Photo info The other continent down under
Paradise Harbour, Antarctica
© SinghaphanAllB/Getty Images

Nesto o fotografiji za pocetak.

Započeo NiKooLaa, Februar 13, 2008, 18:41:27

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

Februar 13, 2008, 18:41:27 Poslednja Izmena: Decembar 26, 2011, 13:39:59 od Dzejn
Digitalna fotografija
Dok mnogi profesori i stari majstori odlučno odbijaju novitete koje je sa sobom donela digitalna fotografija, na tržištu postoji više stotina fotoaparata koji umesto filma za zapis koriste memorijsku karticu. Jednostavnija i pristupačnija, omogućila nam je da fotografiju proverimo odmah nakon što je slikana, da je obradimo u kompjuteru na različite načine, šaljemo je elektronskom poštom ili uklopimo u prezentacije. Nema više krivo stavljenog ili osvetljenog filma, razvijanja i iščekivanja kako će ispasti koja fotografija, a slike kojima nismo zadovoljni iste sekunde možemo izbrisati. Broj fotografija, doduše, zavisi od memorije kartica, ali daleko nadmašuje klasične filmove. Tako su neki zbog nove tehnologije obnovili svoje zanimanje za stvaranje slika, drugi su prihvatili digitalnu fotografiju i zaključili da je ona za njih budućnost fotografije.

Digitalna fotografija - na šta moramo paziti?
Postoji nekoliko stvari koje moramo imati na umu kod digitalne fotografije da bi bili sigurni da će fotografije biti istog kvaliteta kao i one snimljene filmom.

Samo usmeri i okini - to nije dovoljno ni za digitalnu fotografiju! Bilo da koristite standarni film ili čip slike sa point-and-shoot fotoaparata - bolje će biti ako sledite nekoliko korisnih saveta. Jefitni fotoaparati su opremljni sa blago širokougaonim objektivima. Za razliku - kod skupljih ćete naći ili zoom objektive ili promjenjive objektive digitalnih kamera.

Evo nekoliko saveta:

·  Izbjegavajte jaku kontrastnu svetlost

·  Ne slikajte direktno u Sunce

·  Izbegavajte udaljene objekte kada slikate pejzaže

·  Ne slikajte pri slabom svetlu bez blica

· Broj fotografija koje kamera može pohraniti zavisi od izabrane rezolucije. Veća rezolucija zahteva više memorije.

·  Nosači podataka su ili ugrađeni u kameru ili mogu biti izmenjivi kao mali floppy-diskovi (npr. PC kartice, Smart Media kartice). Danas se na tržištu u stvari mogu naći samo kamere sa izmenjivom memorijom različitih kapaciteta od 16MB pa već i do 4GB. One omogućavaju pohranu velikog broja fotografija kada ste na putu, a kasnije ih prenesete na svoj računar. Broj fotografija je samo ograničen brojem kartica koje ste poneli sa sobom.

Kod pregledavanja fotografija na monitoru računara jednostavno spojite kameru na računar pripadajućim kablovima (obično preko USB porta) i pokrenite software koji prenosi fotografije iz kamere. Snimljene fotografije se obično pojavljuju u obliku liste. Ovaj pregled je uporediv sa index-printom kod klasičnog filma. Za pregled pojedinih fotografija samo izaberete željeni motiv i pregledate ga i/ili snimite posebno.

·  Adapteri za kartice koji se spajaju sa računarom preko USB porta puno su praktičniji nego spajanje samog aparata na računar.

edit by Dzejn: izbrisani mrtvi linkovi, i post podjeljen u 2 teme :)
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
nikolanovakovic.net :: ITcyberCOP