Photo info Canoeing in solitude
Boundary Waters Canoe Area Wilderness, Superior National Forest, Minnesota
© Dukas/Universal Images Group via Getty Images

Saveti za vase bolje fotografisanje!

Započeo NiKooLaa, Mart 21, 2009, 18:14:19

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

Saveti za vase bolje fotografisanje!


1. Pazite na pozadinu!
Nastojte da pozadina svojim sadržajem ne odvlači pažnju od objekta snimanja. Jednostavna i nenametljiva pozadina ističe objekt. Nekad se zbog toga isplati pokušati naći bolji ugao snimanja ili jednostavno promeniti mesto.


2. Približite se!
Po pravilu, što ste bliže predmetu snimanja, fotografija je bolja. Približavanje eliminiše nepoželjnu pozadinu koja odvlači pažnju od objekta snimanja. Snimite tako da sliku ispunite jasnim i interesantnim motivom. Proverite u uputstvima za rukovanje koliko se sa vašim fotoaparatom moćete najviše približiti da biste dobili oštru fotografiju. Mnogi jednostavniji fotoaparati ne mogu snimati na distanci manjoj od 1,2-1,5m


3. Neka objekt ne bude uvijek u središtu!
Nema ništa loše u tome ako je osoba koju snimate u sredini fotografije. Ipak, pokušajte je ponekad postaviti na jednu stranu i time ćete postići dinamičnu kompoziciju koja je oku interesantnija.


4. Zahvatite i bliske predmete!
Kada snimate krajolike i udaljene objekte, uključite u fotografiju i predmete koji su vam bliže. Oni će fotografiji dati dubinu i perspektivu.


5. Budite "nevidljivi"!
Kada snimate ljude, nastojte da se oni bave nekom aktivnošću! Tada neće obraćati pažnju na vas i na fotografijama će se osetiti spontanost. Zaposlite ih nečim i njihovi će izrazi biti prirodni i opušteni.


6. Prepoznajte dobro svetlo!
DOVOLJNO svetla je nuћno za eksponiranje filma u vaљem fotoaparatu, ali DOBRO svjetlo čini uspjeљnu fotografiju! Ono je zaslužno da fotografija bude "plastična", koloristička i dopadljiva onome koga smo snimili. Zapamtite da snažno sunčano svetlo nije uvek najbolje svetlo za fotografiranje. Mnogi se iznenade kada otkriju da sunce pokriveno oblacima daje najbolju rasvjetu za snimanje ljudi. Vrlo jako sunce daje oštre sene na licu i čini da snimana osoba "žmirka". Oblačno nebo daje "mekano" svetlo koje je idealno za portrete.


7. Držite fotoaparat mirno ili koristite blic!
Ponekad potencijalno dobra fotografija ne uspije jer se zaborave neka osnovna pravila. Mirno držanje fotaparata je uslov za ožtru fotografiju! Kada pritisnete okidač učinite to nežno, jer i mali pookret fotoaparata može uzrokovati neoštrinu. Nađite pogodan oslonac (sto, ograda, krov automobila) za vašu ruku ili upotrijebite mali stativ. Blic koji je ugrađen u vaš fotoaparat nije koristan samo po noći i u zatvorenom prostoru. Koristite ga u sumrak i po jakom suncu da biste ublažili oštre senke. Proverite u uputstvima za rukovanje kolika je snaga vašeg blica. Od toga zavisi područje u kojem će objekti biti pravilno osvetljeni i obično se kreće od 1,5m do 4,5m.


8. Odaberite odgovarajući film!
Tri najpopularnije vrste negativ-filma za izradu fotografija su one sa oznakama 100, 200 i 400. Radi se o različitim osetljivostima na svjetlo (veći broj - veća osjetljivost). Oni koji će snimati pod suncem ili sa bljeskalicom neka odaberu film sa oznakom 100. Ako zelite fotografije prirodnog ugođaja kod postojećeg i slabijeg svjetla (u sobi, kraj prozora) lakše ćete ih snimiti ako upotrijebite filmove sa oznakama 200 i 400.


9. Neka vam je fotoaparat pri ruci!
Svi ovi savjeti neće vam mnogo pomoći ako ste vaљ fotoaparat ostavili kod kuće. Koliko ste nepovratnih trenutaka "izgubili" zbog toga? Spontani trenuci uhvaćeni na film neprocjenjive su foto-uspomene. Da biste ih uhvatili, fotoaparat mora biti uz vas. Ako vam je vaš standardni fotoaparat prevelik za noљenje, nabavite lagani "džepni" model kojih danas ima mnogo u ponudi.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

TanjicA

Citala sam knjigu sa savetima, mada ni sada ne slikam nesto posebno...
I optimiste i pesimiste doprinose drustvu.
Optimiste su izmislile avion ,a pesimiste padobran. :)
Bistri ostvrt na politicku scenu Srbije * Zanimljivosti iz zemlje i sveta