Photo info Days of the blackbird
Blackbird in Essex, England
© Bill Coster/Alamy

Zdrave grickalice

Započeo MarkoKg, Januar 11, 2013, 11:22:04

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

MarkoKg

Zdrave grickalice

Zdrave grickalice uspešno otklanjaju glad kod dece između obroka, a značajno pomažu i u sprečavanju daljeg širenja stope gojaznosti kod dece.Novo istraživanje otkrilo je da su deca koja su za užinu jela sir i povrće unosila 72% manje kalorija od one dece koje su užinala čips, a ovaj efekat bio je još izraženiji kod gojazne i dece sa viškom kilograma. Štaviše, ovoj deci je bilo potrebno manje kalorija da bi se zasitila nego deci koja su jela čips. Istraživanje je obuhvatilo oko 200 dece uzrasta od trećeg do šestog razreda. Ona su dobila različite vrste užina, kao što su čips, sir, povrće i kombinacija sira i povrća i imala su slobodu da jedu koliko god žele dok su gledala 45-minutnu emisiju.

Najmanje kalorija unela su deca koja su jela samo povrće i kombinaciju povrća i sira, ali je bilo koja opcija podrazumevala mnogo manje kalorija u odnosu na decu koja su jela čips, sugerišući kao moguću opciju zamenu čipsa sirom.

,,Eliminisanje užine i grickalica sasvim je nepraktična stvar, a u nekim slučajevima može imati sasvim suprotan efekat. Ali zamena nezdravih grickalica hranljivijim namirnicama kao što su sir i povrće, može rezultovati značajnim zdravstvenim prednostima", navode istraživači.

Dobra vest

Erin Korigan, menadžer kliničke ishrane u dečjoj bolnici Majami u Floridi, kaže da je dobra vest to što će deca prihvatiti zdrave grickalice.

,,Užina predstavlja važan deo dečje ishrane ako je bogata hranljivim sastojcima. Sir može biti visoko kaloričan, ali je takođe bogat proteinima i kalcijumom, dok voće i povrće sadrži puno vlakana što pomaže ljudima da se brže najedu i duže ostanu siti. A kada se vlakna kombinuju sa proteinima, onda to predstavlja savršeno izbalansiranu užinu", kaže ona.

Koni Dikman, direktor studentske ishrane na Vašington Univerzitetu u Sent Luisu, kaže da nova otkrića imaju smisla. ,,Proteini i ugljeni hidrati pomažu da se podigne nivo šećera u krvi i da se osoba oseća sito, što nije slučaj kada se za užinu jede samo čips", kaže ona.

Za različite oblike zdravih užina Dikman preporučuje:

    sir i voće
    sir i integralne krekere
    jogurt i pahuljice
    humus (mlevene lebleblije) i povrće
    puter od suncokreta, kikirikija ili badema sa voćem ili integralnim keksom

Napominjemo da treba izbegavati da deca jedu velike količine slanog čipsa, slanog smokija ili masnih, začinjenih i slanih kokica.

pcelica.m

   sir i voće
    sir i integralne krekere
    jogurt i pahuljice
    humus (mlevene lebleblije) i povrće
    puter od suncokreta, kikirikija ili badema sa voćem ili integralnim keksom

pa dobro ali ovde sem krekera i leblebije se ništa zapravo ne ubraja u grickalice :D

marijasa99

ma sve sto je zdravo nije nesta posebno ukusno, osim voca

zorkine

badem
ljesnjak
indijski orah
kikiriki
brazilski orah

Svaki dan pola šake ove mješavine - jako zdravo, snižava loš a poboljšava dobar holesterol
*Link Removed* | *Link Removed* | *Link Removed*

stefan-opusteno

Malo je teze nabaviti puter od suncokreta, kikirikija ili badema.

MarkoPetrovic

Nase podneblje ima jako zdrave namirnice, nema potrebe preterivati sa namirnicama sa zapada..

kaja94

Super predlozi, ja bih jos dodala i grilovano povrce. To je moja omiljena varijanta grickalica, narocito hrskavi brokoli iz rerne, to je nesto najbolje na svetu :D