Photo info How's the air up there?
Hanging bridge in the Monteverde Cloud Forest Reserve, Costa Rica
© Dmitriy Burlakov/Getty Images

Trikovi koji će vam pomoći da bolje pamtite

Započeo NiKooLaa, Mart 18, 2009, 19:19:46

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NiKooLaa

Trikovi koji će vam pomoći bolje da pamtite


Osim kratkoročnog i dugoročnog, postoji i senzorno pamćenje. Senzorno pamćenje koje se nalazi u delu mozga koji se zove talamus čuva informacije u izvornom obliku, a često ga upoređuju s funkcijom premotavanja unazad kod audio i video uređaja.

Stručnjaci kažu da je funkcija senzornog pamćenja veoma važna jer nam upravo ona omogućava da zapisujemo beleške na osnovu nečijeg govora ili da obavljamo više stvari odjednom.
Ova dimenzija pamćenja zadržava primljene informacije u nepromenjenom obliku. Za vid to vreme iznosi otprilike pola, a za sluh oko dve sekunde. Nakon što je neka informacija nakratko registrovana u senzornom pamćenju, odlazi u kratkoročno pamćenje, gde se ponavljanjem zadržava koliko je to potrebno. Senzorno pamćenje, radi lakšega opisa, stručnjaci često izjednačavaju s funkcijom premotavanja unazad kod raznih audio ili video uređaja. Talamus - deo mozga koji reguliše protok impulsa od strane svih čula, osim njuha, ponekad može da ponovo pošalje signale nekoliko sekundi nakon što su zapravo bili prosleđeni. Ako ste, na primer, na zabavi i čujete kako neko izgovara vaše ime i počinje razgovor, često ćete se, čak i ako ste usred diskusije, posle lako prisetiti šta je taj neko govorio. Naime, kada čovek oseti da su neke informacije važne (npr. vaše ime), senzorno pamćenje prima i prosleđuje signale.

Asocijacije
Kada god nešto želite da zapamtite, pokušajte da to vežete za neku važnu činjenicu ili potražite asocijaciju u različitim modalitetima (ukus, boja, zvuk...), sigurno ćete je bolje zapamtiti i, naravno, lakše ćete se setiti kasnije.
Ne ponavljate ako vas neko nije čuo
Ako ste nešto rekli, a prijatelj nije čuo, sačekajte nekoliko sekundi pa opet ponovite. Nekada senzorno pamćenje reaguje sa kašnjenjem i moguće je da se ono što ste rekli premotava unazad u mozgu vašeg prijatelja i da će registrovati šta ste rekli sa zakašnjenjem.

U rečima je moć
Negativne reči i loši komentari u mozgu lako mogu da podstaknu hemijske promene koje zatim ometaju učenje i narušavaju čovekovo samopouzdanje, naglašavaju brojni stručnjaci. Zato nikada ne potcenjujte snagu i moć reči.

Mozak voli broj sedam
Kratkoročno pamćenje može da zadrži samo pet do devet informacija odjednom. Prosek je obično sedam.
Ako vi želite da neke informacije zadržite duže, moraćete da ih upakujete u sedam jedinica ili da ih sačuvate u dugoročnom pamćenju.
::Za webmastere :: Pravilnik foruma ::Baneri :: Magija
samo-opusteno userbar5
>> Registrujte se kako bi videli sadrzaj celog foruma! Neki delovi foruma nisu vidljivi za goste!<<
[Kako da vidim linkove na forumu??]
VAratonac :: ITcyberCOP

Alle

Hhahahahahahahhaha..Ovo za asocijacije..Obicno kada mi neko nesto prica,ne obratim potpunu paznju na to.I kada zavrsi ja ga ponovo pitam,kako bese ovo? :D i oni jadni moraju da mi ponavljaju..A ovo za "U recima je moc".. je super..ja inace retko psujem..samo kada se iznerviram..a kada se posvadjam sa nekim,gledam da ne vredjam,nego da izbacim sto vise kulturnih reci kako bih zbunila protivnika.. :D
Kosmos nije mozda uvek fer, ali bar ima sjajan smisao za humor!
Carrie Bradshaw

kisna kap


!mila!

veoma zanimljivi clanci..
a sto se psovki tice, pljujem samo kretenke u mom odeljenju, inace sam divna... xex
This cat
is cat
a cat
good cat
way cat
to cat
keep cat
an cat
idiot cat
for cat
20 cat
seconds cat.

sad procitaj sve bez ,,cat,,.....:P

neancy

LEPO,LEPO
samo šteta što ti ovaj tekst ne upakova kao broj sedam...zapamtili bi ga za sva vremena.

Backo77

Citao sam ranije knjige (Toni Buzan) i uspevao sam da 20 i vise nabrojanih termina ili stvari zapamtim za oko minut, cak i onim redom koji su napisani, koristeci asocijacije. Nisam dalje razradjivao, posto nisam nasao prakticnu primenu memorisanja tolike kolicine podataka, ali ...

bookie


registrar


kuki