Photo info Migration of the monarchs
Monarch butterflies at Pismo Beach, California
© Mimi Ditchie/Getty Images

Fotografisanje u zimskim uslovima - upozorenja i mere zaštite aparata i objektiv

Započeo Oasis, Decembar 03, 2011, 15:13:12

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Oasis

Fotografisanje u zimskim uslovima - upozorenja i mere zaštite aparata i objektiva

Par smernica:

● aparati izdržavaju daleko niže temperature od onih koje su navedene u uputstvima. U uputstvu je naveden neki "tehnički okvir" koji garantuje ispravno funkcionisanje, ali je i u praksi predviđeno da aparat funkcioniše i na debelom minusu. Na Canonovom sajtu se s vremena na vreme pojavljuju sezonski bilteni, koji upravo potenciraju sistem funkcionisanja u jako hladnim uslovima i apostrofiraju jedino da se ne ide sa samo jednom baterijom;

● sama temperatura, dakle, uopšte ne smeta aparatima. Ono čemu niska temperatura smeta su baterije. Njihova autonomija će biti drastično smanjena, mada ja lično ne mogu da kažem da sam primetio naročite probleme. Uglavnom, ono što srče bateriju je LV režim rada, a njega često koristim sa stativa zimi, jer je skoro nemoguće biti potpuno miran kada su loši svetlosni uslovi i jako je hladno. LV režim i inače troši više energije, pa ga treba izbegavati, kad god je moguće.

● kondenzacija je bez dileme najveći problem. Dešava se zbog toga što tačka rošenja (tzv. dew-point) biva lako dosegnuta, usled razlike spoljne temperature i temperature unutar samog aparata. Daleko manji problem predstavlja nagla promena temperature prilikom izlaska iz toplog u hladno, nego obratno. Kada je napolju jako hladno, a aparat je bio van torbe, nagli ulazak u toplu sredinu gotovo momentalno može stvoriti kondenzat i napraviti lom u unutrašnjosti aparata i samim tim - njegovu iznenadnu smrt.

Kako nastaje?

Kondenzacija nastaje jer vlaga, koja se nalazi u gasovitom agregatnom stanju, unutar aparata, usled nagle promene spoljne temperature biva zagrejana i tako dostiže tačku rošenja. Tada se vlaga iz te hladne sredine naglo zagreva i prelazi u tečno agregatno stanje, kada postaje opasna po elektroniku.

Kako je izbeći?

Vrlo prosto. Nakon što završimo foto-sesiju u hladnom okruženju, treba ugasiti aparat i spakovati ga u torbu, sačekati ~15 minuta i tek onda promeniti sredinu. Nakon što sa tako spakovanom opremom uđemo u toplu prostoru, ne otvarati torbu/ranac minimum još 15-ak minuta, da bi se temperatura vazduha unutra što sporije približila temperaturi enterijera. Na taj način će biti izbegnuto naglo dostizanje tačke rošenja, jer će i vazduh u aparatu biti polagano povećavan. Dužinu perioda aklimatizacije treba prilagoditi razlici u temperaturi - što je ona veća, to i period prilagođavanja treba biti duži.

Jedna od glavnih zabluda u vezi kondenzacije, vezana je za zaptivenost aparata. Naime, sve i da kupite EOS-1 ili Nikon D3x, koji su potpuno zaptiveni, niste rešili problem kondenzacije! Zašto? Zato što se kondenzacija gotovo nikad i ne javlja iz vazduha koji u aparat dospe od spolja, nego se izdvaja iz vazduha koji je i inače prisutan u šupljinama aparata, pre svega u komori. Jedini slučaj kada bi zaptivenost mogla da utiče da stvaranje kondenzata, bili bi aparati koji su vakuumirani, što niti postoji, niti je tehnički moguće.

Big no-no u zimskim uslovima je i zamena objektiva bez opreza. Kada je napolju povećan procenat vlage u atmosferi, treba maksimalno izbegavati izmenu objektiva, jer se tako postiže velika razlika u mikro-klimi aparat<>okolina, koja opet može napraviti lom. Bezbednu izmenu objektiva u takvim uslovima možemo da izvedemo kada kompletna oprema (u torbi ili van nje) na hladnom provede neko vreme (opet 15-20 minuta). Ukoliko su objektivi menjani u takvim uslovima, period koji oprema treba provesti u torbi pre vađenja (zbog aklimatizacije) treba povećati na oko pola sata.

Rezervne baterije, ako ih imate, u slučaju da napolju planirate da provedete dug period (više od nekoliko sati ili celi dan), obavezno treba držati u unutrašnjem džepu jakne, što bliže telu, jer će telo sprečiti rapidno pražnjenje. Baterije će i u aparatu duže trajati ukoliko isti vratite u torbu nakon svakog perioda fotografisanja, do sledeće prilike.

Ne disati u blizini objektiva i tražila, jer će zamagljenost stakla potrajati i totalno vam s*****ti fotkanje

EDIT: Neki preporučuju i običnu kesu za zamrzivač, kao zamenu za torbu - možete pre ulaska u toplu prostoruju ubaciti aparat u takvu kesu, potpuno izvući vazduh i vezati je, nakon čega ide ono prilagođavanje itd. Mislim - funkcioniše, ali deluje blesavo. A cenim da niko ne ide baš bez ikakve torbe, tako da...

Dzejn

*I kao da je bilo nekad...I kao da je bilo tu...Pod velikim svetlim suncem, pod velikim svetlim svodom...Ruchali smo meso, glodali smo kosti dobrih zhivotinja, mi imamo snage, mi imamo snage za josh dan ! Mi menjamo dan za notj, mi menjamo notj za dan...Prolaze brodovi, trube u chast, zvone na uzbunu...Deca uche da plachu, deca uche da poznaju svoj glas...*