Photo info All hail the mighty mangrove!
Red mangrove tree seedlings in Guanahacabibes National Park, Cuba
© Claudio Contreras/Minden Pictures

Napravi sam svoj photobox – mini studio

Započeo MarkoKg, Decembar 19, 2011, 13:25:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Napravi sam svoj photobox – mini studioUkoliko želite da se bavite stok fotografijom ili prosto želite da fotografišete predmete izolovane na pozadini bilo koje boje onda će Vam ovaj tutorijal pomoći. Prvo pročitajte i pogledajte sve korake kako biste bolje razumeli pa tek onda krenite sa radom. Sve što Vam treba da bi ste napravili svoj photobox jeste:

- kartonska kutija

- dva hamer papira

- selotejp

- skalpel/nož


Prvi korak: Priprema materijala

Nabavite kutiju onih dimenzija kojih bi ste želeli da Vam bude photobox. Minimalne dimenzije bi trebalo biti 30x30x30 a sve iznad toga je poželjno (sve ispod toga cenim da ne bi bilo funkcionalno). Kada ste nabavili kutiju, kupite jedan beli hamer papir (za stranice i "plafon") i još jedan hamer za pozadinu (koja god Vam je boja potrebna, u mom slučaju bela) kao i selotejp.


Drugi korak: Oblikovanje

Sad kad ste prikupili potreban  materijal vreme je za osmišljavanje dizajna. Skalpel ili makaze u ruke, iskasapite kutiju kao što sam to ja učinio na slici 1. Tačnije, stavite kutiju na pod tako da otvor kutije ne gleda ka plafonu nego ka vama. Zatim isecite skroz stranicu koja bi trebalo da predstavlja pod. Uzmite skalpel ili nož i izrežite kvadrate na gornjoj, levoj i desnoj stranici od poklopca kao što je prikazano na slici 2.  Što se tiče poleđine, napravite jedan duguljast pravouganik uz gornju ivicu stranice (slika 3). Kroz ovaj deo ćete stavljati pozadine koje budete koristili.


Slika 1: Odstranjivanje "poda" kutije; Slika 2: Kvadrati na stranicama ; Slika 3: Isečak na poleđini

Treći korak: Zatvaranje kvadrata i fotografisanje

Kao što možete videti na prethodnim slikama izrezane kvadrate na stranicama pokrijete belim hamer papirom kojeg oblepite čime god želite samo da drži (ja sam uzeo crnu, čupkastu, fensi samolepljivu traku). Pitate se, al zašto k vragu ovo da radim? Predmet koji ćete fotografisati unutar vašeg improvizovanog photoboxa osvetlićete nekom lampom ili kakvom već svetlosnom moći raspolažete. E sada kvadrati i hamer stupaju na scenu kao difuzori svetla bilo prirodnog ili veštačkog.Nakon pečatiranja kvadrata možete staviti drugi hamer kroz prorez na poleđini kako biste imali pozadinu i možete početi sa fotografisanjem. Takođe, "vratanca" od otvora kutije možete koristiti kao oslonac za vašu stonu lampu (ukoliko ima štipaljku) koja bi direktno obasjavala predmet bez ikakve difuzije.

I za kraj ću Vam postaviti par fotografija nastalih unutar mog photoboxa a koje se pritom nalaze na stok sajtovima.

Izvor: cam.rs
Dzejn

*I kao da je bilo nekad...I kao da je bilo tu...Pod velikim svetlim suncem, pod velikim svetlim svodom...Ruchali smo meso, glodali smo kosti dobrih zhivotinja, mi imamo snage, mi imamo snage za josh dan ! Mi menjamo dan za notj, mi menjamo notj za dan...Prolaze brodovi, trube u chast, zvone na uzbunu...Deca uche da plachu, deca uche da poznaju svoj glas...*

BubicaMaca