovom voljom. Jednom bacen, ovaj cekic, simbol stvaralacke moci, uvek bi se vracao u njegovu ruku. Svedoci smo nesavladivih premoci misli nad materijom u materijalnom svetu. Dve celicne rukavice, koje nosi Thor i koje mu omogucavaju da bezbedno hvata cekic podrazavaju dualitet pozitivnog i negativnog naelektrisanja. U tevtonskoj mitologiji, dzin Hrungnir izazvao je Thora na dvoboj i on ga je gadjao cekicem. Dzin, opremljen kamenim stitom, bacio je tocilo na njega. Cekic i tocilo su se sreli u medjuprostoru i ne samo da je cekic rasbio tocilo vec i Hrungnirovu glavu.
Jedan deo tocila ipak se zabio u Thorovo celo. Ovo govori da cekic razbija kamen, tj. da direktna misao prodire kroz supstancu, ali da to nije uvek tako lako, jer je supstanca sila sa kojom se treba obracunati.
Thor je bio poznat kao ubica dzinova, a to je bilo moguce jer nije gajio ni trunku straha od neprijatelja. Cak i protiv naizgled nezadrzive sile Thor bi pobedio cistom prvobitnom izdrzljivoscu. Thor, mudar u svim vidovima bitke razumeo je da je strah tvorevina uma, a da su protivnici bez obzira koliko veliki bili najcesce samo zavaravanje i gomila praznih pretnji, a ne opasnost koje se treba plasiti. Kada se suocava sa razarajucim stvarima, covek mora pribeci lukavstvu, kao i kada je dzin Thrym ukrao Thorov cekic. Imaginacija nema ogranicenja, dobro usmerena misao uvek moze da nadvlada. Glavno je da nikad ne zaboravimo, ne odreknemo se i ne izostavimo svete ezotericne simbole, koje su nasi preci ocuvali i odgajili od daleke zlatne ere starih civilizacija. Sveti simboli vremenom ne gube moc; oni vremenom dobijaju na intenzitetu. Sposobni da prodru u nasu dusu, tada postaju nas zivotni put, nasa svetlost u izolaciji nizih svetova i nasa zvezda vodilja ka uzvisenoj svetlosti. Ljudsko telo bez duhovnog ozivljenja nije nista drugo do beznacajna gomila hemijskih cinilaca. Bez duhovne vatre nema odlucnog zivota u coveku, otud vaznost svetih simbola. Simboli, pravilno interpretirani, mogu sluziti kao kljucevi zivota koji otvaraju vrata velikih misterija. Legende kazu da oni mogu ubrizgati zivu silu u bezivotnu materiju i da mogu upravljati dusama izmedju svetova. Simbol cekica u obliku slova "T", ustvari je simbol kljuca zivota. U njemu su predstavljen sveti broj 7, gde 4 predstavlja musko nacelo, a 3 zensko. U drevnim hijeroglifima Maja, znak "T" predstavljao je sveto drvo Sveta, i uz to vazduh, vetar, uzviseni dah Boziji. Pored Anka, Egipcani su preobrazili tau simbol palicu moci, poznatu kao Caduceus, racvasti stap za zmijom Toth - Hermesa, danas poznat kao znak medicinske sluzbe. U odinizmu, Thorov cekic nosen oko vrata ima visoko misticno i duhovno znacenje - dubok i osoben simbol paganskog ponosa, natopljen zagonetnoscu legendi, rodjen u kraljevstvu Bogova. Ovo je Thorov poklon koji donosi srecu, snagu i napredak njegovom narodu, za koga su sve sile ponovo probudjene uz pomoc svetih simbola.