Photo info Get ready for the blood moon
Panoramic view of the Bernina Range with blood moon, Eastern Alps, Engadin, Switzerland
© Bernd Zoller/Shutterstock

Sve što treba da znate o kremama za sunčanje

Započeo StevenHoking, Maj 22, 2013, 18:06:30

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

StevenHoking

Sve što treba da znate o kremama za sunčanje

Kreme za sunčanje koje imaju zaštitni faktor 100 dovode potrošače u zabludu, jer taj faktor ne štiti dva puta bolje od SPF faktora 50. Američki regulator je zabranio i pojmove kao što je "vodootporna krema".
Krema za sunčanjeNe dovodite u rizik opekotine od sunca ili melanom koristeći stare kreme budući da sredstva za zaštitu od sunca gube sposobnost blokiranja UV zračenja posle 12 meseci.

Brojni kupači koji će ići na plažu ovog leta moći će da pronađu na policama prodavnica nove kreme za sunčanje dizajnirane kako bi proizvodi bili delotvorniji i jednostavniji za korišćenje. Uprskos tim promenama, mnoge će kreme za sunčanje i dalje imati zbunjujuće informacije o SPF-u za koje neki stručnjaci smatraju da dovode kupce u zabludu i da su potencijalno opasni po zdravlje, navodi udruženje za zaštitu potrošača "Environmental Working Group".


Istraživanje kojim je ispitano 1.400 krema za sunčanje pokazuje da većina proizvoda poštuje nove zahteve koje je od kozmetičke industrije zatražila američka "Food and Drug Administration", piše Dejli mejl.


Po tim pravilima zabranjeni su pojmovi poput "vodootporna krema" koje regulatori smatraju direktnim dovođenjem potrošača u zabludu. Među zahtevima je i onaj da kreme za sunčanje imaju filtere za UVA i UVB zrake.


Protekloh godina su neki proizvodi imali samo filtere koji blokiraju UVB zrake koje uzrokuju najviše opekotina, ali nudile su malu zaštitu od UVA zračenja koje predstavljaju najveći rizik od raka kože i bora.


Uprkos tom širem spektru zaštite, jedan od sedam proizvoda koje je udruženje za zaštitu potrošača pregledala hvalilo se SPF zaštitnim faktorom iznad 50. Prema toj brojki su stručnjaci već dugo skeptični pa napominju da SPF brojevi poput 100 ili 150 mogu da daju korisnicima lažan osećaj sigurnosti što ih može motivisati da ostanu na suncu duže i nakon što krema prestane da štiti kožu.


Mnogi potrošači pretpostavljaju da je SPF 100 dva puta efikasniji SPF-a 50, nego dermatolozi kažu da je razlika zanemariva. Proizvod s faktorom 50 može štititi od 97 odsto potencijalnih opekotina koje uzrokuju UVB zrake, dok oni s faktorom 100 mogu blokirati 98,5 posto tih zraka. Osim toga, kreme za sunčanje treba koristiti u kombinaciji s zaštitom na glavi, odećom i suncobranima kako bismo se što bolje zaštitili od ultraljubičastog zračenja.


- Zaštita od UV zraka iznad faktora 50 je relativno mala - kaže dr Henri Lim, šef odeljenja dermatologije u bolnici Henri Ford u Detroitu.


SPF označava količinu izloženosti suncu koja može uzrokovati opekotine na zaštićenoj koži u poređenju sa nezaštićenom kožom.


Raširena je zabluda da se SPF broj odnosi na određeni broj sati provedenih na suncu. To je netačno, jer nivo izloženosti suncu varira od područja, doba dana i vrste kože. Još je 2011. godine FDA upozorila da označavanje proizvoda s SPF vrednosti većom od 50 znači dovođenje potrošača u zabludu.